Tiedätkö, mitä on grooming? HS kokosi ohjeita, joiden avulla lasta voi opettaa liikkumaan sosiaalisessa mediassa turvallisesti
Netissä on helppoa esiintyä erittäin uskottavasti jonain toisena henkilönä. Vanhempi ihminen voi kertoa esimerkiksi olevansa uhrin kanssa samanikäinen.
Valtteri Parikka HS
Julkaistu: 13.1. 14:11
SUOMEA viime viikot kuohuttaneet lapsiin kohdistuneet seksuaalirikosepäilyt saavat hyvin usein alkunsa sosiaalisen median kanavissa.
Samantyyppisiä rikostapauksia on tullut julki
Oulussa ja
Helsingissä.
Tunnusomaisesti tapaukset etenevät niin, että
täysi-ikäinen ihminen ottaa yhteyttä lapseen somessa ja aloittaa keskusteluketjun, joka muuttuu koko ajan seksuaalissävytteisemmäksi. Osassa tapauksista suhde etenee tapaamiseen ja eriasteisiin fyysisiin tekoihin.
Lapsia seksuaalisiin tekoihin manipuloiva keskustelu on sosiaalisessa mediassa varsin yleinen ilmiö. Ilmiötä kutsutaan englanninkielisellä termillä
grooming.
ILMIÖ on yleistynyt viime vuosina.
Helsingin etsivän nuorisotyön toiminnanjohtaja
Timo Kontiototesi, että Helsingissä nuorisotyöntekijöiden tietoon tulee nuorten seksuaalisia kaltoinkohteluja ja raiskauksia ”silloin tällöin”.
Kontion mukaan seksuaalirikokset eivät suinkaan tapahdu kaduilla, vaan asiat etenevät hyvin usein netissä.
Lue lisää: Nuorisotyöntekijä HS:lle: Myös Helsingissä tulee tietoon nuoriin kohdistuvia seksuaalirikoksia, Oulun kaltaista ilmiötä ei ole kuitenkaan havaittu
Kontio korosti, että tällaiset teot ovat aina poliisiasioita.
RIKOSKOMISARIO
Saara Asmundela Helsingin poliisista sanoi HS:lle joulukuussa, että internetin ja sosiaalisen median avulla tehtyjen seksuaalirikosten yleistyminen on luonnollista seurausta viime vuosien teknisestä kehityksestä.
Lue lisää: Somesaalistajan yhteydenotto voi alkaa ulkonäkökehuista Instagramissa – HS:n simulointi näyttää, miten tuntemattoman aikuisen maanittelu saattaa edetä
Tyypillistä groomingille on myös se, tekijä houkuttelee lasta lähettämään itsestään arkaluontoisia kuvia, joiden avulla nuorta voi myöhemmin kiristää.
Tällaisiin kuvalähetyksiin ei Paavilaisen mukaan kannata ikinä suostua.
”Lähtökohtaisesti neuvon nuoria niin, että sosiaalisessa mediassa ei kannata jutella ollenkaan tuntemattomien ihmisten kanssa. Ihan samalla tavalla kuin kadullakaan ei juttele tuntemattomien aikuisten kanssa tarpeettomasti.”
Netissä on helppoa esiintyä erittäin uskottavasti jonain toisena henkilönä. Vanhempi ihminen voi kertoa esimerkiksi olevansa uhrin kanssa samanikäinen.
”Sosiaalisessa mediassa kuka vain voi esittää olevansa kuka tahansa”, Paavilainen sanoo.
VIIME vuoden lopulla Oulun poliisi varoitti tyttöihin kohdistuvasta groomingista.
Lue lisää: Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä
”Jollain tavalla somen rooli on kaikissa tapauksissa läsnä. Some on muutenkin usein esillä tämäntyyppisissä rikoksissa. Siksi haluamme varoittaa ilmiöstä nyt”, Oulun seksuaalirikosepäilyjen tutkinnanjohtaja
Markus Kiiskinen sanoi joulukuussa.
Poliisi kehotti nuoria varovaisuuteen ja painotti, että vanhempien pitää olla tietoisia siitä, kenen kanssa lapset viettävät aikaa netissä sekä muutoin vapaa-aikana.
”Epäilyttävistä henkilöistä ja yhteydenottajista tulee ilmoittaa poliisille”, poliisin tiedotteessa kerrottiin.
ILMIÖ ei ole kuitenkaan uusi. Jo vuonna 2014 Väestöliitto oli huolestunut nuorten seksuaalisen hyväksikäytön yleistymisestä viestintäkanavien monipuolistuessa.
Lue lisää: Väestöliitto: Grooming eli nuorten seksuaalinen ahdistelu verkossa lisääntyy(2014)
Tuolloin Väestöliiton erityisasiantutija kertoi HS:lle, että tekijät ovat usein taitavia ja osaavat lähestyä uhrejaan arkisesti ja vastaamalla moniin kehittyvän nuoren tarpeisiin.
Tekijät osaavat vastata laajasti nuoren tunnetarpeeseen ja uteliaisuuteen sekä mahdollisesti tarjota aineellista hyötyä, kuten alkoholia tai tupakkaa.
Väestöliiton asiantuntijalääkäri kertoi, että 11–14-vuotiaana lasten hormonitoiminta alkaa voimistua nopeasti. Se altistaa nuorta voimakkaille tunnetiloille ja -heilahteluille sekä seksuaaliselle kiihottumiselle.
MONET eri tahot ovat julkaisseet oppaita vanhemmille lasten somen käytön valvomiseen. Esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) nettisivuilta löytyy
Lapsi sosiaalisessa mediassa -tietopaketti.
MLL muistuttaa esimerkiksi siitä, että lapsen netin käytöstä pitää olla kiinnostunut sekä siitä, että erilaisia medioita on hyvä tutkia yhdessä lapsen kanssa.
Ohje myös kehottaa lasta arvioimaan, miltä osin sosiaalisen median käytön on hyvä olla yksityistä ja miltä osin julkista.
Olisi hyvä varmistaa, että lapsi ymmärtää, keille hän viestii käyttäessään erilaisia sosiaalisen median kanavia.
LISÄKSI sosiaalisen median sovellukset kertovat omilla ohjesivuillaan hyödyllisiä vinkkejä siihen, miten lapsen turvallisuutta netissä voi lisätä.
Esimerkiksi suosittu kuvapalvelu
Instagram nostaa esiin toiminnon, jolla käyttäjätilin voi asettaa yksityiseksi. Instagramissa on myös helppoa estää häiritseviä käyttäjiä sekä raportoida heistä eteenpäin.
Myös viestipalvelu
Whatsappissavoi hallita, mitä kaikkea muut näkevät käyttäjästä. Esimerkiksi paikallaolotiedot ja profiilikuva on mahdollista piilottaa.
Lasten suosima
Snapchat neuvoo myös sivuillaan, että sovelluksessa on mahdollista määrittää, ketkä voivat olla yhteydessä lapseen tai ketkä näkevät esimerkiksi lapsen sijainnin kartalta.
Fakta
Kerro lapsellesi sosiaalisen median vaaroista
Selvitä, mitä sosiaalisen median sovelluksia lapsi käyttää ja perehdy niiden yksityisyysasetuksiin. Seuraa myös lapsen profiileita.
Kysy, keiden kanssa lapsi juttelee. Rohkaise häntä kertomaan heti, jos joku tuntematon ottaa yhteyttä tai pyytää kuvia tai tapaamista.
Kerro lapselle somen vaaroista ja itsemääräämisoikeudesta.
Jos epäilet lapsen joutuneen häiriköinnin tai seksuaalirikoksen kohteeksi, ota lapselta puhelin pois, jotta hän ei poista todistusaineistoa. Tallenna kuvakaappaukset kaikesta yhteydenpidosta lapsen ja epäilyttävän henkilön välillä.
Älä ole itse yhteydessä epäiltyyn hyväksikäyttäjään tai estä hänen yhteydenottojaan, vaan ota yhteyttä poliisiin mahdollisimman pian.
Lähde: Helsingin poliisi