Poliisiylijohtaja paljasti tv:ssä ”äärimmäisen riskin” mielenilmauksessa: ”Jos kone tulee kenttään ja 300 kuolee, kuka kantaa vastuun?”
Jaa artikkeli:
Minna Karkkola
Luotu:
5.4.2017 09:07
- Kuva: Alma Talent / Timo Pylvänäinen
Helsingin Kansalaistorille kerääntyi tiistaina puoliltapäivin satoja ihmisiä osoittamaan mieltä pakkopalautuksia vastaan.
KOTIMAA
|
TURVAPAIKANHAKIJAT
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen arvostelee pakkopalautusten vastaisia mielenosoituksia Ylen A-studiossa. Hänen mukaansa lentoasemalla järjestetyssä mielenilmauksessa ihmisiä yritti kiivetä aidan yli varsinaiselle lentokenttäalueelle.
Lentokenttämielenosoitus järjestettiin sunnuntaina illalla Afganistaniin lähdössä ollutta palautuslentoa vastaan. Lennolla oli kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita turvapaikanhakijoita, jotka kaikki olivat täysi-ikäisiä. Paikalla oli yli sata mielenosoittajaa, joukossa oppositiopoliitikkoja. Kolehmaisen mukaan tilanteesta aiheutui äärimmäisen vaaran uhkaa.
–Lentoasemalla kun yritetään mennä sinne lentokenttäalueelle, se on äärimmäisen iso riski, jos sinne joku sivullinen pääsee, se tarkoittaa sitä, että koko lentokenttä suljetaan eli siitä tulee sadoille ihmisille haittaa ja vahinkoa ja puhumattakaan siitä, että jos tämän mielenosoituksen seurauksena joku matkustajakone tulee kenttään ja tulee 300 kuollutta niin kuka siitä kantaa vastuun, Kolehmainen sanoi A-studiossa.
Ohjelmassa mukana ollut Turvapaikanhakijoiden tuki ry:n puheenjohtaja Sanna Valtonen ei koe olleensa tällaisissa tilanteissa mukana. Hän oli mukana lentokentän mielenilmauksessa, eikä nähnyt kenenkään yrittävän kentälle. Kolehmaisen mukaan tästä on näyttöä.
–Erittäin isoja riskejä otetaan ja tästä meillä on näyttöä, että sinne aidan yli yritti lentoasemalla mennä ihmisiä, Kolehmainen sanoi.
Viranomaisen estäminenkin iso riski
Pasilan poliisitalolla niin ikään järjestettiin mielenilmaus, jossa oli mukana muutama kymmenen ihmistä. Poliisin mukaan mielenosoittajat pyrkivät estämään poliisiautojen, myös hälytystehtäville lähtevien poliisiautojen kulun, eikä tilanteessa ollut kyse rauhanomaisesta mielenilmauksesta.
–Toinen asia on hälytysajoneuvojen häiritseminen. Jos estetään hälytyspartion meno vaikka kotikeikalle, poliisipartio tulee sinne liian myöhään ja siellä vaikkapa vaimo kuolee pahoinpitelyyn niin kuka siitä kantaa vastuun. Minä toivoisin, että harkittaisiin hiukan, Kolehmainen sanoi A-studiossa.
Valtosen mukaan Pasilassa poliisiauto tuli hälytysvalot vilkkuen ulos ovien auettua ja ihmiset olivat lähestyneet poliisiautoa ja huutaneet, onko autossa sisällä joku, ja tähän poliisi olisi voinut vastata. Poliisi kertoi aiemmin käyttäneensä tilanteen selvittämiseksi fyysistä voimaa ja yksittäistapauksessa OC-kaasua. Kolehmainen huomautti, että hälytyspartiolla ei ollut mitään tekemistä palautusten kanssa.
Tunkeuduttiinko sisäministeriöön vai ei?
Epäselvä tilanne kehkeytyi tiistaina iltapäivällä Helsingin keskustassa sisäministeriössä, kun noin 20 mielenosoittajan joukko pyrki rakennukseen sisään. Poliisi kertoi Twitterissä mielenosoittajien tunkeutumisesta ja tieto levisi laajasti. Myös Uusi Suomi kertoi tilanteesta.
Ministeriön ulkopuolella olleen Valtosen mukaan kyseessä ei ollut minkäänlainen tunkeutuminen.
–Keski-ikäinen perheenäiti siellä muiden kaltaistensa sosiologien, professoreiden ja muiden keski-ikäisten henkilöiden kanssa käveli sisäministeriön eteen ja painoivat nappia ja ovi aukesi ja kävelivät sisään aulaan ja kysyivät olisiko ministerin puheille mahdollista päästä, hän sanoi.
–Se aulatila on ymmärtääkseni aivan julkista tilaa ja sinne mentiin hyvin kohteliaasti.
Sisäministeriö kertoi Twitterissä, että tunnelma mielenilmauksessa oli koko ajan rauhallinen. Valtonen huomautti, että myös viestintäjohtaja Mika Mäkinen kyseenalaisti tunkeutumisen terminä ja kysyi, onko oven avaaminen tunkeutumista. Toisaalta hän lisäsi, että ihan aluksi oli myös syytä epäillä julkisrauhan rikkomista, vaikka itse keskustelu sujui rauhallisessa hengessä.