Joissain tapauksissa lapsen päihteidenkäyttö on tullut vanhemmille täytenä yllätyksenä ja johtanut lapsen kiireelliseen sijoitukseen.
Satu Pajuriutta HS
11.7. 6:11
Yläasteikäisten poikien poikkeuksellisen raju huumausaineiden käyttö on tullut yllätyksenä Espoonlahden lastensuojelun konkarityöntekijöille.
Huumeseulassa 13–16-vuotiailta on löytynyt jopa viittä eri ainetta. Joukossa on ollut esimerkiksi amfetamiinia, bentsodiatsepiineja, metamfetamiinia, kannabista, lakkaa eli gammabutyrolaktonia, Subutexia, Rivatrilia ja Lyricaa.
Joillain pojilla käyttö oli alkanut useita kuukausia ennen kiinnijääntiä. Nuorimmat ovat olleet silloin 12-vuotiaita.
”Tämä on todella yllättänyt meitä pitkän työuran tehneitä työntekijöitä”, kertovat lastensuojelun sosiaaliohjaaja
Minna Rivala-Koskinen ja johtava sosiaalityöntekijä
Pia Kurola Espoon lastensuojelusta.
Vastaan tulleissa tapauksissa osa lapsista käytti huumeita, osa käytti ja myi muille ja osa vain myi muille.
”Poikkeuksellista on, että nämä huumeidenkäyttäjät ovat todella nuoria ja että he ovat käyttäneet useita vahvoja huumeita ja lääkkeitä sekaisin ja vielä myyneet niitä. Meitä on hämmästyttänyt se, miten näin nuoret ovat uskaltaneet käyttää niin montaa huumaavaa ainetta samanaikaisesti”, Rivala-Koskinen kertoo.
Lastensuojelun tietoon tapauksia on tullut eri tavoin. Yksityishenkilöt ilmoittavat nimettömästi yhä useammin huolensa lapsesta, jonka tilannetta he tuntevat. Ilmoittaja on useimmiten lapsen sukulainen, kaverin isä tai äiti tai naapuri.
”Meihin ottavat yhteyttä myös sellaiset viranomaiset, jotka eivät ehkä aiemmin ole tehneet niin paljon ilmoituksia, kuten kirjastonhoitajat sekä nuorisotalojen ja seurakuntien työntekijät”, Rivala-Koskinen sanoo.
Joskus lapsen huumekoukku alkaa valjeta päihteidenkäytöstä johtuneen sairaalakäynnin tai poliisin kanssa asioinnin jälkeen.
”On ollut esimerkiksi aseellinen ryöstö tai pahoinpitely, jonka jälkeen me olemme lähteneet tutkimaan, voisiko aggressiivisen käytöksen taustalla olla päihteidenkäyttöä”, Rivala-Koskinen kertoo.
Lapset ja teini-ikäiset ovat toisinaan kokoontuneet käyttämään huumeita asuntoon, joka on ollut tyhjillään vanhempien työ- tai lomamatkan aikana.
”Varsinkin kerrostaloasumisessa, kun vieraita ihmisiä alkaa pyöriä rappukäytävässä ja jonkun oven takaa kuuluu meteliä, häiriöstä tullut ilmoitus on paljastanut kymmenenkin nuorta. Joskus he taas ovat käyttäneet huumeita jonkun omilleen muuttaneen täysi-ikäisen luona.”
Osa pojista on ollut lastensuojelun asiakkaina jo ennen kovien huumeiden käytön paljastumista. Osassa tapauksista lapsen päihteidenkäyttö on kuitenkin tullut vanhemmille täydellisenä yllätyksenä ja johtanut saman tien
kiireelliseen sijoitukseen eri puolille Suomea. Se tarkoittaa, että lapsi on välittömässä vaarassa ja hänelle on järjestetty sijaishuolto.
”Jos vanhemmat ovat paljon poissa kotoa, tietävätkö he oikeasti, mitä lapset tekevät vapaa-ajallaan?” Rivala-Koskinen kysyy. Hän kannustaakin perheitä jutteluun ja yhdessäoloon.
Espoon lastensuojelun selvittämissä tapauksissa on ollut sekä hyvä- että huono-osaisten perheiden lapsia.
Kun perheellä on hyvä taloustilanne, lapsella saattaa olla käytössään paljon rahaa, mikä mahdollistaa myös päihteiden oston.
Lastensuojelun työntekijöitä on yllättänyt myös se, että todella nuoret myyvät huumeita ja lääkkeitä. Viime kevään aikana sosiaaliohjaaja Rivala-Koskisella oli tilanne, jossa hän soitti nuorelle ja kyseli tämän kuulumisia.
”Hän siinä sitten yritti kamapäissään myydä minulle puhelimessa rauhoittavia lääkkeitä. Taustalta kuului, kun joku toinen nuori kysyi, että onko sulla trivoja.”
Triva tarkoittaa klonatsepaamia sisältävää lääkettä, jonka kauppanimi Suomessa on Rivatril.
Lastensuojelun työntekijöitä huolestuttaa kiinni jääneiden asenne.
”Se välinpitämättömyys, jolla nämä pojat suhtautuivat näinkin vahvoihin huumeisiin, on yllättänyt. Se oli heille pikkujuttu, eivätkä he nähneet siinä mitään pahaa. Jotkut puolustelivat omaa rooliaan siten, että ’mähän vain diilaan enkä käytä’.”
Rikoskomisario
Max Bock Länsi-Uudenmaan poliisista kertoo, että 13–14-vuotiaat ovat kovien huumeiden käyttäjinä yksittäistapauksia mutta 16–17-vuotiaiden keskuudessa käyttö on jo vähän yleisempää.
Bockin mukaan huumeidenkäyttö ylipäätään näkyy Espoossa Espoonlahden lisäksi erityisesti Ison Omenan, Sellon ja Entressen kauppakeskusten läheisyydessä eli alueilla, joilla väestöä on paljon ja ollaan liikenteen solmukohdissa.
Huumeita saadakseen ei enää välttämättä tarvitse tuntea ketään, vaan niitä saa tilattua älypuhelimen sovelluksilla.
”Nuorten huumekauppa on tyypillisesti sellaista, että yksi kaveriporukasta on se rohkea, joka hankkii ja jakaa huumeet ja profiloituu näin välittäjäksi ja kauppiaaksi. Harvinaisempaa on se, että 13–14-vuotias ihan oikeasti tekee huumekauppaa ostaen huumeita itselle ja myyden ne sitten tienaamistarkoituksessa”, Bock sanoo.
Samoilla linjoilla on
Sanna Teiro Helsingin lastensuojelusta. Hän hoitaa viransijaisena lastensuojelun sosiaalityön päällikön tehtävää.
”Se, että tuon ikäiset rahoittavat myynnillä oman käyttämisensä, on yleistä. Se, että on huumekaupassa mukana alkujuurilla, on harvinaisempaa.”
Teiro kehottaa vanhempia kiinnittämään kesäaikaan huomiota muutamaan asiaan.
”Kesällä nuorten reviirit ovat laajemmat. He liikkuvat enemmän, käyvät kaupungin keskustassa ja voivat törmätä huumeita välittäviin. Kesällä nuoret myös liikkuvat myöhempään.”
Kesällä nuorten huumeidenkäyttö saattaa lisääntyä Teiron kokemuksen mukaan myös sen takia, että monilla on loma-aikaan enemmän rahaa käytössään. Samalla valvovia aikuisia voi olla ympärillä vähemmän.
”Kouluaikoina nuoret ovat enemmän ainakin joidenkin aikuisten silmien alla ja jotenkin helpommin valvottavissa. Kouluaikana myös tietyt rutiinit ja vanhemmatkin valvovat tarkemmin, miten iltoja vietetään ja mennäänkö ajoissa nukkumaan. Kesällä näin ei välttämättä ole”, Teiro sanoo.
Rivala-Koskinen vinkkaa vanhemmille, että huumausaineita voi testata myös kotona.
”Vanhemmat voivat olla itse aktiivisia ja tehdä kotitestejä. Ne eivät ole kovin kalliitakaan. Kannattaa myös matalalla kynnyksellä kysyä neuvoa, jos miettii, käyttääkö oma lapsi huumeita.”
Lisäksi yhteyttä voi ottaa esimerkiksi koulun oppilashuoltoryhmään.
”He ovat koulutettuja näissä asioissa, ja heille kannattaa ilmoittaa muistakin kuin omaa lasta koskevista huumeidenkäyttöön liittyvistä havainnoista.”
Miten nämä huumekoukun takia kiireellisesti eri puolille Suomea sijoitetut pojat voivat nyt?
”Sanotaan näin, että kyllähän siinä on aikamoinen työ saada huumeidenkäyttö loppumaan. Siinä työssä ollaan vasta alussa”, Pia Kurola sanoo.