Uuraisten bussikaappauksen syytteet romahtivat: Kolmen vuoden vankeuden sijaan 80 päiväsakkoa
Heikki Kärki
Joulukuun neljännen päivän iltana neljä Espoon vastaanottokeskuksessa asuvaa irakilaista nousi linja-auton kaukovuoroon.
Miesten määränpäänä oli Kemi, jossa kolmella heistä oli yhteisiä tuttuja. Neljäs mies oli lyöttäytynyt mukaan päivää ennen matkalle lähtöä. 31-vuotias mies oli kertonut kärsivänsä ahdistuksesta ja uskoi Kemin reissun tuovan piristystä elämään.
Mies käyttäytyi joidenkin silminnäkijöiden mukaan jo alkumatkasta rauhattomasti. Helsingistä Jyväskylään ajanut linja-autonkuljettaja kertoi havahtuneensa muutamaan kertaan siihen, että mies oli seissyt hiljaa hänen takanaan. Matkakumppaniensa mukaan mies oli muuttunut matkan aikana kalpean ja huonokuntoisen oloiseksi.
Toisaalta yksi silminnäkijä kertoi miehen auttaneen kantamaan Jyväskylässä tuntemattoman perheen lapsia taksiin.
Kemiin asti mies ei päässyt. Yhden jälkeen yöllä linja-auto kulki Nelostiellä Uuraisilla noin viiden kilometrin päässä Hirvaskankaan liikenneasemasta. Kyydissä oli 11 matkustajaa.
Silloin mies ryntäsi linja-auton etuosaan, huusi useamman kerran "Allahu akbar" (Jumala on suurin) ja tarttui linja-auton kuljettajaa voimakkaasti ranteesta.
Miehen matkakumppanit havahtuivat huutoon, säntäsivät miehen perään ja painoivat hänet linja-auton lattialle. Myös kuljettaja oli havainnut uhkaavan tilanteen jo huudosta ja kuulemastaan töminästä. Kuljettaja kertoi Keski-Suomen käräjäoikeudessa hiljentäneensä nopeuttaan ja pitäneensä auton rauhallisesti koko ajan ajolinjalla.
– Minulla on 40 vuoden kokemus ajohommista. Kun pitää toimia, toimin alitajuisesti, kuljettaja kertasi.
Miehen ote kädestä ei kestänyt pitkään, mutta hän tempoi linja-auton lattialla niin voimakkaasti, että kuljettaja pysäytti auton Hirvaskankaan jälkeisen ohituskaistan jälkeen. Kun poliisit saapuivat paikalle, oli mieheen aluksi mahdoton saada keskusteluyhteyttä. Yksi maanmiehistä kertoi hänen itkeneen jonkun todennäköisesti läheisensä kuolemaa.
Syytetty ei itse halunnut tulla kuulluksi käräjäoikeudessa, mutta hänen puolustuksensa vetosi siihen, että kyse oli ahdistuneen ja pitkään päihteitä käyttäneen miehen paniikkikohtauksesta. Puolustuksen mukaan mies ei yrittänyt suistaa bussia mihinkään, vaan oli halunnut pois autosta ja horjahtanut käytävällä. Tätä perusteltiin muun muassa sillä, että mies irrotti nopeasti kätensä kuljettajasta.
Käräjäoikeudessa keskusteltiin myös terrori-iskuissa surullisenkuuluisaksi tulleen "Allahu akbar" -huudon merkityksestä. Bussissa matkanneet irakilaiset olivat tulkinneet, että huuto kertoo itsetuhoisuudesta tai jostain muista pahoista aikeista. Toisaalta miehet myönsivät, että puolustuksen näkemys siitä, että "paniikkiin joutunut mies kutsui jumalaansa apuun" saattoi olla oikea.
Syyttäjä vaati miehelle kaappauksesta kolmen vuoden vankeustuomiota, mutta käräjäoikeus katsoi, että puolustuksen esittämä vaihtoehtoinen tapahtumienkulku paniikkikohtauksineen oli mahdollinen. Näin mies tuomittiin ainoastaan 80 päiväsakkoon vaaran aiheuttamisesta, kahdesta tuttavansa pahoinpitelystä ja haitanteosta virkamiehelle. Koska mies oli ollut vangittuna tapahtumien jälkeen, katsottiin vapaudenmenetys riittäväksi rangaistukseksi.