- Länsi-Uudenmaan apulaispoliisipäällikkö löydettiin sammuneena vieraan omakotitalon pihalta.
- Poliisipomon alkoholinkäyttöön on vuosien aikana kiinnitetty huomiota.
- Tälläkin kerralla hän selvisi varoituksella.
lltalehden tietojen mukaan Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö
Jarmo Pitkämäki löydettiin sammuneena vieraan omakotitalon pihalta Kauniaisissa.
Hätäkeskus sai talon asukkailta ilmoituksen talvisena lauantai-iltana pihalle sammuneesta tuntemattomasta miehestä. Kun tehtävään hälytetty partio tuli paikalle, asukkaat olivat saaneet nostettua miehen ylös.
Juopunut talutettiin poliisiautoon, missä selvisi, että kyseessä oli partion toiseksi korkein esimies, henkilöstöhallinnosta vastaava apulaispoliisipäällikkö. Mies pystyi kertomaan kotiosoitteensa, joten partio ei vienyt häntä putkaan, vaan kuljetti kotiin.
Episodi pysyi salassa
Tapaus sattui vajaa vuosi sitten viime vuoden helmikuussa, mutta se on tähän saakka pysynyt julkisuudelta salassa.
Apulaispoliisipäällikkö Jarmo Pitkämäki myöntää Iltalehdelle tapahtuneen. Hän sanoo, että kysymys oli vahingosta.
– Ihmiselle sattuu virheitä ja vahinkoja. Ei minulla ole (tapahtuneesta) muuta kommentoitavaa, Pitkämäki toteaa.
Pitkämäki kuuluu asemansa puolesta Länsi-Uudenmaan poliisin ylimpään johtoon. Hänen vastuualueenaan on laitoksen esikunta- ja hallintolinja. Hän on laitoksen työsuojelupäällikkö ja vastaa sen henkilöstöhallinnosta.
Pitkämäki on myös päättämässä alaisiinsa kohdistuvista virkamiesoikeudellisista toimenpiteistä näiden syyllistyttyä esimerkiksi rikoksiin tai poliisille muuten sopimattomaan käyttäytymiseen.
Pitkämäki sanoo, että helmikuisesta sammumisepisodista koitui hänelle ”pikkasen moitteita”. Hän tarkentaa, että seuraamus oli kirjallinen varoitus.
Vähätteli tekoa
Iltalehden tietojen mukaan apulaispoliisipäällikkö otettiin sammumisepisodin vuoksi virkamiesoikeudelliseen kuulemiseen vasta noin neljä kuukautta tapahtuneen jälkeen.
Kuulemisessa hän vähätteli tapahtunutta ja katsoi, että asiasta ei kuuluisi koitua mitään seuraamuksia, korkeintaan huomautus. Pitkämäki korosti, että kyseessä oli yksittäistapaus, joka oli sattunut vapaa-aikana.
Hän myös huomautti, etteivät hätäkeskukseen soittaneet talon asukkaat tulleet tietämään, että hän oli poliisi. Näin ollen lain edellyttämä luottamus poliisia kohtaan ei hänen mukaansa ollut vaarantunut.
”Tuoksahdellut” töissä
IL:n tietojen mukaan apulaispäällikkö Pitkämäen alkoholinkäyttöön on vuosien aikana puututtu laitoksella. Pitkämäki on myös joutunut esimiehensä puhutteluun alaisten kiinnitettyä huomiota hänen käytökseensä ja ”tuoksahteluunsa” virkapaikalla.
Pitkämäki on myös saanut alkoholinkäyttöön liittyvän huomautuksen sekä toisella kerralla kirjallisen varoituksen alkoholin nauttimisesta virka-aikana.
Myös viimeisimmästä sammumisepisodista hän selvisi kirjallisella varoituksella. Tämä siitä huolimatta, että varsinkin korkeassa asemassa olevaan poliisivirkamieheen kohdistuu nuhteeton käyttäytymisvaatimus myös vapaa-aikana.
”Tilanne hallinnassa”
Apulaispoliisipäällikön virassa yhä jatkava Jarmo Pitkämäki vakuuttaa Iltalehdelle, että hänen alkoholinkäyttöön liittyvistä puuttumisista huolimatta hänellä on tilanne hallinnassa.
– On ihan hallinnassa, hän sanoo.
Hän katsoo myös olevansa kykenevä osallistumaan alaisia koskeviin virkamiesoikeudellisiin päätöksiin.
– Luottamusta voivat kaikki arvioida, mutta ruutuni olen hoitanut, Pitkämäki päättää.