Enpä voisi olla juurikaan enempää eri mieltä asiasta. Hybridisodankäyntiin ei tarvita venäläistä väestöä muuta kuin tekosyyksi. Pääkohde olisi jo valmiiksi hajanainen puoluekenttämme missä Venäjän myötäilijöitä on jo tarpeeksi. Taitavilla psykologisilla operaatioilla (jotka venäläiset hallitsevat) voidaan lamauttaa hallituksen päätöksentekokyky samalla kun nostetaan omaa hyökkäysvalmiutta. Lukemattomilla maanpuolustuskursseilla on jo pelkässä pelissä noussut esiin kansanedustajia jotka eivät "halua provosoida" nostamalla valmiutta.
Missä niitä Venäjän myötäilijöitä oikein on? On varmaan tosiaan joitain "ei halua provosoida" -tahoja, mutta missään tapauksessa Suomessa ei ole sellaista viidettä kolonnaa kuin mikä Ukrainassa oli ihan presidenttiä myöten. Siis sellaista mitenkään merkittävää poliittista tahoa, joka näkisi yhteyden Venäjään lähellekään yhtä tärkeänä Suomelle kuin yhteys länteen. Ja etenkään tätä ei ole näkyvissä kansan riveissä. Suomi liittyi suunnilleen välittömästi EU:hun, kun NL romahti. Se on sitonut Suomen entistä tiukemmin poliittisesti länteen ja vaikka kauppa Venäjän kanssa tärkeää onkin, poliittista yhteenkuuluvuutta ei sinne tunneta juuri lainkaan. Ei siitä huolimatta, ettei EU:kaan ole talouskriisin vuoksi ollut mitenkään hyvässä huudossa viime vuosina. Jopa kannatus NATOon liittymisestä on käsittääkseni nousussa.
Tämän mukaan jäsenyyden kannatus on jo lähes kolmannes kansasta. Vertaa tätä vaikkapa Jugoslavian sodan aikaan, jolloin 90% kansasta vastusti NATO-jäsenyyttä.
EU on kynnystä nostava järjestö vain jos venäläiset uskovat sen toimivan. Ja ottaen huomioon miten taitavasti he parhaillaan pilkkovat EU:ta mm Unkarin, Itävallan ja Kreikan avustuksella, en jaksa uskoa että se kynnys on kovin korkea. Kannattaa muistaa että Putin pitää länttä heikkona ja degeneroituneena. Länsi ei pysty vastaamaan päättäväiseen voiman käyttöön.
Mihin pilkkomiseen nyt oikein viittaat? Kreikka pilkkoo korkeintaan euron, ei koko EU:ta. Ja en nyt siis viittaa EU:lla voiman käyttöön, vaan puhtaasti siihen, että se ryhtyy ihan eri tason talouspakotteisiin kuin mitä se on tehnyt Ukrainan suhteen.
Suomen "neutraloiminen" pakottamalla Suomi alistumaan Venäjän tahtoon vaikkapa miehittämällä Ahvenmaa ja muita avainalueita ei vaadi kovinkaan paljon voimaa.
Jos viittaat avainalueilla Helsinkiä, niin ei varmasti onnistu ihan tuosta vaan lonkalta heittäen. Ahvenanmaan se saattaisi voida vallata, mutta mitä sitten? Sen merkitys on Suomelle varsin vähäinen (siellä on vähemmän asukkaita kuin pienehkössä kaupungissa) ja sen pitäminen olisi Venäjälle varsin hankalaa.
Varsinkaan jos ilmapuolustus-, johtamisjärjestelmä ja liikekannallepanojärjestelmä on onnistuttu lamauttamaan rauhan ajan joukkojen yllätyshyökkäyksella.
Tämä on jossittelua. Et voi yhtä aikaa käydä hybridisotaa ja tehdä täysmittaista Suomen pv:n ilmapuolustuksen ja johtojärjestelmät lamauttavaa yllätyshyökkäystä. Jomman kumman pitää antaa periksi. Joko käydään hybridisotaa, jolloin ei käydä todenteolla Suomen pv:n kimppuun Venäjän asevoimilla, vaan tuetaan jotain epämääräisiä kapinallisjoukkoja tms. tai sitten käydään oikeaan hyökkäykseen kaikkine siihen liittyvine poliittisine hintoineen.
Ja sen jälkeen strateginen tilanne Pohjois-Itämerellä muuttuisi dramaattisesti. Venäjä voisi uhata Tukholmaa helposti ja pakottaa Ruotsin pysymään puolueettomana. Vai kuvitteletko että ruotsalaiset yhtäkkiä löytävät sisäisen soturinsa ja perustavat armeijan (nykyisellä kun ei ole mitään puolustuskykyä). Pohjois-Itämeri olisi täysin Venäjän hallinnassa ja Pietari suojattu.
Pietari ei ole tälläkään hetkellä mitenkään uhattuna muuten kuin ehkä Viron suunnalta, jos NATO kasaa sinne ison kasan valmiusjoukkoja. Suomen suunnalta uhka Pietariin on ihan sama kuin oli ennen 2. maailmansotaakin, tai siis vähäisempi, koska nyky-Suomi on paremmissa poliittisissa väleissä Venäjän kanssa kuin oli aikoinaan NL:n kanssa. Pohjois-Itämeri ei olisi tuossa tilanteessa Venäjän hallinnassa. Sen liikkuminen Suomenlahdella olisi jatkuvasti vihamielisen Suomen uhkaamaa. Ja toisella puolella olisi vihamielinen NATO. Nykytilanteessa se voi sen sijaan ajella laivoillaan siellä turvallisesti.
Venäläisten on helppo laskea, että jos Suomen puolustusvoimat lamautetaan nopeasti ja poliittinen johto saadaan hajalle, mitään sissisotaa ei tule.
Jälleen puhdasta jossittelua. Kuten sanoin, jos Venäjä lähtee täysmittaiseen hyökkäykseen syvästä rauhantilasta, se saa niskaansa poliittista paskaa. Sen vuoksi se ei tehnyt niin edes Ukrainassa eikä Georgiassa, vaan molemmissa hivuttautui mukaan näiden maiden sisäisen kriisin varjolla. Ja taas hybridisotaa on Suomea vastaan paljon vaikeampi aloittaa ja sitä käytettäessä Suomi saa aikaa nostaa valmiuttaan.
Sissisodasta sanoisin sen, että vaikken itse uskoisi sissisodan olevan relevantti siinä tapauksessa, että Venäjä kävisi täysmittaisen sodan Suomea vastaan ja valtaisi sen seurauksena koko maan, niin tällaisen rauhanajan armeijalla suoritettua hybridivaltausta vastaan se olisi hyvinkin toimiva. Lisäksi tuollaisen seurauksena maassa olisi paljon aseita ja miehiä jäljellä verrattuna täysmittaisen hyökkäyksen nujertamaan armeijaan.
NATO ei lähde sotaan ei-jäsenen takia ja EU:lla ei ole armeijaa.
En olisi tuosta NATOsta mitenkään varma. Siis etenkään siinä tapauksessa, että Venäjä valitsisi sen avoimen hyökkäämisen hybridin sijaan. EU:n voima ei perustu armeijaan vaan siihen, että se on Venäjälle tärkeä kauppakumppani. Kuten sanoin, EU todennäköisesti hajoaisi poliittisena liittona, jos se ei reagoisi erittäin vahvasti yhden sen jäsenen joutuessa avoimen sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi.
Jälleen on osoitettu omalle kansalle voimaa, turvattu rajoja ja venäläisiä vähemmistöjä.
Mitä vähemmistöjä? Suomessa venäläisiä on hyvin vähän (siis verrattuna vaikkapa Balttian maihin tai Ukrainaan). He ovat hajallaan ympäri maata, joten heidän turvaamisensa ei onnistu muuten kuin valtaamalla koko maan (Ukrainassa tai Georgiassa taas he ovat maantieteellisesti keskittyneitä, joten heidän turvaamisensa onnistuu valtaamalla ne venäläisenemmistöiset alueet).
Taloudellisiakin voittoja tulisi kun Suomi taas keskittyisi Venäjän kauppaan.
Millä ihmeen logiikalla tästä tulee taloudellisia voittoja? Luuletko, etteivät suomalaiset käy jo nyt kauppaa Venäjän kanssa (ehkä pl. viime vuoden pakotteet)? Jos Venäjä haluaa taloudellista hyötyä Suomesta, niin se onnistuu ehdottomasti parhaiten käymällä rauhanomaista kauppaa Suomen kanssa.
Putin ei ajattele niinkuin me ajattelemme eikä hän ole strateginen ajattelija. Hän uskoo voimapolitiikkaan, lyhytaikaisiin voittoihin ja siihen että pystyy pelaamaan tätä peliä paremmin kuin länsi.
Mutta mikä se peli on? Mitä Putin pelillään koittaa saavuttaa? Voin hyväksyä a) NL:n palauttaminen (ei koske Suomea, koska Suomi ei ollut osa NL:a) tai b) NL:n hajoamisesta seuranneiden venäläisvähemmistöjen saaminen Venäjän valtakunnan piiriin (ei toimi Suomen kohdalla, koska Suomen venäläiset eivät ole seurausta NL:n hajoamisesta, vaan ovat vapaaehtoisesti Suomeen omin päin muuttaneita. He ovat siis itse valinneet asuinmaakseen Suomen Venäjän sijaan, toisin kuin siis ex-NL-maihin jääneet venäläiset).