Suomi aikoo rajoittaa kaksoiskansalaisten pääsyä valtion virkoihin

arix

Ylipäällikkö
Mitään väittämättä.
"Kai Mykkäsen isä on entinen Yleisradion ohjelmajohtaja ja entinen kansanedustaja Jouni Mykkänen[6] ja äiti Maria Mykkänen (os. Sokolow), venäläisten emigranttien tytär. Mykkäsen pääasiallisena kotikielenä oli venäjä.[7]"
Kuinkahan paha asia olisi jos sisäministeri olisi venäläisten agentti?:unsure:
Istutettu tarkoituksella politiikkaan mukaan...
 

johan6

Majuri
Taitaa tosin olla ettei Niinistö ole mukana niissä. Vaikka siniset saisivat yksi tai kaksi paikkaa, ei se oikein riitä hallituseväiksi.

Mutta onhan ainakin otsikoissa.
Ikävä sanoa, mutta hieman haiskahtaa siltä tämän lakiesityksen yllättävään takaisinvetoon vaikuttaa taustalla juuri Niinistö.. Tarkoitan siis puolustusvoimien ylipäällikkö Sauli Niinistöä. Joku syyhän tällaiseen yllättävään liikkeeseen on oltava.

Mikäpä tietää vaikka itse ylipäällikkö olisi saanut sellaista informaatiota jossa vakuutetaan ettei kaksoiskansalaisuuden poistaminen tässä yhteydessä ole millään tavoin tarpeellista.

Veikkaisin että tulemme saamaan lähiaikoina tarkennusta asiaan.
 

ak.tied

Ylipäällikkö
Mitään väittämättä.
"Kai Mykkäsen isä on entinen Yleisradion ohjelmajohtaja ja entinen kansanedustaja Jouni Mykkänen[6] ja äiti Maria Mykkänen (os. Sokolow), venäläisten emigranttien tytär. Mykkäsen pääasiallisena kotikielenä oli venäjä.[7]"

Heh. Onkohan Kaitsu käynyt muokkaamassa Wikiä :)

Kai Mykkäsen isä on entinen Yleisradion ohjelmajohtaja ja entinen kansanedustaja Jouni Mykkänen[6] ja äiti Maria Mykkänen (os. Sokolow), venäläisten emigranttien tytär. Mykkäsen pääasiallisena kotikielenä oli kuitenkin suomi.[7]

  • Sivua on viimeksi muutettu 20. syyskuuta 2018 kello 18.21.
 

ak.tied

Ylipäällikkö
Eikös wikin muokkaushistoria ja kuka sen teki ole yleisesti nähtävissä?

Näkee. Joku 13v sitten rekisteröitynyt niminerkki. Muokkauksen peruste oli ”virheellisesti siteerattu lähde”. Katsoin viitteen ja siellä tosiaan sanotaan hänen äitinsä kotikielen olleen Venäjä. Ministerin lapsuuden kodissa puolestaan puhuttiin Suomea.

Eli ihan asiasta korjattu.
 

ctg

Greatest Leader
On tärkeää, ettei synny lojaliteettiristiriitoja. Pidämme tärkeänä, ettei henkilöön, joka on kaksoiskansalainen tai kenties useamman valtion kansalainen, kohdistu epätoivottavia vaikuttamisyrityksiä, jotka voisivat vaikuttaa kansalliseen turvallisuuteen, Niinistö korostaa.

Koskeeko tämä myös henkilöitä, jotka on ulkosuomalaisia mutta eivät ole vaihtaneet passiaansa, taikka hankkineet toisen maan passia itselleen?
 

Benelli

Respected Leader
Ikävä sanoa, mutta hieman haiskahtaa siltä tämän lakiesityksen yllättävään takaisinvetoon vaikuttaa taustalla juuri Niinistö.. Tarkoitan siis puolustusvoimien ylipäällikkö Sauli Niinistöä. Joku syyhän tällaiseen yllättävään liikkeeseen on oltava.

Mikäpä tietää vaikka itse ylipäällikkö olisi saanut sellaista informaatiota jossa vakuutetaan ettei kaksoiskansalaisuuden poistaminen tässä yhteydessä ole millään tavoin tarpeellista.

Veikkaisin että tulemme saamaan lähiaikoina tarkennusta asiaan.
Taustalla voi olla myös ihan käytännön syyt.
Pätevämmät kaksoiskansalaisuuden omaavat ovat alkaneet lähteä esimerkiksi aseteollisuuden leipiin.
(Huom tämä ei koske vain venäjän kansalaisuuden omaavia vaan esimerkiksi myös amerikansuomalaisia.)
Tulevaisuudessa on vaikeampaa saada tarpeeksi sujuvasti Venäjää osaavia.
Taustatutkimuksia ehkä pidetään luotettavina?
 

hansai

Supreme Leader
Mielipidetiedustelun tulokset tänään..
 

tiedotusosasto

Respected Leader
Tämä on hieman tälläinen sudenkuoppa. Pontimenahan on se, kun Venäjä ei tunnusta kansalaiselleen eroa Venäjän kansalaisuudesta. Ts velvoittaa elämän tappiin asti jos niin tahtoo.

Kieltämällä toki joku riski voidaan välttää mutta Venäjä yrittäisi sitten muita keinoja, muita kansallisuuksia, identiteettivarkauksia tai vaikuttaa joihinkin suomen kansalaisiin. Jopa synnyttää kansalaisiaan täällä. Kaiken lisäksi mitään rekisteriä ei ole käytössä joka kertoisi kuka on Venäjän kansalainen. Ja Venäjä toki käyttää näitä keinoja nytkin.

Oleellista on, että henkilö on Suomen kansalainen. Silloin hän on oleskellut jo tovin Suomessa ja turvallisuusselvityksessä on materiaalia mitä tutkia. Oleellista siis on turvallisuusselvitys, resurssit siihen ja että se tehdään kyllin monelle tasolle ja useamman kerran.
 

Oho

Kenraali
Oleellista on, että henkilö on Suomen kansalainen. Silloin hän on oleskellut jo tovin Suomessa ja turvallisuusselvityksessä on materiaalia mitä tutkia.

No Suomihan jakaa kansalaisuuksiaan kuin Tokmanni muoviämpäreitä tavaratalon avajaisssa, että aika heikoilla pohjilla ne tiedot on. Malta sentään ottaa reilut puolimiltsiä passista, Suomessa kansalaisuuden saa melkein yhtä keposasti ilmatteeksi....
 
Viimeksi muokattu:

Rannari

Greatest Leader
Viimeisimmät kutinat ovat sellaiset ettei kaksoiskansalaiskieltoa ole tulossa myöskään Puolustusvoimiin. Keskusta ja Kokoomus ovat ilmeisesti kategorista kieltoa vastaan. "Joitain tarkennuksia" nykykäytäntöihin ollaan kuitenkin armollisesti valmiita harkitsemaan.
 

ajs178

Ylipäällikkö
Ehkä parempi olisi kiristää hiljaisuudessa turvaselvityksen läpäisyvaatimuksia esim. niin, että yhteydenpito Venäjälle (esim. sukulaiset) tuo hylsyn. Sitten julistaa turvaselvityksen läpäisykriteerit salaiseksi (näin varmaan osittain jo onkin)
 

tiedotusosasto

Respected Leader
Jos kaksoiskansalaisen pääsy sotilasvirkaan vaatii jatkossa turvallisuusselvityksessä poikkeusmenettelyn niin silloin ymmärtääkseni nykyisessä merkityksessään se on aika pitkälle puolustusvoimien päätettävissä kenet läpäisee.
 
Viimeksi muokattu:

miikkaj

Kenraali
BAN
Minkäköhän takia Sokolov ei halua kaksoiskansalaiskieltoa, onko kyllä paha kymysys...

Periaatteessa tämä aihe on kuin pikkurillin antaminen krokotiilille eli kun PV:ssä tahi muussa isommassa laitoksessa tämä pistetty vireille niin tämä toimii ennakkotapauksena, jota voidaan käyttää muissa virastoissa. Tämä ei sovi liberaali-kommari akselin väelle, koska uudet äänestäjät pitää saada näkyviin valtion elimissä, toteuttamassa omia muiden valtioiden etujen ajamista. Venäjä tässä kuviossa on vain yksi paha muiden joukossa, koska Suomi on tätä nykyä vasallivaltio jonka tehokkuutta pitää lisätä eli minimoida lobbausrahan käyttö ja maksimoida virkamieskoneistoiston uskollisuus kaikelle muulle kuin paikalliselle kansalle. Savimajaväki, esim Toivola, on omiaan tämän kommariagendan toteuttamiselle, koska he ovat vain niistämässä valtion kirstun päältä omaan fikkaan fyrkkaa minkä kerkee ja minkäänlaista tunnesidettä suomalaisiin ei ole.
 

hansai

Supreme Leader
Jussi Niinistö: Kaksoiskansalaiset pääsevät sittenkin sotilasvirkoihin myös jatkossa – erivapaus heltiää kuitenkin vain, jos olet kotoisin "demokraattisesta oikeusvaltiosta"
KOTIMAA JULKAISTU 29.09.2018 14:48Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) mukaan kaksoiskansalaisilla on jatkossakin pääsy sotilasvirkoihin lakiin kirjattavan erivapauden myötä.
Puolustusministeri Jussi Niinistö on tuomassa syksyn aikana eduskuntaan lakiesityksen, joka kieltäisi kaksoiskansalaisten pääsyn Puolustusvoimien sotilasvirkoihin ja Maanpuolustuskorkeakoulun upseerikoulutukseen.

Niinistö kuitenkin sanoo MTV:n Uutisextran haastattelussa, että tie upseeriksi olisi jatkossakin auki tiettyjen maiden kaksoiskansalaisille.

– Kaikkeen tähän lainsäädäntöön liittyy erivapaus. Eli kun olet demokraattisen oikeusvaltion ja Suomen kaksoiskansalainen, niin mitään ongelmia ei pitäisi olla. Esimerkiksi ruotsinsuomalainen, joita on tuhansia kaksoiskansalaisia, niin en näkisi mitään ongelmaa, jos he haluavat pyrkiä sotilasvirkoihin, Niinistö sanoo.

Niinistöltä kysyttiin, saisivatko niin sanotusti sopivien maiden kaksoiskansalaiset erivapauden automaattisesti.
– Erivapauteen tulee tietty prosessi, ja kyllä sanoisin, että aika ihmeellinen ruotsinsuomalainen tai sveitsinsuomalainen pitää olla, että ei tätä erivapautta saisi, Niinistö vastasi.

Sukset ristissä Mykkäsen kanssa
Puolustusministeriön ohella myös sisäministeriössä on valmisteltu kaksoiskansalaisiin liittyvää lakiesitystä, joka koskisi sisäministeriön alaista Rajavartiolaitosta. Tarkoitus oli, että kaksoiskansalaisuuskielto tulisi myös Rajavartiolaitokseen.
Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) on kuitenkin ilmoittanut, ettei kieltoa tarvita, sillä hakijoiden taustat pystytään selvittämään riittävän hyvin turvallisuusselvityksillä.

Puolustusministeri Niinistö hermostui Mykkäsen ilmoituksesta ja on haastatteluissa kritisoinut tätä muun muassa sinisilmäiseksi, hapuilevaksi ja epävarmaksi.
– Hän on vaihtanut kantaansa, Niinistö perustelee luonnehdintojaan.
– Hän aikaisemmin kannatti täyskieltoa. Tässä prosessin varrella hän on vaihtanut kantaansa, Niinistö toistaa.

Puolustusministeriön valmistelema laki vaikuttaisi Maanpuolustuskorkeakoulun kautta myös Rajavartiolaitokseen.
– Rajavartiolaitoksen upseerit käyvät Maanpuolustuskorkeakoulun, ja se tarkoittaa sitä, kaksoiskansalaisuuskielto tulee koskemaan heitäkin. Mutta raja- ja merivartijat jäisivät ulkopuolelle, mitä pidän hyvin erikoisena ja jopa kansallisen turvallisuuden kannalta ongelmallisena, Niinistö sanoo.

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/...aattisesta-oikeusvaltiosta/7092830#gs.5vlbM20
 

tulikomento

Greatest Leader
Olikohan tämä jonkinlainen ennakkotapaus ? Ulkoministeriö ei ottanut Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaista korkeakouluharjoittelijaksi Suomen Moskovan suurlähetystöön. Oikeusasiamies antoi ministeriölle siitä rapsut, että päätös olisi pitänyt perustella hakijalle myös kirjallisesti. Muuten UM selvisi puhtain paperein. Ongelma oli siinä, että Venäjän ulkoministeriö ei olisi rekisteröinyt ko. henkilöä suurlähetystön työntekijäksi tämän Venäjän passin takia.

https://yle.fi/uutiset/3-10484980
 

adam7

Respected Leader
Olikohan tämä jonkinlainen ennakkotapaus ? Ulkoministeriö ei ottanut Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaista korkeakouluharjoittelijaksi Suomen Moskovan suurlähetystöön. Oikeusasiamies antoi ministeriölle siitä rapsut, että päätös olisi pitänyt perustella hakijalle myös kirjallisesti. Muuten UM selvisi puhtain paperein. Ongelma oli siinä, että Venäjän ulkoministeriö ei olisi rekisteröinyt ko. henkilöä suurlähetystön työntekijäksi tämän Venäjän passin takia.

https://yle.fi/uutiset/3-10484980
Ei, oli siinä myös turvallisuusnäkökohdat mukana.

Eli se perustuslain säännöshän vaatii tasa-arvoista kohtelua, paitsi perustellusta syystä. Tässä sitten oli erilaisia perusteita miksi työ peruttiin.

Nyttemmin lakia (mutta ei perustuslakia) on muutettu ja noita turvallisuusluokituksia voidaan liittää eri pesteihin avoimesti.

Turvalllisuusluokitetaanko varuskunnan keittäjät? Saa nähdä.
 

min3mat

Majuri
Ehkä parempi olisi kiristää hiljaisuudessa turvaselvityksen läpäisyvaatimuksia esim. niin, että yhteydenpito Venäjälle (esim. sukulaiset) tuo hylsyn. Sitten julistaa turvaselvityksen läpäisykriteerit salaiseksi (näin varmaan osittain jo onkin)

Osittain oikeassa. Turvaselvityslain mukaan selvityksen kohteella on oikeus saada selvityksen tiedot, mutta ei siinä tapauksessa että henkilötietorekisteri ei ole tarkastusoikeuden piirissä. Tällöin tuon yhteydenpidon pitäisi olla supossa rekisteröitävissä ja seurattavissa oleva asia rekisteriin josta ei tietoja voida ulkopuolisille tahoille luovuttaa, mikä puolestaan vaatisi huomattavia resursseja sekä eräiden lakimuutoksien läpimenoa
 
Top