Suomen sisäinen turvallisuus

Portugalin kohdalla ei taidettu enää sen syvemmälle pudota? Oletko tutustunut Lissabonin yöelämään ja mitä metroasemilta saa? :D
En, oletko sinä? Ja ylemmäs on ainakin tuon artikkelin mukaan noustu, et ilmeisesti vaivautunut sitä lukemaan? Mm. seuraavaa kerrottiin:
  • Drug-related criminal justice workloads decreased.
  • Decreased street value of most illicit drugs, some significantly
  • The number of drug related deaths has reduced from 131 in 2001 to 20 in 2008. As of 2012, Portugal's drug death toll sat at 3 per million, in comparison to the EU average of 17.3 per million.
 
En, oletko sinä? Ja ylemmäs on ainakin tuon artikkelin mukaan noustu, et ilmeisesti vaivautunut sitä lukemaan? Mm. seuraavaa kerrottiin:
  • Drug-related criminal justice workloads decreased.
  • Decreased street value of most illicit drugs, some significantly
  • The number of drug related deaths has reduced from 131 in 2001 to 20 in 2008. As of 2012, Portugal's drug death toll sat at 3 per million, in comparison to the EU average of 17.3 per million.
Mielenkiintoinen tilasto, kannabiksen käyttö nousee, muut laskee:
 
Pyllytär ... "Taposen mukaan esimerkiksi kunniaväkivaltaa on alkanut paljastua Helsingissä osin hänen yksikkönsä työn tuloksena."
Äkkiä voisi kuvitella, että siitä on kyllä joku muukin tiennyt jo jonkin aikaa, mutta täytyyhän tuokin uskoa kun miekkahiha noin toteaa.

Twiitit ei kopioituneet mutta eiköhän ne suurin piirtein tiedetä :rolleyes:
Ylikomisario Jari Taponen on erilainen poliisi, jonka työtä osa kollegoista vierastaa – Twitterissä Taponen ilmoitti olevansa Pyllytär

Poliisi katkeroittaa helposti vähemmistöjä ja alakulttuureja. Ylikomisario Jari Taponen haluaa muuttaa poliisin toimintatapoja ja ehkäistä rikoksia ennalta
Mikko Gustafsson HS
Julkaistu: 1.11. 2:00 , Päivitetty: 1.11. 6:36


SILLÄ hetkellä ylikomisario Jari Taponen tajusi, että hän oli tehnyt virheen.

Eräs anarkisti kertoi Taposelle, että hän oli jo harkinnut irrottautumista anarkistisesta toiminnasta. Toisin oli käynyt. Syynä oli poliisin toiminta vuoden 2014 vappumarssilla.

Poliisi epäili tuolloin, että anarkistit käyttäisivät lippuja mielenosoituksessa astaloina. Kymmenen ihmistä päätyi vappumarssilta putkaan, vaikka mitään ei ollut tapahtunut ennen kuin poliisi alkoi vaatia lippuja mielenosoittajilta.

Operaatiota johti Taponen.

JARI TAPOSESTA ei koskaan pitänyt tulla poliisia.

Kahden imatralaisen tehdastyöläisen lapsi sai vapaan kasvatuksen. Isällä oli pojan tulevaisuuden varalle vain yksi toive: Jari voisi tehdä mitä tahansa paitsi ryhtyä poliisiksi.

”Jotain poliisivastaisuutta isällä varmaan on ollut”, Taponen tuumii.

Hän opiskeli matkailumerkonomiksi mutta lähetti ”päähänpistosta” ruokatunnilla paperit poliisikouluun ja pääsi sisään. Varsinainen ura alkoi partioinnilla Itä-Helsingissä 1990-luvun puolivälissä.

Ajan kuluessa Taponen alkoi tarkastella poliisityön vaikuttavuutta yhä kriittisemmin.

”Työn tuoma jännitys alkoi kadota, ja aloin pikkuisen leipiintyä. Samalla alkoi nähdä tarkemmin, mitä vaikutusta näillä asioilla on”, Taponen sanoo kahvilassa Itäkeskuksen Tallinnanaukion kupeessa.

VUODESTA 2012 saakka Taposen tehtävänä on ollut johtaa ennalta ehkäisevää ja ennalta estävää toimintaa Helsingin poliisissa. Hänen työnsä on siis kaikkea muuta kuin anarkistien radikalisointia.

Taponen kertoo epäonnisen vappumarssin tapahtumista, koska niihin sisältyy hänen mielestään suurempi opetus poliisin työstä.

”Yhteiskunnassa heikossa asemassa olevat kokevat poliisin kontrollin usein niin, että poliisi ajaa valtaväestön kontrollia. Eli sitä kautta poliisi ei ole kaikkien poliisi vaan valtaväestön.”

Taposen mukaan vähemmistöt ja alakulttuurit kokevat usein poliisin läsnäolon uhkaavana. Tällaiseen kokemukseen saattaa johtaa vaikkapa keskustelu, jossa muslimeja tai turvapaikanhakijoita käsitellään ensisijaisesti mahdollisina terroristeina.

ENNALTA estävän toiminnan tavoitteena on parantaa kaupunkilaisten turvallisuutta sekä ehkäistä rikoksia ja vastakkainasettelua. Yksi tavoitteista on väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisy.

Monet poliisit ovat sitä mieltä, että Taposen pitäisi käyttää aikansa mieluummin johonkin ihan muuhun.
Taposen ja hänen alaistensa arkea on kohdata ihmisiä, jotka eivät ole kovin innoissaan poliiseista.

”Tarkoituksena on mennä yhteisöihin tai yksilöiden luo ja luoda se turvallisuuden tunne. Että hei, me olemme teitä varten. Teidän ei tarvitse ratkaista ongelmia yksin, vaan yhteiskunta ja poliisi ovat teitä varten.”

Poliisien keskuudessa Jari Taponen herättää ristiriitaisia tunteita, ja häntä on myös kritisoitu voimakkaasti. Monet poliisit ovat sitä mieltä, että Taposen pitäisi käyttää aikansa mieluummin johonkin ihan muuhun.

Taposen yksikön toimintatyyli poikkeaa perinteisestä rikostutkinnasta ja rikosten torjunnasta. Yleensä poliisi pyrkii suoraviivaisesti joko selvittämään rikokset tai reagoimaan nopeasti hälytystilanteissa.

OSASYY Taposen epäsuosioon ovat hänen mielipiteensä. Hänen mielestään poliisin nykyiset onnistumisen mittarit, kuten rikosten selvittämisprosentti, voivat johtaa myös epätoivottuihin tuloksiin – sellaisiin kuin hänen itsensä johtama operaatio vappumarssilla vuonna 2014.

”Yleensä rikoksia tehneet ihmiset ymmärtävät, mitä ovat tehneet, ja ovat valmiit hyväksymään sen. Jos poliisi käyttäytyy epäoikeudenmukaisesti, jää kaunaa. Sitä pitäisi välttää. Lyhyitä voittoja ei kannata hakea, koska siinä poliisi lopulta häviää.”

Taposen mukaan mittarit voivat kannustaa ratkomaan juttuja hinnalla millä hyvänsä. Seurauksena voi olla toimintatyyli, joka lisää katkeruutta yhteiskuntaa kohtaan.

Yksi syy poliisien tuskastumiseen on ollut Taposen Twitter-profiili. Taponen twiittaa päivittäin näkemyksiä, joista osa on ollut poliisien mielipiteiksi epätyypillisiä. Usein Taponen purkaa rikoksiin liittyviä myyttejä tutkimus- ja tilastotiedon avulla.

Esimerkistä käy viesti, jonka Taponen kirjoitti hieman ennen Turun terrori-iskun esitutkinnan valmistumista tammikuussa 2018. Hän kertoi, että Helsingissä poliisin tietoon tuli vuonna 2017 yhteensä 57 ekstremististä eli aatemaailmaan liittyvää rikosta. Näistä 56 epäilyä liittyi äärioikeistoon ja yksi äärivasemmistoon. Uskonnollista motiivia ei ollut yhdessäkään.
ALKUVUODESTA 2018 Jari Taponen oli ajautunut tilanteeseen, jossa Twitterin antiliberaaleimmat keskustelijat iskivät toistuvasti kiinni hänen viestiketjuihinsa. Twiiteistä tuli palautetta niin paljon, että myös poliisihallinto oli alkanut käydä kirjoituksia läpi suurennuslasin kanssa.

Palautetulvan tavoitteena saattoi hyvinkin olla Taposen vaientaminen.
”Hallinnon sisällä oli sellaista, että kun Taponen otti johonkin kantaa, niin tuli tulkintoja. Ruvettiin lukemaan niitä hänen jakamisiaan kovin tarkkaan”, kertoo Helsingin laitoksen poliisipäällikkö Lasse Aapio. Hän ehdotti Taposelle Twitter-jäähyä.

Taponen oli joutunut eräiden Twitterissä kirjoittavien mielipidevaikuttajien hampaisiin. Palautetulvan tavoitteena saattoi hyvinkin olla Taposen vaientaminen.

Aapio sanoo, että nyt rima Twitter-jäähyjen ehdotteluun on varmasti aiempaa korkeammalla ja Taposen toimintaa on ymmärretty poliisissa aiempaa paremmin.

MYÖS Taponen itse pitää vuoden 2014 vappumarssia, Twitter-jäähyään ja joidenkin poliisien penseää suhtautumista asioina, joista poliisissa on otettu opiksi. Tilannetta on helpottanut se, että yksikön työ on tuottanut konkreettisia tuloksia.

Taposen mukaan esimerkiksi kunniaväkivaltaa on alkanut paljastua Helsingissä osin hänen yksikkönsä työn tuloksena.

”Suuri ongelma Suomeen tulleiden kanssa on ollut se, että olemme antaneet heidän olla omissa oloissaan. Heitä ei ole otettu mielellään mukaan tähän yhteiskuntaan.”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos määrittelee kunniaväkivallan niin, että taustalla on voimakas häpeän tunne ja pelko kunnian menetyksestä. Tämän seurauksena jotkut yrittävät rajoittaa esimerkiksi naisten tai homoseksuaalien itsemääräämisoikeutta väkivallalla tai sen uhalla.

”Meille tulee joka viikko useita yhteydenottoja naisilta ja tytöiltä siitä, että he ovat kunniakontrollin kohteina. Päätään on nostanut tällainen ilmiö, joka on kuitenkin koko ajan ollut olemassa”, Taponen sanoo.

LOPPUVUODESTA 2018 laitoksen vt. päällikkö Tomi Vuori kutsui Taposen takaisin Twitteriin. Harkinnan jälkeen Taponen suostui.

Samoihin aikoihin, kun hän alkoi taas käyttää virkatiliään, twiittailun lopettamisesta ilmoitti räävitön ja anonyymi feministinen Twitter-tili @pyllytar.



Twitterissä levisi vitsi, jossa eri keskustelijat ”tunnustivat” olleensa Pyllytär.





Myös Taponen twiittasi olevansa Pyllytär. Viestillä hän muistutti samalla paluustaan virkatilille.



Taposen twiitin perään tuli nopeasti keskusteluketju, jossa keskustelijat päivittelivät Taposen ajankäyttöä virassaan, syyttivät häntä politikoinnista poliisin virkatililtä ja diagnosoivat Taposelle psykoosin.

Twitter-tili on kuitenkin pysynyt aktiivisena.

TAPOSEN Twitter-tili on yksi kanava, jonka välityksellä hän keskustelee eri yhteisöjen kanssa. Twiitit pystyy tulkitsemaan myös viestinä siitä, että poliisissa voi olla monenlaisia ihmisiä.

”Totta puhuen en hirveästi mieti, miten käyttäydyn. Käyttäydyn aika omana itsenäni.”
Taponen kertoo kirjoittavansa itseään kiinnostavia asioita, joiden hän ajattelee kiinnostavan myös muita ihmisiä ja joita poliisi ei yleensä tuo esiin.

”Totta puhuen en hirveästi mieti, miten käyttäydyn. Käyttäydyn aika omana itsenäni.”
Kuka?
Poliisi ja väitöskirjatutkija


Ylikomisario Jari Taponen aloitti poliisina 1990-luvun puolivälissä.

Hän johtaa ennalta ehkäisevää ja ennalta estävää työtä Helsingin poliisissa.

Taponen tekee myös väitöskirjaa aiheesta Helsingin yliopistoon.


sivulaskuri


Luetuimmat

  1. 1
    Magnus Mali voitti jättipotin Haluatko miljonääriksi -kisassa, ja se oli vasta alkua – Nyt hän on Suomen tietovisakuningas, joka paljastaa täydellisen tietovisakysymyksen salat
    Tilaajille
  2. 2
    HS Espoo: Kauppakeskus haalii pieniä paikallisia yrityksiä selvitäkseen armottomassa kilpailussa Espoossa – Yrittäjä: Täällä on viihtyisää kuin kartanon kanalassa
  3. 3
    Moni suomalainen ajaa tietämättään autolla, jonka hinta voi nousta – Katso, onko allasi tulevaisuuden arvokas klassikko
  4. 4
    Ylikomisario Jari Taponen on erilainen poliisi, jonka työtä osa kollegoista vierastaa – Twitterissä Taponen ilmoitti olevansa Pyllytär
    Tilaajille
  5. 5
    Uusimaa on jatkossa Helsinki ja neljä maakuntaa – hallituksen lupaama soten erillisratkaisu etenee
  6. 6
    Taas yksi raja lisää: Tanska aloittaa rajatarkastukset Ruotsin rikollisuutta vastaan
    Tilaajille
  7. 7
    HS Vantaa: Johtaja tilasi kupin kahvia Helsinki-Vantaalla, myyjä lorautti joukkoon puolet hanavettä ja rahasti 4,90 euroa: ”Otin kahvin, kiitin ja lähdin pois”
  8. 8
    Tee se näin: Monien ajatukset kiertävät öisin kehää ja huolet paisuvat – Näillä ohjeilla pääset irti aamuyön tuntien katastrofiajattelusta
    Tilaajille
  9. 9
    HS-analyysi: Asuntojen hintaerot repesivät Helsingissä, kartta näyttää karun jaon eri alueiden välillä
    Tilaajille
  10. 10
    Arvottomat oli 1980-luvun kulttileffa, mutta miltä sen kuvaama Suomi näyttää nyt?
  11. Näytä lisää
Luetuimmat - Kotimaa

  1. 1
    Ylikomisario Jari Taponen on erilainen poliisi, jonka työtä osa kollegoista vierastaa – Twitterissä Taponen ilmoitti olevansa Pyllytär
    Tilaajille
  2. 2
    Perätön Facebook-kirjoitus sikojen kaltoinkohtelusta teurastamolla tuli kalliiksi kirjoittajalle: Oikeus määräsi yli 10 000 euroa korvauksia ja sakkoja
  3. 3
    Sadat reserviläiset haluavat alikersantin arvon perässä vuoden koulutukseen, katso läpäisetkö vaatimukset
  4. 4
    Uutuuskirja kertoo ensimmäistä kertaa Viestikoelaitoksen synnystä ja paljastaa Tove Janssonin olleen ”salaisen tiedon haltija”
  5. 5
    Uusi puheenjohtaja Marja Laosmaa: Lastentarhanopettajien koulutus ei kuulu ammattikorkeakouluun 2.2.1991
    Tilaajille
  6. Näytä lisää
Uusimmat
  1. 7:26
    Pekka Rinteellä ja Nashvillellä synkkä kolmas erä: neljä takaiskua ja kolmen maalin johto suli
  2. 7:25
    Lukijan mielipide: Kirkon maltilliset ryhmät ovat jääneet ääripäiden panttivangiksi
  3. 7:22
    Kolumni: Sanotaan, ettei pidä miettiä, mitä muut sinusta ajattelevat – Kova vaatimus, sillä omana itsenään pysyminen on vaativa taito
  4. 6:49
    Vuohet auttoivat pelastamaan Ronald Reaganin haudan ja kirjaston maastopaloilta Kaliforniassa
  5. 6:46
    Nykyihmisellä on monta alkukotia – Tutkijat kyseenalaistavat väitteen, jonka mukaan alkuperän voisi paikantaa Botswanaan
  6. 6:46
    Päivän aluksi oli vain söherrystä nuottipaperilla, mutta iltapäivällä Meilinn Dominguez, 13, lauloi itse säveltämäänsä biisiä studiossa
  7. 6:36
    Ylikomisario Jari Taponen on erilainen poliisi, jonka työtä osa kollegoista vierastaa – Twitterissä Taponen ilmoitti olevansa Pyllytär Tilaajille
  8. 6:35
    Pääkirjoitus: Päihdepolitiikka tarvitsee asiapohjaista keskustelua
  9. 6:34
    HJK panostaa rekrytointiin ja palkkaa kolme pelaajatarkkailijaa: ”Meillä ei ollut pelaajien kartoittamiseen riittävää ydinosaamista”
  10. 6:29
    Tee se näin: Monien ajatukset kiertävät öisin kehää ja huolet paisuvat – Näillä ohjeilla pääset irti aamuyön tuntien katastrofiajattelusta Tilaajille
  11. Näytä lisää

Luitko jo nämä?
 
Tummien henkirikoslukemat melko hurjat.


Otetaan kuva talteen ennen kuin kesätoimittajan lipsahdus korjataan ja korvataan uutisella kuinka Leif on uuttera työmies.

39-6058315db9632de0477.jpg
Jutusta voi myös päätellä, että somalit tappavat muita. Tapetaan kaksi kertaa enemmän mutta kuollaan saman verran kuin muutkin.

Kurdit tappavat omia naisiaan hurjalla prosentilla, vink vasemmisto. Samoin vietnamilaiset, albaanit ym.

Suomalaismiehet tappavat etupäässä suomalaismiehiä.
 
Romanijärjestöt ovat tyrmistyneitä tilastointitavasta, jossa romanit erotellaan omaksi ryhmäkseen. Heidän mielestään tutkimus antaa kuvan, että romanit eivät olisi suomalaisia.

– Minusta tämä on loukkaus koko romaniväestöä kohtaan. Tämä täyttää kaikki rasismin merkit, sanoo Romaniasiain neuvottelukunnan varapuheenjohtaja, sosiaalineuvos Väinö Lindberg.
 
Kyllä siinä on pilkkuvirhe. Sivu 27 jos viitsitte kelata.
Edit. Siinä oli muutakin henkeen ja terveyteen liittyviä, mutta kertoo jotain, saksalaiset kokolailla puuttuu tilastoista.
Siis ei voi luottaa kulmahousuja koskevaan osioonkaan.:rolleyes::rolleyes:
 

Liitteet

  • 40737_Kotiniemi_Ulkomaalaistaustaisten_rikollisuus_lukuina.pdf
    1.2 MB · Luettu: 9
Viimeksi muokattu:
Poliisille ilmoitukset peräti neljästä lasten ahdistelutapauksesta Nokialla – miehet yrittäneet houkutella autoon ja tarjota karkkia
Poliisi työssään.


JULKAISTU 2 MINUUTTIA SITTEN

Sisä-Suomen poliisi kertoo, että Nokialla on ilmoitettu eilisen ja tämän päivän aikana neljästä eri tapauksesta, joissa lapsia olisi ahdisteltu eri tavoin.
Torstaina aamulla ala-asteikäinen tyttö oli menossa kouluun, kun Vihnuskatu 26 kohdalla olevassa Starkin puistossa oli nuori mies tullut keskustelemaan ja houkuttelemaan tyttöä sivummalle. Tyttö oli jatkanut koululle miehen seuratessa lähes koululle saakka. Mies oli liikkeellä polkupyörällä.

Torstaina aamupäivällä Kankaantaankadun ja Ilkantien välillä alakoululaisen tytön perässä oli kulkenut nuorehko mies, mahdollisesti yläasteella oleva poika, joka oli tarttunut takaapäin kiinni tyttöön. Tyttö oli huutanut ja päässyt pakoon.

Torstaina aamupäivällä kello 10 aikaan oli Taivalkunnantiellä pysähtynyt pakettiauto, jonka mieskuljettaja oli houkutellut ala-asteikäistä poikaa kyytiin. Mies oli hieman tukeva ja hänellä oli iso tumma parta. Aiemmin syksyllä on ilmoitettu myös vastaavasta tapauksesta, jossa pakettiautossa ollut mies oli pyytänyt lasta autoon kyytiin.

Perjantaina poliisiille tuli myös tieto aiemmin tapahtuneesta mahdollisesta lapsien houkuttelutilanteesta Nokian Nesteen läheisyydessä, jossa iäkkäämpi mies oli jutellut lapsille ja kertonut ostavansa näille karamellia. Mies oli myös kehottanut vaikenemaan asiasta kotona.

Nokian poliisi pyytää havaintoja ja vinkkejä näihin tapauksiin liittyen numeroon 0295 445 888 tai sähköpostiin [email protected].

Poliisi muistuttaa samalla, että vihjeitä tai arvailuja epäillyistä tekijöistä ei pidä kirjoitella esim. sosiaalisen median kanaviin vaan tiedot pitää lähettää poliisille. Jonkun henkilön leimaaminen epäillyksi sosiaalisen median kanavissa voi myös täyttää rikoksen tunnusmerkistön.

 
Sisä-Suomen poliisi kertoo, että Nokialla on ilmoitettu eilisen ja tämän päivän aikana neljästä eri tapauksesta, joissa lapsia olisi ahdisteltu eri tavoin

Kuten toisessa ketjussa jäsen @chigeen'a kertoi, niin jos periferioissa lapsia vaanivat koulutiellä sudet, niin kasvukeskuksissa lapsia vaanivat koulupolulla kaksijalkaiset sudet. En lähde nyt vertailemaan enempää, kumpi ollee pahempi, tilastojen mukaan varmasti kaksijalkaiset sudet päihittävät nämä nelijalkaiset.

Pikkupitäjissä nämä susihukkaset tunnetaan ja ompa joskus lasten isät aktivoituneet myös järjestämään keskusteluapua hukkasille, käsittääkseni varsin hyvin tuloksin. Jos keskustelu käydään huolella ja siinä tehdään selväksi marssijärjestys jatkoa silmällä pitäen, on koulutie rauhoittunut.
 
Ei ne ole susihukkasia, net ovat karkkikettuja. Tosin vaarallisempia kuin punaketut...
 
Kurdit osoittavat iltapäivällä taas mieltä Turkkia vastaan: Helsingin aiemmat mielenosoitukset johtivat selvitykseen poliisin toimista https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006294046.html?share=3ecd7e01f02e261296edd9792ec5fd8f

Keletana kun osuu huonoon saumaan nämä kekkerit: edellisellä kerralla olin lomalla ja lomaa ei saanut katkaista, ja nyt ei kiinnosta mennä ylitöinä kun on yksi sairaspoissaolo tässä jaksossa, niin en saisi lainkaan korvausta menetetystä vapaa-ajasta. Voisihan sitä muuten mennä rakkaudesta lajiin, mutta kun on vähän muita hommia.
 
Back
Top