Suomen sisäinen turvallisuus

Tampereen puukkomies on ilmeisesti yrittänyt ryöstää muitakin ennen tätä murhayritystä. Teon jälkeen video kuvattu ilmeisesti jonkinlaisena tunnustuksena.


Vaikuttaa kyllä pitkälti joltain nistien touhulta.

Linkki videoon. Tuntuu kyllä oudolta koko tapaus.

 
Kouluväkivallasta vielä:

Joopa joo. Kysymyksen ytimeen ei jutussa vain oikein tahdota päästä käsiksi.

———————
Ei näin (jutun otsikko alla). Kun koulu linjaa, että se tekee rikosilmoituksen väkivallasta ja kertoo sen etukäteen, asetelma on kaikille selvä. Kiusaaminen on toki pelkkää fyysistä väkivaltaa monimuotoisempaa, mutta julmaa yhtä kaikki.

11-vuotias Joona pahoinpideltiin koulun pihalla, mutta rehtorin mukaan rikosilmoitusta ei kannattanut tehdä – Näin koulukiusatut ja kiusattujen vanhemmat kertovat kokemuksistaan HS:n kyselyssä
https://www.hs.fi/kotimaa/art-20000...-other&share=a64f26f8d918ed5638d51edd7e59dfd1
Koulukiusatut ja kiusattujen vanhemmat kertoivat kokemuksistaan HS:n kyselyssä. Valtaosa kertoi henkisestä kiusaamisesta, mutta osa joutui vakavasti pahoinpidellyksi.


TÄTÄ koulukiusaaminen on: haukkumista, naureskelua, eristämistä, pilkkaamista, korvaan huutamista, tavaroiden piilottamista ja varastamista. Koulukiusaaminen on myös väkivaltaa: tönimistä, lyömistä, korvalle lyömistä hakkaamista, potkimista, kivillä heittelyä ja puremista.

HS pyysi viime viikolla kokemuksia koulukiusaamisesta ja siitä, kuinka kiusaaminen saatiin loppumaan.

Verkossa julkaistuun kyselyyn tuli noin 300 vastausta kiusatuilta ja kiusattujen vanhemmilta. Nuorimmat kiusatut ovat alaikäisiä ja vanhimmat yli 70-vuotiaita. HS:n tiedossa on jutussa siteerattujen kyselyyn vastanneiden nimet ja yhteystiedot.

Kiva Koulu -kyselyiden mukaan valtaosa kiusaamistapauksista ratkaistaan niin, että koulussa puututaan asiaan ja puuttumisessa onnistutaan. Alakoulussa noin 80 prosenttia puuttumisista johtaa toivottuun lopputulokseen ja yläkoulussa noin 70–75 prosenttia. Kyselyyn vastaa vuosittain noin 200 000 oppilasta 950 koulussa.

Tärkeä ratkaisutapa on keskustelu. HS:n kyselyn vastauksissa nousee esiin tapauksia, joissa kiusatun vanhempi otti asian suoraan kiusaajan ja tämän perheen kanssa puheeksi. 14-vuotiaan kiusatun äiti kutsui pääkiusaajan äidin kotiin kahville, minkä jälkeen kiusaaminen loppui.

”Menin suoraan puhumaan itse kiusaajalle ja hänen vanhemmilleen. Olin ystävällinen mutta hyvin tiukka asiassa, että sen on loputtava. Ja pian se loppuikin, ja myöhemmin kiusaajasta ja lapsestani tuli ystäviä”, 10-vuotiaan kiusatun äiti kirjoitti.

MUUTAMISSA tapauksissa keskusteluyritys kuivui kasaan, sillä vanhemmat kiistivät lapsensa olevan kiusaaja. Useampi vastaaja kertoi vasta rikosilmoituksen katkaisseen pitkäaikaisen kiusaamisen kierteen.

Pirkanmaalla asuva 11-vuotias Joona pahoinpideltiin tänä syksynä koulun pihalla niin vakavasti, että hän joutui hoidettavaksi terveyskeskukseen.Joonan pahoinpitelijä oli käynyt Joonaan käsiksi jo kaksi vuotta aiemmin.

Pahoinpitelijää ei erotettu koulusta.

”Koulun rehtori sanoi, että rikosilmoitusta ei kannata tehdä, sillä teillä menee välit pahoinpitelijän vanhempiin. Sanoin, että sillä ei ole merkitystä, kun poikani kalloa kuvataan parhaillaan terveyskeskuksessa”, Joonan äiti kertoo.

Äiti teki rikosilmoituksen sosiaalityöntekijän neuvosta, ja nyt kiusaaminen on loppunut, ainakin väliaikaisesti. Uhri joutuu kuitenkin käymään koulua pahoinpitelijänsä kanssa. Lasten maailmassa on eri säännöt kuin aikuisten maailmassa.

”Jos työkaveri pahoinpitelisi aikuista useaan otteeseen, uhrin ei tarvitsisi tehdä pahoinpitelijänsä kanssa enää ryhmätöitä”, äiti sanoo.

PSYKOLOGIAN professori Christina Salmivalli Turun yliopistosta korostaa, että kouluilla on käytössään laissa määriteltyjä kurinpito- ja turvaamistoimenpiteitä.

”Nyt ollaan vaatimassa uusia kurinpitokeinoja, mutta kaikkia nykyisiäkään keinoja ei juuri käytetä. Silloin kun esimerkiksi keskustelu ei tehoa, on tehtävä jotain muuta – tarvittaessa myös yhteistyössä koulun ulkopuolisten tahojen kanssa.”

Koulukiusaamista vuosikymmenet tutkinut Salmivalli on Kiva Koulu -toimenpideohjelman kehittäjä. Hänen ryhmässään tutkitaan parhaillaan erityisen haastavia tapauksia, joissa kiusaaminen ei ole loppunut puuttumisesta huolimatta.

OSA kiusatuista pääsi kiusaajistaan irti vasta vaihtamalla toiseen kouluun. Salmivallin mukaan koulun vaihtaminen voi olla hyvä ratkaisu, mutta voi myös johtaa kiusaamiseen uudessa koulussa. Koulua kiusaamisen takia vaihtaneiden oppilaiden kokemukset tästä ovatkin Kiva Koulun keräämässä aineistossa vahvasti jakautuneet.

Helsinkiläinen 12-vuotias Simo joutui vaihtamaan koulua vuosi sitten. Hänen äitinsä uskoo, että kiusaaminen oli seurausta huonosta ryhmäytymisestä. Luokanopettaja oli ensi kertaa ensimmäisen luokan opettajana eikä ymmärtänyt, että ryhmäytymiseen pitäisi satsata.

”Luokassa muodostui alusta lähtien ilmapiiri, jossa oppilaat eivät tunteneet oloaan turvalliseksi. Kaikki taistelivat omasta asemastaan ja joutuivat puolustamaan ja varmistelemaan. Näin vaikealle kiusaamistilanteelle syntyi otolliset olosuhteet”, Simon äiti kertoo.

Salmivallin mukaan kiusaaminen nähdään nykyään ryhmäilmiönä. Ryhmä säätelee kiusaamista joko edesauttamalla sitä tai pistämällä sille lopun.

”Tämän takia esimerkiksi ryhmäytyminen on tärkeää, sillä niissä koululuokissa, joissa on hierarkkisia ryhmiä, esiintyy enemmän kiusaamista kuin ryhmäytyneissä luokissa. On tärkeää, että oppilaat ymmärtävät, miten itse kukin voi vaikuttaa siihen, salliiko ryhmä kiusaamista vai ei.”

VASTAUSTEN mukaan kiusaaminen käynnistyy monesti pienestä ja arkipäiväisestä asiasta kuten poikkeavasta ulkonäöstä, r-viasta tai uudesta pyörästä. Sosiaalisesti epävarmat ja ujot joutuvat usein kiusatuksi.

”Se on äärimmäisen ikävää, sillä nämä oppilaat juuri tarvitsisivat rohkaisua”, Salmivalli harmittelee.


Kiusaaminen ei ole koskaan kiusatun syy, mutta vastauksissa nousee esiin se, keitä kiusaajat etsivät uhrikseen. Lapsi ei kuulu joukkoon, koska hän on herkkä, ujo ja älykäs.

”Tämän päivän maailma ei suvaitse ujoja ja hiljaisia ihmisiä”, 18-vuotiaan kiusatun äiti kirjoittaa.


”Kun huomattiin, että lapseni pahoittaa mielensä helposti ja itkee, tuli siitä järjestelmällistä ja niin sanotusti hauskanpitoa muille, että kuinka joku saadaan itkemään”, 14-vuotiaan äiti kertoo.

Kiusaamiseksi tulemisen riskiä lisäävät ulkopuolisuus ja se, että lapsella ei ole kavereita luokalla.

”Muutimme uudelle paikkakunnalle ja kiusaaminen alkoi melko pian uudessa koulussa. Poikani oli rauhallinen, hyväkäytöksinen ja lahjakas oppilas. Hän oli luokan kiusaajille hyvä kohde, koska uutena oppilaana pojallani ei ollut ketään kaveria tai puolustajaa”, 12-vuotiaan pojan äiti kirjoittaa.

Salmivallin mukaan erilaisuus lisää kohteeksi joutumisen riskiä, mutta erilaisuus on ryhmäriippuvaista. Jossain ryhmässä seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvät asiat voivat laukaista kiusaamisen, kun taas toisessa ryhmässä ne eivät ole mikään juttu.

KYSELYYN vastanneiden kokemukset koulukiusaamisesta vaihtelevat henkisestä kiusaamisesta aina vakaviin pahoinpitelyihin.

Useissa vastauksissa kiusaaminen oli jo alaluokilla usein suunnitelmallista, ja uhri suljettiin ryhmän ulkopuolelle.

12-vuotiaan Simon äiti kertoo, että jos joku käveli Simon kanssa yhtä matkaa, kiusaajat tulivat varoittamaan toista, että tämän maine menisi, jos tämä olisi Simon kanssa.


”Ilmeni, että muut juoksivat häntä karkuun välkällä. Hänen kenkiään ja vaatteitaan piilotettiin niin, ettei hän joskus päässyt koulusta kotiin ennen kuin menin viemään hänelle uudet. Ruokailussa häntä ei päästetty samaan pöytään, ja jos päästettiin, niin muut vaihtoivat pöytää”, äiti sanoo.


Muutamissa vastauksissa kerrottiin sosiaalisessa mediassa tapahtuneesta kiusaamisesta. Ketään ei kiusattu pelkästään verkossa. Salmivallin mukaan pelkästään verkossa tapahtuva kiusaaminen on edelleen harvinaista muuhun kiusaamiseen verrattuna.


PAHIMMAT tapaukset olivat väkivaltaa. Kymmenen tyttöä pahoinpiteli uhrin. Kaksi poikaa hakkasi hennon tytön. Kiusaajat rekrytoivat tarkkailuluokkalaisen kuristamaan kiusattua välitunnilla. Luokkakaveri iski lyijykynän lapsen käsivarteen. Tyttö raahattiin välitunnilla rakennuksen kulman taakse, jossa hänen päätään lyötiin tiiliseinään.

Useissa tapauksissa kiusaaminen päättyi vasta, kun alakoulu tai yläkoulu päättyi.

Varsinais-Suomessa asuvan Karin pahoinpitelystä on kulunut noin 15 vuotta. Karin luokkakaveri hakkasi Karia päähän halolla yli 20 kertaa välitunnilla. Kari ei kanna enää kaunaa pahoinpitelijälleen vaan opettajille.

”Pahoinpitelyn jälkitoimissa tapahtumaa vähäteltiin. Kiusaaja pääsi ensin kouluun ja minä vasta viikon kuluttua. Pahinta oli, että jouduin istumaan pahoinpitelijän kanssa yli vuoden samassa luokassa. Se oli henkisesti kova paikka”, Kari kertoo.

Christina Salmivalli korostaa, että valtaosa kiusaamisesta on henkistä ja sanallista. Uhritutkimusten mukaan nuorten kokema fyysinen väkivalta on vähentynyt tasaisesti.


”Henkinen ja sanallinen kiusaaminen ei tarkoita, että kiusaaminen olisi lievää. Naurunalaiseksi tekeminen ja alaspäin vetäminen voivat olla seurauksiltaan äärimmäisen vakavia. Pelko ja ahdistus voivat olla niin voimakkaita, että ne vaikuttavat jopa ihmisen immuniteettijärjestelmään.”

Kouluterveyskyselyiden mukaan koulukiusaaminen on vähentynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana. Viikoittain kiusatuksi joutuu kuitenkin kuusi prosenttia yläkoululaisista.

Vain muutamassa vastauksessa kiusaaja siirrettiin luokalta. Lukuisissa tapauksissa kiusaaminen päättyi väkivalloin tai uhkailemalla.

”Koulu ei pystynyt puuttumaan kiusaamiseen, vaan lopulta kuudennella luokalla poikani ja kiusaaja tappelivat koulun pihalla ja poikani rökitti kiusaajansa”, 25-vuotiaan äiti kertoo.

Tänä syksynä pahoinpidellyn 11-vuotiaan Joonan sukulainen ehdotti, että pojan pitäisi vastata kiusaajalle nyrkein. Väkivallalla väkivaltaan vastaaminen kuitenkin lisää väkivaltaa, ja poika kieltäytyi ratkaisusta.

”Poikani vastasi, että ei ole oikein, että minustakin tulee väkivaltainen. Ei ole oikein, että kiusaaminen loppuu vain sillä, että rupea lyömään takaisin. Se on pahin hinta, jos lapsen on muututtava väkivaltaiseksi”, Joonan äiti sanoo.

KIUSAAMISEN henkiset arvet voivat jäädä vuosikymmeniksi. 64-vuotias Marja kertoo, miten hän pelkäsi 50 vuotta sitten koulua.

”Pelkäsin koko päivän. Aina ei välttämättä mitään sattunut, mutta aina piti pelätä. En usko, että kukaan muu tunsi koulurakennustamme niin hyvin kuin minä. Aina olin etsimässä jotain piilopaikkaa välitunneille. Hirveää se oli. Olin henkisesti ja välillä fyysisestikin häpäisty”, Marja kertoo.

HS:n verkkokyselyn vastauksissa kerrotaan muun muassa itsemurhayrityksistä, syömishäiriöistä ja mielenterveysongelmista. Pelko varjostaa monen elämää.

Osa kiusatuista ei ole puhunut tapahtumista edes aikuisena.

”Oma poikani oli ennen koulua aurinkoinen, terveen itsetuntoinen ja sosiaalinen persoona. Koulu teki hänestä puolessa vuodessa aran, panikoivan ja avuttomuuttaan häpeävän lapsen, joka koki itsensä hylkiöksi. Nyt näyttää siltä, että kodin ja terapian tuella poika sittenkin saa vielä mahdollisuuden kasvaa omaksi itsekseen ja kukoistaa", 19-vuotiaan äiti kertoo.

Salmivalli korostaa, että kiusaaminen on iso riski kansanterveydelle. Se on ihmisoikeusloukkaus. Moni nuoruudessaan kiusatuksi joutunut sanoo, että pahinta ei ollut yksittäinen tapahtuma vaan se, että kukaan ei tuntunut välittävän. Kun ryhmä käänsi selkänsä, kiusattu koki itsensä täysin ulkopuoliseksi ja arvottomaksi.

64-vuotiaalla Marjalla on neuvo kiusatuille.

”Minun olisi pitänyt vaatia enemmän, ja kieltäytyä menemästä kouluun. Nykylapsen on syytä olla itsepäinen ja vaatia apua. Vaikea neuvo, mutta jos lapset alistuvat edelleen, mikään ei muutu.”
 
Kaupin puukotus oli ennalta suunniteltu, mutta uhri valikoitu sattumalta.


Sattumalta sopiva. Ei ihan kuka vai. Itse olisin toivonut väistäväni sen puukkohuitaisun ja olisi avokämmen lässähtänyt teiniin sen verran napakasti että kaikki murhafantasiat olisi loppunut heti.
 
Sattumalta sopiva. Ei ihan kuka vai. Itse olisin toivonut väistäväni sen puukkohuitaisun ja olisi avokämmen lässähtänyt teiniin sen verran napakasti että kaikki murhafantasiat olisi loppunut heti.
Aika huolestuttavaa tuollainen, että uhri valitaan sattumalta. Vielä tuon ikäiset tekijät kyseessä.
 
Aika huolestuttavaa tuollainen, että uhri valitaan sattumalta. Vielä tuon ikäiset tekijät kyseessä.

Sairasta on meno mutta ei suinkaan ainutlaatuista.90-luvun alussa tampereella puukotettiin jääkiekkoilija nuorukainen keskustorilla samanlailla teinien johdosta. Puukot oli mukana ja hakemalla hakivat. 2020 se laitetaan vielä someen. Tässäkin varmaan tekijä on muutaman vuoden päästä työharjoittelussa jossain kahvilassa.
 
Joskus vuosia sitten istuin paikallisen ala-asteen rehtorin kansliassa sellaisessa ihkqussa hymistelytilaisuudessa, kun oli tytärtäni koulussa kiusattu, jopa lyöty, kellään osallisella ei ollut kiinnostusta tehdä asian eteen mitään, kiusaajassahan ei rehtorin eikä vanhempien mielestä voinut olla mitään vikaa, olosuhteet vain...

"Meidän lasten pitää olla täsmälleen yhtä hyvässä turvassa kuin muidenkin perheiden lasten. Jos joku henkilö loukkaa meidän lasten oikeutta käydä turvassa ja rauhassa koulua, niin kyseinen henkilö ja jokainen hänen toimintaansa puolustava on pysyvästi täsmälleen samojen uhkien kohde kuin meidänkin lapsi. Taikauskoisena henkilönä viittaan tällä tietenkin ns. karman lakiin ja siihen että kaikki teot ja tekemättä jättämiset tuleva jollain viiveellä moninkertaisesti myöhemmin vastaan."


Homma ratkesi sitten hiukan ennen toista hymistelytilaisuutta, tytöllä ns. Meni kuppi nurin, tyttö ihan reippaasti antoi napakan polvipotkun kaverin kasseille, ja tämän jälkeen pieksi tuon "avuttoman reppanan" (olin saattanut ehkä kehottaa näin tekemään) ;)
Tuo toinen hymistelytilaisuus oli mielestäni hupaisa, sain käyttää kaikki edellisessä tilaisuudessa esitetyt argumentit ominani, ei tyttäressäni voi olla mitään vikaa, olosuhteet vain olivat sellaiset, niitä vastapuolen ja rehtorin tyrmistyneitä ilmeitä oli oikein nautinto katsoa, tää hippihän vetää meidän replat:ROFLMAO:
No, kiusaaminen loppui tyttären kohdalta tähän...

Itsepuolustus voidaan ajatella vähintään kahdessa eri mittakaavassa.

Yleisin on välitön puolustautuminen välittömässä tilanteessa. Siihen sovelletaan tiettyä normistoa.

Harvinaisempi on se, että täytyy terveyden, turvallisuuden tai hyvinvoinnin vuoksi puolustautua pitkään jatkuvalta, systemaattiselta tai muuten järjestelmälliseltä ja ainakin osin ennakoitavissa olevalta uhkalta.

Voi olla ihan laillista tai vähintään ei-rangaistavaa käyttää pitkään jatkuneen ja yhä jatkuvan toiminnan lopettamiseen suurempaa voimaa kuin yksittäisen teon päättämiseen.

Jos opettaa lapsensa puolustautumaan, niin kannattaa samantien opettaa se, miten omaa puolustautumista pitää kuvata systemaattisesti vain ja ainoastaan puolustautumisena.

Jos joku poika kohdistaisi väkivaltaa itselleni läheisiin alaikäisiin naispuolisiin henkilöihin ja kukaan puolustaisi millään tavoin kyseisen pojan käyttäytymistä (koulu, pojan vanhemmat tms.) ja pojan toiminta jatkuisi sen jälkeen, niin tekisin kyseisistä aikuisista rikosilmoituksen. Ilmoittaisin, että yllyttävät poikaa viestittämällä pojalle lukuisin eri tavoin että hänen toimintansa on muka ymmärrettävää tai hyväksyttävää.

Erityisesti jos kiusaaminen tai koskemattomuuden loukkaus sisältäisi pienintäkään seksuaalista sävyä, niin laittaisin sen yllytysrikoksen keskiöön. Saisivat sitten miettiä, miten mukavaa on olla tutkittavana, ehkä syytettynä ja mahdollisesti myös nettijulkisuudessa alaikäiseen kohdistuneeseen seksuaalirikokseen yllyttämisestä.

Hapsun asenne on juuri oikea. Pitää kääntää asetelma toisinpäin, poistaa aggressiot aloittaneilta tai niitä puolustelevilta kaikki harhaluulot koskemattomuudesta (sosiaalinen, julkisuudenhallinnan piiriin menevä, fyysiseen turvallisuuteen liittyvä, taloudellinen, juridinen, yhteiskunnalliseen ja ammatilliseen statukseen liittyvä...) jos viesti ei mene yhdellä rauhallisella ja asiaan keskittyvällä sanomisella perille.

Mies joka ei suojele oman perheensä koskemattomuutta ei ole mies vaan jotain ihan muuta. Ja puolustautuvalla osapuolella on aina oikeus käyttää suurempaa voimaa kuin hyökkäävällä/kiusaavalla/aggresion tai poissulkemisen aloittaneella.
 
Ensimmäinen mieleen tuleva asia on, että Kytöpuiston koululla tapahtunut on kuvauksen mukaan tapon yritys tai törkeä pahoinpitely eikä vain kiusaamista. Lehdet vähättelevät. Rikosoikeudellista vastuuta ei tuonikäisillä ole, joten se on vain lastensuojeluasia.

Jos on osoitettavissa että koulu tai rikoksiin syyllistyneiden perheiden huoltajat ovat osoittaneet sallivuutta, hyväksyntää tai tukea alle rikosvastuuikäisten lasten väkivaltaiselle toiminnalle, niin eikös silloin ole mahdollista asettaa nuo aikuiset tutkintaan, jopa syytteeseen tappoon yllyttämisestä. Jos teko on ollut suunniteltu tai muuten poikkeuksellisen raaka niin jopa murhaan yllyttämisestä?

Lisäksi on tietenkin olemassa joukko lastensuojeluun ja ei-vapaaehtoisiin mielenterveyspalveluihin liittyviä mahdollisuuksia.

Pitkään jatkuvissa ja poikkeuksellisen vakavissa lasten tekemissä kiusaamis- ja väkivaltatapauksissa on oikeastaan aina takana yksi tai useampi aikuinen, jonka antaman malllin mukaan kyseiset lapset toimivat. Tuon aikuisen - tai aikuisryhmän - saattaminen juridiseen, sosiaaliseen ja toisinaan ammatilliseen vastuuseeen on usein se Gordionin solmu, jonka auki viiltämisellä tilanne lähtee purkautumaan parempaan suuntaan. Ja niin kauan kuin avainaikuinen tai useampi ei joudu kärsimään, ei tilanteeseen ole odotettavissa parannusta.
 
Seurasin äsken, kun valkoista pakua siirrettiin rekka-auton lavalle Turun rautatieasemalla. Lähti siitä sitten poliisisaattueessa veke. Mitä mahtoi olla. Tuli aluksi mieleen arvokuljetusauto mutta ei siltä mielestäni näyttänyt.
 
Seurasin äsken, kun valkoista pakua siirrettiin rekka-auton lavalle Turun rautatieasemalla. Lähti siitä sitten poliisisaattueessa veke. Mitä mahtoi olla. Tuli aluksi mieleen arvokuljetusauto mutta ei siltä mielestäni näyttänyt.
Voihan siellä olla arvotavaraa Ranta-Ahon ja Tranbergin tyyliin.
 
Kyllä sitä ennen vanhaan osattiin jatkaa ihan samalla tavalla sitä kiusaamista ja turpaanvetämistä, vaikka tilanne olisi jo ollut ohi. Ei sen jälkeen mitään kättä paiskattu, vaan naureskeltiin sille nenästään verta kusevalle ja potkaistiin vielä perseelle kaiken lisäksi ja seurattiin koulumatkat. Ympärillä rinki katsomassa ja taputtamassa. Erona nykypäivään on ainoastaan se, että silloin ei vain ollut kännyköitä joilla kuvata ja levitellä nettiin. Eri asia tietysti oli, jos uhri osasikin tapella - silloin sitä sovintoa toki oltiin tarjoamassa melko nopeastikin :LOL:
Olen aika 100varma että kiusaamista oli 'vanhoina hyvinä aikoina' enemmän ja se oli usein myös vakavampaa. Pahimmillaan esim tyttöihin saatettiin kohdistaa aika rankkaakin seksuaalista väkivaltaa. Silloin myös koulut saattoivat oikeasti vaieta ongelmat kuoliaaksi. En ainakaan muista että omat peruskouluni olisivat juurikaan kiusaamisiin puuttuneet. Opettajille ilmoittaminen saattoi muutenkin vain pahentaa kiusaamista koska kantelua ei arvostettu. Suomen ensimmäinen kouluammuskelu -89 oli pitkäaikaisen kiusaamisen tulos. Kyllähän niitä 'reilu matsi ja kiusaus loppuu' -keissejäkin sattui mutta tyypillisempää oli että kiusattu jossain välissä napsahti ja tinttasi kiusaushalut pois laakista. Itsekin ratkaisin yläasteella erään kiusausputken tavalla joka oli lähellä lopettaa myös kiusaajan. Nykyaikana päätyisin varmaan Ilta-Pulun etusivulle, tehtäisiin lastensuojeluilmoituksia yms. Useimmat kiusatut eivät olleet fyysisesti kykeneviä puolustamaan itseään ja heillä ainoa toivo oli että kiusaaja joskus kasvoi hommasta yli, tai sitten jompikumpi muutti toisaalle. Se mikä ennen oli paremmin oli ettei ollut nettiä ja somea missä kiusaus jatkuu myös koulun ulkopuolella.

'Miksei koulut tee mitään' on yleinen huutelu mutta koulut eivät oikeasti paljon voi jos kiusaaja ei yksinkertaisesti halua lopettaa kiusaamista. Mitkään keskustelutilaisuudet eivät lopeta kiusaamisia ellei kiusaajan vanhemmat ota vahvan kielteistä asennetta jälkikasvun tekemisiin (nykyajan curling-vanhemmilla harvinaista). Aina voi toki tehdä rikosilmoituksen, sitten poliisi kuuntelee todistajia joista enemmistö (kiusaajat) kertovat että kiusattu itse on huudellut ja tehnyt vaikka mitä, koulu ja kiusaajien vanhemmat relatisoivat ongelman 'molemmissa on yhtä lailla vikaa' -asetelmaan ja kaikki kerätään yhteen hölmöön keskustelukerhoon jossa kiusattu pyytää anteeksi kiusaajiltaan kun on sanonut ilkeästi ja provosoinut omaa kiusaamistaan.
 

Sairaanhoitaja vangittiin epäiltynä kehitysvammaisen potilaan murhasta Salon sairaalassa​

Murhasta epäillyllä 31-vuotiaalla naisella on aiempi tuomio törkeästä pahoinpitelystä. Poliisi on tutkinut Salon sairaalassa tapahtunutta poikkeuksellista henkirikosta useita vuosia.

Vaikka murhasta epäilty nainen on tuomittu aiemmin myös törkeästä pahoinpitelystä, hänellä on edelleen rekisteritietojen mukaan sairaanhoitajan ja lähihoitajan ammattioikeudet.

 
Todella yllättävää, kun Suomesta kuitenkin puhutaan ja mamujen osuus toistaiseksi varsin pieni. :rolleyes:

Faktat ovat faktoja, se ettei niistä satu tykkäämään ei tee siitä öyhötystä. Harva tuottava maahanmuuttaja tänne haluaa, koska ansiotaso on heikko ja verotus sairasta.

Mutta joo, onhan siellä tosiaan pari väestöryhmää edellä. Me tienataan tällä, nythän tilanne on jo varmasti parempi kun ne korkeakoulutetut massat on saatu vastaanottokeskuksista verorahoja takomaan:

nepal1.jpg
Mielenkiintoista tilastoa ja hyvin esitetty. Onkohan uudempaa tarjolla? En jaksa itse tilastokeskuksen dataa kaivella vaikka sen sieltä irti saisikin. Ja itseni yllätti miten nepalilaiset ja kenialaiset ovat ykkösenä! Kristittyjä maita joo, mutta sieltä tulleilla ihmisillä yleensä aika heikot lähtökohdat. Motivaatio ja työntekokulttuuri sitten kohdillaan!

edit: Nepal ei nyt mikään kristinuskon kehto ole... Sekoilin tässä omiani. Mutta siis: miksi nuo kaksi tuolla ylhäällä, mikä selittää?
 
Viimeksi muokattu:

Sairaanhoitaja vangittiin epäiltynä kehitysvammaisen potilaan murhasta Salon sairaalassa​

Murhasta epäillyllä 31-vuotiaalla naisella on aiempi tuomio törkeästä pahoinpitelystä. Poliisi on tutkinut Salon sairaalassa tapahtunutta poikkeuksellista henkirikosta useita vuosia.

Vaikka murhasta epäilty nainen on tuomittu aiemmin myös törkeästä pahoinpitelystä, hänellä on edelleen rekisteritietojen mukaan sairaanhoitajan ja lähihoitajan ammattioikeudet.

Täytyy kyllä nostaa hattua suomalaiselle riksotutkinnalle. Vuonna 2017 tapahtunut juttu jossa näytön saaminen on varmasti ollut hankalaa ja on kaikista tutkinallisista vaikeuksista huolimatta löydetty epäilty joka on todennäköisin syin vangittu. :salut:
 
Back
Top