Siis mihin rikokseen tahansa?
”Niin. Jos ihminen täyttää turvapaikan hakemisen edellytykset, turvapaikka on annettava. Ne kriteerit ovat paljon kovemmat kuin toissijaisen suojelun kriteerit, joiden perusteella myönnetään oleskelulupia.
Mutta, jos katsotaan, että henkilö ei ansaitse turvapaikkaa mutta olisi oikeutettu toissijaiseen suojeluun, silloin Suomessa tehty rikos pudottaa ihmisen siihen samaan joukkoon missä ovat ne, jotka ovat tehneet rikoksensa ulkomailla.
Hänet sitten joko palautetaan kotimaahansa tai jos ei pystytä palauttamaan, annetaan tilapäinen oleskelulupa.
Tämä mekanismi tulee suoraan Geneven pakolaissopimuksesta, Euroopan ihmisoikeussopimuksesta ja Suomen perustuslaista ja ulkomaalaislaista.”
Voitko kertoa tästä esimerkin tosielämästä?
”Meillä oli pysyvällä oleskeluluvalla Suomessa jo pitkään asunut ihminen, joka oli syyllistynyt Suomessa murhaan ja istui elinkautista. Hyvissä ajoin ennen tuomion päättymistä käynnistettiin karkottamismenettely. Karkottamispäätös oli valmis, kun tuomittu vapautui.
Maa, johon henkilö karkotettiin, ei ollut sodassa. Se oli kuitenkin maa, jonka lainsäädännön mukaan on mahdollista, että henkilö laitetaan uudestaan oikeuteen kotimaassa törkeästä, ulkomailla tehdystä rikoksesta, vaikka hän olisi siellä jo kärsinytkin rangaistuksensa.
Häntä olisi maan lain mukaan voinut odottaa kotimaassaan kuolemantuomio.
Emme voineet karkottaa henkilöä. Sillä pienikin epäilys siitä, että henkilö olisi tuomittu kuolemaan kotimaassaan, riitti estämään henkilön karkottamisen Suomesta.”