Janne "Rysky" Riiheläisen kolumni: Barcelonan jälkeen – älä anna terroristille, mitä hän haluaa
Barcelonan iskujen jälkeen on taas aika kysyä, olisiko tämä voitu estää? Pikavoittoja ei voi saada, koska aidosti toimivat terrorismin torjuntakeinot ovat perin hitaita ja tylsiä, kirjoittaa Janne "Rysky" Riiheläinen.
Terrorismi etsii jatkuvasti keinoja toteuttaa hirveyksiä, jotka synnyttävät maksimaalisen määrän pelkoa ja vihaa. Mitä arvaamattomammalta ja mahdollisemmalta väkivalta tuntuu, sen parempi terroristin kannalta. Viime aikoina tehdyt autoiskut ovat juuri tällaisia tekoja, joiden edessä on helppo tuntea voimattomuutta, pelkoa ja vihaa. Arkinen palvelijamme auto on otettu aseeksi meitä itseämme vastaan.
Kun annamme tunteille vallan määrätä toiminnastamme, ovat terroristit voittaneet. Kylmä suhteellisuudentaju ja pragmaattinen järkevyys vastatoimissa on myrkkyä murhaajille. Tärkeää on myös pitää ne vastatoimet piilossa ja luottaa turvallisuusviranomaisten tekevän lupaustensa mukaan tosissaan töitä asian kanssa.
Ääriajattelua edustavat terroristit haluavat riistää meiltä vapauden, moniarvoisuuden ja turvallisuuden. Joko he kokevat nämä arvot vastenmielisiksi tai sitten ne on katkeruutta aiheuttaen riistetty heiltä itseltään. Usein nämä kaksi asiaa yhdistyvät.
Tällä hetkellä ympäri maailmaa kukoistaa eri muodoissaan populismi, joka tarjoaa helppoja ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin ja uskoo mustavalkoisen maailman paremmuuteen. Tämä populismi julistaa itsekkyyttä, omien arvojen paremmuutta ja ylemmyyttä sekä uskoo voimaan, jopa väkivaltaan, ratkaisuna. Uskosta näihin asioihin nousee terrorismi oikealta ja vasemmalta, islamista ja kristinuskosta ja kaikista muistakin sille annetuista (teko)syistä.
Ennen poliittinen maailma hahmotettiin janaksi, jonka toisessa päässä oli oikeisto ja toisessa vasemmisto. Nykyään tämä jana on vääntynyt hevosenkengän muotoon, jossa ääret ovat paljon lähempänä toisiaan kuin maltilliset ja demokraattiset keskustavoimat. Esimerkiksi suurin osa suomalaisesta poliittisesta kentästä kuuluu näihin keskustavoimiin, vaikka ääripää varsinkin oikealla on viime vuosina kasvanut rajusti.
Ääriajattelu eri muodoissaan on paljolti samanlaista, tapahtui se sitten terroristijärjestö Isisin mustan lipun tai Kultaisen aamunkoiton punaisen lipun alla. Eikä voi kokonaan välttyä ajatukselta, että joidenkin ihmisten äärimmäisyyden muoto määräytyy heidän syntymäpaikkansa mukaan. Joillekin ihmisille on tärkeää olla totaalisen oikeassa vaikka väkisin.
Terrorismin syyt syntyvät pitkän ajan kuluessa. Niitä ei myöskään voida vähentää ja poistaa kuin ajan kanssa. Terroritekoja vastaan sen sijaan voidaan taistella monin keinoin tiedustelusta ja varotoimista alkaen. Jos joku ilmoittaa tietävänsä keinon, jolla terrorismi saadaan nopeasti lopetettua, hän on joko itse terroristien kaltainen kiihkoilija tai valehtelee omien pyrkimystensä tueksi.
Aidosti toimivat terrorismin torjuntakeinot ovat hitaita ja tylsiä. Lainsäädäntö, uskontojen välinen dialogi, kansainvälisen sopimusjärjestelmän ja instituutioiden vahvistaminen, mielenterveystyö, konfliktinratkaisu, kotouttaminen, kehitysyhteistyö, rasismin vastainen työ, uudenlaisten miesten mallien kehittäminen, radikalisoitumisen ehkäisy ja monet muut perin tylsiltä tuntuvat keinot ovat aidosti kestäviä tapoja vähentää poliittista ja muutakin väkivaltaa. Terrorismi on olemukseltaan globaali ongelma, ja me Euroopassa saamme silmillemme vain pieniä pirskeitä niistä hirmumyrskyistä, joista monet alueet muualla maailmassa kärsivät.
Terrorismi ei pysty kaatamaan yhteiskuntaamme eikä muuttamaan elämäntapaamme. Siihen pystymme vain me itse, ja siihen terroristit meitä teoillaan yllyttävät. Minä ainakaan en halua antaa heille sitä, mitä he haluavat. Käynnissä on meidän sukupolvemme kamppailu vapauden, rauhan, moniarvoisuuden ja avoimuuden puolesta.
Janne "Rysky" Riiheläinen
Kirjoittaja on joensuulainen bloggari, joka on aktiivinen turvallisuuspolitiikan keskustelija. Riiheläinen on vapaa toimija, joka ei ole sidottu mihinkään asemaan, organisaatioon tai ajatussuuntaan.