21.3.2018 13.01
Vartijat tuomittiin sakkoihin Tapanilan Rajat kiinni -mielenilmauksesta – hovioikeus vapautti mielenosoittajan
Rajat kiinni -liike järjesti useita mielenilmauksia Tapanilassa kevättalvella 2016. Oikeudessa puitiin tapausta, joka sattui helmikuussa.
Arkisto
Helsingin hovioikeus on pyörtänyt käräjäoikeuden aiemmin tekemän päätöksen Tapanilan Erällä järjestetystä Rajat kiinni -mielenilmauksen välikohtauksesta 25. helmikuuta 2016.
Oikeudessa on käsitelty tapausta, jossa mielenosoittaja roikkui urheilukeskuksen ovenkahvassa poistumispyynnöistä huolimatta, ja vartijat irrottivat hänet voimaa käyttäen.
Käräjäoikeus tuomitsi mielenosoituksessa banderollia kantaneen miehen järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta 30 päiväsakkoon. Hovioikeus vapautti miehen syytteistä ja tuomitsi puolestaan kaksi vartijaa kummankin 30 päiväsakkoon miehen pahoinpitelystä sekä maksamaan hänelle työnantajansa kanssa yhteisvastuullisesti 500 euron korvaukset kivusta ja särystä.
Hovioikeus kiinnitti huomiota muun muassa siihen, että miehillä ei ollut vartijan asua, joten ei voitu olettaa, että asianomistajana ollut mies olisi tiennyt, että he ovat vartijoita. Näin ollen miehen toiminnasta puuttui järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisen rangaistavuuden edellytyksenä oleva tahallisuus.
Lisäksi kiinteistön omistaja ei ollut pyytänyt miestä poistumaan urheilukeskuksen alueelta, joten vartijoilla ei ollut edes oikeutta rajoittaa hänen liikkumistaan alueella.
Vartijoiden mukaan he olivat kertoneet olevansa vartijoita ja miestä käskytettiin poistumaan, koska vartijoilla oli syytä olettaa hänen käytöksensä perusteella, että hän olisi turvallisuusuhka.
Vartijan asua ei tilanteessa käytetty, koska toimeksiantosopimuksen mukaan työtehtäviin alueella oli sisältynyt myös "rikoksenpaljastustehtäviä". Urheilukeskuksen toimijoita oli aiemmin uhkailtu, kun urheiluseura aloitti turvapaikanhakijoiden karatekurssin.
Mielenosoittaja kertoi oikeudessa osallistuneensa mielenilmaukseen vain pitämällä banderollia. Hovioikeuden mukaan paikalla kuvattu videotallenne ei tue vartijoiden väitettä, että mies olisi käyttäytynyt aggressiivisesti.
Myöskään myöhempi valvontakameratallenne ei tue väitettä, että mies olisi huudellut aggressiivisesti vartijoille, toteaa hovioikeus.
Miehen mukaan hän yritti kahvilaan turvaan häntä seuranneita "huppupäisiä miehiä."
Riidatonta asiassa on, että mies vastusti vartijoiden yrityksiä irrottaa hänen otettaan urheilukeskuksen ovenkahvasta.
Hovioikeuden mukaan vartijat syyllistyivät pahoinpitelyyn, koska he ilman laillisia oikeuksia tarttuivat kiinni asianomistajaan, väänsivät tämän maahan ja käsiraudoittivat hänet.
Miehen mukaan hänen sormensa vääntyi tilanteessa, mistä aiheutui kipua. Myöhemmin lääkärissä todettiin peukalon tyvessä pieni murtuma.
Päivitys klo 16.44: muokattu sanamuotoja kahdessa kohtaa
https://www.helsinginuutiset.fi/art...lan-rajat-kiinni-mielenilmauksesta-hovioikeus