Suomen sisäinen turvallisuus

Aquilifer

Majuri
Nainen oli lopettanut huivin käytön. Nainen kertoi, että mies oli ottanut yhteyttä naisen heimoon Irakiin väittäen, että nainen ei enää pidä huivia ja käyttäytyi huonosti. Tämän takia nainen kertomansa mukaan erotettiin heimostaan kunnian säilyttämiseksi, eikä siksi nauti heimonsa suojelua.
Ai miten se meni se huivin käyttö? Vapaaehtoista? Voimaannuttavaa? Vai kuitenkin tyyliin "huivi päähän huora, tai tapan sinut"...?
 

Coffee Man

Ylipäällikkö
En osaa sanoa, mistä tämä alun perin on lähtenyt liikkeelle. Esimerkiksi juutalaisia ja mustalaisia on kautta aikojen syytetty kaikenlaisista pahoista tapahtumista; oli aihetta tai ei. On aika luontevaa, että ulkoisesti selkeästi kantasuomalaisista erottuva ja täysin erilaisesta kulttuurista tuleva väestöryhmä saa osakseen samanlaista epäluuloa ja helposti niskaansa syyt sellaisistakin jutuista mihin ei ole osaa eikä arpaa. Jossain vaiheessa on sitten varmasti tehty joko tietoinen tai tiedostamaton päätös toimia näin tiedotuslinjan suhteen. Voi olla että päätös on ollut väärä; joka tapauksessa sen kanssa nyt joudutaan elämään.
Uskallan väittää, että jossain vaiheessa tuosta hissuttelusta tehtiin ihan tietoinen päätös poliittisella tasolla, mistä se sitten poliisijohdon kautta laskeutui sinne katutasolle. Ymmärrän ihan hyvin mihin se perustui, mutta se oli ehdottomasti erittäin iso virhe, jonka kanssa todellakin joudumme nyt elämään.

Ongelma ei ole se hissuttelu itsessään, vaan se että sillä hissuttelulla annetaan aseet niille jotka eivät todellakaan hissuttele :ROFLMAO:Vielä suurempi ongelma on jos ne ihan tavalliset kansalaiset alkavat ihan oikeasti uskomaan, että tässä maassa on jonkinlainen salaliitto kantaväestön päänmenoksi ja siinä salaliitossa on mukana myös poliisit. Tuollaiset mielipiteet eivät todellakaan ole nykymaailmassa ollenkaan harvinaisia ja ne paisuvat vuosi vuodelta.

Poliitikot peittelevät omia virheitään ja lakaisevat kiusalliset asiat maton alle, mutta poliisi ei voi sille tielle lähteä tai mennään ojasta allikkoon, niin että muta lentää ja mopo tekee kuperkeikkoja. Minun mielestä tämän hetken ongelma ei ole ennakkoluulot ja rasismi vaan epäonnistunut maahanmuuttopolitiikka, joka ruokkii ja jopa synnyttää niitä ennakkoluuloja ja rasismia. Kun siihen vielä lisätään hissuttelut ja kasvojen pesut, niin ollaan erittäin vaarallisella tiellä.
 

hansai

Ylipäällikkö
Minun mielestä tämän hetken ongelma ei ole ennakkoluulot ja rasismi vaan epäonnistunut maahanmuuttopolitiikka,
On se hienoa, että asiasta vuodesta toiseen johdonmukaisesti varoitelleet on leimattu ties miksi...
 

inscout

Majuri
Menee off-topiciin, mutta pikaisesti vielä tähän:Ainakin Myllylän tapauksessa noin 70% syytetyistä (vai epäilyistä?) sai sakkoja; osalla oli ihan asiallista asiaa katsella niitä tietoja. Anneli Auerin tapauksessa syytteessä oli 55 poliisia, joista yli 40 sai tuomion, ja jälleen osalla oli asiallinen syy katsella tietoja. Eli ei voitane sanoa, että suurin osa selvisi ilman seurauksia. Sellaisia ei liene kovin montaa, joiden katsottiin syyllistyneen rikokseen mutta jätettiin rangaistukseen tuomitsematta. Vai onko mielessäsi jokin tietty tapaus?

Kun aloitin poliisina 1900-luvulla, oli yleinen käytäntö että työasemilla oli nk yhteiskäyttötunnuksia ja/tai joku kävi avaamassa koneen aamulla ja se oli samoilla tunnuksilla auki koko päivään, koska koneen avaaminen jokaista käyttöä varten katsottiin hidastavan ja hankaloittavan toimintaa, eikä siinä muutenkaan nähty mitään pahaa. Se oli maan tapa, ja poliisit muutenkin ovat tottuneet käsittelemään koko ajan salassapidettävää tietoa joten sitä ei pidetty edes mitenkään ihmeellisenä asiana. Pikku hiljaa homma muuttui; yhteiskäyttötunnukset kiellettiin ja ohjeistettiin, että omilla tunnuksilla auki olevaa konetta ei saa jättää muiden käyttöön, jne. Sittemmin tällainen on tehty teknisillä toimenpiteillä jos ei täysin mahdottomaksi, niin ainakin hyvin vaikeaksi.

Myös koulutus on muuttunut, 1900-luvulla ei ylipäätään edes puhuttu tietoturvasta ainakaan tässä mielessä. Nykyään tietoturva-asiat ovat koko ajan esillä, on mm pakollisia koulutuksia jotka käymättömiltä otetaan käyttöoikeuksia pois, käytänteitä tarkastellaan koko ajan, jne. Myös toki tietoisuus esim. Myllylän ja Auerin tapauksista ja niistä pudonneista tuomioista on vaikuttanut henkilöstön asenteisiin. Nämä eivät tietenkään näy julkisuudessa; ei iltapäivälehtiä kiinnosta uutisoida että poliisille on tullut taas uusi tietoturvakoulutus, tai että käytänne X on korvattu käytänteellä Y, ja vaikka näitä uutisoitaisiinkin niin kuka näitä muistaisi kun kuitenkin lööpissä on taas jonkun julkkismissukan tissivako. Ja osa näistä asioista ei välttämättä edes ole julkista tietoa.

Mutta se siitä. Yhteiskunta muuttuu ja poliisi pyrkii muuttumaan mukana. Osa muutoksista tulee poliisin omasta aloitteesta ja osa esim laillisuusvalvonnan kautta.
Näinhän se muuttuu toki. Mutta näen asian myös ihan sisäisen turvallisuuden kysymyksenä laajemmin ajatellen.

Myllylän ja Auerin tapaukset ovat toki yksittäisiä mutta laajuudessaan niin isoja, että viittaavat "yleiseen tapaan". Ongelman ydin on kuitenkin valvonnassa. Juuri sen puutteestahan melko monta korkeassa asemassa olevaa poliisia on syytteessä asiasta, joka tuli julkisuuteen vasta Aarnio-jutun yhteydessä. Ja toisaalta myös vanhan epri-rekisterin epäselvyydet, joita käsittääkseni ei koskaan selvitetty sen tarkemmin, vaikka todettiin sen sisältävän mahdollisesti jopa tuhansia hyvin kyseenalaisin perustein kirjattuja ihmisiä (tämä on yksi tapaus jota tarkoitin).

Kun nyt poliisihallitus ja sisäministeriö hakevat todella laajoja rekisteröintioikeuksia osittain varsin lavein perustein, olisi mielestäni aiheellista miettiä koko laillisuusvalvontaa poliisin osalta uusiksi ainakin tältä osin. Lienee selvää, että sisäinen valvonta ei ole toiminut ainakaan parhaalla mahdollisella tavalla ja uudet valtuudet kyllä edellyttäisivät uutta valvontaa kuten on todettu tiedustelulakienkin yhteydessä.

Mutta eipä tästä sen enempää. Kiitokset kannanotoistasi:).
 

Sardaukar

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Jos tuo puukottaja nyt keksii tarttua auton rattiin "viimeisenä keinona" niin siinä tuleekin sitten hieman selittämistä jollekin.

Toivokaamme ettei näin käy.
Selitystä kenelle? Kun kyseessä on ns. SOP eli normiprotokolla kaikille.

PoHa tuntuu olevan se mädännyt.
 

Vääpeli

Ylipäällikkö
AHAHAHA.....
https://www.ksml.fi/kotimaa/Uuraisten-bussikaappauksen-syytteet-romahtivat-Kolmen-vuoden-vankeuden-sijaan-80-päiväsakkoa/1336138?pwbi=f728c6247739ed6fd2b9eb9696bc1944
Uuraisten bussikaappauksen syytteet romahtivat: Kolmen vuoden vankeuden sijaan 80 päiväsakkoa

Heikki Kärki

Joulukuun neljännen päivän iltana neljä Espoon vastaanottokeskuksessa asuvaa irakilaista nousi linja-auton kaukovuoroon.
Miesten määränpäänä oli Kemi, jossa kolmella heistä oli yhteisiä tuttuja. Neljäs mies oli lyöttäytynyt mukaan päivää ennen matkalle lähtöä. 31-vuotias mies oli kertonut kärsivänsä ahdistuksesta ja uskoi Kemin reissun tuovan piristystä elämään.
Mies käyttäytyi joidenkin silminnäkijöiden mukaan jo alkumatkasta rauhattomasti. Helsingistä Jyväskylään ajanut linja-autonkuljettaja kertoi havahtuneensa muutamaan kertaan siihen, että mies oli seissyt hiljaa hänen takanaan. Matkakumppaniensa mukaan mies oli muuttunut matkan aikana kalpean ja huonokuntoisen oloiseksi.
Toisaalta yksi silminnäkijä kertoi miehen auttaneen kantamaan Jyväskylässä tuntemattoman perheen lapsia taksiin.
Kemiin asti mies ei päässyt. Yhden jälkeen yöllä linja-auto kulki Nelostiellä Uuraisilla noin viiden kilometrin päässä Hirvaskankaan liikenneasemasta. Kyydissä oli 11 matkustajaa.
Silloin mies ryntäsi linja-auton etuosaan, huusi useamman kerran "Allahu akbar" (Jumala on suurin) ja tarttui linja-auton kuljettajaa voimakkaasti ranteesta.
Miehen matkakumppanit havahtuivat huutoon, säntäsivät miehen perään ja painoivat hänet linja-auton lattialle. Myös kuljettaja oli havainnut uhkaavan tilanteen jo huudosta ja kuulemastaan töminästä. Kuljettaja kertoi Keski-Suomen käräjäoikeudessa hiljentäneensä nopeuttaan ja pitäneensä auton rauhallisesti koko ajan ajolinjalla.
– Minulla on 40 vuoden kokemus ajohommista. Kun pitää toimia, toimin alitajuisesti, kuljettaja kertasi.
Miehen ote kädestä ei kestänyt pitkään, mutta hän tempoi linja-auton lattialla niin voimakkaasti, että kuljettaja pysäytti auton Hirvaskankaan jälkeisen ohituskaistan jälkeen. Kun poliisit saapuivat paikalle, oli mieheen aluksi mahdoton saada keskusteluyhteyttä. Yksi maanmiehistä kertoi hänen itkeneen jonkun todennäköisesti läheisensä kuolemaa.
Syytetty ei itse halunnut tulla kuulluksi käräjäoikeudessa, mutta hänen puolustuksensa vetosi siihen, että kyse oli ahdistuneen ja pitkään päihteitä käyttäneen miehen paniikkikohtauksesta. Puolustuksen mukaan mies ei yrittänyt suistaa bussia mihinkään, vaan oli halunnut pois autosta ja horjahtanut käytävällä. Tätä perusteltiin muun muassa sillä, että mies irrotti nopeasti kätensä kuljettajasta.
Käräjäoikeudessa keskusteltiin myös terrori-iskuissa surullisenkuuluisaksi tulleen "Allahu akbar" -huudon merkityksestä. Bussissa matkanneet irakilaiset olivat tulkinneet, että huuto kertoo itsetuhoisuudesta tai jostain muista pahoista aikeista. Toisaalta miehet myönsivät, että puolustuksen näkemys siitä, että "paniikkiin joutunut mies kutsui jumalaansa apuun" saattoi olla oikea.
Syyttäjä vaati miehelle kaappauksesta kolmen vuoden vankeustuomiota, mutta käräjäoikeus katsoi, että puolustuksen esittämä vaihtoehtoinen tapahtumienkulku paniikkikohtauksineen oli mahdollinen. Näin mies tuomittiin ainoastaan 80 päiväsakkoon vaaran aiheuttamisesta, kahdesta tuttavansa pahoinpitelystä ja haitanteosta virkamiehelle. Koska mies oli ollut vangittuna tapahtumien jälkeen, katsottiin vapaudenmenetys riittäväksi rangaistukseksi.
 

hansai

Ylipäällikkö
Koppikorvauksia= discorahaa luvassa. Ticotico ja kenties uusi Iphone, Bosen arskat jne veronmaksajien piikkiin.
Turvapaikka.
 

Merten sheriffi

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
No se jo oli ennen tätä kepposteluakin. Kyllä noi osaa kupata valtiota surutta. Olisiko ollut syksyllä 2015 tsunamin aikaan, kun vokissa turvis veti väkisin toista perseeseen ja sai raiskaustuomion. Valtionkonttorilta hillot ja ne ilmeisestikin jaettiin kimppaan.
 

krd

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
ELSO 3.0
Googleen haku 80 päiväsakkoa ja vertaamaan.
 

Sardaukar

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Eikös tirdustelulaki ketjussa juuri kyseinen scenaario ammuttu alas?
Sisäinen tiedustelulaki koskee tiedustelua oman valtion kansalaisia vastaan. Aika helppo kiertää.
 

hansai

Ylipäällikkö
No se jo oli ennen tätä kepposteluakin. Kyllä noi osaa kupata valtiota surutta. Olisiko ollut syksyllä 2015 tsunamin aikaan, kun vokissa turvis veti väkisin toista perseeseen ja sai raiskaustuomion. Valtionkonttorilta hillot ja ne ilmeisestikin jaettiin kimppaan.
Loimaalla ja Uuraisilla bussikuskien kimppuun hyökänneet miehet ovat kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita – KRP selvittää motiivia

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/loimaalla-ja-uuraisilla-bussikuskien-kimppuun-hyokanneet-miehet-ovat-kielteisen-turvapaikkapaatoksen-saaneita-krp-selvittaa-motiivia/7193446?fbclid=IwAR0qOqy1DZsk3vvawd8Kc6Fpc8VnvPMLJl654YfwWTdtGBh_j3Ca_RpirUk#gs.AXniOucy
 

dr. Strangelove

Kersantti
Myllylän ja Auerin tapaukset ovat toki yksittäisiä mutta laajuudessaan niin isoja, että viittaavat "yleiseen tapaan".
Tarkoittanet aiempaa yleistä tapaa? Kuten YJT sanoi, maailma on muuttunut. Tutuilta poliiseilta olen kuullut, että valvonta on saanut virkamiehissä aikaan hetkittäin jopa vainoharhaisuuden piirteitä. Rekistereitä saatetaan jättää ihan asiallisissakin tehtävissä katsomatta sisäisen valvonnan pelossa. Onko sekään välttämättä yleinen etu, että hommat jäävät puolitiehen?

Ongelman ydin on kuitenkin valvonnassa. Juuri sen puutteestahan melko monta korkeassa asemassa olevaa poliisia on syytteessä asiasta, joka tuli julkisuuteen vasta Aarnio-jutun yhteydessä. Ja toisaalta myös vanhan epri-rekisterin epäselvyydet, joita käsittääkseni ei koskaan selvitetty sen tarkemmin, vaikka todettiin sen sisältävän mahdollisesti jopa tuhansia hyvin kyseenalaisin perustein kirjattuja ihmisiä (tämä on yksi tapaus jota tarkoitin).
Käsityksesi on virheellinen. Ainakin mediassa olleiden tietojen mukaan "Putin-rekisteri" on kollattu läpi ja virheelliset merkinnät sieltä poistettu.

https://yle.fi/uutiset/3-8843237
https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/poliisin-putin-rekisteri-lapaisi-tarkastuksen-uudet-kirjausohjeet-6545755

"Rekisteröinneistä lainmukaisiksi todettiin 97,3 prosenttia (48 684) ja poistettiin 2,6 prosenttia (1278). Poistojen syinä olivat muun muassa kirjauksen puutteelliset perustelut, tietojen tarpeettomuus tai olosuhteiden tulkinnanvaraisuus."
 

Merten sheriffi

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Juu SORRY. Toisaalta irakiaanoille kielteinen tai myönteinen päätös on just ja se sama. Täällä ovat ja pysyvät. Hivit ja Hepatiitit hoidetaan kuten myönteisenäkin.
 

hansai

Ylipäällikkö
Nyt on käräjäoikeuden päätös siitä, että Allahu Akbarin huuto hyökkäyksen yhteydessä ei liity yhtään mihinkään, eikä tarkoita mitään, älkäämme siis turhaan miettikö tälläisten huuteluiden motiivia...motiiveja mihinkään liittymättömään ei ole löytynyt edes vilkkilän kissojen, koirien ja sinivuokkojenkaan toimesta.

Welcome to the Absurdistaniin..
 

inscout

Majuri
Tarkoittanet aiempaa yleistä tapaa? Kuten YJT sanoi, maailma on muuttunut. Tutuilta poliiseilta olen kuullut, että valvonta on saanut virkamiehissä aikaan hetkittäin jopa vainoharhaisuuden piirteitä. Rekistereitä saatetaan jättää ihan asiallisissakin tehtävissä katsomatta sisäisen valvonnan pelossa. Onko sekään välttämättä yleinen etu, että hommat jäävät puolitiehen?


Käsityksesi on virheellinen. Ainakin mediassa olleiden tietojen mukaan "Putin-rekisteri" on kollattu läpi ja virheelliset merkinnät sieltä poistettu.

https://yle.fi/uutiset/3-8843237
https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/poliisin-putin-rekisteri-lapaisi-tarkastuksen-uudet-kirjausohjeet-6545755

"Rekisteröinneistä lainmukaisiksi todettiin 97,3 prosenttia (48 684) ja poistettiin 2,6 prosenttia (1278). Poistojen syinä olivat muun muassa kirjauksen puutteelliset perustelut, tietojen tarpeettomuus tai olosuhteiden tulkinnanvaraisuus."
Varmasti entiseen verrattuna jostain voi tuntuakin olo valvotulta:). Se, onko valvonta riittävää on sitten toinen asia. En usko että on. Sisäinen valvonta ei tällaisissa asioissa toimi. Se on käynyt selväksi viime vuosina. Tässä on kuitenkin kyseessä sen verran tuore juttu että en ihan usko maailman muuttuneen noin paljon noin nopeasti.

Tuosta käsitykseni virheellisyydestä on kyllä eri näkökantoja. Syyttäjän mukaan rekisterissä oli 180000 nimeä ja lisäksi 20000 yritystä. Polha sanoo määräksi 50000. Kumpi sitten on oikea luku? Mahdollisesti molemmat. Se mikä on varmaa, on se, että kukaan ei ole käynyt noita 50-180k nimeä läpi tarkistaakseen niiden oikeellisuuden. Olen tuollaista hommaa operoinut ja sellaisen läpikäynti veisi useilta ihmisiltä vuosia jos se tehdään kunnolla nimi nimeltä kuten tuossa väitetään. Tuossa asiassa PolHa puhuu suoraan sanottuna roskaa.

Olennaista asiassa on se, mikä oikeudessakin kävi selväksi, että kukaan ei tiennyt kuka rekisteristä on vastuussa, mitä ja millä perusteella sinne kirjataan, mitä niille tiedoille tapahtuu ja ennen kaikkea onko koko homma millään tavalla lain mukaista. Ja kyseinen tapahtuma on vuosilta 2013-2015 eli aivan vähän aikaa sitten.

https://yle.fi/uutiset/3-8297564
https://yle.fi/uutiset/3-8665182
https://sananvapauteen.fi/artikkeli/1918
 
Top