Suomen sisäinen turvallisuus

fulcrum

Ylipäällikkö
Jos poliisimies olisi toiminut yhtään fiksummin Lahdenväylän tapauksessa, niin kuolonuhreilta olisi vältytty. Työmies olisi istunut ensikertalaisena sen max 2-3v tapon yrityksestä ja vapautunut 35:een Ikävuoteen mennessä vankilassa suoritettu ammattitutkinto takataskussa ja vankilan päihdeohjelman avulla huumeongelman selättäneenä. Työmies olisi ottettu avosylin vastaan vanhalle työpaikalle takaisin ja työskennellyt vielä 30vuotta ja maksaen valtiolle pelkästään 20% tuloveroina jo >300000eur. Eli kun katsotaan isoa kuvaa koko yhteiskunnan kannalta Lahdenväylän 2016 tapahtumista, niin vankienhoidon kulut huomioiden koko yhteiskunta hävisi sen >150000eur poliisimiehen hätäpäissään ampuman 2. Ja 3. laukauksen seurauksena.
"Raiskauksessa katsottiin lieventäväksi asianhaaraksi se että vastaajalla oli työpaikka".
Kannattaa pitää työpaikan henkilökorttia napinlävessä kun on tappohommissa niin poliisi näkee heti että on kunnon kansalainen eikä käytä pysäyttämiseen tarpeetonta voimaa?
 

Mili

Kapteeni
Mikä mahtoi olla puukottajan tausta? Muistan nähneeni netissä kommentteja lakeerikengistä ja suorista housuista jotka pilkotti viltin altaohiajettaessa.
 

YJT

Eversti
Tämän tapauksen erikoisasiantuntija oli lainannut jotain uutista, jossa tekijästä oli käytetty nimeä Jarkko.
 

KIM

Majuri
Myrsky vesilasissa. Ei tässä mitään yhden miehen sotaa käydä, vaan keskustellaan asiasta eri näkökulmista ja yritetään saada mahdollisimman tarkka tilannekuva Lahdenväylän 2016 tapahtumista.

Suomen poliisilla on vaan vuosien saatossa syntynyt ns sokea piste, jonka vuoksi poliisi on suurimmaksi osaksi kyvytön myöntämään omia virheitä. Maan tapa on ollut että perinteisesti poliisia koskevissa virkarikoksissa syyttäjä on pääsääntöisesti aina ollut poliisin kaveri ja tästä seurauksena poliiseja on ollut lähes mahdotonta saada satimeen edes päivänselvistä virkarikoksista. Jos jotain hyvää voi nähdä viime vuosina Suomen poliisin sisällä velloneesta sisäisestä sekaannuksesta ja valtataistelusta, niin sen seurauksena poliisia koskevissa virkarikoksissa on syyttämiskynnys tullut lähemmäksi sitä tasoa mikä kuuluukin oikeusvaltiossa olla. Tämän seurauksena on varmasti jokainen poliisimies motivoitunut suorittamaan oman työnsä entistäkin terhakkaammin ja suuremmalla tarkkuudella mitä erittäin vastuullinen työ vaatii.

Kuten jo aiemmin sanoin, että tämä Lahdenväylän 2016 tapaus tosiaan vain yksittäistapaus ja yleisesti ottaen luottamus poliisiin & voimankäyttöoikeuksiin on korkealla tasolla.

Jos nyt yhtään kukaan palstalainen jaksaisi edes tarkastella Lahdenväylän 2016 tapahtuman tilannekuvaa objektiivisesti tarkemmin, eikä vain tyytyä syömään sitä paskaa mitä iltapäivälehdet & poliisin propaganda osasto tiedottaa, niin tapahtumat voi nähdä aivan eri valossa, joka voi olla piirun verran lähempänä totuutta.

Edelleenkään Lahdenväylän 2016 tapauksessa poliisimiehen oma henki & terveys ei ollut millään tavalla uhattuna teräasetta hallussa pitäneen työmiehen toimesta. Mikäli teräasetta hallussa pitänyt työmies olisi agressiota kohdistanut poliisimiestä kohtaan, niin poliisin kuolettava voimankäyttö olisi ollut aivan oikeutettua. PISTE.

Jos kerran koko tapahtumaketju oli ohi 5:n sekunnin kuluessa ja siinä ajassa on ammuttu kolme laukausta. Eli laukausten välissä on ollut 1 - max 2 sekuntia, niin ei siinä ehdi poliisimies edes kissaa sanoa saati käskyttää laukausten välissä ja antaa kohdehenkilölle mahdollisuutta vastaanotta käskytystä ja reagoida käskytykseen.

Todistetusti poliisimiehen saapuessa paikalle naisella oli vain yhdestä puukonviillosta tullut vekki otsassa, ei mitään sen vakavampaa vammaa. Eli poliisimiehen avatessa tuli ei naisen vammat olleet läheelläkään sitä luokkaa, että puukotuksessa oli kyse tapon yrityksestä.

Lahdenväylän 2016 tapuksessa mukana olleen naisen kertomus(Lähde IL):
Nainen näki kauhukseen, että Jarkko oli hänen takanaan pitäen kaksin käsin puukkoa päänsä yläpuolella.
- Sitten hän iski. Ensimmäinen isku tuli minua kasvoihin, oikealla puolelle otsaan. Yritin suojautua... Ajattelin, että en minä voi tähän kuolla.Nainen näki edessään poliisin. Hän yritti kontata tämän suuntaan. Nainen huusi apua. Poliisi huusi menemään maahan. Kuului laukaus. Jarkko alkoi puukottaa entistä rajummin. Kuului toinen laukaus, ja pian perään kolmas.


Kyllä tässä kävi niin poliisimies hätäili ilmeisesti stressitilanteessa syntyneen korkean adrenaliini tason vuoksi. Kertaalleen reiteen ammutusta työmiehestä ei enään olisi ollut minkäänlaista todellista vastusta aseistautuneelle poliisimiehelle, jolla oli kaikki mahdollisuudet jättää sekä nainen että työmies henkiin.
Jokainen vähintään 2v verran itsepuolustuslajeja harrastanut tietää miten puukkomieheltä saadaan puukko pois vaikka paljain käsin. Oletan että myös Valmiusyksikkö Karhun poliisimiehellä olisi ollut kaikki eväät ottaa puukko pois reiteen ammutun työmiehen hallusta, ilman lisälaukauksia ja sillä lopputulemalla että sekä nainen & työmies olisivat molemmat elävien kirjoissa tänäkin päivänä.

Poliisimies olisi aivan hyvin voinut ensimmäisen laukauksen jälkeen ottaa muutaman juoksuaskeleen tarkemman tilannekuvan saamiseksi ja yksinkertaisesti potkaista puukon pois, tietäen ettei puukko tule koskaan kengänpohjasta läpi. Pierunhajuiset moottoripyöräpoliisien haalarit on kyllä suunniteltu niin että tarpeen vaatiessa taipuvat kyllä korkeisiin potkuihin, vaikka tässä tilanteessa puukkoa hallussa pitänyt työmies oli jo maissa.

Jos olisi ollut jo v.2016 poliisien haalarikamerat käytössä, niin syyttäjä olisi hyvinkin voinut päätyä toisenlaiseen lopputulemaan. Kuollut työmies ei niin hirveästi oikeuksiensa perään huutele, eikä omaisilla useinkaan ole voimia eikä rahaa haastaa poliisimiehen toimia raskaiden tapahtumien jälkeen.

Jos poliisimies olisi toiminut yhtään fiksummin Lahdenväylän tapauksessa, niin kuolonuhreilta olisi vältytty. Työmies olisi istunut ensikertalaisena sen max 2-3v tapon yrityksestä ja vapautunut 35:een Ikävuoteen mennessä vankilassa suoritettu ammattitutkinto takataskussa ja vankilan päihdeohjelman avulla huumeongelman selättäneenä. Työmies olisi ottettu avosylin vastaan vanhalle työpaikalle takaisin ja työskennellyt vielä 30vuotta ja maksaen valtiolle pelkästään 20% tuloveroina jo >300000eur. Eli kun katsotaan isoa kuvaa koko yhteiskunnan kannalta Lahdenväylän 2016 tapahtumista, niin vankienhoidon kulut huomioiden koko yhteiskunta hävisi sen >150000eur poliisimiehen hätäpäissään ampuman 2. Ja 3. laukauksen seurauksena.
Varmaan leikilläsi kirjoitat?
Jos olet tosissasi, niin voisitko ystävällisesti poistua tästä maasta lopullisesti?
 

MeriTJ

Eversti
Lahjoittaja
Olipa tuon faktoihin perustumattoman poliisinhaukkumisen taustalla tyhmyys, oma tai maksettu agenda niin "adios" sanois ne miehet jotka käyttää sombreroa. Victor Mike Papa
 

Vääpeli

Ylipäällikkö
Hiton pottunokat jotka on kääntynyt muslimeiksi....
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/6538b12c-6593-43d2-aa82-95f9de02a922
Lähihoitaja raiskasi koulutytön palvelukeskuksen vessassa

Tänään klo 3:06
Kesätöissä ollut koulutyttö oli liian järkyttynyt voidakseen puolustautua tai huutaa apua lähihoitajan raiskatessa hänet kahdesti palvelukeskuksen vessassa.
Teon vahingollisuutta lisäsi oikeuden mukaan se, että rikos oli tapahtunut uhrin työpaikalla ja että tekijä oli vastuussa tämän työnohjauksesta. MOSTPHOTOS
– Olin lähdössä etuajassa juhlimaan ramadanin päätöstä, kun hän tuli pukuhuoneeseen halaamaan minua, helsinkiläisessä palvelukeskuksessa lähihoitajana työskennellyt mies selitti oikeudessa.
Hoitaja väitti itseään yli 30 vuotta nuoremman tytön ollen rakastunut ja kulkeneen päiväkausia hänen perässään ja ahdistelleen häntä. Mies kiisti jyrkästi syyllistyneensä raiskaukseen tai mihinkään muuhunkaan rikokseen kesätöissä ollutta 17-vuotiasta tyttöä kohtaan.
Oikeus uskoi kuitenkin tyttöä, sillä moni seikka tuki tämän kertomaa.
Esti pakenemisen
Lievästi kehitysvammainen tyttö oli helsinkiläisessä palvelukeskuksessa kuukauden työharjoittelujaksolla kaupungin rahoittamalla kesäsetelillä. Samassa keskuksessa määräaikaisena lähihoitajana työskennelleen 50-vuotiaan lähihoitajan tehtäviin kuului muun muassa tytön työhönohjaus.
Heinäkuisena perjantaina ennen työvuoronsa päättymistä mies pyysi tytön kanssaan henkilökunnan pukuhuoneeseen.
Pahaa-aavistamaton tyttö oletti, että asia liittyi hänen töihinsä. Pukuhuoneessa mies kuitenkin tarttui tyttöä kädestä ja vei hänet vessaan sulkien oven perässään.
Mies seisoi ahtaassa vessakopissa oven edessä niin, ettei tyttö päässyt pakenemaan. Hän tarttui tyttöön kiinni ja alkoi väkisin suudella tätä suulle.Hetken kuluttua mies nosti ylös tytön puseron ja rintaliivit, työnsi kädet tämän housuihin ja raiskasi tämän.
Tyttö oli liian kauhuissaan ja lamaantunut tehdäkseen mitään. Hetken kuluttua mies poistui tytön jäädessä itkemään vessakoppiin. Muutaman minuutin kuluttua mies palasi ja raiskasi tämän uudelleen.
Kun tyttö lopulta poistui vessasta, mies tapasi hänet työpaikan kahvitilassa ja kysyi ”tykkäsitkö?”. Tyttö ei vastannut.
Törkeä vai ei?
Oikeudessa miestä syytettiin törkeästä raiskauksesta. Todistajien kuvaukset muun muassa tytön työpaikalta tukivat uhrin kertomaa. Mikään ei viitannut siihen, että tyttö olisi ollut millään tavalla ihastunut kyseiseen lähihoitajaan saati hakeutuneensa tämän seuraan.
Uhrin äiti kertoi, että aiemmin hyvinkin avoin tyttö oli tapahtuneen jälkeen ollut varautuneempi ja alkanut arastella miehiä.
Oikeus katsoi, että vaikka teko olisi uhrin alaikäisyyden vuoksi täyttänyt törkeän raiskauksen tunnusmerkistön, muut seikat, kuten raiskauksen tekeminen sormella, väkivallan vähäisyys ja tapahtuman lyhytkestoisuus kallisti teon perusmuotoiseksi raiskaukseksi.
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1964 syntyneen lähihoitajan 1 vuoden ja 9 kuukauden mittaiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Mies määrättiin maksamaan uhrilleen 4000 euron kärsimyskorvaukset.
Selitys ei vakuuttanut
Tuomittu valitti hovioikeuteen vedoten aiemmin kertomaansa, jonka mukaan hän oli lähdössä töistä noin puoli tuntia etuajassa juhliakseen muslimien paaston ramadanin päättymistä. Tällöin tyttö tuli hänen perässään pukuhuoneeseen lähentelytarkoituksessa.
Hovi kuitenkin huomautti, että ramadan päättyminen täytyi olla miehen tiedossa etukäteen, jolloin hän olisi hyvissä ajoin voinut sopia työvuoronsa ennenaikaisesta päättymisestä. Luvaton poistuminen heikensi hovin mukaan osaltaan miehen kertomusta.
Helsingin hovioikeus hylkäsi valituksen perjantaina antamallaan päätöksellä.Raiskaus tapahtui kesällä 2015.
RISTO KUNNAS
risto.kunnas@iltalehti.fi
 

Sardaukar

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Olen kanssasi osittan samaa mieltä poliisin virkarikos syytetistä ja tilanne on nyt paremmin, mutta ei varmasti täydellinen. Ongelma koskee myös muita virkamiehiä.
Sitten tuo case Lahdentie.
Onhan nyt taas todellisuudesta irti olevaa tekstiä. Päätös oli toki nopea, mutta vaikka poliisimiehen oma henki ei ollut vaarassa, oli työnsankari
tappamassa puukolla naista joka mitä ilmeisemmin oli kyvytön puolustamaan itseään ja jo haavoittunut puukon iskusta.

Työnsankarilla oli useampi mahdollisuus jäädä henkiin, hän kuitenkin valitse toisin, joku vääräleuka voisi pitää moista itsemurhana, vähintään osoituksena itsetuhoisuutena. Vastuu koko tapahtumasta on ainoastaan työnsankarilla, joka olisi voinut useassa kohtaa lopettaa oikeudettoman hyökkäyksen.

Nuo "ota puukko pois, se on helppoa" ovat sellaista elokuvatodellisuutta, ettei parempaan olekkaan. Puukon pois ottaminen ei ole koskaan vaaratonta. Ja onnistuihan se tuolla tavallakin. Sitä patsi unohdat tuon itse lisäämäsi uhrin kertoman, "poliisi ampui, Jarkko alkoi puukottaa entistä rajummin." Työnsankari ei siis ollut mitenkään toimintakyvytön, vaan jatkoi hyökkäystä ja sai mitä pyysi.
Aikoinaan eräässä maassa eräs kouluttaja sanoi:

"Sinulla on pistooli ja hyökkääjä vetää esiin veitsen... Et helvetissä pistä sitä pistoolia pois ja vedä omaa veistä esille...ammut sen jätkän...kyseessä on taistelu eikä mikään Errol Flynn-elokuva..."

Teräaseet ainakin itseä pelottavat monta kertaa pahemmin kuin ampuma-aseet.
Otetaan nyt hieman realiteettia:
Kannattaa katsoa ja miettiä mite itte pärjäis.
 

Sardaukar

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Ja kun olen nyt vauhdissa, niin kadun itsepuolustusjutuissa tässä on loistavia vihjeitä:

 

MeriTJ

Eversti
Lahjoittaja
Aikoinaan eräässä maassa eräs kouluttaja sanoi:

"Sinulla on pistooli ja hyökkääjä vetää esiin veitsen... Et helvetissä pistä sitä pistoolia pois ja vedä omaa veistä esille...ammut sen jätkän...kyseessä on taistelu eikä mikään Errol Flynn-elokuva..."

Teräaseet ainakin itseä pelottavat monta kertaa pahemmin kuin ampuma-aseet.
Otetaan nyt hieman realiteettia:
Kannattaa katsoa ja miettiä mite itte pärjäis.
"Jos löydät itsesi salin ulkopuolella joskus reilussa kamppailussa jotain vastaan, olet jo lähtökohtaisesti väärässä paikassa." Sanoi joku minua fiksumpi joskus. Meillä oli entisessä turvallisuusalan työyhteisössä mottona "reilu peli on perseestä" koska emme ole pelaamassa vaan töissä. Joskus kun lukee näitä "mutta kun se on epäreilua" keskustelupalstoilla niin ei tiedä itkeäkö vai nauraa. :)
 

Pandahki

Kapteeni
Aikoinaan eräässä maassa eräs kouluttaja sanoi:

"Sinulla on pistooli ja hyökkääjä vetää esiin veitsen... Et helvetissä pistä sitä pistoolia pois ja vedä omaa veistä esille...ammut sen jätkän...kyseessä on taistelu eikä mikään Errol Flynn-elokuva..."

Teräaseet ainakin itseä pelottavat monta kertaa pahemmin kuin ampuma-aseet.
Otetaan nyt hieman realiteettia:
Kannattaa katsoa ja miettiä mite itte pärjäis.
Eikö se ole ammattilaistenkin yleinen kanta että painietäisyyksillä mielummin pistoolia kuin veistä vastaan, koska veitsitappelussa ei ole voittajia.
 

Urpo

Korpraali
Myrsky vesilasissa. Ei tässä mitään yhden miehen sotaa käydä, vaan keskustellaan asiasta eri näkökulmista ja yritetään saada mahdollisimman tarkka tilannekuva Lahdenväylän 2016 tapahtumista.

Suomen poliisilla on vaan vuosien saatossa syntynyt ns sokea piste, jonka vuoksi poliisi on suurimmaksi osaksi kyvytön myöntämään omia virheitä. Maan tapa on ollut että perinteisesti poliisia koskevissa virkarikoksissa syyttäjä on pääsääntöisesti aina ollut poliisin kaveri ja tästä seurauksena poliiseja on ollut lähes mahdotonta saada satimeen edes päivänselvistä virkarikoksista. Jos jotain hyvää voi nähdä viime vuosina Suomen poliisin sisällä velloneesta sisäisestä sekaannuksesta ja valtataistelusta, niin sen seurauksena poliisia koskevissa virkarikoksissa on syyttämiskynnys tullut lähemmäksi sitä tasoa mikä kuuluukin oikeusvaltiossa olla. Tämän seurauksena on varmasti jokainen poliisimies motivoitunut suorittamaan oman työnsä entistäkin terhakkaammin ja suuremmalla tarkkuudella mitä erittäin vastuullinen työ vaatii.

Kuten jo aiemmin sanoin, että tämä Lahdenväylän 2016 tapaus tosiaan vain yksittäistapaus ja yleisesti ottaen luottamus poliisiin & voimankäyttöoikeuksiin on korkealla tasolla.

Jos nyt yhtään kukaan palstalainen jaksaisi edes tarkastella Lahdenväylän 2016 tapahtuman tilannekuvaa objektiivisesti tarkemmin, eikä vain tyytyä syömään sitä paskaa mitä iltapäivälehdet & poliisin propaganda osasto tiedottaa, niin tapahtumat voi nähdä aivan eri valossa, joka voi olla piirun verran lähempänä totuutta.

Edelleenkään Lahdenväylän 2016 tapauksessa poliisimiehen oma henki & terveys ei ollut millään tavalla uhattuna teräasetta hallussa pitäneen työmiehen toimesta. Mikäli teräasetta hallussa pitänyt työmies olisi agressiota kohdistanut poliisimiestä kohtaan, niin poliisin kuolettava voimankäyttö olisi ollut aivan oikeutettua. PISTE.

Jos kerran koko tapahtumaketju oli ohi 5:n sekunnin kuluessa ja siinä ajassa on ammuttu kolme laukausta. Eli laukausten välissä on ollut 1 - max 2 sekuntia, niin ei siinä ehdi poliisimies edes kissaa sanoa saati käskyttää laukausten välissä ja antaa kohdehenkilölle mahdollisuutta vastaanotta käskytystä ja reagoida käskytykseen.

Todistetusti poliisimiehen saapuessa paikalle naisella oli vain yhdestä puukonviillosta tullut vekki otsassa, ei mitään sen vakavampaa vammaa. Eli poliisimiehen avatessa tuli ei naisen vammat olleet läheelläkään sitä luokkaa, että puukotuksessa oli kyse tapon yrityksestä.

Lahdenväylän 2016 tapuksessa mukana olleen naisen kertomus(Lähde IL):
Nainen näki kauhukseen, että Jarkko oli hänen takanaan pitäen kaksin käsin puukkoa päänsä yläpuolella.
- Sitten hän iski. Ensimmäinen isku tuli minua kasvoihin, oikealla puolelle otsaan. Yritin suojautua... Ajattelin, että en minä voi tähän kuolla.Nainen näki edessään poliisin. Hän yritti kontata tämän suuntaan. Nainen huusi apua. Poliisi huusi menemään maahan. Kuului laukaus. Jarkko alkoi puukottaa entistä rajummin. Kuului toinen laukaus, ja pian perään kolmas.


Kyllä tässä kävi niin poliisimies hätäili ilmeisesti stressitilanteessa syntyneen korkean adrenaliini tason vuoksi. Kertaalleen reiteen ammutusta työmiehestä ei enään olisi ollut minkäänlaista todellista vastusta aseistautuneelle poliisimiehelle, jolla oli kaikki mahdollisuudet jättää sekä nainen että työmies henkiin.
Jokainen vähintään 2v verran itsepuolustuslajeja harrastanut tietää miten puukkomieheltä saadaan puukko pois vaikka paljain käsin. Oletan että myös Valmiusyksikkö Karhun poliisimiehellä olisi ollut kaikki eväät ottaa puukko pois reiteen ammutun työmiehen hallusta, ilman lisälaukauksia ja sillä lopputulemalla että sekä nainen & työmies olisivat molemmat elävien kirjoissa tänäkin päivänä.

Poliisimies olisi aivan hyvin voinut ensimmäisen laukauksen jälkeen ottaa muutaman juoksuaskeleen tarkemman tilannekuvan saamiseksi ja yksinkertaisesti potkaista puukon pois, tietäen ettei puukko tule koskaan kengänpohjasta läpi. Pierunhajuiset moottoripyöräpoliisien haalarit on kyllä suunniteltu niin että tarpeen vaatiessa taipuvat kyllä korkeisiin potkuihin, vaikka tässä tilanteessa puukkoa hallussa pitänyt työmies oli jo maissa.

Jos olisi ollut jo v.2016 poliisien haalarikamerat käytössä, niin syyttäjä olisi hyvinkin voinut päätyä toisenlaiseen lopputulemaan. Kuollut työmies ei niin hirveästi oikeuksiensa perään huutele, eikä omaisilla useinkaan ole voimia eikä rahaa haastaa poliisimiehen toimia raskaiden tapahtumien jälkeen.

Jos poliisimies olisi toiminut yhtään fiksummin Lahdenväylän tapauksessa, niin kuolonuhreilta olisi vältytty. Työmies olisi istunut ensikertalaisena sen max 2-3v tapon yrityksestä ja vapautunut 35:een Ikävuoteen mennessä vankilassa suoritettu ammattitutkinto takataskussa ja vankilan päihdeohjelman avulla huumeongelman selättäneenä. Työmies olisi ottettu avosylin vastaan vanhalle työpaikalle takaisin ja työskennellyt vielä 30vuotta ja maksaen valtiolle pelkästään 20% tuloveroina jo >300000eur. Eli kun katsotaan isoa kuvaa koko yhteiskunnan kannalta Lahdenväylän 2016 tapahtumista, niin vankienhoidon kulut huomioiden koko yhteiskunta hävisi sen >150000eur poliisimiehen hätäpäissään ampuman 2. Ja 3. laukauksen seurauksena.
Notta, että mitä? Oletko tosissasi?
 

Sardaukar

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Eikö se ole ammattilaistenkin yleinen kanta että painietäisyyksillä mielummin pistoolia kuin veistä vastaan, koska veitsitappelussa ei ole voittajia.
On niissä yleensä voittaja..mutta kävelemällä siitä on jälkeenpäin kummankaan hankala lähteä... Tämä siis jos molemmat osaavat asiansa.
 

Sardaukar

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Siis tällä tarkoitin että "voittajakin" on laastarin tarpeessa. Pistoolilla sohiessa on paremmat mahikset säilyä kokonaan ehjänä.
Juuri tuota tarkoitin myös.

Puukkohippasissa otetaan aina osumia molemmin puolin.
 
Top