> J0h1F kirjoitti..
Vastauksena kyllä pitää tiivistää: Nykyistä Venäjää ei Suomella todellakaan olisi varaa aliarvioida
Vaikka Suomella saattaisikin Lapissa olla rykmentti ym., NASAMseja, parikolmekymmentä Hornettia JASSMeilla ja hieman muuta, niin kun ottaa huomioon Venäjän uudet nopeasti jatkuvasti kehittyvät kyvyt, ja yhteispeli GRU:n ym. kanssa sekä pitkän etäisyyden nopean liikkuvuuden kyvyt jolloin Alakurtin ym lähiresurssien tarkkailu ei enää kerro miten paljon ja mitä joukkoja olisi iskussa mukana, niin huomaa Venäjän 2. maailmansotaa suuremman ylivoiman.
Kannattaa vilkaista keskustelua puolesta ja vastaan, mm. argumentaatiota miten Venäjän kyvyt ovat kehittyneet Neuvostoliiton ajasta ja SNAP-harjoitusten ym. opetukset, sekä asetekniikan, doktriinin, joukkojen lukumäärän, uudesta ulottuvuuden kotitukikohdistaan kaukaakin, deployment-menetelmien, ohjusaseiden, offensiivisten ja defensiivisten määrän ja laadun kehityksen niin huomaa, ettei CIA:n arvio ole enää ajankohtainen, että Suomen kyvyt näitä vastaan nopean yllätysiskun alla on todella koetuksella.
http://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/124407/Venäjä 2035_verkkoversio.pdf?sequence=2
Siksi Suomen ydinase alkaa olla välttämätön, jotta ratkaiseva korjaus kalkyyliin saadaan aikaan.
Muutama muistutus lainauksina yo. tutkimuksesta:
(ilmaherruus on melko heti Venäjällä ja Pohjois-Ruotsiin menevä kuljetus hurahtaa Suomen yli melko häiritsemättä)
Nykyään ilmavoimiin kuuluu noin 150 000 lähes ammattimaista sotilasta, 2 000 konetta ja 60 tukikohtaa yhden johdon alle keskitettynä.
(Venäjän ilmatorjunnasta)
Johtokeskus saa havainnon ohjuslaukaisusta ennakkovaroitusjärjestelmältä ja välittää tiedot maalinosoitustutkalle ohjusten laukaisua varten. Maalinosoituksen ja ohjusten ohjaamiseen käytettävä Don-2N-tutka kykenee havaitsemaan halkaisijaltaan viiden senttimetrin maalin 1 500–2 000 kilometrin etäisyydeltä. 18 Maalien seurannan lisäksi
tutkaa käytetään ohjusten ohjaamiseen. Käytöstä poistettujen ohjusten vuoksi ohjuspuolustus kykenee tällä hetkellä vain ballististen ohjusten ja hypersoonisten risteilyohjusten lähitorjuntaan.
Ilmatorjuntaohjusprikaatien kalustona on S-300P-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän eri versioita sekä osalla yksiköistä suorituskykyisempi S-400-järjestelmä. S-400-ilmatorjuntaohjusrykmentissä on 2–6 tuliyksikköä, joiden toimintaa johdetaan rykmentin komentoajoneuvosta (55K6). Rykmentin peruskokoonpanoon kuuluu yksi 91N6-valvonta- ja maalinosoitustutka. Tuliyksikkö koostuu 92N6-tulenjohtokeskuksesta/monitoimitutkasta ja enintään 12 5P85TE2/SE2-ohjuslavetista. Käytännössä tuliyksiköiden laukaisulavettien määrä on pienempi, todennäköisesti kahdeksan. Suurimmillaan rykmentti voi täten kuitenkin koostua 72 ohjuslavetista.
Katso myös 20.5 Kokemuksia (hybridi)sodankäynnistä Ukrainassa
Kyllä kaiken tuon pysäyttämiseen valitettavasti yksi sienipilvi tai sen uhka tuollaisen operaation kalustovyöryn kulkutiellä tarvitaan, jotta se riittävällä varmuudella pysähtyy tai jää tekemättä. Muuhun luottaminen kyllä osoittaa tiettyä Maginot-tyyppistä ylimielisyyttä.