Suomi ei selviytyisi strategisista iskuista

Sveitsin järjestelmässä turhan moni jää kiinni siihen kiväärin kotisäilytykseen. Se ei ole homman suurin juju, vaan se että joukko harjoittelee usein, sodanajan kokoonpanossa omien johtajiensa alaisuudessa varsinaista tehtäväänsä.

No niin, siinä se tuli selkosuomella sanotusti!

Niinpä en meillä Suomessakaan näkisi avainkysymyksenä sitä, missä sotilaiden perusvarustus on säilytyksessä. Avainkysymys on se, miten tehokkaasti joukot pidetään harjoitusten avulla riittävän osaavina ja suorituskykyisinä + sitten liikekannallepanoon liittyen miten saadaan oikeat sotilaat mahdollisimman nopeasti oikeisiin paikkoihin. Joukkojen varustaminen onnistuu sen jälkeen kyllä hyvin nopeasti - ja jos joukot ovat harjoitelleet riittävästi, pystytään myös toiminta aloittamaan nopeasti.
 
Ei minua ainakaan haittaa, jos / kun maavoimilla on portaittainen / joustava kyky perustaa huomattavasti laajempi määrä joukkoja kuin jatkuvasti on palveluksessa tai edes virkapaikalle hälyttämisen päässä. On siinä eroa onko kriittinen materiaali (tväl, muu) satojen kilometrien vai luikauksen päässä. Toisaalta, eipä minua haittaa sekään jos sitä legendaarista kaappaushyökkäyksen kärkiporukkaa on torjumassa vaikka mikkihiirikalsarit jalassa, kunhan kyky johtaa ja vaikuttaa löytyy.

Tuosta harjoittelusta (perus/tehtävä/joukko) olen kovastikin samaa mieltä.
 
Noin helppoa se olisi ja vaikka kaupasta ostetuin lennokein ja pienin räjähtein! Ydinvoimala kestää iskun, muuntaja-asemat eivät!



Tuntemattomat lennokit vaanivat Ranskan ydinvoimaloita
Ranska aloitti tutkinnan ainakin seitsemän ydinvoimalan luona havaituista lennokeista. Tapaukset eivät ole kiristäneet turvatoimia Suomen ydinvoimaloissa.
Ulkomaat 31.10.2014 19:49

Inka Kovanen


Helsingin Sanomat

REGIS DUVIGNAU / REUTERS
1305893070265

Golfechin ydinvoimalaitos lounais-Ranskassa.

  • Ranska kertoi perjantaina jälleen uusista lennokkihavainnoista ydinvoimaloidensa luona. Valtiollisen energiayhtiön EDF:n mukaan lennokkeja havaittiin torstain vastaisena yönä Golfechin voimalan luona Etelä-Ranskassa ja Penlyn voimalalla Pohjois-Ranskassa.

    "Lennokkien tapaiset koneet lensivät kahden ydinvoimalan yli yöllä. Ne havaitsi voimaloiden ja henkilökunnan turvallisuudesta vastaava poliisi", kertoi Ranskan turvallisuusjoukkojen tiedottaja uutistoimisto AFP:n mukaan.

    Tiedottajan mukaan voimalat eivät muodostaneet suoraa uhkaa ydinvoimaloille, eikä niitä sen vuoksi "neutralisoitu".


    Uudet havainnot tulivat vain päivää sen jälkeen kun Ranska kertoi aloittavansa tutkinnan ydinvoimaloiden yläpuolella lentäneistä lennokeista. Lennokkeja on havaittu yhteensä seitsemän ydinvoimalan luona. Ensimmäinen havainto tehtiin 5. lokakuuta ja viimeisin 20. lokakuuta, sisäministeriö kertoi torstaina.

    Lennot ovat tapahtuneet yöllä tai hyvin aikaisin aamulla.

    "Asian suhteen on aloitettu toimia. Oikeudellinen tutkinta on aloitettu", sisäministeri Bernard Cazeneuve kertoi France Info -radiokanavalla.

    Lennokit ovat lisänneet huolta Ranskan ydinvoimaloiden turvallisuudesta. Ranskassa on 19 ydinvoimalaa, joissa on yhteensä 58 reaktoria.

    Lennokeista valituksen tehneen energiayhtiö EDF:n mukaan lennot "eivät vaikuttaneet laitosten turvallisuuteen", Le Monde -lehti kertoi perjantaina.

    Myös ydinvoimayhtiö Areva on vakuuttanut, ettei laitosten turvallisuus ole ollut uhattuna.

    Lennokkien omistajista tai tarkoitusperistä ei ole tietoa. Aluksi lennokkien lähettäjäksi epäiltiin ympäristöjärjestö Greenpeacea. Ydinvoimaa vastustavan järjestön aktivistit ovat useasti tunkeutuneet ydinvoimaloiden alueelle.

    Greenpeace on tiukasti kiistänyt osallisuutensa. Järjestön mukaan lennokit osoittavat jälleen uuden haavoittuvuuden ydinvoimaloiden turvallisuudessa.

    Ranskalaisten ydinvoimaloiden ympärillä on lentokieltoalue, joka on säteeltään viisi kilometriä. Voimaloiden yläpuolella lentokieltoalue ulottuu kilometrin korkeuteen.

    Lentokieltoalue koskee myös lennokkeja.

    Siksi Ranskassa pohditaan, miten lennot strategisesti tai muuten tärkeiden kohteiden luona voidaan estää.

    Sisäministeri Cazeneuven mukaan on olemassa "toimia, joilla [lennokit] voidaan neutralisoida". Hän ei kuitenkaan kertonut miten.

    Kaupallisten lennokkien määrä on kasvanut viime aikoina voimakkaasti paitsi Ranskassa myös Suomessa, ja niitä voi ostaa kuka tahansa. Halvimmillaan lennokki maksaa pari sataa euroa.

    Ranskassa huolta on aiheuttanut myös ydinvoimaloiden luona havaittujen lennokkien koko. Pienimmät ovat olleet kooltaan noin parikymmentä senttiä, suurimpien siipienväli on ollut lähes kaksi metriä. Niihin olisi periaatteessa mahdollista asentaa vaikkapa räjähteitä, huomauttaa Le Monde.

    "Ydinvoimalat on rakennettu kestämään useita erilaisia luonnonkatastrofeja (maanjäristys, myrsky, tulva), onnettomuuksia (tulipalo) ja terrorismia tai muuta vihamielisyyttä (sabotaasi, kommandojoukot)", energiayhtiö EDF kommentoi asiaa Le Monden mukaan.

    Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimaloissa Ranskan tapaus on pantu merkille. Lennokkeja Suomessa ei kuitenkaan ole havaittu, eikä voimaloissa ole kiristetty turvatoimia tapauksen takia, laitoksista kerrotaan.

    "Meillä on lentokieltoalue, ja se koskee lennokkeja siinä missä lentokoneitakin", Teollisuuden voiman (TVO) viestintäpäällikkö Pasi Tuohimaa kuittaa.

    "Ei tässä mitään uutta ole, tällainen on tietenkin mahdollista", sanoo Loviisan ydinvoimalan suojelupäällikkö Olli Vanhanen.

    Vanhanen ihmettelee, mitä sellaista lennokit voisivat voimaloista nähdä, mitä muuten ei näe.

    "Mehän itsekin julkaisemme paljon kuvamateriaalia, ja lehdistö käy kuvaamassa laitosta. Ei meillä ole mitään salattavaa."

    Laitokset ovat vaitonaisia turvatoimista, sillä ne eivät ole julkisia.

    Lentokieltoalue Suomen ydinvoimaloiden ympärillä ulottuu neljän kilometrin säteelle ja kahden kilometrin korkeuteen.

    Suomessa sorvataan parhaillaan niin sanottua miehittämättömiä ilma-aluksia koskevaa uutta lainsäädäntöä, liikenteen turvallisuusviraston ilmailujohtaja, ylijohtaja Pekka Henttu kertoo.

    Miehittämättömällä ilma-aluksella tarkoitetaan kaupalliseen tai muuhun hyötykäyttöön tarkoitettuja laitteita. Lennokiksi puolestaan lasketaan laite, jota käytetään harraste- ja urheilutarkoituksiin.

    Uusi lainsäädäntö tulee koskemaan vain miehittämättömiä ilma-aluksia. Harrastajien lennokkitoimintaa koskevia määräyksiä sen sijaan ei ole valmisteilla, sillä niitä koskevat monet lait muutenkin.

    "Ilmailulain mukaan on rangaistava teko lentää ilmailulta kielletyille alueille. Tämä laki koskee kaikkia ilmailun muotoja, myös lennokkitoimintaa", Henttu kertoo.

    Aiheet
 
On se hyvä, etteivät oheiset uhat koske Suomea, sillä mehän olemme turvassa, eikä edes Venäjä pysty meitä uhkaamaan!

http://www.tekniikkatalous.fi/ict/n...lkemaan+yhdysvaltain+sahkoverkotquot/a1030804
NSA:n johtaja myöntää: "Kiina pystyisi sulkemaan Yhdysvaltain sähköverkot"
Kiina ja ”pari muuta maata” pystyisivät sulkemaan kyberhyökkäyksellä sähköverkkoja sekä muita kriittisiä järjestelmiä Yhdysvalloissa, myöntää Kansallisen turvallisuusvirasto NSA:n johtaja Michael Rogers. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun hän on puhunut asiasta julkisesti.



voimalaitos_92299b.jpg

[Kuva: Helena Raunio]

Asiaa ovat spekuloineet aiemminkin useat asiantuntijat.

Rogers toi asian esille hallituksen tiedustelukomitean tapaamisessa. Hänen mukaansa useiden maiden hallitukset tutkivat jatkuvasti Yhdysvaltain teollisia hallintajärjestelmiä saadakseen etua mahdollisessa konfliktitilanteessa.

Yhdysvalloilla itsellään on tietenkin samankaltainen hyökkäyskyvykkyys.

NSA pitää kyberhyökkäyksiä vakavana uhkana erityisesti siksi, että niillä on mahdollista saada toisessa maassa niin paljon vahinkoa aikaan ilman välittömiä riskejä tai tappioita, Business Insider kirjoittaa.

Rogers ei nimeä Kiinan lisäksi muita maita nimeltä, mutta toteaa, että useat hallitukset haalivat parhaillaan kyberarsenaalia. Hän totesi myös, että Kiinan valtion tukema kybervakoilu on kasvanut viime aikoina merkittävästi.

TILAA Tekniikka&Talouden uutiskirje ja T&T autot -uutiskirje tästä.
 
Back
Top