Käräjäoikeus on vaikeuksissa Isis-veljesten teloitusjutun kanssa – ”Minua hämmästyttää, miten hankalaan tilanteeseen poliisi ja tuomioistuin ovat joutuneet”
Epäiltyjen Isis-veljesten joulukuussa 2015 alkanut vankeusaika lähestyy 500 päivän rajapyykkiä ja tuomiota saadaan odotella ainakin alkukesään saakka.
Toinen veljeksistä tuotiin poliisien saattamana saliin, kun heidät vangittiin Tampereella joulukuussa 2015. (KUVA: Anni Reenpää)
Tampere. Pirkanmaan käräjäoikeus on vaikeuksissa epäiltyjen Isis-veljesten teloitusjutun käsittelyn kanssa. Se nähtiin tällä viikolla kahdesti, kun oikeus ei päässyt kuulemaan neljää irakilaista anonyymitodistajaa.
Samalla aikataulut paukkuvat ja hintalappu nousee.
Syy oli se, että Tikritissä alkuviikosta Isisin tekemät iskut olivat sulkeneet kaupungin eikä todistajia päästy kuljettamaan parin tunnin matkan päähän Bagdadiin matkan vaarallisuuden vuoksi. Siellä heitä olisi ollut määrä kuulla Irakin keskusrikostuomioistuimessa (ICCC).
Bagdadissa odottelivat tällä viikolla turhaan myös kaksi suomalaispoliisia, jotka ovat pystyttäneet tuomioistuimeen videoetäyhteyden todistajien kuulemiseksi ja näkemiseksi Tampereella.
Heidän tehtävänsä olisi ollut pitää huoli siitä, että anonyymit todistajat ovat ne samat todistajat, joita asiassa kuultiin myös esitutkintavaiheessa. Poliisit saivat siis lähteä takaisin Suomeen ja palata taas, kun seuraavan kerran todistajia ehkä päästään kuulemaan. Uusi yritys on toukokuussa.
Mutta puolustuksen todistajilla on vielä isompi ongelma: he eivät uskalla todistaa.
”He pelkäävät viranomaisia ja kokevat, etteivät voi olla todistajina, koska heidän henkensä on vaarassa. Mitä minä voin tällaisessa tapauksessa tehdä? En minäkään halua ottaa vastuuta siitä, että heille voi tulla ongelmia”, sanoo toista miestä edustava asianajaja Kaarle Gummerus.
Hän kiteyttää harvinaisen vaikean oikeusjutun tilanteen näin: Suomessa poliisilla on velvollisuus tutkia ja tuomioistuimella käsitellä asia, mutta samalla ollaan vieraan valtion oikeusjärjestelmän ohjattavissa. Mitkä ovat silloin todelliset mahdollisuudet pystyä käsittelemään asia oikein?
”Minua hämmästyttää se, miten hankalaan tilanteeseen poliisi ja tuomioistuin ovat joutuneet. Nyt joudutaan ratkomaan elinkautisia vajavaisilla tiedoilla ja sellaisilla tiedoilla, joiden todenperäisyyttä ei pystytä vahvistamaan”, Gummerus sanoo.
Samaan aikaan veljesten joulukuussa 2015 alkanut vankeusaika lähestyy 500 päivän rajapyykkiä ja tuomiota saadaan odotella vielä vähintään alkukesään saakka.
Heillä on edessään muutama vaihtoehto: elinkautinen 11 murhasta tai syytteiden hylkääminen ja vapaus. Pitää muistaa myös, että teloittajia propagandavideolla on yksi, mutta veljeksiä kaksi. Kumpi siis teki vai tekikö kumpikaan? Jutussa voidaan tuomita myös esimerkiksi avunannosta joukkomurhaan.
Valtionsyyttäjä Tom Laitinen sanoo, ettei voi kommentoida asiaa, kun se on vielä kesken. Hän sanoo vain, että tuomioistuin ratkaisee syyllisyyskysymyksen.
Ennenaikaista tai ei, mutta väkisinkin sitä jo alkaa pohtia, millaiset koppikorvaukset veljekset saavat, jos näyttö ei riitäkään ja valtio joutuu korvaamaan aiheettomasti vangitulle isot rahat.
Valtiokonttorin peruskorvaussumma on sata euroa vuorokaudessa, mikä tekisi jo tässä vaiheessa noin 50 000 euroa kummallekin. Korotuskerrointa tulisi vielä olennaisesti enemmän siitä, että kyse on äärimmäisen vakavista syytteistä sekä siitä, että epäiltyjen voitiin katsoa olevan turvapaikanhakijoina tavallista heikommassa asemassa.
Ja aivan erityisesti siitä että koko prosessi on jo nyt vienyt miehiltä kotimaan. He eivät voi palata Irakiin,
koska heitä todennäköisesti uhkaa siellä kuolemantuomio, kuten muitakin Camp Speicherin joukkomurhista tuomittuja. Nimet ja kasvot ovat olleet laajasti sikäläisessä mediassa esillä.
”Siellä heitä käsitellään jo syyllisinä. Siinä meni kotimaa. Tuomitaan tai ei, heitä ei voi palauttaa ainakaan Irakiin”, Gummerus sanoo.
Siinä olisi harvinaisen erikoinen turvapaikanhakureissu, jos veljekset kuittaisivat valtiolta vielä jopa kuusinumeroisen korvauksen.
Kuvakaappaus krp:n esitutkintavideolta, joka liittyy terrorimurhaoikeudenkäyntiin. (KUVA: Poliisi)