Poliisi riehui rajusti Pori Jazzeilla - sai siitä huolimatta ylennyksen
Tänään klo 08:00
http://m.iltalehti.fi/uutiset/2016090522266991_uu.shtml
Vahvassa humalassa riehuneen rikosylikonstaapelin taltuttamiseksi tarvittiin kaikkiaan viisi vartijaa ja neljä poliisia.
- Humalainen poliisi häiriköi poikkeuksellisen törkeästi vuoden 2015 Pori Jazzeilla.
- Poliisi riehui, uhkaili ja heilutti virkamerkkiään, jotta häntä ei olisi poistettu alueelta.
- Seurauksena oli isot sakot. Virkaansa poliisi ei kuitenkaan menettänyt - päinvastoin, hän sai tänä vuonna ylennyksen.
Vahvasti päihtynyt poliisi häiriköi asiakkaita Pori Jazzien areenan anniskelualueella (kuvan henkilöt eivät liity tilanteeseen). VEERA KORHONEN / SKA
Poikkeuksellinen välikohtaus sattui viime vuoden Pori Jazzeilla, kun laitoksensa vakavan rikollisuuden yksikössä työskennelleen rikosylikonstaapelin juhlinta riistäytyi täysin käsistä.
Päihtynyt, siviiliasussa ollut poliisi häiriköi myöhään illalla areenan anniskelualueen muita asiakkaita niin, että järjestysmiesten oli pyydettävä häntä poistumaan alueelta.
”Olen poliisi”
Häirikkö ei kehotuksista piitannut, jolloin vartijat lopulta tarttuivat häntä käsistä kiinni ja lähtivät taluttamaan ulos. Tapahtumaa todisti kaksi jazzeilla mukana ollutta siviiliasuista poliisia. He eivät kuitenkaan vielä tuossa vaiheessa puuttuneet tilanteeseen.
Yhtäkkiä häirikkö alkoi huutaa kovaan ääneen ja valittaa kipua olkapäässään. Vartijat laskivat hänet maahan. Pian mies kuitenkin nousi uhoten ylös. Ympärillä oli nyt viisi järjestyksenvalvojaa, jotka yrittivät puhumalla saada miehen rauhoittumaan. Häirikkö jatkoi kuitenkin aggressiivista käyttäytymistään ja kaivoi virkamerkkinsä sanoen olevansa rikosylikonstaapeli.
Häirikkö tarttui kaksi käsin yhtä vartijaa käsivarsista ja heti sen jälkeen nosti oikean käden nyrkissä lyödäkseen tätä.
Nyt järjestysmiehet tarttuivat häirikköön ja yrittivät uudelleen lähteä taluttamaan häntä miehissä kohti pääporttia. Tässä vaiheessa toinen sivusta seuranneista poliiseista puuttui tilanteeseen. Hän näytti häirikölle virkamerkkiään ja sanoi olevansa poliisi.
– Niin olen minäkin, häirikkö totesi yrittäen riuhtoa itseään irti järjestysmiesten otteesta.
Käsirautoihin
Tilanteeseen puuttunut poliisi yritti uudelleen selvittää tilanteen puhumalla. Häirikköpoliisi totesi puhuvansa vain, jos vartijat irrottavat otteensa.
Poliisi vetäytyi sivuun häirikkö-virkaveljensä kanssa, esitti uudelleen virkamerkkinsä ja totesi, ettei nyt ollut muuta vaihtoehtoa kuin poistua festivaalialueelta. Puhe ei kuitenkaan mennyt perille. Häirikkö alkoi taas vihaisena vaatia pääsyä takaisin juhla-alueelle.
Häirikköpoliisi muuttui koko ajan aggressiivisemmaksi. Lopulta tilanteeseen liittyneet siviilipukuiset poliisit ottivat virkaveljestään käsivarsiotteen ja lähtivät taluttamaan tätä ulos.
Häirikkö suuttui entistä enemmän ja alkoi raivokkaasti riuhtoa itseään irti kovaan ääneen huutaen. Nyt poliiseilla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin kaataa riehuja maahan ja laittaa hänelle käsiraudat.
Tilanteeseen hälytetty Porin poliisin partio tuli pian paikalle, ja niin häirikköpoliisi saatiin miehissä autoon.
Sai ylennyksen
Riehujalle kirjoitettiin lopulta 21 päiväsakon rangaistus järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta sekä haitanteosta virkamiehelle. Rikosylikonstaapelin tuloissa sakon suuruus nousi 1 050 euroon.
Kun tieto tapauksesta meni poliisin esimiehille, seurauksena oli kirjallinen varoitus. Se ei kuitenkaan rikosylikonstaapelin urakehitystä haitannut, sillä IL:n tietojen mukaan hänet ylennettiin tänä kesänä laitoksensa määräaikaiseksi komisarioksi.
– Tällaisessa tapauksessa katsotaan, mitä on tapahtunut ja missä tehtävissä henkilö on. Henkilöä kuullaan ja sen jälkeen harkitaan, onko menettely tai huono käytös ollut omiaan heikentämään ulkoista ja sisäistä luottamusta poliisiin. Tässä tapauksessa on harkittu, että kirjallinen varoitus on riittävä. Seuraava olisi ollut irtisanominen, toteaa laitoksen apulaispoliisipäällikkö.
RISTO KUNNAS
[email protected]
MARKO-OSKARI LEHTONEN
[email protected]