ukka Huusko HS
Julkaistu: 24.11.2017 2:00 , Päivitetty:24.11.2017 6:48
ATMAN kylässä Syyrian ja Turkin rajalla asuu mies, jonka liikkeistä moni suomalainen viranomainen on kiinnostunut.
Eikä vähiten poliisi.
Daniel on vangittu poissa olevana. Hänet on liitetty
terrorismirikokseen, jossa on luettu syytteet kolmelle Suomeen jo palanneelle henkilölle.
Kesästä 2013 asti Syyriassa asunut suomalaismies on
ennenkin puhunutvaiheistaan HS:lle.
DANIEL kertoo puhelimitse, että hän on kotikylässään Atmassa. Hän sanoo olevansa kiinnostunut palaamaan kotimaahansa Suomeen.
Danielilla on syyrialainen vaimo ja Syyriassa syntynyt lapsi, joka täyttää ensi viikolla kolme. Vaimolta ja lapselta puuttuu matkustusasiakirjat. Niiden hankkiminen Damaskoksesta on vaarallista, sillä perhe asuu Syyrian hallitusta vastustavien kapinallisten hallitsemassa Idlibin maakunnassa.
Danielin matkustusasiakirjat ovat vanhentuneet, ja uudet saadakseen hänen pitäisi matkustaa Suomen Turkin-lähetystöön Ankaraan.
”Jos menisimme nyt Turkkiin ja jäisin siellä kiinni, niin minut lähetettäisiin saman tien Suomeen. Miten vaimolleni ja lapselleni silloin kävisi? Se tässä on se ongelma.”
Atmanista Turkin puolelle siirtyminen ei ole vaikeaa, sillä rajan yli kulkee
ihmissalakuljetusreittejä.
DANIEL tuli Syyriaan omien sanojensa mukaan osin uskonnollisesta velvollisuudesta auttamaan ”muslimiveljiä ja -sisaria”, osin siksi, että poti Suomessa huonoa omaatuntoa hyväosaisuudestaan.
Hänellä on kantasuomalainen äiti ja hän puhuu täydellistä suomea.
Daniel piipahti Syyriassa kaksi kertaa ennen kuin tuli sinne lopullisesti kesällä 2013. Daniel kertoo tuolloin olleensa melko huonosti perillä sodan mutkikkaista kuvioista.
”Ajattelin silloin, että täällä on yksi oppositio, joka taistelee
Bashar al-Assadin hallitusta vastaan. En esimerkiksi tiennyt mitään kurdijoukoista.”
Atman kylän lähettyvillä on nyt Turkin armeijan joukkoja, jotka estävät kurdijoukkoja työntymästä alueelle pohjoisesta.
JIHADISTIJÄRJESTÖ Isisistä Daniel sanoo olleensa tietämätön Syyriaan saapuessaan.
”Mediassa alkoi olla enemmän tietoa Isisistä alkuvuodesta 2014. Vasta sitten minulle selvisi, mikä Isis on.”
Hän sanoo, ettei ole koskaan käynytkään Isisin perustaman kalifaatin alueella.
”Monet paikalliset ystäväni, jotka alkoivat liputtaa Isisin puolesta, näkivät minut uskonluopiona, koska en liittynyt Isisiin.”
KESÄLLÄ 2013 Daniel vietti jonkin aikaa Syyriassa suomalaisen ystävänsä
Abu Anas al-Finlandin kanssa, mutta heidän tiensä erosivat. Al-Finlandi on taistelijanimi, jota käytti pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva kantasuomalainen mies.
Danielin mukaan heidän tiensä erosivat, koska hän itse liikkui paikallisten kanssa, kun taas al-Finlandi liikkui enemmän ulkomaalaisten vierastaistelijoiden piireissä.
Al-Finlandi
kuoli Isisin riveissä tammikuussa 2014 taistelussa Syyrian oppositiota edustavan Vapaan Syyrian armeijan joukkoja vastaan.
”Hän ei itse sitä sanonut, mutta Facebookissa hän on kertonut liittyneensä Isisiin. En usko, että hän ymmärsi silloin tarkasti, mistä on kyse. Paha mennä sanomaan”, Daniel pohtii.
Viimeiset pari vuotta Daniel sanoo työskennelleensä englanninopettajana avustusjärjestöjen työntekijöille. Hän kertoo opettavansa englantia White Helmets-, Islamic Relief- ja Hand in Hand -järjestöjen työntekijöille ja saavansa työstä palkkaa.
Hän ei puhu siitä, mitä hän teki Syyriassa ennen kuin ryhtyi englanninopettajaksi.
SYKSYN 2017 kuluessa jihadistijärjestö Isisin kalifaatti on käytännössä tuhottu. HS:n tietojen mukaan joitakin suomalaisia on lähtenyt jo menetetyn kalifaatin alueelta sen jälkeen kun Isis oli ajettu ulos Raqqasta ja Deir ez-Zorista.
Näiltä seuduilta on paennut siviileitä ja mahdollisesti myös Isisin asemiehiä Syyrian kurdialueille ja Idlibin maakuntaan.
Daniel sanoo, ettei hän ole tavannut Idlibissä suomalaisia, jotka olisivat lähteneet kalifaatista pakosalle.
”Mutta on hyvin mahdollista, että heitä on päätynyt Idlibin alueelle, koska täältä pääsee Turkin puolelle.”
DANIEL kertoo pysyttelevänsä perheineen ainakin toistaiseksi Atmassa, jossa olot ovat vielä suhteellisen rauhalliset.
Perhe saattaa loikata Turkkiin ja sitä kautta Suomeen, jos tilanne kuumenee kurdien tai hallituksen joukkojen edetessä – tai jos vaimo onnistuu saamaan matkustusasiakirjat.
Suomessa Danielilla on mahdollisesti edessään esitutkinta. Todennäköisesti hänelle tarjottaisiin myös apua traumojen käsittelyyn.
”Olen nähnyt kaikenlaista, pommituksia ja kuolemaa. Tietenkin terapiaan liittyvät asiat ovat sellaisia, että omatoimisestikin lähtisin puhumaan niistä jollekulle ja käymään asioita läpi.”
Danielin lapsi eli vielä vauvana alueella, jossa tehtiin pommituksia. Nykyisessä kotikylässä hän ei Danielin mukaan ole edes tietoinen sodan olemassaolosta.
ENTÄ suostuuko Daniel ottamaan Suomessa vastaan sellaista apua, jossa palaajia autetaan jättämään taakseen mahdollinen radikaali aatemaailma?
Ajatus kuulostaa Danielista vieraalta.
”Voi olla, että on ihmisiä, joilla on sellaiselle tarvetta. Mutta henkilökohtaisesti en tarvitse mitään deradikalisaation prosesseja, sillä en edusta äärijärjestöjä tai niiden aatteita.”