Suomen sisäinen turvallisuus

Vigilantismista puheenollen, tyttäreni heppatallin lähistöllä pyörii "pervo" (tytön sanoin), keski-ikäinen äijä joka liikkuu autolla tai pyörällä aitausten ja laidunten luona, tulee juttelemaan, tarjoaa kyytiä jne. Paikalla siis enimmäkseen 10-16-vuotiaita tyttöjä tyköistuvissa heppailuhousuissa. On kuulemma tehty ilmoituksia ja käsketty helvettiin. Mutta kun liikkuu julkisella tiellä tai kevyen väylällä eikä tee mitään laitonta (vaikka aivan vitun sopimatonta), laki on hampaaton. Kyydin tarjoaminen on sama kuin autoon houkutteleminen, ero on pelkkää semantiikkaa. Se ei silti ole rikos ennen kuin äijä tekee jotain konkreettista.

No itse kuulin tästä aivan juuri ja kysyn tallilta mitä toimia on tehty. Auton väri ja merkki on tiedossani, ja aion sen verran vigilantismia harjoittaa että jos ukkelia näkyy niin selvitän nimen ja osoitteen (Trafi) ja käyn juttelemassa.
Tuon tälläkin sivulla olevan, "Iskuryhmäksi" itsensä nimenneen organisoidun/johdetun- ja ikäänkuin autonomisen kansalaistoiminnan välille tekisin isoa eroa. Sivusto toki täyttä sontaa saattaa olla. Jäsen Kalleville esiin toi mahdollisen vaikuttajan sivuston takana.

Jos tuon normaalilla tasolla toimivalle ihmiselle selkeitä varoitussignaaleja lähettävän henkilön tiedot esiin saat, kannattanee olla huolellinen siinä missä muodossa viestiäsi esität. Osa pimeällä puolella toimivista hyvinkin tietoisia on siitä, millä tavalla lakia hyödyntää edukseen.

Hyvä että asiassa olet toimiin ryhtymässä. Pidä tyttösi turvassa.
 
Luin koko Hesarin jutun. Kaksi ilmiselvää asiaa jäi mainitsematta, sellaiset jotka yhdessä ja erikseen selittävät lähes koko ilmiön. Mitkäkö?

1 Maahanmuutto. Ennen massamaahanmuuttoa katuryöstöt olivat täysin kuollutta kansanperinnettä. Jengit, roadman-kulttuuri ja silmitön väkivalta, varsinkin puukottelu on 1:1 viihdeohjelmista (Top Dog jne) ja somesta kopioitu ilmiö, ja sen ovat omaksuneet sellaisenaan somalit, muut muslimimamut ja näiden liepeillä notkuvat whiggerit. Lontoon ja Ruotsin mallia kopioidaan, nämä juurettomat muukalaiset ovat kovin verkostoituneita.

2 Rikosoikeudellinen ikäraja. Kaikki "tietävät" ettei alle 15-vuotiaille voida "mitään." Joten jos väkivalta on geeneissä tai hormonit jyllää, saa tehdä ihan mitä haluaa. Sama kuin ulkomailla: pannaan lapset murhaamaan, ei niitä rangaista.

Jutusta puuttui tilasto alaikäisten rikoksentekijöiden etnisyydestä. Spoiler: se on sama kuin muissakin ikäluokkssa. Hiekkakansa ja Afrikan sarvi hallitsevat.

Ketä Hesari luulee harhauttavansa? Taidelukiolaisetkin tietävät jo kuka hakkaa, ryöstää ja puukottaa.
 
Ennen massamaahanmuuttoa katuryöstöt olivat täysin kuollutta kansanperinnettä.
Joutaisit jalkapuuhun moistesta epätieteellisestä valehtelusta. Hesarin jutusta vuoden takaa:
Suomalaisen väkivaltarikollisuuden kehityksestä löytyy tutkimustietoa satojen vuosien ajalta. Parin viime vuosisadan ajalta on havaittavissa kolme väkivaltarikospiikkiä, joista suurin oli 1900-luvun alussa.

Millaiset yhteiskunnalliset tekijät ovat historian saatossa vaikuttaneet väkivallan yleisyyteen Suomessa?

Yksi merkittävimmistä muutoksista Euroopan historiassa alkoi keskiajalla ja huipentui 1600-luvulla. Niin sanottu oikeudellinen vallankumous vähensi tuolloin väkivaltaa merkittävästi.
Ryöstely on taannoin ollut arkipäivää:
Ruislyhteet vieneellä torppari Konttisella kävi huono tuuri.
Verityö sai alkunsa siitä, kun torppari Olli Konttinen anasti 870 ruislyhdettä Pärnäsen pellon puolelta. Matti Pärnänen päätti kohdata ongelman silmästä silmään ja meni valittamaan ruislyhderyöstöstä. Torppari Konttinen puolusti omaa ja isäntänsä etua kiihkeästi. Hän suuttui Pärnäselle pahemman kerran ja pikaistuksissaan keihästi tämän heinäseipäällä. Pärnänen kuoli verenvuotoon.
Esimerkkejä kantasuomalaisten väkivallasta hesarilla riittää:
Aamuyöllä 5. elokuuta 1924 olympiavoittaja Ville Ritola löysi autonkuljettajansa Paavo Allosen kanssa hirvittävän yllätyksen. Huviajelulla Tampereen lähellä Messukylässä ollut kaksikko kiinnitti huomiota henkilöautoon, joka oli törmännyt sähköpylvääseen.

Autosta löytyi kaksi kuoliaaksi ammuttua miestä, Selinin veljekset Isak ja Frans.
Kaakisen loppukaneetti, tämä siis vuoden takaa:
Nuorten väkivaltaa tutkiva Markus Kaakinen on osittain samoilla linjoilla.

”Joskus meillä tutkijoilla ja aikalaiskommentoijilla voi kuitenkin olla taipumusta liioitella juuri senhetkisiä kriisejä. Lähihistoriassa on esimerkkejä kriiseistä – kuten eurokriisi ja siitä seurannut nuorten työttömyyden lisääntyminen – jotka eivät ole suoraan näkyneet nuorten väkivaltarikollisuuden tasossa.”

Kyselytutkimusten mukaan nuorten keskuudessa väkivalta on viimeisen vuosikymmenen aikana pääsääntöisesti vähentynyt.

Nyt positiivinen kehitys saattaa olla pysähtymässä, mutta aika näyttää, kääntyykö väkivaltarikollisuus uudestaan nousuun, Markus Kaakinen sanoo.
ca863a3bf1d0fae60cb832550e08441b.jpg


Suomalaisen väkivallan historia​

Ihminen on väkivaltaan taipuvainen olento, mutta väkivallan määrä yhteiskunnassa on vaihdellut rajusti. Syitä on etsitty alkoholista lyijybensiiniin ja aborttilainsäädännöstä sotien läheisyyteen. Tämä pitkä historiajuttu kertoo, millaiset tekijät ovat vaikuttaneet väkivallan yleisyyteen Suomessa. Onko pitkään jatkunut hyvä kehitys päättymässä?

Pekka Vahvanen

25.6.2023 6:30
Tilaajille

Ihminen on väkivaltainen otus. Mielemme on täynnä väkivaltaisia ajatuksia. Tutkimusten mukaan suurin osa ihmisistä on joskus jopa fantasioinut toisen ihmisen surmaamisesta.

Mutta miltei kaikkia murhafantasioijia yhdistää kuitenkin yksi asia: he eivät toteuta vastenmielisiä haaveitaan.

Evoluution muovaamana ihminen on oppinut käyttämään väkivaltaa, koska tietyissä tilanteissa se on ollut selviytymisen kannalta välttämätöntä. Modernit yhteiskunnat on kuitenkin pyritty rakentamaan niin, että väkivalta ei kannattaisi. Välillä tässä on onnistuttu huonommin, ja silloin väkivalta on lisääntynyt. Mutta välillä on onnistuttu hyvin, ja väkivalta on vähentynyt.

Suomalaisen väkivaltarikollisuuden kehityksestä löytyy tutkimustietoa satojen vuosien ajalta. Parin viime vuosisadan ajalta on havaittavissa kolme väkivaltarikospiikkiä, joista suurin oli 1900-luvun alussa.

Millaiset yhteiskunnalliset tekijät ovat historian saatossa vaikuttaneet väkivallan yleisyyteen Suomessa?

Yksi merkittävimmistä muutoksista Euroopan historiassa alkoi keskiajalla ja huipentui 1600-luvulla. Niin sanottu oikeudellinen vallankumous vähensi tuolloin väkivaltaa merkittävästi.

1600-luvulla myös Ruotsin kruunu voimisti valtaansa Suomessa. Valtion väkivaltamonopoli kehittyi merkittävästi; rankaisuvalta keskitettiin valtiolliselle oikeuslaitokselle. Hovioikeuksien perustaminen teki oikeudenkäytöstä ennustettavampaa, ja valtion instituutioihin alettiin luottaa aiempaa enemmän.

”Yksittäisten ihmisten tarve ratkoa maariitojaan ja kunniakiistojaan väkivalloin väheni, kun oikeuslaitos pystyi ratkomaan konflikteja paikallisista valtasuhteista riippumatta”, kertoo historioitsija Anu Koskivirta Jyväskylän yliopistosta.

Koskivirran mukaan 1600-luku oli ihmisille raskasta aikaa suurvaltasotien ja ankaran verotuksen takia, mutta vuosisadan alkupuolella luotujen valtion instituutioiden ansiosta asukkaiden oikeusturva kuitenkin lisääntyi.

Rikoksista alettiin langettaa meidän aikamme näkökulmasta raakoja, Mooseksen kirjojen innoittamia rangaistuksia. Päänsä saattoi menettää pyövelin kirveen alla paitsi taposta ja murhasta, myös esimerkiksi aviorikoksesta, noituudesta, ryöstöstä ja eläimeen sekaantumisesta.

Saksalaissosiologi Norbert Eliasin esittämän teorian mukaan yhtä aikaa oikeudellisen vallankumouksen kanssa tapahtui muutos myös huomattavasti yksityisemmässä tilassa: ihmisen psyykessä. Valtion kontrollin lisääntymisen seurauksena ihmiset alkoivat sisäistää käsityksiä sivilisoituneesta käytöksestä.

Tavat kehittyivät, ja itsekurista tuli aikaisempaa tärkeämpi psyyken mekanismi.

”Ihmisten piti alkaa hillitsemään väkivaltaisia impulssejaan pysyäkseen yhteiskunnan täysivaltaisina jäseninä”, Koskivirta kertoo.

Väkivaltaista käytöstä ei hyväksytty niin kuin aikaisemmin. Asenteet muuttuivat ensin ylemmissä yhteiskuntaryhmissä, sitten pikkuhiljaa alemmissa. Väkivalta alettiin mieltää ensisijaisesti alaluokan ongelmaksi. Sukujen välinen verikosto oli jo aikaisemmin jäänyt pois muodista, mutta varhaismodernilla ajalla esimerkiksi kaksintaisteluihin alettiin suhtautua ankaran kielteisesti. Varhaismodernin ajan henkirikostilastot eivät ole yhtä luotettavia kuin 2000-luvun luvut, mutta melko paljon henkirikosten tasosta tiedetään.

Kriminologit mittaavat henkirikosten määrää vuoden aikana suhteutettuna 100 000 ihmiseen. Tutkija Mona Rautelin on käynyt läpi Pohjanmaan ja Pohjois-Karjalan henkirikokset vuosilta 1640–1699. Hän on laskenut, että tuolloin tehtiin 3,7 henkirikosta 100 000 ihmistä kohti vuodessa.

1500-luvun alkupuolella henkirikoksia tehtiin paikoitellen huomattavasti enemmän, joskin maakuntien välinen ero oli suuri. Emeritusprofessori Heikki Ylikankaan tutkimusten mukaan esimerkiksi Hämeessä ja Satakunnassa henkirikollisuuden taso oli jopa yli 20 uhria 100 000 ihmistä kohti vuodessa. Toisaalta samaan aikaan Varsinais-Suomessa henkirikollisuuden taso oli 3–6.

Vertailun vuoksi: 2000-luvun Suomessa ja läntisessä Euroopassa sama luku on ollut yleisesti yhden ja kahden välillä. Yhdysvalloissa se on nykyisin 6,5. Vuoden 2017 tietojen mukaan korkein henkirikollisuustaso maailmassa oli El Salvadorissa, noin 62.

Ruislyhteet vieneellä torppari Konttisella kävi huono tuuri.
Verityö sai alkunsa siitä, kun torppari Olli Konttinen anasti 870 ruislyhdettä Pärnäsen pellon puolelta.

Matti Pärnänen päätti kohdata ongelman silmästä silmään ja meni valittamaan ruislyhderyöstöstä. Torppari Konttinen puolusti omaa ja isäntänsä etua kiihkeästi. Hän suuttui Pärnäselle pahemman kerran ja pikaistuksissaan keihästi tämän heinäseipäällä. Pärnänen kuoli verenvuotoon.

Riidan syy oli vanha epäselvyys siitä, kenelle peltojen sadot kuuluivat. Elettiin vuotta 1785 Kerimäellä Etelä-Savossa, Venäjän ja Ruotsin valtakuntien rajamailla. Itäisessä Suomessa maanomistusoikeudet olivat 1700-luvun loppupuolella ja 1800-luvun alussa hyvin sekavat. Ruotsin ja Venäjän vuonna 1743 allekirjoittaman Turun rauhansopimuksen mukaan viljelijät säilyttivät oikeuden käyttää rajan taakse jääneiden peltojensa antimia hyväkseen. Kiistat peltojen käyttöoikeuksista lisäsivät väkivaltarikollisuutta alueella merkittävästi.

”Toinen syy oli rangaistusjärjestelmän yleinen tehottomuus”, Anu Koskivirta kertoo.

Syyllisiä ei usein saatu tuomittua, ja vankiloista karkasi paljon väkeä. Kun oikeutta ei saanut valtion määräämänä, sitä haettiin oman käden kautta.

Osassa Kerimäkeä kummankaan maan laki ei ulottunut kaikkiin alamaisiin, mutta ruislyhteet vieneellä Olli Konttisella kävi huono tuuri: hänen tapauksensa käsiteltiin sekä ruotsalaisessa että venäläisessä alioikeudessa. Konttinen tuomittiin kuolemaan, ja hänet teloitettiin Kesälahdella.

Järjestysvallan ongelmista kärsittiin myös 1800-luvulla Etelä-Pohjanmaalla. Tuon ajan puukkojunkkariväkivallan vaikutus valtakunnallisiin henkirikostilastoihin oli 1700-luvun lopun Itä-Suomea suurempi.

Suomen henkirikollisuustaso oli 1800-luvulla noin kolme surmattua 100 000 ihmistä kohti. Vaasan läänissä, johon Etelä-Pohjanmaa tuolloin kuului, se oli noin 7.

Yhtenä puukkojunkkariväkivallan selittäjänä on pidetty niin sanottua alenevaa säätykiertoa. Etelä-Pohjanmaalla väestö kasvoi nopeasti 1800-luvulla. Ongelmia tuli, kun talouskasvu ei enää pysynyt mukana.

”Syntyi pettymyksen patouma, joka purkautui väkivaltaa ihannoivana alakulttuurina.”
Monet talollisten nuoremmat pojat joutuivat kokemaan, kuinka heidän sosiaalisen statuksensa laski, kertoo Miikka Vuorela, joka on yliopistonlehtori Itä-Suomen yliopistossa. Hän on erikoistunut juuri historialliseen kriminologiaan.

”Nuoret turhautuivat siihen, että maa, joka näytti olevan täynnä toivoa, tulevaisuutta ja vaurautta, ei enää heidän aikuistuessaan vastannut odotuksia. Tästä syntyi pettymyksen patouma, joka purkautui maskuliinisuutta, väkivaltaa ja riskejä ihannoivana elämäntapana ja alakulttuurina”, Vuorela sanoo.

Heikki Ylikangas on kirjoittanut puukkojunkkareiden tavallisesta tarinasta näin: ”Kaikki alkoi juopottelulla, hillittömällä viinankäytöllä, joka aluksi keskittyi viikonvaihteeseen, mutta valtasi sitten alaa arkiselta työnteolta. Viinan jälkeen tulivat järjestyshäiriöt, ilkivalta ja tappelut sekä heti perään vähäisemmät omaisuusrikokset ja rauhanloukkaukset. Terrori nousi väkivallan saattomieheksi ja vapautti häjyt oikeudellisilta sanktioilta.”

Lähes puolet Pohjanmaalla tuona aikana tehdyistä henkirikoksista jäi selvittämättä. Puoliviralliset sosiaalisen kontrollin järjestelmät eivät onnistuneet, ja viranomaiskoneisto oli täysin riittämätön.

Tilanne alkoi korjautua, kun Pohjanmaalle tuotiin uusia nimismiehiä ja poliiseja. Kontrollin vahvistaminen johti siihen, että puukkojunkkarien isoja nimiä alettiin tuomita ja vangita. Kansanlaulussa kerrotaan ”Kauhavan rumasta vallesmannista” Adolf Hägglundista, joka oli vangitsemassa tunnettuja häjyjä, Antti Isotaloa ja Antti Rannanjärveä.

Kontrollin vahvistumisen lisäksi uudet taloudelliset mahdollisuudet vähensivät Etelä-Pohjanmaan väkivaltaongelmaa. Rautatie tuli Etelä-Pohjanmaalle 1880-luvulla ja vei nuoria miehiä tehdasammatteihin etelään. Jotkut lähtivät Amerikkaan. Puukkojunkkariajan katsotaan kestäneen Etelä-Pohjanmaalla noin vuodet 1790–1885.

0b4bd0c6b32a94adfc716cd68187a64e.jpg

Kuva: Tuomas Kärkkäinen
Aamuyöllä 5. elokuuta 1924 olympiavoittaja Ville Ritola löysi autonkuljettajansa Paavo Allosen kanssa hirvittävän yllätyksen. Huviajelulla Tampereen lähellä Messukylässä ollut kaksikko kiinnitti huomiota henkilöautoon, joka oli törmännyt sähköpylvääseen.

Autosta löytyi kaksi kuoliaaksi ammuttua miestä, Selinin veljekset Isak ja Frans. Rikostutkinnassaan poliisi teki alkeellisia virheitä. Ruumiit esimerkiksi siirrettiin ennen kuin rikospaikkaa oli ehditty tutkia kunnolla. Murha jäi pitkäksi aikaa ratkaisematta. Vasta vuonna 1929 eräs nainen kertoi poliisille tavanneensa Orimattilasta kotoisin olleen Yrjö Lintupään, joka oli pirtupäissään kehuskellut tehneensä murhat. Poliisin kuulusteluissa Lintupää aluksi kielsi syyllisyytensä mutta lopulta tunnusti molemmat murhat.

Aamulehti kirjoitti 22. syyskuuta 1929: ”Tunnustuksen hän teki vapaaehtoisesti, ilman pakotusta, ja tapahtui se itkien murtuneessa mielentilassa.”

Vuosia 1905–1932 on kuvailtu väkivallan hyökyaalloksi.
Lintupää oli palvellut Viron vapaussodassa (1918–1920) suomalaisessa komppaniassa. Lintupää kertoi, että ampuessaan Selinit hän oli nähnyt harhoja sotakokemuksiinsa perustuen: hän oli kuvitellut olevansa sodassa ja näkevänsä vihollisia.

Lintupää teki murhat alkoholin vaikutuksen alaisena. Lääkäri kuvasi lausunnossaan Lintupään tilaa ”patologiseksi humalaksi”. Kangasalan välikäräjillä Lintupää todettiin syyntakeettomaksi. Kuritushuoneen sijaan häntä pidettiin mielisairaalassa lokakuuhun 1934. Vapautumisensa jälkeen Lintupää ehti muun muassa taistella talvisodassa.

Edesmennyt kriminologi Martti Lehti kuvasi väitöskirjassaan vuosia 1905–1932 ”väkivallan hyökyaalloksi”. Silloin henkirikollisuustaso oli Suomessa korkeimmillaan 1500-luvun jälkeen. Vaikka vuoden 1932 jälkeen henkirikosten määrä laski, se pysyi kuitenkin huomattavasti tavallista korkeammalla tasolla aina jatkosodan jälkeiseen aikaan saakka.

Messukylän murhassa tiivistyy kaksi väkivaltapiikkiä edesauttanutta asiaa: kieltolaki ja sodan siviilielämälle langettama varjo.

Kieltolaki tuli voimaan vuonna 1919. Laki kääntyi pian alkuperäistä tarkoitustaan vastaan, sillä alkoholin kulutuksen arvioidaan nousseen sen voimassaoloaikana. Lisäksi kieltolakivuosina kulutettu alkoholi oli tavallista voimakkaampaa: oluen sijaan juotiin paloviinaa. Kriminologian yliopistonlehtorin Miikka Vuorelan mukaan kieltolain merkitys väkivallan lisääjänä oli huomattava.

”Suomen korkeimman henkirikollisuuden kausi päättyi käytännössä kieltolain kumoamiseen vuonna 1932. Silloin loppui alkoholiin liittyvä rikollinen alakulttuuri ja väkevien alkoholijuomien kulutus väheni. Parissa vuodessa henkirikollisuus väheni lähes puolella.”

Sota usein raaistaa siihen osallistuneita ja altistaa väkivallalle siviilissäkin – kuten tulee esiin Lintupään tapauksesta.

Mutta sodalla on myös vahva esimerkkivaikutus. Martti Lehti teki tutkimuksissaan yllättävältä tuntuvan havainnon: henkirikollisuus ei lisääntynyt eniten niiden miesten keskuudessa, jotka olivat itse kokeneet sodan, vaan heidän veljiensä ja poikiensa keskuudessa.

”Syntyy helposti väkivaltaa ihannoiva kulttuuri. Sodan vaikutuksesta väkivalta nähdään helpommin tavaksi ratkaista myös yksityiselämän ongelmia”, Miikka Vuorela sanoo.

Vuosisadan alkupuolella henkirikostasoa nosti myös se, että sisällissodan jälkeen liikkeellä oli paljon ampuma-aseita. Sellaiset rikokset, jotka olisivat tavallisesti olleet ehkä törkeitä pahoinpitelyjä, muuttuivat nyt herkästi tapoiksi tai murhiksi, koska aseistus oli järeämpää – nyrkkien tai puukon tilalla oli käsiase tai kivääri.

Väkivallan hyökyaallossa suuri osa teoista selittyi myös poliittisella radikalisoitumisella. Lähtölaukauksen antoi vuoden 1905 suurlakko ja kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikovin murha. Poliittinen radikalisoituminen huipentui vuoden 1918 sisällissotaan, jossa kuoli kaikkiaan noin 38 000 ihmistä. Henkirikostilastojen mukaan Suomessa tehtiin samana vuonna yli 1 800 henkirikosta.

”On kuitenkin hyvin vaikeaa arvioida, ketkä näistä olivat sisällissodan aikana teloitettuja ja ketkä henkirikoksen uhreja”, Vuorela kertoo. ”Siksi vuotta 1918 ei tavallisesti oteta lainkaan henkirikostilastoihin mukaan.”

Ilman sisällissotaakin itsenäisyyden alkuaika oli poikkeuksellisen väkivaltaista. Henkirikollisuuden taso oli 1920-luvulla yleisesti yli kahdeksan uhria 100 000 ihmistä kohti vuodessa.

3209e2558e6cb0136ae480d16c15f187.jpg

Heinäkuun 11. päivänä vuonna 1971 23-vuotias Salme Metsänikula lähti kotiseudultaan Anjalasta opiskelupaikalleen Turkuun. Bussi vei Korialle saakka. Hän sanoi äidilleen liftaavansa loppumatkan. Mutta Salme ei koskaan päässyt Turkuun asti.

Kuukautta myöhemmin 17-vuotiaat Ritva Raijas ja Pirjo Laiho lähtivät Helsingin Pitäjänmäeltä Hyvinkäälle. Heidän oli tarkoitus mennä tätinsä luokse liftaamalla. Hekään eivät päässeet perille, ja heistä julkaistiin pian katoamisilmoitus.

Elokuun lopussa sienestämässä ollut perhe löysi Inkoon Degerbyn metsästä muovipressuun käärityn ruumiin. Se osoittautui Metsänikulan ruumiiksi. Muutamaa päivää myöhemmin hyvinkääläiseltä hiekkakuopalta löydettiin Raijaksen ja Laihon ruumiit.

Tutkimuksissa Raijaksen ja Laihon kuolinsyyksi todettiin häkämyrkytys. Poliisi löysi uhreille kuuluneista tavaroista vieraan sormenjäljen. Se yhdistettiin 41-vuotiaaseen kaivinkoneenkuljettajaan Ensio Koivuseen, joka oli aikaisemminkin ottanut liftareita kyytiin. Syyttäjän mukaan Koivunen oli ohjannut letkulla autonsa pakokaasut takakontin kautta matkustamoon uhrien ollessa autossa.

Tapaus eteni korkeimpaan oikeuteen, jossa Koivunen tuomittiin 25 vuoden kuritushuonerangaistukseen kolmesta vapauden riistämisestä, törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä kuolemantuottamuksesta sekä yhdestä väkisinmakaamisesta.

Viimeisin merkittävä väkivaltarikollisuuden nousu tapahtui 1960-luvun lopusta 1990-luvun alkuun. Yhtenä selityksenä on pidetty kulttuurin muutosta: alkoi individualismin aikakausi. Itsensä toteuttaminen nousi keskeiseksi hyvässä ja pahassa. Oma vapaus oli tärkeämpää kuin yhteiskunnan pidäkkeet.

Mutta ehkä suurin syy väkivallan nousulle oli vanha tuttu, kuningas alkoholi. Vuonna 1969 keskioluen myyntiä vapautettiin, mikä vaikutti merkittävästi väkivallan lisääntymiseen. Suomessa alkoholi näyttelee poikkeuksellisen suurta roolia väkivaltarikollisuudessa. Henkirikoksista noin 80 prosenttia tehdään päihtyneenä. Meillä alkoholin kulutuksen nousut ja laskut korreloivat erittäin voimakkaasti väkivaltarikollisuuden nousuihin ja laskuihin.

Missään verrokkimaassa alkoholi ei selitä väkivaltaa läheskään yhtä hyvin.

”Ruotsalainen saattaa juoda joka päivä lasin viiniä, kun taas suomalainen juo pullon Koskenkorvaa kerran viikossa. Tämä epäterve juomakulttuuri yhdistettynä ilmeisesti geneettiseen taipumukseen humalaiselle häiriökäyttäytymiselle johtaa siihen, että alkoholi on meille iso ongelma”, Miikka Vuorela sanoo.

Henkirikosten lisäksi pahoinpitelyrikokset lisääntyivät merkittävästi 1970-luvun mittaan. Osittain pahoinpitelyiden lisääntyminen selittynee niiden kirjaamisella. Kun aikaisempaa suurempi osa pahoinpitelyistä tapahtui baareissa ja ravintoloissa, ne päätyivät helpommin poliisin tietoon.

Vaikka henkirikoksissa on viime vuosikymmeninä tapahtunut pääosin merkittävää vähenemistä, poliisin tietoon tulleet pahoinpitelyt ovat lisääntyneet viime vuosiin asti. Se ei kuitenkaan tarkoita, että pahoinpitelyjä tapahtuisi aikaisempaa enemmän.

Poliisin tietoon tulleiden rikosten määrän kasvu voi olla hyväkin asia.
Tämä tiedetään niin sanottujen uhritutkimusten ansiosta. Niitä alettiin tehdä Suomessa 1980-luvulla. Näiden anonyymien kyselyiden tarkoituksena on selvittää juuri todellista rikollisuuden tasoa esimerkiksi pahoinpitelyiden ja seksuaalirikosten osalta. Suuri osa näistä rikoksista ei nimittäin koskaan päädy rikosilmoituksiksi ja poliisin tilastoihin. Pahoinpitelyistä peräti noin 90 prosenttia ei päädy poliisin tietoon.

Viime vuosikymmeninä pahoinpitelyjen tapaan seksuaalirikoksista tehtyjen rikosilmoitusten määrä on lisääntynyt melko tasaisesti. Uhritutkimukset kuitenkin näyttävät paremman todellisuuden: pahoinpitely- ja seksuaalirikokset eivät ole lisääntyneet 1980-luvulta tähän päivään.

”Poliisin tietoon tulleiden rikosten määrän kasvu on hyvä asia, kunhan uhrikokemukset eivät lisäänny. Silloin suurempi osa tapahtuneista rikoksista tulee viranomaisten tietoon ja tekijät joutuvat useammin vastuuseen”, Miikka Vuorela sanoo.

Monessa länsimaassa on todistettu samankaltaista kehitystä: kun yhteiskunnat muuttuvat turvallisemmiksi, aikaisempaa lievempiä tekoja aletaan pitää väkivaltana tai rikoksina. Sama pätee sekä pahoinpitelyihin että seksuaalirikoksiin.

Ja erityisesti näin on sellaisissa väkivaltarikoksissa, jotka tapahtuvat kodeissa, kertoo parisuhdeväkivaltaa väitöskirjassaan tutkiva Maiju Tanskanen kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.

”Historiallisesti parisuhdeväkivalta on hyvin pitkään ymmärretty rikosasian sijaan yksilöiden ja perheiden yksityiselämän piiriin kuuluvaksi.”

Viimeaikaisten tutkimusten mukaan noin 22 prosenttia fyysistä parisuhdeväkivaltaa elämänsä aikana kokeneista naisista on ilmoittanut asiasta poliisille, miehistä vain seitsemän prosenttia.

Lainsäädännön muutoksilla on viime vuosikymmeninä yritetty lisätä väkivallan päätymistä oikeusprosessiin. Esimerkiksi yksityisasunnoissa tapahtuvat pahoinpitelyt ja lähisuhteissa tapahtuvat lievät pahoinpitelyt ovat tulleet yleisen syytteen alaisiksi rikoksiksi vasta tämän vuosituhannen aikana. Kansainvälisten tutkimusten mukaan Suomessa ja muissa Pohjoismaissa naiset kokevat parisuhdeväkivaltaa enemmän kuin EU-maissa keskimäärin.

”Mielestäni on aika kiistanalaista, kuinka paljon tämä heijastelee vain suurempaa alttiutta tunnistaa väkivaltaa ja miten paljon kyse on todellisista eroista parisuhdeväkivallan esiintyvyydessä”, Maiju Tanskanen sanoo.

Joka tapauksessa tutkimukset antavat viitteitä siitä, että varsinkin naisiin kohdistuvan parisuhdeväkivallan määrä olisi vähentynyt viime vuosikymmeninä.

Tanskanen uskoo, että kyse saattaa olla ennen muuta kahdesta asiasta: asenneilmapiiri on muuttunut huomattavasti tuomitsevammaksi parisuhdeväkivallan tekijöitä kohtaan. Negatiivisia sosiaalisia reaktioita pelätään enemmän. Mahdollisesti myös alempi kynnys avioerolle saattaa olla vaikuttanut parisuhdeväkivaltaa vähentävästi, Tanskanen arvelee.

680866e7a7070a4720374ed3998216dc.jpg

Kuva: Tuomas Kärkkäinen
Viime vuosikymmeninä länsimaissa on ihmetelty juuri näitä hyviä uutisia: väkivaltarikollisuuden määrä on lähes kaikkialla vähentynyt 1990-luvun puolivälistä lähtien.

Henkirikoksissa muutos on ollut merkittävin. Kriminologit ovat esittäneet useita selitysmalleja tapahtuneelle. Ensinnäkin Suomessa alkoholinkulutus on vähentynyt, joten sillä lienee oma merkittävä osuutensa.

Kehitys- ja käyttäytymishäiriöitä aiheuttava lyijy poistettiin polttoaineista Euroopassa 1990-luvulla, mikä johti lyijylle altistumisen vähenemiseen. Jotkut tutkijat uskovat, että tämä ympäristö- ja terveysteko vähensi myös väkivaltaa.

Väkivaltaa on saattanut hillitä myös lisääntynyt valvonta; kameroita on kaikkialla ja vartijoitakin aikaisempaa enemmän.

Yhdysvalloissa osa tutkijoista pitää todennäköisenä, että vankien määrän dramaattinen lisääntyminen maassa on osaltaan vähentänyt rikollisuutta. Vakavia rikoksia tekee lopulta melko pieni osa populaatiosta, ja kun suuri osa vaarallisista rikollisista on vankilassa, rikollisuuden määrä vähenee, argumentti kuuluu. Suomessa väkivaltarikollisuus on kuitenkin laskenut 2000-luvulla myös aikoina, joina vankien määrä on vähentynyt.

Yhden paljon huomiota saaneen teorian ovat esittäneet taloustieteilijä Steven Levitt ja toimittaja Stephen Dubner. Tämän selitysmallin mukaan abortin laillistaminen 1970-luvulla olisi johtanut siihen, että vaikeisiin olosuhteisiin on syntynyt 1990-luvulta lähtien vähemmän sellaisia epätoivottuja lapsia, joiden riski päätyä rikollisille poluille olisi ollut tavallista suurempi.

Näyttää kuitenkin siltä, että haavoittuvimmassa asemassa olevat äidit eivät usein turvaudu aborttiin. Itse asiassa esimerkiksi köyhille, yksinhuoltajille ja etnisille vähemmistöille on syntynyt keskimäärin enemmän lapsia abortin laillistamisen jälkeen kuin ennen sitä – ainakin Yhdysvalloissa.

Väestön ikääntyminen voi myös hieman selittää väkivallan vähenemistä. Väkivaltarikollisuus on tavallisesti nuorten miesten laji. Tähän vaikuttaa esimerkiksi aivojen otsalohkojen hidas kehitys. Otsalohkot vastaavat ihmisen käyttäytymisen kontrollista, ja ne kypsyvät aina 25 vuoden ikään saakka.

Lisäksi monet kriminologit korostavat, että evoluutio on suosinut sellaisia miehiä, jotka ovat olleet nuorena valmiita ottamaan isoja riskejä ja käyttäytymään aggressiivisesti. Mutt–a toisaalta evoluutio on yhtä lailla suosinut sitä, että ennen kolmeakymmentä ikävuotta miehet ovat rauhoittuneet perheenisiksi, jotka ovat pitäneet huolta lapsistaan.

Nuorten miesten aggressiivisuuden ilmenemismuotoja on kuitenkin karsinut viime vuosina tapahtunut kulttuurinen muutos.

”Nuorten arjen rakenne on muuttunut. Kotona vietetty aika on lisääntynyt esimerkiksi sosiaalisen median ja älylaitteiden seurauksena”, kertoo kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tutkijatohtori Markus Kaakinen.

Samalla on vähentynyt hengailu eli nuorten kokoontuminen valvomattomiin tilanteisiin, joissa ei ole varsinaista tekemistä. Ja hengailu voi altistaa väkivallalle.

”Juuri tällaisissa tilanteissa nuorten riski käyttää alkoholia on korkeampi, ja siellä on läsnä useampia rikollisesti käyttäytyviä nuoria. Siksi nämä tilanteet altistavat myös muita rikolliselle käyttäytymiselle”, Kaakinen sanoo.

Eli vaikka älylaitteiden runsas käyttö saattaa toisaalta vähentää empatiakykyä, laitteet usein pitävät nuoret poissa tilanteista, joissa empatian puute kanavoituisi väkivallaksi.

”Mitä luottavaisemmin ihmiset suhtautuvat tulevaisuuteen, sitä vähemmän he tekevät rikoksia.”
Miikka Vuorela kuitenkin pelkää, että väkivaltarikollisuuden hyvä trendi on kääntymässä pahoille teille. Vuonna 2020 henkirikosten määrä Suomessa oli lähes 20 prosentin kasvussa, mutta kyse voi olla myös satunnaisvaihtelusta. Vuorela korostaa, että nuorilla on ollut murehdittavana koronakriisiä ja taloudellisten näkymien heikkenemistä. Ja vaikka alkoholin kulutus on nuorten keskuudessa vähentynyt, pienellä ryhmällä kovien huumeiden käyttö on lisääntynyt.

Suurimmaksi uhkaksi Vuorela nostaa nuorten näköalattomuuden.

”Mitä luottavaisemmin ihmiset suhtautuvat tulevaisuuteen, sitä vähemmän he tekevät rikoksia. Kyse on yksinkertaisesta talousmatematiikasta, jota meistä jokainen osaa päässään tehdä.”

”Jos tulevaisuus näyttää hyvältä ja elinikä pitkältä, ihmiset ovat yleensä haluttomia ottamaan riskejä. Sen sijaan jos tulevaisuus näyttää toivottomalta, riskien ottaminen lisääntyy”, Vuorela sanoo.

Nuorten väkivaltaa tutkiva Markus Kaakinen on osittain samoilla linjoilla.

”Joskus meillä tutkijoilla ja aikalaiskommentoijilla voi kuitenkin olla taipumusta liioitella juuri senhetkisiä kriisejä. Lähihistoriassa on esimerkkejä kriiseistä – kuten eurokriisi ja siitä seurannut nuorten työttömyyden lisääntyminen – jotka eivät ole suoraan näkyneet nuorten väkivaltarikollisuuden tasossa.”

Kyselytutkimusten mukaan nuorten keskuudessa väkivalta on viimeisen vuosikymmenen aikana pääsääntöisesti vähentynyt.

Nyt positiivinen kehitys saattaa olla pysähtymässä, mutta aika näyttää, kääntyykö väkivaltarikollisuus uudestaan nousuun, Markus Kaakinen sanoo.
 
Uhrien syyllistäminen tässä maassa ainakin osataan, siinä lajissa ollaan varmaan maailman ykkösiä:
...
Susilinna mietti, kuinka kauan moiset vaatteet mahtavat pysyä pojan päällä, jos niistä noin kovasti huutelee.
...
Tästä ei ole pitkä ajatukseen, että tuleehan sitä väkisinkin raiskatuksi, jos pukeutuu paljastavasti. Ei saa antaa pelolle valtaa, niillä on oikeus tutustua prinsessoihimme, ilmoittamiskynnys on laskenut, ja raiskaahan ne suomalaisetkin! Pakkohan kriminologienkin on "ilmiön" juurisyyt tuntea mutta niistä ei voi puhua ellei ensin säästä vähän rahaa. Lopuksi vielä koko paska yritetään vierittää perussuomalaisten ja oikeusministeri Leena Meren syyksi. Hyysärin sekopäillä on kyllä pokkaa!
 
Viimeksi muokattu:
Uhrien syyllistäminen tässä maassa ainakin osataan, siinä lajissa ollaan varmaan maailman ykkösiä:

Tästä ei ole pitkä ajatukseen, että tuleehan sitä väkisinkin raiskatuksi, jos pukeutuu paljastavasti. Ei saa antaa pelolle valtaa, niillä on oikeus tutustua prinsessoihimme, ilmoittamiskynnys on laskenut, ja raiskaahan ne suomalaisetkin! Pakkohan kriminologienkin on "ilmiön" juurisyyt tuntea mutta niistä ei voi puhua ellei ensin säästää vähän rahaa. Lopuksi vielä koko paska yritetään vierittää perussuomalaisten ja oikeusministeri Leena Meren syyksi. Hyysärin sekopäillä on kyllä pokkaa!
Joku saattaisi kovin huolestuttavana pitää kehityksen kulkua, jossa tiettyjä etnisyyksiä edustaville maahantulijoille joudutaan erikseen järjestämään erimuotoisia "et viittis kuitenkaan raiskata" -kursseja.

 
Joku saattaisi kovin huolestuttavana pitää kehityksen kulkua, jossa tiettyjä etnisyyksiä edustaville maahantulijoille joudutaan erikseen järjestämään erimuotoisia "et viittis kuitenkaan raiskata" -kursseja.

Serbiassa paikalliset olivat käyneet kertomassa tulijoille jo alkuvaiheessa mitä seuraa jos rettelöintiä tapahtuu. Ei ole juuri ongelmia ollut.
 
Serbiassa paikalliset olivat käyneet kertomassa tulijoille jo alkuvaiheessa mitä seuraa jos rettelöintiä tapahtuu. Ei ole juuri ongelmia ollut.
Oletan, että täällä "tietynlainen ohjaaminen" raivokkaita marssikulkueita synnyttäisi. Protestoinnin kohdistuessa äärioikeistoon ja sensellaiseen.
 
Tässä vuoden 2023 dataa seksuaalirikosten jakaantumisesta "taustaisuuden" mukaan,
Tilastoista ulos saatavaa, pitäisi toki tulkita selvitettävissä olevaa taustaa vasten.

Esim. ulkomaalaistaustaisuuden rajaus tilastotietokannassa menee näin; "Ulkomaalaistaustaisia ovat ne henkilöt, joiden molemmat vanhemmat tai ainoa tiedossa oleva vanhempi on syntynyt ulkomailla. Ulkomaalaistaustaisia ovat myös ulkomailla syntyneet henkilöt, joiden kummastakaan vanhemmasta ei ole tietoa Väestötietojärjestelmässä. Suomessa ennen vuotta 1970 syntyneiden ja äidinkieltään vieraskielisten henkilöiden on päätelty olevan ulkomaistaustaisia samoin kuin vuonna 1970 tai sen jälkeen Suomessa syntyneiden henkilöiden, joiden kummastakaan vanhemmasta ei ole Väestötietojärjestelmässä tietoa".

Tässä siis ulkomaalaistaustaisuus melko aikaisessa vaiheessa katkeaa ja mielestäni tilastointia vääristäen. Sosioekonomisten- ja muiden riskitekijöiden "herabiliteetti" väljästi termiä käyttäen. On ylisukupolvisessa siirtymisessä, aivan tiedollista peruskauraa. Suomessa tosin, laajempi maahanmuutto ns. haastavien etnisyyksien suhteen melko tuore ilmiö on.

1724580193370.webp

edit; tarkennus --> tilastossa pelkkä "ulkomaalaistaustaisuus", on mielestäni liian väljä ja eroja suoritettuihin rikoksiin kuvaamaton määre. Erot eri lähtömaiden kesken ovat tiedetysti erittäin suuria. Tässä tietokannassa näitä ei voi muuttujiksi valita.
 
Viimeksi muokattu:
tilastossa pelkkä "ulkomaalaistaustaisuus", on mielestäni liian väljä ja eroja suoritettuihin rikoksiin kuvaamaton määre.
Muistan jossakin nähneeni tanskalaisen tutkimuksen, jossa tarkasteltiin väkivaltarikosten yleisyyttä etunimen etnisyyden perusteella.

Holger ei tainnut olla kärkikymmenikössä.
 
Oslossa 100% puskaraiskauksista oli tuontiväestön tekoa. Tieto jo vuosien takaa. Ihan sama onko enää, tuosta voidaan tulla ryminällä alas että ollaan väestösuhteiden suhteellisessa edustuksessa.
Loistavia uutisia Oslosta:

Maahanmuuttajataustaisten osuus tehdyistä raiskauksista ei ole noussut useaan vuoteen!
 
Somalia, Irak, Syyria ja Kosovo profiloituvat paskasakkien lähtömaina.
Tässä listaus seksuaalirikoksista per taustamaa, joka pääjumin takia puuttui. Muotoilu on mitä on. Tänään ei ole kaikki aivan nappiin mennyt.


Selvitettyihin rikoksiin syylliseksi epäillyt kansalaisuuden mukaan, vakituisesti Suomessa asuvat muuttujina Rikosryhmä ja teonkuvauksen tarkenne, Epäillyn sukupuoli, Syylliseksi epäillyn ikä, Tiedot, Kansalaisuus ja Vuosi
2023
13 Seksuaalirikokset
Yhteensä
Yhteensä
Selvitettyihin rikoksiin syylliseksi epäillyt
YHTEENSÄ 3 703
Suomi 2 911
ULKOMAAT YHTEENSÄ 792
EUROOPPA 233
Alankomaat 1
Albania 1
Belgia 0
Bosnia ja Hertsegovina 0
Bulgaria 41
Entinen Serbia ja Montenegro 11
Espanja 2
Irlanti 0
Italia 2
Itävalta 4
Kreikka 5
Kroatia 1
Latvia 3
Liettua 0
Moldova 0
Norja 0
Pohjois-Makedonia 0
Portugali 0
Puola 1
Ranska 1
Romania 7
Ruotsi 10
Saksa 15
Serbia 3
Slovakia 5
Sveitsi 0
Tanska 0
Tsekki 0
Turkki 15
Ukraina 10
Unkari 6
Valko-Venäjä 3
Venäjä 23
Viro 62
Yhdistynyt kuningaskunta 1
AFRIKKA 141
Algeria 2
Angola 0
Egypti 5
Entinen Sudan 5
Eritrea 24
Etiopia 0
Gambia 8
Ghana 3
Kamerun 4
Kenia 5
Kongon demokraattinen tasavalta 9
Marokko 9
Nigeria 10
Senegal 1
Somalia 37
Sudan 4
Tansania 0
Tunisia 3
AMERIKKA 23
Brasilia 0
Kanada 1
Kuuba 2
Meksiko 2
Yhdysvallat 6
AASIA 388
Afganistan 102
Bangladesh 1
Filippiinit 3
Georgia 1
Intia 4
Irak 146
Iran 24
Israel 0
Japani 0
Kazakstan 0
Kiina 7
Myanmar 8
Nepal 4
Pakistan 3
Sri Lanka 1
Syyria 62
Thaimaa 8
Uzbekistan 0
Vietnam 4
OSEANIA 1
Ilman kansalaisuutta 4
Tuntematon 2
 
Pistin Ylen aamuoksennuksen ikkunaan hetkeksi. Raakut raakkuu, raakunta alkoi viime viikolla. Simpukkakin on paljon arvokkaampi Ylelle ja sen mahtiasemaan nostaneille puolueille kuin suomalainen ihminen.
Suomalaisten suun mukaista arvotusta :facepalm:
 
Tässä listaus seksuaalirikoksista per taustamaa, joka pääjumin takia puuttui. Muotoilu on mitä on. Tänään ei ole kaikki aivan nappiin mennyt.


Selvitettyihin rikoksiin syylliseksi epäillyt kansalaisuuden mukaan, vakituisesti Suomessa asuvat muuttujina Rikosryhmä ja teonkuvauksen tarkenne, Epäillyn sukupuoli, Syylliseksi epäillyn ikä, Tiedot, Kansalaisuus ja Vuosi
2023
13 Seksuaalirikokset
Yhteensä
Yhteensä
Selvitettyihin rikoksiin syylliseksi epäillyt
YHTEENSÄ 3 703
Suomi 2 911
ULKOMAAT YHTEENSÄ 792
EUROOPPA 233
Alankomaat 1
Albania 1
Belgia 0
Bosnia ja Hertsegovina 0
Bulgaria 41
Entinen Serbia ja Montenegro 11
Espanja 2
Irlanti 0
Italia 2
Itävalta 4
Kreikka 5
Kroatia 1
Latvia 3
Liettua 0
Moldova 0
Norja 0
Pohjois-Makedonia 0
Portugali 0
Puola 1
Ranska 1
Romania 7
Ruotsi 10
Saksa 15
Serbia 3
Slovakia 5
Sveitsi 0
Tanska 0
Tsekki 0
Turkki 15
Ukraina 10
Unkari 6
Valko-Venäjä 3
Venäjä 23
Viro 62
Yhdistynyt kuningaskunta 1
AFRIKKA 141
Algeria 2
Angola 0
Egypti 5
Entinen Sudan 5
Eritrea 24
Etiopia 0
Gambia 8
Ghana 3
Kamerun 4
Kenia 5
Kongon demokraattinen tasavalta 9
Marokko 9
Nigeria 10
Senegal 1
Somalia 37
Sudan 4
Tansania 0
Tunisia 3
AMERIKKA 23
Brasilia 0
Kanada 1
Kuuba 2
Meksiko 2
Yhdysvallat 6
AASIA 388
Afganistan 102
Bangladesh 1
Filippiinit 3
Georgia 1
Intia 4
Irak 146
Iran 24
Israel 0
Japani 0
Kazakstan 0
Kiina 7
Myanmar 8
Nepal 4
Pakistan 3
Sri Lanka 1
Syyria 62
Thaimaa 8
Uzbekistan 0
Vietnam 4
OSEANIA 1
Ilman kansalaisuutta 4
Tuntematon 2
Väärälle jäsenelle vastaus lähti, YliKoolle oli tuo suunnattu. Mitä taustamaihin tulee, olen tietopyyntöä Tilastokeskukselle laittanut vuoden 2022 ja 2023 datasta ryöstörikoksia koskien. Nyt tuo data katkeaa maksuttomassa tilastotietokannassa vuoteen 2021.

edit; Ja perkele sentään. Tämä viesti taas oli suunnattu Vongalle... voisin vaikka vannoa ja vakuuttaa, että osaan lainaustoimintoa käyttää
 
Viimeksi muokattu:
Tässä maahanmuuton vaikutuksista sisäiseen turvallisuuteen kiinnostuneille, RISE:n tilastoa:

"Ulkomaalaisten osuus vangeista on vaihdellut 15 ja 18 prosentin välillä viimeisen
kymmenen viime vuoden aikana. Vuonna 2023 ulkomaalaisten vankien päivittäinen
keskimäärä (560) nousi uuteen ennätykseen, ja oli 80 suurempi kuin vuotta
aikaisemmin. Neljä kymmenestä ulkomaalaisesta (43 %) oli tutkintavankina.
Vuoden 2023 vankirakennekartoituksen mukaan 16 prosenttia ulkomaalaisista
vangeista oli virolaisia, 10 prosenttia irakilaisia ja 10 prosenttia romanialaisia. Eri
kansalaisuuksia oli kaikkiaan 63. Yli neljä kymmenestä (42 %) ulkomaalaisesta
vankeusvangeista oli tuomittu huumausainerikoksista".



Tuo luku on todella korkea. Tiedä sitten, miten tätä tietyissä poliittisissa piireissä poisselitetään. Tuomioistuimet rasistisia? Niukka lapsuus ja ankea kasvuympäristö? Suomalaisten kollektiivinen epäonnistuminen kotouttamistoimissa? Kolonialismin perintö? Mikä?

 
Back
Top