Suomen valtion käytännön toimet Venäjä -uhan kasvaessa

Kapiainen

Ylipäällikkö
Niin. Luotettiinhan sitä Camberlaineihin ja Suomessakin varautumisen perusteella luotettiin turhaan viime yhteenoton aikalaisiin poliitikkoihin. En valitettavasti näe Stubbissa elettäkään, että hän ottaisi Venäjän uhkaa vakavasti, eikä myöskään puolustusministerin asenne ole kielinyt mitään muuta kuin kyllässtyneen vähätteleviä lausuntoja. Jos katsotaan miten nämä Katais-Stubb poliitikot ovat johtaneet Suomen taloutta, niin kyllä minä olen huolissani siitä, että saako aikuiset ollenkaan ääntään kuuluviin.
Niin, palaan siihen mitä äsken sanoin: me kansalaiset olemme käytännössä 100% median varassa, emme tiedä mitään siitä mitä tapahtuu siellä mihin emme näe ja mistä emme kuule mitään.

Väitän, että johtomme on tällä hetkellä paljon tiukemmassa raossa ja paineessa kuin median perusteella voimme kuvitella. Enkä puhu nyt mitään Kreikan velkasekoiluista ja muusta taloudesta, vaan paljon vaikeammista asioista. Siitä saattaa seurata se, ettei haluta, pystytä tai uskalleta ottaa kantaa suuntaan tai toiseen sen enempää kuin nyt on tehty, vaan kierrellään ja kaarrellaan välttäen sanomasta mitään ääneen.
 

neme

Kapteeni
Ihan tässä tahtoisin kysyä suuresti arvostamani foorumiväen mielipidettä, että puhuukos tuo Ehnrooth paskaa tuossa?
 

baikal

Supreme Leader
Lahjoittaja
Niin, palaan siihen mitä äsken sanoin: me kansalaiset olemme käytännössä 100% median varassa, emme tiedä mitään siitä mitä tapahtuu siellä mihin emme näe ja mistä emme kuule mitään.

Väitän, että johtomme on tällä hetkellä paljon tiukemmassa raossa ja paineessa kuin median perusteella voimme kuvitella. Enkä puhu nyt mitään Kreikan velkasekoiluista ja muusta taloudesta, vaan paljon vaikeammista asioista. Siitä saattaa seurata se, ettei haluta, pystytä tai uskalleta ottaa kantaa suuntaan tai toiseen sen enempää kuin nyt on tehty, vaan kierrellään ja kaarrellaan välttäen sanomasta mitään ääneen.
Aivan varmasti on. Liikkumavara on varmasti kaventunut ja askelia otetaan varoen. Tässä kohtaa politiikka ei voi hirttäytyä mihinkään yksityiskohtaan. Riittää hyvin, kun se ns. isompi kuva edes säilyisi kirkkaana.

Mielenkiintoinen aihe, mutta kuten muistamme vuosien takaa, valmiuteen liittyvät asiat ovat hankalia keskusteltavia.
 

YliKoo

Respected Leader
Lahjoittaja
Vastaus otsikon kysymykseen:

Suomi saattaa hiukan lykätä ylimääräisiä lisäleikkauksia puolustusvoimien määrärahojen supistuksista.

Vakavasti:

Uskon, että kulissien takana käydään paljon voimakkaampaa keskustelua tarvittavista toimista mutta suomettuminen on niin pirun lujassa, että sitä ei voida käydä ääneen.

Olisi mielenkiintoista tietää, mitä Ylipäällikkö puhui puoluejohtajille, mielestäni siinä kohti tapahtui käänne ja Erkkiä lukuunottamatta sävy muuttui. NATO-selvitys tullaan tekemään ja PV saa lisää rahaa, ei tosin niin paljon että sillä Herran huonetta rakennettaisiin. Uskon kuitenkin että PV:n johtoa kuunnellaan tarkemmalla korvalla, tuo onneton Ämarikin oli kovaksi opiksi. Lienee turhaa optimismia, mutta uskon että enemmän tehdään kuin julkisuuteen näytetään.

Änkyröitten järmääminen kuuluu asiaan, eivätkä itsekään tosissaan sanomisiaan kun tietävät että heidän puheillaan ei ole mitään merkitystä.
 

Honcho

SMLNKO M/83
Lahjoittaja
Fantasiasi yllätyshyökkäyksen valmistelemattomuudesta, niin Venäjän media on demonisoinut Suomea jo vuosia ja tahti on vain kiihtynyt. Jospa nyt hiukan yksinkertaistit näiden maiden reagointia ja unohdit muutaman asian?
Mitään näihin toteutuneisiin operaatiokohteisiin verrattavaa mustamaalausta ei ole kyllä näkynyt Venäjän valtamedioissa. Lapsikiistat ja Desantin innoittamat paskalöpinät ovat tietysti hieman nousseet esiin, mutta mitenkään kovin näkyvästi Venäjän mittapuulla näitä ei ole jauhettu vaan ovat jääneet lähinnä "pikku-uutisten" tasolle. Valtaosin Suomi näyttäytyy esim. legendaarisessa RT:ssä positiivisessa valossa. Venäläisillä "kaduntallaajilla" on myös keskimäärin hyvä kuva Suomesta.

Ns. "pikkuvittuilua" Venäjä toki harjoittaa aina.

Eniten nämä tahalliset ja joskus tahattomatkin uutisankat ovat esillä nimenomaan täällä meidän puolella, siitä saa ehkä juuri kuvan että Suomea jotenkin järjestelmällisesti demonisoidaan kuten Ukrainaa on tehty enempi vähempi jo ensimmäisestä "Oranssista vallankumouksesta" lähtien.

Ja tässä nyt ei ole kyse siitä että olisin jotenkin kovastikin "Venäjä-mielinen", "sinisilmäinen" taikka jotain muuta vähättelevää, vaan tämä on ihan kiistaton fakta. Olen ajoittain ihan mielenkiinnosta availlut venäläisiä uutislähteitä ja hakenut uutisia pitkältä aikaväliltä hakusanalla Finland. Ellei sitten Venäjä sensuroi niitä kymmeniä/satoja Suomea koskevia mustamaalausjuttujaan englanninkielisistä uutislähteistään.
 

SJ

Greatest Leader
Lahjoittaja
Latteat tiivistetyt toteamukset olisivat olleet pointittomia. Mielestäni saattoi livetä myös se, että kaikilla ei ole samat ajatukset kuin minulla. Tarkoitan tällä sitä että siitä lähtien kun joku C-mies kyseli toisessa ketjussa sitä, että mitä hän voisi tehdä nykyään maansa eteen, niin tuolloin minulle tupsahti mieleen ajatus vapaaehtoisesta ja omatoimisesta kalustotuotannosta. Siitä lähtien olen oikeastaan ajatellut sitä aika usein, liiankin uppoutuneesti. Sori tajunnanvirta. Ei tarkoitus.

Äänestä! Se olisi se perusoletus.
 

s91

Kenraali
BAN
Miettikääs nyt jos Putin lännen akilleen kantapään päättäisi lunastaa ja rymistelisi Suomeen. Kyllä silloin on turha enää itkeä kun paskat on housussa ja isien pojat pannaan näillä varustein sotaan sellaista maata vastaan, jolla on kaikkea. Minusta on käsittämätöntä että valtion olemassaolon turvaamiseksi käytetään prosentin luokkaa bruttokansantuotteesta ja sorsitaan omaa aseteollisuutta. Ämmät johtaneet vaippapolitiikallaan liian kauan Suomea.
No, mietitääs. Suomea vastaan on mahdotonta aloittaa samanlaista hybridisotaa venäläisine separatisteineen kuin Ukrainan kohdalla oli. Suomessa asuu jonkun verran venäläisiä, mutta hajallaan ympäri maata, joten heillä ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia omin päin ottaa haltuunsa mitään alueita Suomesta (kuten Donbassin venäläiset tekivät). Hybridissä olisi sekin huono puoli, että se antaisi Suomelle aikaa tehdä rauhassa lkp:n, kouluttaa joukkojaan, ryhtyä asehankintoihin ulkomailta jne.

Ainoa keino hyökätä Suomea vastaan olisi siis suora aseellinen aggressio. Tätä taas on syvästä rauhan tilasta hyvin vaikea tehdä. Ja siis hyökkäys EU-jäsenmaata kohtaan tuottaisi EU:lta ihan toisenlaisen reaktion kuin vain jonkinlaista yhteistyösopimusta sorvailleen ulkovallan (Ukraina) kimppuun käynti. Käytännössä EU hajoaisi, ellei EU:n reaktio olisi vahva. Eikä tietenkään omakaan kansa tällaista hyväksyisi lähellekään samalla tavoin kuin hybridisodan Ukrainassa, jossa Venäjä ei siis virallisesti ole edes sotijana. Suomen kohdalla olisi mahdotonta kansalta pitää salassa se, että Venäjän armeija asevelvollisineen olisi sotimassa ja kuolemassa.

Ja mitä Venäjä edes saavuttaisi, jos se valtaisi "lännen akilleen kantapään"? Strategisesti Venäjä ei olisi NATOn suhteen yhtään paremmassa tilassa Suomen vallattuaan, vaan se sitoisi ison joukon asevoimiaan pohjoisen itselleen suht tarpeettoman (hyvin vähän venäläisasukkaita) maapläntin pitämiseen. Länsi nauraisi partaansa ja kaataisi roppakaupalla aseita Venäjän armeijaa kuluttaville suomalaisille.

Kyllä, tilanne olisi varsin paskamainen suomalaisille, miksi Suomen kannattaisi tuon toteutuminen pyrkiä välttämään, jos se vain on mahdollista, mutta kyllä se minusta välttyy ennen kaikkea sillä, ettei Venäjällä ole mitään saavutettavaa Suomen valtaamisella.
 

Maidan

Respected Leader
Lahjoittaja
Venäläisillä "kaduntallaajilla" on myös keskimäärin hyvä kuva Suomesta.
Turisteillako? No miksi ei olisi, täällähän saa ostaa samoilla hinnoilla laadukkaita merkki aletuotteita kiinalaisten valmisteiden venäjällä olevien hinnoilla ja kun saa tax-freet rajalla, aivan päätähuimaava voitto Suomen valtiolle, joopajo. Vai ovatko ne venäläiset jotka tulivat tänne sosiaaliturvan perään? Näitä, jotka ostaneet Itse tunnen tämän joukon aika hyvin, niin sanon suoraan, niin paljon kun nämä keinottelevat kaksoiskansalaisuuden turviin, pitää vielä hakemalla hakea. Nokkelimmat nostavat eläkkeitä siellä (Venäjällä pääse paljon aikaisemmin) ja kaikki tuet Suomessa. Sos.virastoon pääsevät töihin heidän jälkeläiset naurettavalla koulutuksella ja opettavat miten sossua lypsää tehokkaammin. Yhdellä sellaisella erillään (mutta tosiasiassa yhdessä) on vuokraalla vähintäin 4 asuntoa, nyt ostettu sosiaalivirastossa vuoden työssä olevalle tyttärelle (hänen nimeen) uuten ja 50 000 auton, pikkasen ongelmia heillä on miten pestää rahat, mutta kun on tätä tehtyy on jo kohta 20 vuotta, sekin sujuu heillä. Varsinaiseen vauhtiin he pääsi kun mies päässyt vakituiseen työhön Helsinki kaupunkiin ja nyt ja nyt kun , ei sitäkään kovin kauan. Heidät vanhempi väki myös nostaa sekä Suomessa että Venäjällä eläkkeet. Kukaan ei tarkistaa mitään Suomessa. Uskotaan vain ilmoituksen - sanan.

Miksi sinnikkästi kerron tämän uudestaan? Koska heitä on hyvin paljon. Tämä on vain pienen pieni esimerkki, toiset ovat tämän hujaussysteemin avulla rakentaneet jopa kolmekerroksiset talot itselleen. Minusta joskus tuntuu että näitä hujareita varten on luotukin tämä Venäjän kanssa kaksoiskansalaisuuden mahdollisuus, ja koko systeemi, ettei kyseistä porukkaa tarvitse millään lailla tarkistaa, mitä heillä omistuksessa on siellä rajan takaa.
Jos tälläistä kutsutaan integroitumiseksi, niin antakaa olla..ja sitten tämä kriminaali porukkaa elää propagandalla. Kun kyseessä on täysin moraaliton hyväksikäyttö vailla mitään vastuutta ja kiinnijäämisen mahdollisuutta, uskon että tämä porukkaa kykenee vaikka mihin, jos vaikka Venäjän agressio siirtyy Suomeen.
 

Honcho

SMLNKO M/83
Lahjoittaja
Turisteillako? No miksi ei olisi, täällähän saa ostaa samoilla hinnoilla laadukkaita merkki aletuotteita kiinalaisten valmisteiden venäjällä olevien hinnoilla ja kun saa tax-freet rajalla, aivan päätähuimaava voitto Suomen valtiolle, joopajo. Vai ovatko ne venäläiset jotka tulivat tänne sosiaaliturvan perään? Näitä, jotka ostaneet Itse tunnen tämän joukon aika hyvin, niin sanon suoraan, niin paljon kun nämä keinottelevat kaksoiskansalaisuuden turviin, pitää vielä hakemalla hakea. Nokkelimmat nostavat eläkkeitä siellä (Venäjällä pääse paljon aikaisemmin) ja kaikki tuet Suomessa. Sos.virastoon pääsevät töihin heidän jälkeläiset naurettavalla koulutuksella ja opettavat miten sossua lypsää tehokkaammin. Yhdellä sellaisella erillään (mutta tosiasiassa yhdessä) on vuokraalla vähintäin 4 asuntoa, nyt ostettu sosiaalivirastossa vuoden työssä olevalle tyttärelle (hänen nimeen) uuten ja 50 000 auton, pikkasen ongelmia heillä on miten pestää rahat, mutta kun on tätä tehtyy on jo kohta 20 vuotta, sekin sujuu heillä. Varsinaiseen vauhtiin he pääsi kun mies päässyt vakituiseen työhön Helsinki kaupunkiin ja nyt ja nyt kun , ei sitäkään kovin kauan. Heidät vanhempi väki myös nostaa sekä Suomessa että Venäjällä eläkkeet. Kukaan ei tarkistaa mitään Suomessa. Uskotaan vain ilmoituksen - sanan.

Miksi sinnikkästi kerron tämän uudestaan? Koska heitä on hyvin paljon. Tämä on vain pienen pieni esimerkki, toiset ovat tämän hujaussysteemin avulla rakentaneet jopa kolmekerroksiset talot itselleen. Minusta joskus tuntuu että näitä hujareita varten on luotukin tämä Venäjän kanssa kaksoiskansalaisuuden mahdollisuus, ja koko systeemi, ettei kyseistä porukkaa tarvitse millään lailla tarkistaa, mitä heillä omistuksessa on siellä rajan takaa.
Jos tälläistä kutsutaan integroitumiseksi, niin antakaa olla..ja sitten tämä kriminaali porukkaa elää propagandalla. Kun kyseessä on täysin moraaliton hyväksikäyttö vailla mitään vastuutta ja kiinnijäämisen mahdollisuutta, uskon että tämä porukkaa kykenee vaikka mihin, jos vaikka Venäjän agressio siirtyy Suomeen.
Lähinnä tarkoitin että pystymetsästä reväistyllä ihmisellä Venäjällä. Eli ei perustu mihinkään muuhun kuin sikäläiseen uutisvirtaan näkemys silloin. Kyllä sen sitten huomaa jos siellä aletaan hakkaamaan sotarumpua median saralla tähän suuntaan. Pravdaa ja Zhirinovskia ei lasketa, ne on tarkoituksellisen hulluja joka suuntaan.

Sosiaalipummit on perseestä, ja koko kaksoiskansalaisuus-systeemi pitäisi lopettaa. Ei toimi edes Ruotsin ym. kanssa koska sielläkin on ns. "kiiltäväkenkäisiä" ihan riittävästi hyväksikäyttämään kaikki possunkolot systeemissä. Mutta kyllä sillä rajan ylittävällä ostosmatkailulla ON ollut positiivinen taloudellinen merkitys itärajan pinnassa, vaikka taxfreenä meneekin kuten muu turistikauppa ja Venäjän kaupan ja bisneksen perusongelma eli maa menee kriisistä toiseen, tasaisesta toimintaympäristöstä ei tietoakaan.
 

tjmies

Kersantti
Lahjoittaja
Täällä on kovasti kaipailtu käytännön toimia suomen valtiojohdolta. Samalla on sitten mietitty että ehkäpä sitten kuitenkin valtionjohdosssa on jo kauhean hienot suunnitelmat ja niitä vaan ei kerrota. Mainittiinpa että kun kerran itänaapuri ottanut tavaksi valehdella niin suomikin voisi ja ehkäpä jopa pitäisi näin tehdä.

Haluaisin kuitenkin huomauttaa että pv:n tehtävä on estää/hankaloittaa sodan syttyminen, ei suinkaan siinä sen sytyttyä hyvin pärjääminen. Tämä taas tarkoittaa että jos on olemassa jotain sellaisia suunnitelmia tai toimintatapoja jotka parantavat puolustuksen kyvykkyyttä niin niitä ei kuulu missään tapauksessa olla kertomatta julkisuuteen. Poikkeuksena luonnollisesti kaikki sellaiset keinot jotka menettävät tehonsa jos vihulainen on niistä tietoinen.

Kaikki sellainen informaatio, joka lisää kansalaisten luottamusta pv:n kykyihin lisää myös pv:n kykyjä motivaation kautta ja nostaa naapureiden hyökkäyskynnystä.

Noin niinkuin yleensäkin pidän kummallisena tätä vallitsevaa "Emme kerro miten, mutta hyvin" -mentaliteettia. Luotetaanko siellä sitten että vihulaisen tiedustelu saa ne selville vai miten tämä tuikitärkeä pelotevaikutus on tarkoitus saada aikaiseksi?
Kaiken järjen mukaan "Emme kerro miten, mutta kyllä me tiedämme nämä asiat kun näitä virkätöinään korkea upseerit miettivät ja suunnittelevat" -politiikka jättää kertomatta ainakin neljästä mahdollisesta syystä:
1) Tiedon paljastuminen tekisi hallaa suunnitellulle toiminnalle kun se ei enää tulisi yllätyksenä
- tämä on validi ainoastaan jos tieto ei oletettavasti tule paljastumaan vihollisen tiedustelulle muuta kautta (onhan parempi että me tiedämme että he tietävät, kuin että he tietävät ja me luulemme että he eivät tiedä)
- Kuinka moni näistä caseista joissa pv pistää suun tällä verukkeella suppuun on oikeasti sellainen että itärajan takana ei tiedetä?
- Siinä skenaariossa että vihollisen tiedustelu saa asian selville, olisi parempi jos tavan reserviläinenkin sen tietäisi.
2) Halutaan pitää vihulainen epätietoisena asianlaidasta, jotta se joutuu valmistautumaan useita eri skenaarioita vastaan
- sama ongelma kuin 1) heti jos asia kuitenkin paljastuu (toki voi olla perusteltua uskoa että näin ei käy, riippuen asiasta)
3) Ongelmaan ei ole keksitty mitään hyvää ratkaisua tai ratkaisua etsitään juuri / uutta ratkaisua ollaan ottamassa käyttöön tai kokeilemassa.
- Tässä siis kusetetaan, koettaen uskotella että kyseessä on syy numero 2). Ts bluffi.
4) Ratkaisun kertominen aiheuttaisi sisä- tai ulkopoliittisia ongelmia
- enää ei pitäisi olla 70-luvun suomettumisen rämeessä.

Hiukan tuosta bluffi kommentista tuli mieleen että tämähän on hiukan niinkuin texas holdemissa. Problematiikka on se, että kun kaveri kippaa, niin kannattaako sille näytää omat kortit vai ei. Joskus kannattaa, joskus ei. Oman bluffin paljastaminen toimii holdemissa jos sinä haluatkin että kaveri jossain vaiheessa katsoo sun laput luullen että sinä taas bluffaat kun sulla itse asiassa onkin varmasti voittavat kortit eli nutsit.

PV:n asioista puhuttaessa ei haluta että kaveri koskaan katsoisi että bluffaatko vai et.

Noniin pokeri-gurut: miten toimitaan jos halutaan uskotella että ei koskaan bluffaa? Pitäisi kai pelata The Rockia tai ainakin tiukkaa ja agressiivista.
Mitäs se sitten tarkoittaa tässä kontekstissa? Ainakaan koskaan ei saa kertoa mitään sellaista joka paljastaa jonkun aiemmin kerrotun asian bluffiksi. Tääm ehkä on myös osittainen selitys pv:n tietynlaiseen tiukkaan tiedotuslinjaan.


Pahoittelut että meni vähän tajunnanvirraksi.

p.s tää siis edit, kun taas tuli yritettyä tehdä tabulaattori ja tab+enter painaa "Tallenna" nappia :(
 
Viimeksi muokattu:

Kapiainen

Ylipäällikkö
Noin niinkuin yleensäkin pidän kummallisena tätä vallitsevaa "Emme kerro miten, mutta hyvin" -mentaliteettia. Luotetaanko siellä sitten että vihulaisen tiedustelu saa ne selville vai miten tämä tuikitärkeä pelotevaikutus on tarkoitus saada aikaiseksi? Kaiken järjen mukaan "Emme kerro miten, mutta kyllä me tiedämme nämä asiat kun näitä virkätöinään korkea upseerit miettivät ja suunnittelevat" jättää kertomatta kolmesta mahdollisesta syystä:
Ihmettelen usein samaa.....
 

Honcho

SMLNKO M/83
Lahjoittaja
Haluaisin kuitenkin huomauttaa että pv:n tehtävä on estää/hankaloittaa sodan syttyminen, ei suinkaan siinä sen sytyttyä hyvin pärjääminen.
Minä näkisin että tehtävänä on molemmat, toinen sitten jos ensimmäinen ei ole mahdollinen.

Suomessa on ehkä hieman se uskomus, että jos ei todella suureen ääneen toitoteta kaikkea niin sitten "mitään ei tehdä". Ei kai tässäkään nyt peräänkuuluteta mitään ihmeitä PV:ltä vaan sitä, että se tekee sitä työtä mitä varten se on luotu. Uskon että he tekevät sitä ja miksi siitä pitäisi suureen ääneen huudella? Ei Suomen tarvitse esim. palauttaa asevelvollisuutta kun siitä ei ole luovuttu. Hiljattain juuri vahvistettiin sadan modernin taistelupanssarivaunun kauppa, "aiesopimus" yhteistyöstä Ruotsin kanssa vähintään rauhan aikana, NATOn isäntämaasopimus ja kertausten nosto takaisin (riittämättömälle) normaalitasolle. Mitä ihmettä oikein pitäisi tehdä???
 

adam7

Respected Leader
Fantasiasi yllätyshyökkäyksen valmistelemattomuudesta, niin Venäjän media on demonisoinut Suomea jo vuosia ja tahti on vain kiihtynyt. Jospa nyt hiukan yksinkertaistit näiden maiden reagointia ja unohdit muutaman asian?
Jos edelleen haluat väittää Baltian ja Ruotsin tehneen paljon, on sana vapaa.
 

tjmies

Kersantti
Lahjoittaja
HUomutus, että Kapiainen ja Honcho ehtivät vastaamaan viestiini jo siinä vaiheessa kun olin sen kirjoittanut vasta noin 30%:sti.
 

Kapiainen

Ylipäällikkö
HUomutus, että Kapiainen ja Honcho ehtivät vastaamaan viestiini jo siinä vaiheessa kun olin sen kirjoittanut vasta noin 30%:sti.
Ei muuta sitä mitä kommentoin..eli "ihmettelen usein samaa"... usein olen joutunut kysymään itseltäni moneenkin eri asiaan tähän liittyen "miksi tämä on...."
Yritän siis sanoa, että minusta kansalaisille pitäisi kertoa enemmän monenlaisista asioista. Monissa maissa kerrotaankin, meillä kulttuuri on ylipäätään sellainen että asioita pidetään aika tiukasti pimennossa aivan viimeiseen saakka.
Tämähän ilmenee oikeastaan ihan kaikessa valtionhallinnossa ja heijastelee sieltä myös kuntahallintoon. Jonkun edellisen hallituksen pääministerikin totesi joskus jossain kun häneltä toimittaja penäsi kommenttia johonkin asiaan että "valmisteilla olevista asioista ei puhuta etukäteen". Tuossa kysymys oli jostakin asiasta/ asiayhteydestä (en muista enää mikä se oli), jossa salaamiselle ei oikeasti ollut mitään syytä.
Tuo kulttuuri elää meillä minusta hyvin vahvana ja monisäikeisenä. Se ei välttämättä ole hyvä asia.
 

adam7

Respected Leader
Fantasiasi yllätyshyökkäyksen valmistelemattomuudesta, niin Venäjän media on demonisoinut Suomea jo vuosia ja tahti on vain kiihtynyt. Jospa nyt hiukan yksinkertaistit näiden maiden reagointia ja unohdit muutaman asian?
En ollenkaan vähättele Bätmänin aiheuttamaa, mutta laitetaan se hieman suhteeseen. Siihen ehkä auttaa tämän kokoomuslaisen valtiotieteiden kandidaatin opas:

Lyhyt opas venäläismedian tulkintaan
7.9.2014 11:23 Anton Nikolenko

Eilen suomalaisessa sosiaalisessa mediassa ja myöhemmin iltapäivälehtien sivuilla lähti leviämään venäläisen lehden “uutinen” jonka mukaan Suomi haluaisi liittyä Venäjään. Jotkut tulkitsivat tämän suomalaisvastaiseksi propagandaksi. Tässä tekstissä yritän antaa yleiset ohjeet venäläismedian tulkintaan ja siihen, milloin suomalaisten pitäisi olla oikeasti huolissaan.Ensinnäkin tästä “uutisesta”, jonka otsikko on “Suomi haluaa liittyä Venäjään”. On huomattava millaisesta lehdestä on kyse. Kun etusivun otsikkona on “Moskova voi yhdellä siirrolla tuhota eurooppalaisen autoteollisuuden” on helppoa ymmärtää miltä viemäriltä päin tuulee. Uutinen Suomen halusta liittyä Venäjän tuli minulle vastaan ensimmäisen kerran noin vuosi sitten venäläisen tuttavan facebook-sivulta. Lähdin jo tuolloin tutkimaan mistä on kyse, ja paljastui jutun pohjautuvan Hannu Krogeruksen Suomen Kuvalehdessä julkaistuun mielipiteeseen jonka otsikkona on “Voisiko Suomi olla Venäjän Hong Kong”. Jutussa ei mainita sanallakaan siitä, että Suomen pitäisi olla osa Venäjää, mutta monitulkintainen otsikko riitti venäläislehdelle vetämään johtopäätökset.Monet ovat viime aikoina olleet aidosti huolestuneita Venäjän toimista ja näiden toimien implikaatioista Suomelle. Huolestuminen on ollut mielestäni aiheellista, mutta tähän yksittäiseen uutiseen ei tarvitse ylireagoida. Selostaakseni miksi olen tätä mieltä minun on avattava miten Venäjä ja sen media toimii.1. Venäjä ei ole monoliittinen. Venäjällä on paljon erilaisia mielipiteitä, joista monet ovat Suomesta päin katsottuna “Putinista huonompaan suuntaan”.2. Venäjä ei ole (toistaiseksi) totalitäärinen valtio, se on autoritäärinen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ihmiset saavat ajatella mitä tahansa, kunhan lausuvat ajatuksensa ääneen ainoastaan keittiössä. Propagandan tarkoitus ei ole sanoa “Venäjää uhkaavat fasistit/homot/länsi, joten teidän kaikkien on taisteltava heitä vastaan”. Sen tarkoitus on sanoa: “Venäjää uhkaavat fasistit/homot/länsi, mutta ei huolta, Putin hoitaa homman, pysykää keittiössä.”3. Venäjällä on eräänlainen sananvapaus, muttei käytännössä lehdistön vapautta. Voit esittää kuinka kärkeviä mielipiteitä tahansa, kunhan et kritisoi valtaa pitäviä. Kaikki esitetyt ajatukset eivät ole ”valtion virallista linjaa”.4. Venäjä on feodaalinen yhteiskunta jossa on yksi tsaari. Tsaarilla on valtaa kaikkeen, mutta hänellä ei ole aikaa tai kiinnostusta puuttua kaikkeen. Feodaalisen järjestelmän alemmilla portailla on toimijoita, jotka yrittävät mielistellä tsaaria sanomalla ääneen asioita, joiden he luulevat ilahduttavan häntä, ja sitä kautta hyödyttävän lausujan urakehitystä tulevaisuudessa. Mutta kukaan ei oikeasti tiedä tarkkaan mitä tsaari ajattelee. Heidän lausunnot ovat useimmiten ylilyöntejä, jotka eivät johda mihinkään. Toisaalta liiallisesta mielistelystä ei rangaista, joten miksipä ei?5. Venäjällä on myös ylhäältäpäin järjestettyjä propagandasotia. Näille sodille on tyypillistä se, että kaikki valtiolliset TV-kanavat toistavat samaa sanomaa. Keinona on Orwellin kuvaama kahden minuutin viha, joka nähdään jokaisena iltana uutislähetyksessä. Tähän vihaan mahtuu vain yksi vihollinen ja yksi salakavala taustatekijä kerrallaan. Aikaisemmin kohteena ovat olleet Viro ja Georgia, tällä hetkellä se on Ukraina. Taustatekijänä on aina Yhdysvallat. Jos Suomi olisi kahden minuutin vihan kohteena, se ei jäisi meiltä huomaamatta.6. Venäjällä julkaistaan paljon uutisia, jotka viittaavat ulkomaihin, mutta joiden ainoa tarkoitus on sisäinen propaganda. Viimeaikainen esimerkki on se, että Suomi esitetään Unkarin ja Slovakian rinnalla EU:n talouspakotteiden kovimpana vastustajana eli eräänlaisena Venäjän ystävänä. Tällä ei ole mitään totuuspohjaa, mutta ei sillä tarvitsekaan olla. Se menee sisäiseen käyttöön. Joskus Suomi esiintyy negatiivisessa valossa, kuten lapsiasiakiistojen yhteydessä. Näillä uutisilla ei ole mitään väliä, koska heidän kohderyhmä ovat ne 72% venäläisistä joilla ei ole ulkomaanpassia ja jotka eivät ole koskaan käyneet lännessä. Näiden sisäiseen käyttöön tarkoitettujen uutisten ainoa päämäärä on vahvistaa vallassaoloevien kannatusta. Ulkopuolisten maiden turvallisuuspolitiikan näkökulmasta niillä on hyvin vähän merkitystä.Eli mitkä ovat johtopäätökset näiden kuuden kohdan perusteella? Uutinen Suomen halusta liittyä Venäjään on täysin yhdentekevä. Uutispäivä on ollut venäläisen median mielestä köyhä, koska separatistien tulitaukosopimuksen rikkomisesta ei ole voinut uutisoida, mutta Venäjän ja muun maailman vastakkainasettelu on edelleen agendalla. Joten käyttöön otettiin vuosia vanha uutinen, joka osoittaa sisäisille markkinoille, että Venäjällä on muitakin ystäviä kuin Venezuela, Pohjois-Korea ja Iran.Milloin sitten on syytä huolestua venäläisen median uutisoinnista? Vaaraan tunnistaminen on kolme kohtaa:1. Juttu on televisiossa. 88%:lle venäläisistä uutisten päälähde on televisio.2. Useampi kuin yksi valtiollinen tv-kanava näyttää jutun. Yksittäinen kanava voi sooloilla, mutta samanaikaisesti esitetty mustamaalauskampanja kahdella tai useammalla tv-kanavalla on järjestetty.3. Valtion johto vahvistaa / tukee toimillaan mustamaalauskampanjaa. Tähän kategoriaan menevät Putinin / Peskovin lausunnot asiasta. Ilman kolmatta kohtaa jokaisen jutun voi olettaa olevan suunnattu sisäiseen käyttöön.Pysytään valppaina. Ei ylireagoida.
http://anikolen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/175468-lyhyt-opas-venalaismedian-tulkintaan
 

Rauhantekijä

Respected Leader
Tämähän ilmenee oikeastaan ihan kaikessa valtionhallinnossa ja heijastelee sieltä myös kuntahallintoon.... "valmisteilla olevista asioista ei puhuta etukäteen".
Minulla on myös käytännön kokemusta juuri tuollaisesta virkamieskäyttäytymisestä. Pidetään pienen piirin juttuna ja muut ulkona.
Tässä maanpuolustusasiassa voisi kuitenkin olla jotain avoimempaa tiedottamista ihan vaan siksi, että kansalaiset eivät vauhkoontuisi jokaisesta Iltapulu lehden otsikosta mikä koskee mahdollisia uhkakuvia. Tavallaan voi sanoa että Iltapulun sontauutiset uppoaa kansaan paremmin kuin PV:n viesti joka sillä kuitenkin olisi ehkä positiivisempana antaa.
Jaksan taas tuoda esille, että on todella typerää 40-60 vuotiaden olla niin pahasti ulkona puolustusvalmiudestamme. Ei ole sijoitusta, ei ole kertauksia, ei mitään viestiä PV:ltä. "Uncle Sauli ei tarvitse sinua".
Hieno olla taistelukykyinen "Leftover-Pena".


@tjmies kiteytti hyvin: pv:n tehtävä on estää/hankaloittaa sodan syttyminen, ei suinkaan siinä sen sytyttyä hyvin pärjääminen. Tämä on hyvin sanottu ja sitä sopii viljellä edelleen. Hyvin muutenkin Suomi on pärjännyt tuollaisella riitelemättömyyden tiellä ja se on hyvä asia.

.
 

Benelli

Respected Leader
Kertomatta jättäminen lienee se helpompi vaihtoehto ja jättää option kertoa asiasta. Sitten kun on kerrottu että ollaan hankittu X niin sitä ei voi vetää enää takaisin.

Tällaiset kahden päivän yllätyshyökkäykset syvästä rauhasta ovat fantasiaa. Ensin pitää saada kansa vakuuttuneeksi. Krimin haltuunottoa oli pohjustettu kuukausiakaupalla.
Massiivisempaan sotaan kyllä mutta pienemmällä voimalla tehtyyn strategiseen iskuun ei. Kansa voidaan sitten vakuuttaa jälkikäteen.
 

neme

Kapteeni
Mitään näihin toteutuneisiin operaatiokohteisiin verrattavaa mustamaalausta ei ole kyllä näkynyt Venäjän valtamedioissa. Lapsikiistat ja Desantin innoittamat paskalöpinät ovat tietysti hieman nousseet esiin, mutta mitenkään kovin näkyvästi Venäjän mittapuulla näitä ei ole jauhettu vaan ovat jääneet lähinnä "pikku-uutisten" tasolle. Valtaosin Suomi näyttäytyy esim. legendaarisessa RT:ssä positiivisessa valossa. Venäläisillä "kaduntallaajilla" on myös keskimäärin hyvä kuva Suomesta.

Ns. "pikkuvittuilua" Venäjä toki harjoittaa aina.

Eniten nämä tahalliset ja joskus tahattomatkin uutisankat ovat esillä nimenomaan täällä meidän puolella, siitä saa ehkä juuri kuvan että Suomea jotenkin järjestelmällisesti demonisoidaan kuten Ukrainaa on tehty enempi vähempi jo ensimmäisestä "Oranssista vallankumouksesta" lähtien.

Ja tässä nyt ei ole kyse siitä että olisin jotenkin kovastikin "Venäjä-mielinen", "sinisilmäinen" taikka jotain muuta vähättelevää, vaan tämä on ihan kiistaton fakta. Olen ajoittain ihan mielenkiinnosta availlut venäläisiä uutislähteitä ja hakenut uutisia pitkältä aikaväliltä hakusanalla Finland. Ellei sitten Venäjä sensuroi niitä kymmeniä/satoja Suomea koskevia mustamaalausjuttujaan englanninkielisistä uutislähteistään.
Etkö sinä ymmärrä miten erilaista propagandaa Venäjä harjoittaa versus vaikkapa Ruotsi. Lisäksi Suomen mainostaminen venäläisten naisten ja lasten riistäjänä ei ole todellakaan pikku juttu yhteiskunnassa, jossa miehillä on vielä munat. Etkö näe kokonaisuutta? Se mitä Venäjän propaganda suoltaa on tasan tarkkaan Venäjän kansan valmistamista Suomen sotaan, mutta emme tiedä miten pitkällä Putin on asian suhteen? Suomea mainostetaan maana, joka liukui Natoon ja on suoraan luovuttanut alueensa lännen hyökkäysjoukoille.
 
Top