HELSINGIN poliisin uhkaryhmä onnistui täpärästi estämään mahdollisen henkirikoksen 27. huhtikuuta Porvoossa.
Uhkaryhmä on Helsingissä toimiva noin kymmenen poliisin ryhmä, jonka työnkuvaan kuuluu rikosten ennaltaehkäisy ja paljastaminen jo ennen niiden tapahtumista. Ryhmässä on kokeneita väkivaltarikostutkijoita, tiedonhankintaan perehtyneitä poliiseja sekä lähisuhdeväkivaltaan, aseisiin ja vaarallisiin aineisiin liittyvää osaamista.
Tutkinnanjohtaja
Juhani Vuorisalon mukaan ryhmä onnistuu silloin tällöin pääsemään kiinni erittäin vakaviin rikosnimikkeisiin, mutta ryhmän arkeen kuuluu myös paljon muita juttuja kuten laittoman ase- tai räjähdekaupan selvittämistä.
”Pyrimme ennalta estämään rikoksia paljastamalla niitä jo valmisteluvaiheessa ja toisaalta teemme paljon yhteistyötä muiden toimijoiden, kuten sosiaali- ja terveysviranomaisten kanssa, jolloin voimme ohjata apua tarvitsevia tuen piiriin”, Vuorisalo sanoo.
Ryhmä selvittää myös esimerkiksi kouluihin tai yleisiin paikkoihin, kuten kauppakeskuksiin, kohdistettuja uhkauksia. Vuorisalon mukaan iso osa uhkauksista on perättömiä, mutta uhkauksiin suhtaudutaan aina vakavasti. Poliisi arvioi uhan, jonka perusteella valitaan tarkoituksenmukaisimmat toimenpiteet.
Helsingin uhkaryhmä on Suomen ensimmäisen kyseisellä konseptilla toimiva ryhmä. Uhkaryhmä perustettiin keväällä 2016.
Vuorisalo on luvannut avata HS:lle tänä vuonna ratkennutta poikkeuksellista rikostapausta niiltä osin kuin hän voi virkansa puolesta puhua. Muita yksityiskohtia HS on tarkistanut oikeuden asiakirjoista ja esitutkintapöytäkirjoista.
”Tämä kyseinen tapaus on hyvä esimerkki toiminnastamme”, Vuorisalo sanoo.
VUONNA 1958 syntynyt mies sai tapauksesta kahden ja puolen vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen Helsingin käräjäoikeudessa 10. heinäkuuta. HS jättää tekijän nimen julkaisematta uhrin yksityiselämän suojelemiseksi.
Hänet tuomittiin törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta, laittomasta uhkauksesta, kolmesta ampuma-aserikoksesta ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta. Tuomio ei ole lainvoimainen.
Tuomion mukaan mies oli tehnyt yksityiskohtaisen suunnitelman entisen avovaimonsa tappamista varten. Henkirikosta ei kuitenkaan ehtinyt tapahtua.
TAPAHTUMAT saivat alkunsa huhtikuussa helsinkiläisestä turvakodista. Entinen avovaimo oli muuttanut Ruotsista Suomeen turvakotiin sen jälkeen, kun hän oli eronnut väkivaltaisesta miehestään.
Avovaimo oli saanut mieheltä jo pitkän aikaa uhkailuja ja hän tiesi, että mies saattaa kytätä hänen liikkeitään. Aiemmin mies oli kiertänyt turvakodin läheisissä kaupoissa ja kioskeissa näyttämässä entisen avovaimonsa kuvaa. Mies oli väittänyt kuvassa olevan hänen kadonnut ja muistisairas siskonsa. Mies oli myös päivystänyt pitkiä aikoja turvakodin ulkopuolella.
Huhtikuun 18. päivä miehen entinen avovaimo oli pyytänyt toista naista hakemaan hänelle tupakkaa turvakodin lähikaupasta, sillä hän ei itse uskaltanut.
Kauppareissulla nainen saikin ex-avovaimoaan kytänneen miehen peräänsä. Mies erehtyi luulemaan kyseistä naista entiseksi avovaimokseen ja alkoi ajaa tätä takaa puukko kädessään. Miehellä oli tuona päivänä mukanaan myös ase. Kuulusteluissa mies kertoi erehtyneensä naisesta sen vuoksi, että tämä oli pukeutunut aurinkolaseihin ja tavallisesta poikkeaviin vaatteisiin.
Nainen pakeni miestä kaupan sisään ja hätäkeskus sai ensimmäisen hätäpuhelun tilanteesta. Epäiltyä ei saatu kiinni tässä vaiheessa, vaan hän pakeni Naantaliin ja tämän jälkeen takaisin Ruotsiin, josta oli tullutkin pari päivää aiemmin.
Myöhemmin mies soitti naiselle anteeksipyynnöt ja kertoi jahdanneensa väärää naista.
HELSINGIN tapahtumien jälkeisenä aamuna Pasilan poliisitalolla ilmeni tavanomaisessa aamupalaverissa poikkeuksellinen rikosepäily. Vuorokausiraporttiin oli kirjattu kyseinen tilanne, ja asiasta oltiin kirjattu rikosilmoitus. Rikoksentekijää ei ollut saatu kiinni verekseltään yrityksistä huolimatta.
Tapaus vaikutti erikoiselta.
”Tutkijat alkoivat katsoa, mistä asiassa on kysymys”, kertoo tutkinnanjohtaja Vuorisalo.
Vuorisalon mukaan asian ”palaset loksahtelivat” hitaasti paikoilleen, mutta lopulta saatiin selville epäillyn henkilöllisyys. Esitutkintapöytäkirjan mukaan mieheen alettiin kohdistaa valvontaa. Hänen viestintäänsä ja liikkeitään alettiin seurata. Miehen todettiin poistuneen maasta.
Kävi ilmi, että mies on uhkaillut entistä avovaimoaan väkivallalla ja hengen menettämisellä useita kertoja. Uhkailu jatkui edelleen. Entinen avovaimo vähätteli kuulusteluissa miehen aikeita toteuttaa uhkauksiaan.
”Vihoissaan vaan puhuu”, ex-avovaimo sanoi poliisille useasti.
Yhdessä viestissä mies kirjoitti muun muassa, että hän on ”valmis lusimaan” vaimostaan. Mies oli myös uhannut naista lähettämissään viesteissä suoraan surmaamisella, silmien puhkomisella ja kielen leikkaamisella. Mies ei halunnut, että kukaan muu mies saisi hänen ex-avovaimoaan.
Vihiä tuli myös siitä, että mies olisi myynyt huonekalujaan ja piilottanut rahojaan siltä varalta, että jäisi kiinni veriteostaan. Oikeus ei kuitenkaan vahvistanut tällaista toimintaa.
POLIISI järjesti yhdessä turvakodin kanssa entisen avovaimon siirron toiseen turvakotiin miehen luoman uhan vuoksi. Nainen siirtyi Helsingistä Porvooseen.
Naisen mukaan hän ei kertonut miehelle siirrostaan. Jotain reittiä mies sai kuitenkin tietää tulevan turvakodin olevan Porvoossa. Mies alkoi googlata ex-avovaimonsa Porvoon-osoitetta. Kun osoite selvisi, mies saapui ensin Ruotsista Ouluun ja tämän jälkeen lähti ajamaan Oulusta Porvooseen.
Koska poliisi oli kohdistanut mieheen televalvontaa ja tarkkaillut hänen viestejään, he ymmärsivät, minne hän oli matkalla. Poliisilla oli aavistus siitä, että miehellä on aseistusta, joten kiinniotto piti suorittaa harkiten.
Runsaan neljän kilometrin päässä turvakodista uhkaryhmä pysäytti miehen auton yhteistyössä Helsingin poliisin erityistoimintayksikön kanssa. Kiinniotto sujui rauhallisesti.
Auton hansikaslokerosta löytyi puukko ja takaistuimen alta Haenel Schmeisser Model I -pistooli, jossa oli useita patruunoita lippaassa. Molemmat olivat käden ulottuvilla. Vielä hetkeä ennen kiinniottoa mies oli uhannut entistä avovaimoaan.
Käräjäoikeuden tuomion mukaan mies oli liikkeellä tappamistarkoituksessa.
Mies itse kertoi, ettei ollut matkalla turvakodille vaan porvoolaiselle ystävälleen. Tätä oikeus ei pitänyt uskottavana.
Mies oli kantanut mukanaan luvatonta Haenel Schmeisser Model I -pistoolia. (KUVA: POLIISI)
PASILAN poliisitalolla tieto kiinniotosta otettiin ilolla vastaan. Varsinkin, kun autosta löytyi odotetusti aseita, eikä henkirikosta päässyt tapahtumaan.
”Esimiehenä päällimmäisenä oli tunne, että nyt porukka on tehnyt taas hyvää työtä”, Vuorisalo sanoo.
Törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelun esitutkinta on usein haastavaa. Monesti tämänkaltaissa tapauksissa on vaikea löytää suunnitelmallisuutta – tai asetta.
”Aika palasista täytyy kerätä aina näyttö siihen, että suunnitelma on ollut olemassa”, Vuorisalo sanoo.
”Mutta on erittäin hyvä, että meillä on laissa rikosnimike vakavien rikoksien valmistelusta.”
Törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu lisättiin rikoslakiin vuonna 2013.