Julkaistu: 25.9.2016 13:00
Mielenosoituksen järjestäjä sanoo, ettei hän tiedä, mistä banderolli tapahtumaan ilmestyi. Järjestäjät itse toimivat tiiviissä yhteistyössä poliisin kanssa.
Fasismin ja rasismin vastainen Peli poikki -mielenosoitus keräsi Helsingin Senaatintorille lauantaina noin 15 000 ihmistä.
Tapahtuman järjestäjien mukaan mielenosoituksella haluttiin rikkoa viime vuosina Suomeen rakentunutta hiljaisuuden kulttuuria, jonka katsotaan antaneen tilaa rasismin ja väkivaltaisen äärioikeiston kasvulle.
Peli poikki -mielenosoitusta on kommentoitu viikonlopun aikana ahkerasti myös Facebookissa ja Twitterissä, missä moni on kiinnittänyt huomiota myös erääseen tapahtumassa kannettuun punavalkoiseen banderolliin.
Banderolliin on painettu lauseet ”Ei rauhaa ilman oikeutta” ja ”Uskaltakaa taistella”. Lauseiden väliin on painettu valkoinen nyrkki, joka iskee palasiksi vastarintaliikkeen tunnusta ja kaataa myös Suomen leijonavaakunan sekä Suomen poliisin ja kansallismielisen Suomen Sisun tunnukset.
Pikaviestipalvelu Twitterissä banderolli on tulkittu uhkaavaksi, ja sen sisältämä sanoma on herättänyt ihmetystä. On jopa ihmetelty, yllyttääkö banderolli väkivaltaan poliisia vastaan.
Jos et näe yläpuolella olevaa twiittiä, voit katsoa sen
tästä https://twitter.com/hhaho13/status/779911585217273857.
Banderolli on puhuttanut myös poliisikuntaan kuuluvia henkilöitä.
Banderolli nähtiin lauantaina sekä Kansalaistorilla että Senaatintorilla. Sen kantajista ja perimmäisestä tarkoitusperästä ei ole varmistettua tietoa. Banderolleja oli tiettävästi vain yksi kappale, joka kuitenkin tallentui myös tapahtumasta otettuihin uutiskuviin.
Peli poikki -mielenosoituksen järjestäjiä edustava
Aleksi Pahkalahttp://www.iltasanomat.fi/haku/?search-term=Aleksi%20Pahkala kertoo saaneensa tiedon ihmetystä aiheuttaneesta banderollista jo lauantaina. Vielä sunnuntaiaamupäivänä banderolliin liittyvistä yksityiskohdista ei ollut hänen korviinsa kantautunut uutta tietoa.
– Järjestäjillä ei ole mitään tietoa siitä, mistä tässä on ollut kysymys.
Pahkala arvelee, että kummastusta herättäneen banderollin on tuonut tapahtumaan yksittäinen ihminen tai pari.
Pahkala kertoo toimineensa koko lauantain tiiviissä yhteistyössä poliisin kanssa tapahtuman turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Yhteistyö sujui Pahkalan mukaan mallikkaasti, eikä huolta aiheuttavia turvallisuusuhkia ilmennyt. Tapahtuman yhteydessä otettiin Kansalaistorilla kiinni yksi henkilö, sillä perusteella, ettei hän totellut poliisin antamia käskyjä.
Mielenosoituksen järjestäjä: ”Jokaista rintamerkkiä ei tietenkään ole voitu tutkia ”
Pahkala sanoo, että hänen tiedossaan ei ole, että tapahtumapaikoilla olisi ollut väkivaltaan poliisia tai valtiota vastaan yllyttävää joukkoa tai ääriryhmää.
– Jos tällainen ryhmittymä olisi ollut ihmisjoukossa, olisimme kyllä saaneet siitä tietoa, Pahkala vakuuttaa.
Myös uutiskuvien ja Twitter-kuvien perusteella kysymyksiä herättänyttä banderollia vaikuttavat kantaneen yksittäiset henkilöt.
Pahkala muistuttaa, että paikalla oli pitkälti toistakymmentätuhatta ihmistä, eivätkä tapahtumajärjestäjät ole voineet havaita yksityiskohtaisesti, minkälaisia sanomia kaikki paikalla olleet liput ja banderollit ovat sisältäneet.
– Jokaista rintamerkkiä ei tietenkään ole voitu tutkia ja on mahdollista, että muutakin on mennyt ohi.
– Tämä on ollut nähdäkseni yksittäistapaus. Luultavimmin jonkinlainen trollaus, Pahkala arvioi.
Helsingin poliisilaitoksen vuorossa ollut yleisjohtaja ei pystynyt kommentoimaan banderolliasiaa sunnuntaina aamupäivällä.
Mikko Vesa