@Laamanator mikä Natossa on niin pahaa, että siihen ei kannattaisi liittyä?
Melkein kaikki Euroopan maat näyttävät luottavan siihen erittäin vahvasti, ja on myös heidän (Saksa, Iso-Britannia, Puola, Tsekki, Slovakia jne.) etunsa, että se luottamus pidetään ja apua tarjotaan, koska muuten heidän oma puolustusratkaisunsa romahtaa.
Sen luottamuksen säilyttäminen on myös USA:lle ensiarvoisen tärkeää, koska USA:n sotilaallinen maailmanherruus nojaa osittain siihen, että Eurooppa on Naton kautta USA:n liittolainen, ja samalla amerikkalaisille yrityksille vakaa ja turvallinen markkina-alue (vaikka se onkin tullien takana heille), mikä vakauttaa ja auttaa myös maailmantaloutta ja heidän omia taloudellisia päämääriään maailman suurimpana talousmahtina.
USA:n uskottavuus kaikissa liittoumissa nojaa siihen, että se täyttää velvoitteensa liittolaisiaan kohtaan ja on valmis puolustamaan heitä, sillä jos jotain liittolaista jätetään puolustamatta, romahtaa USA:n uskottavuus siihen.
En ole itse sitä mieltä, että meidän pitäisi luottaa puolustuksessamme Natoon, vaan Naton jäsenenäkin rakentaa puolustus yhä siltä pohjalta, että me puolustamme omaa aluettamme omin voimin, koska näinhän se menisi pääasiassa silloin, jos suursota syttyisi. Ensisijaisesti jokainen Nato-maahan hoitaa oman puolustuksensa itse.
Nato vain toisi siihen taustalle sen verran sotilaallista voimaa, että meidän kimppuumme ei kannata hyökätä yksittäisenä kohteena, koska tällöin Venäjän pitäisi ottaa huomioon se, että apuun voi tulla isohkokin määrä operatiivisen tason sotavoimaa tai sota voi eskaloitua koko rajalle. Vaikka apu olisi pienempääkin, olisi se hyökkäystä ehkäisevä tekijä, sillä clausewitziläisittäin hyökkäyksen hyötyjä puntaroidessa riski ja haitat kasvaisivat oleellisesti mahdollisten länsivahvistusten saapuessa Suomeen tai sodan eskaloituessa.
Suursodassa saamamme apu rajoittuisi ehkä ilma- ja merivoimien tukeen ja pieniin maaosastoihin (USA:n maahanlaskujoukkoja ja ehkä merijalkaväkeä, jälkimmäisiä ainakin Lapissa), mutta olisi sekin parempi, kuin ei mitään.
Sodan uhkaahan Nato ei kohdallamme kasvata, sillä Venäjän doktriinin mukaisesti Suomi joutuisi sotatoimialueeksi Naton ja Venäjän välisessä konfliktissa Itämerellä muutenkin. Ja se todennäköisyys, että Naton ja Venäjän välillä syttyy sota jonkun muun alueen vuoksi, on häviävän pieni.
Muistin virkistykseksi, ainoita Nato-operaatioita ovat olleet Bosnia ja Afganistan, jälkimmäinenkin vasta sitten, kun tilannetta lähdettiin de-eskaloimaan. Irak, Syyria, Libya jne. eivät olleet, ei siellä ollut saksalaisia, norjalaisia jne., eivätkä muutkaan olleet Naton väreissä. Ja esimerkiksi Norjassakin on sellainen laki, jonka mukaan asevelvollisia voidaan määrätä vain Norjan puolustukseen, eli mikä tahansa liittolaismaalle lähettävä apu olisi vapaaehtoisia. Näinhän se on meilläkin ulkomaanoperaatioissa, kantahenkilökuntaa lukuunottamatta.