Tämä sopisi muuallekin, mutta siltä varalta ettei ole vielä huomioitu. Imatran surullisesta ampumisesta puhuttiin siis Venäjällä heti Donbass-ilmiönä, ja etsittiin kuin syytä lähteä suojelemaan omia kansalaisia (venäläisiä).
Nyt täytyy olla tarkkana. Jos vihamielinen valtio todella etsisi syitä maahantunkeutumiselle, niin halutessaan näin se onnistuisi. Vaikka tuntuu kyllä uskomattomalta ajatukselta, mutta on tässä monta muutakin uskomatonta tapahtunut.
http://yle.fi/uutiset/3-9336510
Miksi some täyttyi heti Imatran tragedian jälkeen huhuista? Näin vastaavat trolli, ulkoministeriö ja poliisi
Ulkoministeriö arvioi, että trollaajien tarkoitus sunnuntaina oli vahingoittaa Suomen ja Venäjän suhteita.
Heti Imatran kolmoissurman jälkeen sunnuntaina sosiaalisessa mediassa, keskustelupalstoilla ja niin sanotussa valemediassa alkoi levitä tapahtuneesta runsaasti virheellistä, valheellista ja arkaluontoista tietoa.
Tämä ilmiö on Poliisihalituksen mukaan tullut Suomeen jäädäkseen.
Laajojen yleisöjen saavuttaminen: some-tilien, blogien ja sivustojen perustaminen sekä kommentointi on helppoa nopeaa ja näppärää.
Trolli: Nautin huijaamisesta
Twitteriin perustettiin valeprofiileja, joilla väitettiin englanniksi, suomeksi ja venäjäksi, että uhrit ovat venäläisiä ja motiivina olisi uhrien etninen tausta.
Trolli eli väärää tietoa levittänyt taho väitti myös, että ampuja olisi ollut aiemmin töissä Puolustusvoimissa.
heti jyrkästi.
Yle tavoitti yhden valetilin käyttäjän maanantaina Twitterissä. Hän ei suostunut kertomaan henkilöllisyyttään, eikä sitä ole voitu jäljittää. Hän poisti valetilin heti sen jälkeen, kun oli kertonut Ylelle ajatuksiaan.
Tavoitettu ihminen väittää olevansa yli 30-vuotias pääkaupunkiseudulla asuva yksinäinen ja syrjäytynyt mies. Motiivikseen hän kertoo sen, että hän nauttii huijaamisesta ja pitää sitä helppona.
Ulkoministeriö: tarkoitus vahingoittaa Suomea
Ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän yksikön päällikkö Vesa Häkkinen arvioi, että Twitter-trollaamisen motiivi sunnuntaina oli vahingoittamistarkoitus.
– Tarkoitus oli vahingoittaa Suomea ja mahdollisesti Suomen suhdetta toiseen valtioon ja ehkä toisen maan kansalaisiin. Oli joitakin Twitter-tilejä ja yksittäisiä viestejä, joissa oli viittauksia Venäjään ja venäläisiin. Viestit olivat todella aggressiivisia.
– Venäjällä liikkui sellaista tietoa, että Suomen rajaseudulla tapahtuneet surmat voivat olla merkki Donbass-ilmiön syntymisestä. Venäläiset voivat ajatella, että Donbass-ilmiöllä tarkoitetaan sitä, että paikallista vähemmistöä pitää lähteä suojelemaan, voimakeinoinkin, Vesa Häkkinen kertoo esimerkin tahallisesta väärästä tiedosta.
Hän osallistui itse Twitter-keskusteluun sunnuntaina huomauttamalla, että nyt on väärää tietoa liikkeellä.
Medialukutaidolle on nyt käyttöä. Vihamielistä
'ta
a) Imatran tapahtumista,
b) pakotteista
levitetään aktiivisesti! — Vesa Häkkinen (@vesahakkinen)
– Viranomaisten täytyy aktiivisesti tuoda tieto sinne, missä ihmiset ovat, Häkkinen sanoo.
Häkkinen muistuttaa, että yleensä informaatiovaikuttamisen tarkoitus on luoda hämmennystä ja savuverhoa sekä pahimmillaan estää päätöksenteko. Hän arvioi yleisellä tasolla, että joskus trolli on myös narsisti, joka haluaa vain yksinkertaisesti vaikuttaa tavalla tai toisella.
Twitterissä trollaus tapahtui sunnuntaina kolmella kielellä: suomeksi, venäjäksi ja englanniksi. Myös poliisi palveli ulkomaalaisia medioita useilla kielillä, koska poikkeuksellinen Imatran kolmoissurma oli kansainvälinen uutinen. Poliisihallituksesta ei haluttu maanantaina arvioida trollaajien motiiveja.