Suomi NATOn jäseneksi - or not?

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    883
Uusimmat Paska-Unkarista.



Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó sanoi maansa parlamentin äänestävän ensi maanantaina 27. maaliskuuta Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnista, kertoo Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Szijjártón mukaan sille, että Ruotsia ei vielä ratifioida, ei ole mitään erityistä syytä. Prosessi etenee Suomen osalta Ruotsia nopeammin, koska Unkari oli luvannut, ettei jää ratifioinnissa viimeiseksi.
 

”Ei minkäänlaista kritiikkiä Ruotsia kohtaan. Tämä tarkoittaa, että myös Ruotsin jäsenyys on putkessa. Se on vain ajan kysymys”, Bozkurt tulkitsi kirjettä. Itse kirjeessä onkin hyvin neutraali sävy, joka poikkeaa selvästi itsevaltaisesti toimivan Erdoğanin usein jyrkästä kielenkäytöstä. ”Suomi ja Ruotsi on havaittu Naton kahdeksi lähimmäksi kumppaniksi. Maakaksikko osallistuu laajaan ja moniulotteiseen yhteistyöhön liittouman kanssa”, parlamentin sivuilla julkaistussa Erdoğanin kirjeessä luonnehditaan.
Toimittaja Bozkurt sanoi, ettei häntä yllätä Erdoğanin – ainakaan kirjeessä ilmaistu – sävyn pehmeneminen Ruotsin suhteen. ”Kun Suomi ja Ruotsi hakivat Natoon ennustin, että Erdoğan nostaa suuren metakan, mutta että lopulta hän taipuu painostukseen ja näyttää vihreää valoa molemmille hakuprosesseille. Ja juuri niin on tapahtumassa”, Bozkurt sanoi.
Bozkurtin mielestä Erdoğan on tajunnut, että ”hän on leikkinyt tarpeeksi kauan” Natolle strategisesti tärkeällä asialla ja nyt leikki on loppu. Hänen mielestään Erdoğan pyrkii ”säilyttämään kasvonsa” sillä, että hän näyttää ensin vihreää valoa Suomelle ja vasta sitten Ruotsille.


Spekulaatiota toki, mutta vaikuttaa siltä, että myös Ruotsin osalta teatteri olisi vähitellen hiipumassa. Ainakin vaalikampanjoinnin ulkopuolella.
 
Unkari aikoo ratifioida Suomen Nato-jäsenyyden tulevana maanantaina. Asiasta kertoi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg uutistoimisto TT:n mukaan.

Stoltenberg kertoi uutistoimistolle, että hän on puhunut Unkarin ulkoministerin kanssa asiasta.

– Hän vahvisti, että Unkarin parlamentissa äänestetään Suomen jäsenyydestä 27. maaliskuuta, Stoltenberg sanoo.

Ruotsin Nato-jäsenyydestä Unkari ei aio maanantaina äänestää.

Tulipa niille kiire :rolleyes:
 
Päivän otteluseuranta:
-Unkari: 27.3.
-Turkki: 23.3. ulkoasiainvaliokunta, tämän jälkeen puolustusvaliokunta ja sitten parlamentti
-Suomen Eduskunta: TP allekirjoittaa 23.3.

Bonus kirittäjä: Olkiluoto III 17.4.2023
Päivitykset yllä. Huomiota pitää kohdentaa örbänin paniikkiliikkeeseen 31. ->27. ja siihen että on hoettu "Unkari ei ole viimeinen". Aikataulun pikasiirto tuli kun örbäni jutteli erdon kanssa. Aikooko erdo hoitaa ratifioinnin pakettiin jo tässä kuussa? Virallinen ratifiointihan tapahtuu kun paperit on USA:ssa, tuohon menee se vuorokausi vähintään joten parlamentin pitää päättää aikaisemmin. Tässä erdon valtaa pidetään taatusti heikkona jos sen asian käsittelyyn alkaa mennä kahta viikkoa, eli tämän kuun loppu voi hyvin olla se parlamentin käsittelyn ajankohta.

Olisihan se komeaa että 1.4. tulee Suomen virallisen Nato liittymisen päiväksi. Tuolla myös erdo pääsisi vähän kyykyttämään jenkkejä kun joutuvat avaamaan holvinsa ei-virastoaikaan tai viivyttämään hommaa viikonlopu yli.
 
Tunnelmat Petroskoista.



Irina Trifonova sanoi, että Suomen ja Venäjän huonot suhteet ovat tuskallisia molempien maiden asukkaille.

Hän uskoi, että terve järki voittaa ja maiden suhteet palaavat entiselleen. Sergei Trifonov kertoi kansallisuudeltaan karjalaisena ajattelevansa, että suomalaiset ja karjalaiset ovat kuin veljiä.

Petroskoilainen Galina Ryžohina sanoi, että suhteet suomalaisiin ovat normaalit. Suomen hallitusta hän arvosteli.

– Halu liittyä Natoon on minusta suhteiden kiristämistä, hän sanoi.

– Mitä Suomen hallitus haluaa? Tuoda rajallemme tankkeja, että Nato tulisi tänne?

Galina Ryžohina sanoi kannattavansa niin sanottua sotilaallista erikoisoperaatiota kuten Venäjä Ukrainaa vastaan käymäänsä sotaa kutsuu.

Hän kertoi, että kaikkialla venäläisiä syytetään kaikesta pahasta, suhtaudutaan kielteisesti venäjän kieleen ja kaadetaan kirjailijoiden patsaita.

Petroskoilainen Anatoli Zakadyrkin sanoi uskovansa, että suomalaiset ja venäläiset suhtautuvat lämpimästi toisiinsa.

Suomen Nato-aikeet eivät häntä hetkauttaneet.

– Se ei ole minun asiani, päättäköön korkeammalla tasolla. Ihmiset säilyvät ihmisinä. Natossa tai ei Natossa, mitä väliä? Zakadyrkin pohdiskeli.

– Meillä tavallisilla asukkailla ei ole mitään aggressiivisia mielialoja Suomen tai Ruotsin asukkaita kohtaan.

Suhteet ei palaudu pitkään aikaan normaaliksi. Russija stronk asenne näköjään tekee mielikuvitukselle tepposia.
 
Hyvin on kyllä propaganda mennyt perille kun juttelin työkaverin kanssa Natoon liittymisestä. Tyyppi on siis Romaniasta kotoisin. Asunut täällä yli 10 vuotta. Ihmetteli miksi haluamme Natoon ja kuulemma Ukrainassa hääräävät lähinnä Kiina, jenkit ja Venäjä. Kritisoi kovin maansa presidenttiä ja on sitä mieltä että romanialaiset haluavat pois Natosta. Kuuntelin rauhallisesti pidätellen ärtymystäni ja totesin että historia, puten arvaamattomuus ja maantiede eivät oikein muuta vaihtoehtoa anna.

Totesin itselleni keskustelun loputtua että tähän aiheeseen ei kannata palata. Ainakaan työpaikalla.
 

Natoon liittymisellä on Ruotsissa vahva kannatus, mutta esimerkiksi valtiopäivillä vastustus on suurempaa kuin Suomen eduskunnassa. Puolueista Ruotsin Nato-jäsenyyttä vastustavat vasemmistopuolue ja ympäristöpuolue. Niillä on yhteensä 42 edustajaa 349-paikkaisessa parlamentissa.

Jotkin asiat ovat universaaleja:
Nato-keskustelun alkupuolella vasemmistopuolueen Håkan Svennelung piti lähes puolituntisen Nato-jäsenyyttä vastustavan puheenvuoron, joka ylitti edustajalle määritellyn aikarajan merkittävästi. Svennelungin mukaan Ruotsi tulee olemaan Nato-päätöksen myötä toisenlainen maa. Hänen mukaansa Ruotsi on päätöksellä luopumassa omasta päätösvallastaan liittyen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.
 
Tulikin tässä mieleen, että jos Suomi pääsee jäseneksi ennen Ruotsia, niin vaaditaanko meiltäkin sitten hyväksyntä Ruotsin jäsenyydelle?
Milläköhän kaikella kivalla niitä keksisi kiristää :ROFLMAO:
Ei valitettavasti vaadita, sillä tämä on huomioitu (ulkoasiainvaliokunnan lisäyksestä, muistaakseni) vastikään hyväksytyssä Nato-päätöksessä:
Eduskunta on hyväksynyt hallituksen esityksessä HE 315/2022 vp tarkoitetun Washingtonissa 4 päivänä huhtikuuta 1949 tehdyn Pohjois-Atlantin sopimuksen siten kuin se on muutettuna 5.7.2022 mennessä tehdyillä liittymispöytäkirjoilla
Kyseiset 5.7.2022 tehdyt pöytäkirjat.
 
Kisa tiivistyy. Turkki kiihdyttää nyt selkeästi ja pyrkii ohi örpänin vätystelyn:
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009470704.html

"Turkkilaislehti Hürriyetin mukaan Suomen Nato-jäsenyyden käsittely voidaan mahdollisesti siirtää parlamentin yleisistuntoon jo perjantaina tai lauantaina."

Jotain tälläistä oli odotettavissa kun erdon julkinen pyyntöparlamentille julkaistiin. Mitä nopeammin parlamentti tuon käsittelee niin sitä kovemalle erdon valta näyttää. Tiettävästi örpän putinistina ei ole erdon suosiossa joten tälläinen pieni maton veto jalkojen alta sopisi hyvin kuvioon. Tiettävästi Unkarin parlamentin koollekutsuminen ei oikein onnistu pikana joten örpän meni ja maalasi itsensä nurkkaan
 
Ruotsissa valtiopäivät äänesti Ruotsin Nato-jäsenyyden puolesta keskiviikkona kello 17 jälkeen Suomen aikaa. Valtiopäivillä Naton jäsenyyttä kannatti 269 edustajaa, 37 vastusti.
 
Ei valitettavasti vaadita, sillä tämä on huomioitu (ulkoasiainvaliokunnan lisäyksestä, muistaakseni) vastikään hyväksytyssä Nato-päätöksessä:

Kyseiset 5.7.2022 tehdyt pöytäkirjat.
Lopputuloksen kannalta melko sama kummin päin tehtiin, mutta vaalitauko olisi saattanut jossain tilanteessa olla hidasteena Suomen hyväksynnälle. Ja se olisi ollut noloa.

Suomen eduskunnassa Ruotsin ratifiointi olisi mennyt kyllä huimalla enemmistöllä läpi. Olisiko kukaan muu nykyisestä eduskunnasta äänestänyt vastaan kuin läskipää? Luulisin kovimpienkin kommunistien kannattavan edes sitä, että Ruotsi olisi Natossa Suomen kanssa.
 
Olisiko kukaan muu nykyisestä eduskunnasta äänestänyt vastaan kuin läskipää? Luulisin kovimpienkin kommunistien kannattavan edes sitä, että Ruotsi olisi Natossa Suomen kanssa.
Näin voisi kuvitella, mutta toisaalta en nyt täysin sulkisi pois sitä mahdollisuutta, että pari vasemmistoliiton änkyräsiiven kovimman ytimen edustajaa (köh Yrttiaho, kröh Mustajärvi) olisi saattanut yrittää pelastaa Ruotsin puhtaan ja viattoman kansan karmealta kohtalolta imperialistien alistamana siirtomaana, ja äänestänytkin vastaan.
 
Ilman muuta se läpi menisi. Tavoitteeksi otettaisiin, että maailmanennätys siinä kuinka nopeasti se tehtiin jos jotain.
Silti kaikkien näiden Turkkidraamojen jälkeen mukava meemeillä joistain jutuista, että Ruotsi pistetään tekee jotain pellehyppyjä.
 
Back
Top