Suomi NATOn jäseneksi - or not?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja RPG83
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
  • Tagit Tagit
    nato

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    885
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Saksassa tuota tutkimusta ollaan muuten kritisoitu epäluotettavaksi koska tutkimus on tehty puhelin haastatteluilla joihin normi saksalaiset suhtautuvat nuivasti. Ja tukeahan voi antaa myös muilla tavoin kuin vain joukoilla paikan päälle. Kuten vaikka panssarivaunutehtaalla.

Mikähän on tutkimuksen otanta? Sekin voi vaikuttaa jos on vaikka 100 jamppaa soitettu läpi kuten joskus suomalaisissa "tutkimuksissa".

Kalustoapu pitää paikkansa, mutta onhan tämä hienoinen isku sitä ajatusta päin että yht'äkkiä tuodaan prikaateittain ja divisioonittain porukkaa sotimaan itäänpäin.
 
Periaatteessa mulle ei ole mikään "uskonkappale" että vihollinen tulee aina idästä. Vihollinen on se joka tuo aseellisia joukkoja huseeraamaan valtionrajojen sisään ilman lupaa. Etenkin kylmän sodan jälkeen ei kuitenkaan oikein parhaalla tahdollakaan keksi mitään skenaariota missä näin tekisi 'joku muu'.

Itseäni ei häiritse niin valtavasti se, ettei vihollista virallisesti nimetä näin rauhan aikana. Kunhan varsinainen valmistautuminen tehdään niin että se on realistisen uhkakuvan mukaan. Mutta nyt jos r-ät sanoo jotain miten "varustaudutte sotaan Venäjää vastaan" niin voidaan sanoa että "Se on täysin mahdotonta. Suomen Puolustusvoimat taistelee vain aseellista maahantunkeutujaa vastaan, ja Venäjähän ei milloinkaan voisi olla niin typerä että sellaista tekisi?" :D

Että vihollinen tulisikin lännestä?

Aika kylmäävä ajatus että Ruotsi ja Suomi olisivat sodassa vastakkain.

että serkkuja vastaan pitäis ruveta sotimaan... ?:(

Kaikki mun serkut ovat ruotsalaisia. Mun ainoa täti, on ruotsalainen.


jääkiekkoa ei sitte lasketa sodaksi sen verran kaikki tietää sydämessään :D
 
Että vihollinen tulisikin lännestä?

Aika kylmäävä ajatus että Ruotsi ja Suomi olisivat sodassa vastakkain.

että serkkuja vastaan pitäis ruveta sotimaan... ?:(

Kaikki mun serkut ovat ruotsalaisia. Mun ainoa täti, on ruotsalainen.


jääkiekkoa ei sitte lasketa sodaksi sen verran kaikki tietää sydämessään :D

Joo, itselläkin on sellaiset n. 5% ruotsalaista verta suonissa. Sukunimikin on suomennettu joskus 1900-luvun alussa.

En sanonut lännestä, Etelästä voisi tulla Virolaisten rakennusmiesten armada tekemään homekouluja niemet ja notkot täyteen...tai sitten siinä vaiheessa kun Ruotsin on islamilainen tasavalta :confused:
 
Kun nato on ei ole mahdollinen käytännössä yksimielisen konsensuksen vallitessa, niin mitä jää jäljelle? Löytyykö tahtoa ja kykyä tehdä toiseksi paras päätös? Eli vahvistaa puolustusta.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/832...nato-olisi-suomelle-nyt-lahes-mahdoton-ajatus
"Tutkija sanoo miksi Nato olisi Suomelle nyt lähes mahdoton ajatus

Suomen niin sanottu Nato-optio putkahti tasavallan presidentin Sauli Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa pintaan, kun presidentti itse esitti tilaisuudessa yllättävän Natoon liittyvän kysymyksen venäläiselle Aleksei Kudrinille.

- Sanoitte yleisellä tasolla, että Venäjä ei halua Naton laajentuvan rajoilleen. Ei pelkästään Ukrainaan, vaan omille rajoilleen. Toivottavasti ymmärsin tämän väärin, että tämä olisi rauhan ehto Ukrainassa. Onko se? Niinistö kysyi maanantaina Kultarannassa.

Kudrinin vastaus oli kaarteleva. Venäläinen ex-finanssiministeri ja presidentti Putinin luottomies ei nimennyt erikseen Suomea, mutta koska hän karsasti Naton laajentumista Venäjän rajoille yleisemmin, osui viesti täkäläisen tulkinnan mukaan myös Suomeen.




Tästäkin huolimatta Suomen Nato-jäsenyyden uskotaan olevan vahvasti omissa käsissä. Niin sanottu Nato-optio olisi siis voimassa, jos Suomi jäsenyyttä läntisessä puolustusliitossa päättäisi hakea.

Suomen itsenäistä linjaa korosti tänään myös ulkoministeri Timo Soini (ps.) Helsingin Sanomissa.

- Hän (Kudrin) aika voimakkaasti toi esiin sen, että jos Nato laajenee, se lisää epävakautta. En spekuloi sillä, mitä hän tarkoitti, mutta hän heijasteli Venäjän valtaapitävien käsitystä. Ja me sanomme tietenkin takaisin, että jokainen maa itse vapaasti päättää, mihin kansainvälisiin järjestöihin ne kuuluvat, Soini totesi lehdessä.

Tarkoittaako tämä siis sitä, että Suomi voisi hakea jäsenyyttä koska tahansa, vaikka heti? Ei välttämättä aivan.

Jos Suomi olisi hakijana yksin, se ei olisi paras konteksti
Tutkijatohtori Hanna Smith Helsingin yliopiston alaisesta Aleksanteri-instituutista kertoo syyt, miksi Suomen Nato-jäsenyyshakemus ei olisi Ukrainan sodan oloissa välttämättä järkevä liike. Voisi olla, että sitä ei katsottaisi hyvällä edes lännessä.

- Tämä kiristäisi tilannetta aika pahasti. Nyt ei kannata riskeerata, koska voi olla, että kumpikin puoli, Venäjä ja Yhdysvallat, hylkäisivät, Smith sanoo Uudelle Suomelle.

Venäjän todennäköinen reaktio olisi luonnollisesti nihkeä, mutta niin siis mahdollisesti Naton ja Yhdysvaltojenkin, jolla on kriisiä lietsoneen Venäjän kanssa parhaillaan kädet täynnä, ja se ei ehkä haluaisi tähän herkkään asetelmaan häiriötekijöitä.

Viimeksi Yhdysvalloista on tullut viesti, että se saattaa lisätä raskasta aseistusta, muun muassa panssarivaunuja Baltiaan ja muualle Itä-Eurooppaan. Varmuutta siitä ei ole ja kyseessä saattaa Smithin mukaan olla eräänlainen koepallo Venäjän suuntaan, jolloin nyt katsotaan ensin sikäläiset reaktiot.

Uuden aseistuksen tulo Venäjän rajoille saattaa olla Suomen itänaapurille jopa ikävämpi asia kuin Naton laajentuminen.

Voisiko omia valintojaan korostava Suomi olla mahdollisine Nato-hakemuksineen liikkeellä ylipäätään yksin?

- Jos Suomi olisi hakijana yksin, se ei olisi paras konteksti. Ruotsin kanssa tilanne olisi aivan erilainen ja jos mukana olisivat vielä esimerkiksi Itävalta ja Irlanti konteksti olisi parempi. Yhteisessä rintamassa olisi aivan eri asia kuin, että hakisi yksin, Smith arvioi.

Suomen Nato-optio on siis tämän näkemyksen perusteella eräänlainen kimppaoptio. Sisään menisi seuraavallakin kerralla enemmän kuin yksi maa samaan tyyliin kuin Naton laajentuessa kylmän sodan jälkeen kolmeen eri otteeseen vuosina 1999, 2004 ja 2009.

Yksikään Smithin luettelemista maista ei jäsenhakemusta ole kertonut suunnittelevansa, ei myöskään Suomi.



Pitäisikö Suomen pyrkiä Naton jäseneksi?
65%Kyllä

35%Ei

1589 ääntä annettu"
 
Eikö Kudrin ole kuitenkin jonkinasteinen Putin-kriitikko eikä "luottomies".
 
Eikö Kudrin ole kuitenkin jonkinasteinen Putin-kriitikko eikä "luottomies".
Kudrinin kritiikki on tainnut kohdistua lähinnä Putinin & tsekistiklikin taloudenpitoon. Saattaa olla, että näillä Kremliä miellyttävillä turvallisuuspoliittisilla lausunnoilla hän petaa itselleen paluuta neuvonantajan paikalle.
 
Eikö Kudrin ole kuitenkin jonkinasteinen Putin-kriitikko eikä "luottomies".
On esittänyt lievää kritiikkiä taloudenhoidosta, mutta läpensä Kremlin mies. Lievällä kritiikillä näyttää oppositiolta, vaikkei todellisuudessa ole.
 
On esittänyt lievää kritiikkiä taloudenhoidosta, mutta läpensä Kremlin mies. Lievällä kritiikillä näyttää oppositiolta, vaikkei todellisuudessa ole.

Voitaneen siis puhua "luottokriitikosta" josta ei ole juuri harmia mutta joka luo keinotekoista uskottavuutta Venäjän 'demokratialle'... :rolleyes:
 
Katsokaapa näitä tuloksia. Vahvistaa yhä vain entisestään sitä, että vaikka NATOon olisi kiva kuulua niin hullu on se, joka koko elämäntapansa näiden muiden apuun perustaa. Pohjois-Amerikkalaisista sentään yli 50% kannattaa sitä että 5.artiklan tarpeelliseksi katsotut toimet ovat nimenomaan sotatoimia. Eurooppalaista NATOa haikaileville tämä on kurjaa luettavaa.

http://yle.fi/uutiset/kysely_nato-m...enajan_pienia_naapureita/8063456?ref=leiki-es
Kysymyksen asettelu ei ollut edes suomeksi se minkä tulkitsit sen olevan. En myöskään ole ollenkaan vakuuttunut että kysymyksen asettelu olisi ollut edes sama kaikilla kielillä, mikä todellakin vaikuttaa tuloksiin.
"Vain 38 prosenttia saksalaisista vastasi myöntävästi, kun heiltä kysyttiin, kannattavatko he sotilaallisen voiman käyttöä, jos Venäjä päätyy vakavaan sotilaalliseen konfliktiin jonkin Nato-liittolaisiimme kuuluvan naapurimaansa kanssa".
Tuon voi tulkitaa vaikka niinkin, että jos viro hyökkää provosoimatta venäjälle , niin pitäisikö saksan osallistua sotilaallisesti virolaisten rinnalla hyökkäykseen?
Ei kyllä yhtään ihmetyttäisi jos muissakin NATO maissa USA mukaanlukien tulisi tuollaisella jälkimmäisellä kysymyksen asettelulla kielteisiä tuloksia.
Mitäpä jos oikeasti oltaisiin kysytty pitääkö kunkin maan osallistua sotilaallisesti 5 artiklan mukaisesti jos jonkin toisen NATO maan kimppuun provosoimatta hyökätään. Siihen olisi saksalaisiltakin tullut jo hieman enmmän kannatusta. Siellä vaan ollaan tottuneempia täsmällisempään kysymyksen asetteluun. Mielenkiintoisinta luettavaa tosin olisi saatu jos olisi kysytty 5 artiklan tulkinnasta tilanteessa jossa yksi NATO maa hyökkää toiseen NATO maahan, esim turkki kreikkaan tai toisinpäin. Tuskinpa tulkinta ainakaan sellainen tulisi olla että muiden NATO maiden tulisi puolustaa molempia samaan aikaan, eli taistella itseään vastaan ...
Ps, itse 5. artikla on kyllä varsin hyvin muotoiltu, siinä puhutaan sellaisen NATO valtion puolustamisesta jonne on hyökätty, ei sellaisen joka on itse hyökännyt.
 
  • Tykkää
Reactions: s91
Tavallinen Saksalainen ei halua lähettää omaa Klaus-poikaansa tai naapurin Jurgeniä rynnäkkökiväärin kanssa juoksuhautoihin 3000kilometrin päähän kuolemaan. Moni tavallinen tallaaja varmasti mieltää sotilaallisen voiman käytön joko/tai vaihtoehtona. Tuskimpa täälläkään kovin innokkaasti oltaisiin poikiamme lähettämässä esim Turkkiin jos olisimme NATOssa.

Eiköhän NATO:ssakin lähdetä siitä että jokainen hoitaa oman tonttinsa ja muut tukevat sitä tarpeen vaatiessa. Jos vaikka Latvia joutuu Venäjän sotilaallisten toimien kohteeksi niin en oleta että Saksasta lähtee jääkäriprikaati avuksi. Naapurimaat + USA lähettää sen verran maavoimaa/suorittavaa osastoa kun kokee tarpeelliseksi/kykenee. Kaukaisemmat liittolaiset, kuten vaikkapa Saksa ja Ranska tarjoaa sitten kaikkea muuta. Huoltoa, logistiikkaa, tilannetietoa, ilmavalvontaa, merivalvontaa jnejnejne.

Vastaukset olisivat saattaneet olla toisenlaisia jos kysymys olisi saksalaisille aseteltu esim "Jos Venäjä joutuu sotilaalliseen konfliktiin NATO-liittolaisemme kanssa hyväksytkö osallistumisemme operaatioon jolla varmistetaan liittolaisemme ilmatilan ja merialueen koskemattomuus?"
 
Tuon voi tulkitaa vaikka niinkin, että jos viro hyökkää provosoimatta venäjälle , niin pitäisikö saksan osallistua sotilaallisesti virolaisten rinnalla hyökkäykseen?
Ei kyllä yhtään ihmetyttäisi jos muissakin NATO maissa USA mukaanlukien tulisi tuollaisella jälkimmäisellä kysymyksen asettelulla kielteisiä tuloksia.
Mitäpä jos oikeasti oltaisiin kysytty pitääkö kunkin maan osallistua sotilaallisesti 5 artiklan mukaisesti jos jonkin toisen NATO maan kimppuun provosoimatta hyökätään. Siihen olisi saksalaisiltakin tullut jo hieman enmmän kannatusta. Siellä vaan ollaan tottuneempia täsmällisempään kysymyksen asetteluun. Mielenkiintoisinta luettavaa tosin olisi saatu jos olisi kysytty 5 artiklan tulkinnasta tilanteessa jossa yksi NATO maa hyökkää toiseen NATO maahan, esim turkki kreikkaan tai toisinpäin. Tuskinpa tulkinta ainakaan sellainen tulisi olla että muiden NATO maiden tulisi puolustaa molempia samaan aikaan, eli taistella itseään vastaan ...

No nyt menee herra fyysikolla korkealentoiseksi...jopa aivan METAFYYSISELLE tasolle... :rolleyes:
 
Hanna Smith voi olla oikeassa siinä, että Usa ei välttämättä halua sotkea lisää välejään hyväksymällä suomen natoon. Tosin voi olla myös täysin päinvastoin. Suomi tulee pikamenettelyllä natoon ja Usan strategiset kartat saa lisää pelinappuloita balttien puolustamiseen. Kumpi tahansa vaihtoehto, niin voi baltteja. Ei ole helppoa asua maassa mistä Natoherrat puhuvat avoimesti alueena jota ei voida puolustaa.
Tosin samapa tuo. Suomesta ei Natomaata tule ellei tapahdu jotain kummia
 
No nyt menee herra fyysikolla korkealentoiseksi...jopa aivan METAFYYSISELLE tasolle... :rolleyes:
Ei oikeastaan.

Herra @fyysikko ilmaisi asian omalla tavallaan.

Tuota PEW tutkimuslaitoksen kysymyksensasettelua on kritisoitu. Saat aivan erilaiset kyllä/ei prosentit jos sinulta kysytään "Pitäisikö [Natomaa x/maamme] täyttää sopimuksenmukaiset velvollisuutemme jos toiseen Natomaahan hyökätään?" tai jos kysyt "Pitäisikö [Natomaa X/maamme] osallistua sotilaallisesti, jos toinen Natomaa joutuu sotilaalliseen riitan Venäjän kanssa?

Ihan samalla tavalla saa toki vastauksia, ja jopa samansuuntaisia, jos kysyt "Vieläkö faijas imppaa?" tai "Onko isäsi koskaan käyttänyt huumausaineita?", mutta vastausten arvioinnissa voi olla erilaisia tulkintoja.

PEW:n tulkintaa on kritisoitu koska se ei monen mielestä vastannut mitä kysyttiin, vrt. imppauskysymys, johon voitaisiin otsikoida että 98% faijoista ei enää imppaa.
 
Hanna Smith voi olla oikeassa siinä, että Usa ei välttämättä halua sotkea lisää välejään hyväksymällä suomen natoon. Tosin voi olla myös täysin päinvastoin. Suomi tulee pikamenettelyllä natoon ja Usan strategiset kartat saa lisää pelinappuloita balttien puolustamiseen. Kumpi tahansa vaihtoehto, niin voi baltteja. Ei ole helppoa asua maassa mistä Natoherrat puhuvat avoimesti alueena jota ei voida puolustaa.
Tosin samapa tuo. Suomesta ei Natomaata tule ellei tapahdu jotain kummia
Hanna Smith on Venäjän tutkija, ei Amerikkalalan kuten Charly.

Ischingerin juttuun pitää palata mutta nyt en jaksa.
 
Hanna Smith voi olla oikeassa siinä, että Usa ei välttämättä halua sotkea lisää välejään hyväksymällä suomen natoon. Tosin voi olla myös täysin päinvastoin. Suomi tulee pikamenettelyllä natoon ja Usan strategiset kartat saa lisää pelinappuloita balttien puolustamiseen. Kumpi tahansa vaihtoehto, niin voi baltteja. Ei ole helppoa asua maassa mistä Natoherrat puhuvat avoimesti alueena jota ei voida puolustaa.
Tosin samapa tuo. Suomesta ei Natomaata tule ellei tapahdu jotain kummia

Itse näkisin asian siten, että jenkit pitävät asian avoinna, koska tuon kortin pelaamisesta nyt ei olisi mitään erityistä hyötyä, pelaamatta jättämisestä ei koidu haittaa ja tarvittaessa kortin voi pelata erittäin nopeastikin.
 
Tuota PEW tutkimuslaitoksen kysymyksensasettelua on kritisoitu. Saat aivan erilaiset kyllä/ei prosentit jos sinulta kysytään "Pitäisikö [Natomaa x/maamme] täyttää sopimuksenmukaiset velvollisuutemme jos toiseen Natomaahan hyökätään?" tai jos kysyt "Pitäisikö [Natomaa X/maamme] osallistua sotilaallisesti, jos toinen Natomaa joutuu sotilaalliseen riitan Venäjän kanssa?

Jep, tämän voin helposti uskoa, mutta lähinnä meinasin noita esitettyjä skenaarioita, mitkä mielestäni menivät hieman ylianalysoinnin puolelle :D Tietty en voi kiistää etteikö olisi "hauskaa" ja NATO-maat Turkki ja Kreikka ottaisivat erää ja molemmat pyytäisivät artikla 5:n apua.
 
Ischinger kertoi Kultarannassa miten NATO:ssa pohdittiin Naton laajenemisesta kun hän oli mukana.

Testissä oli kolme osaa:

1) Haluaako maa Natoon?
2) Haluaako Nato maan Natoon?
3) Onko maan liittymisellä Natoon hyötyä Naton puolustuksen kannalta?

Jos tuosta pohtisi miten sama testi toimisi Suomen osalta, en olisi liian pessimistinen.

A):n osalta Soini on sanonut miten asiat ovat, ja harvemmin olen Soinin kanssa samaa mieltä. Soininhan kertoi että jos Suomi halutaan Natoon, johtajat menevät mökille, saunovat, puhuvat jutun läpi ja tulevat ulos ilmoittaen että nyt mennään.

Tätä tukee jo jonkun aikaa sitten tehty kysely, jonka mikaan 63% kannattaa Natoon liittymistä jos valtionjohto kannatta. Venäjän hölmöilyjen jälkeen numerot ovat todennäköisesti isompia.

B):n osalta kysymys tarkoittanee oikeasti isoja Nato-maita. Vaikka Kreikka on blokannut Makedonian EU-tsäänshit ja Nato-tsäänshit, johtuen C):stä, kukaan ei ole laittanut helleeneille kunnon motiivia. Käsittääkseni C):stä johtuen Suomi olisi eri asemassa.

C):n Osalta vastaus on selkeä. Rajan Tuplaantuminen vie paljon Venäjän voimaa. Iso SA-aikainen sotajoukko lisää Naton voimaa Venäjän lähialueella.

Kaikenkaikkiaan tämä ei ole ongelma.

............

Ongelma on tuo hakemuksenaikainen periodi. Sen ajaksi joudumme hankkimaan jonkunlaisen suojan. Parhaimmillaan se olisi jenkkien turvallisuustakuut. Huonoimmillaan se olisi ylimääräisinä kertausharjoituksia prikaatitasolla, tai useissa, hakuaikana.
 
Ongelma on tuo hakemuksenaikainen periodi. Sen ajaksi joudumme hankkimaan jonkunlaisen suojan. Parhaimmillaan se olisi jenkkien turvallisuustakuut. Huonoimmillaan se olisi ylimääräisinä kertausharjoituksia prikaatitasolla, tai useissa, hakuaikana.

Tarkoitatko, että Venäjä lähtisi Suomea vastaan hyökkäykseen vain siksi, että Suomi hakee NATO-jäsenyyttä? Ymmärtäisin jonkun hybriditouhun samaan tyyliin, millä se koitti torpata Ukrainan lähestymisen EU:n suuntaan, mutta korruptoitumatonta ja venäläisvähemmistötöntä Suomea vastaan sekin olisi astetta vaikeampaa.
 
Tarkoitatko, että Venäjä lähtisi Suomea vastaan hyökkäykseen vain siksi, että Suomi hakee NATO-jäsenyyttä? Ymmärtäisin jonkun hybriditouhun samaan tyyliin, millä se koitti torpata Ukrainan lähestymisen EU:n suuntaan, mutta korruptoitumatonta ja venäläisvähemmistötöntä Suomea vastaan sekin olisi astetta vaikeampaa.

Todennäköisimmin olisi "vain" jotain ilmatilan loukkailua ja kaikenlaista yleistä vittuilua, suomalaisia karkotettaisiin Venäjältä "vieraan vallan agentteina" ja vastaavaa. Venäjällä alkaa kavereiksi kotimaan mediassa maalailtavatkin tahot olla niin vähissä, että aivan holtitonta vastakkainasettelua Suomen kanssa tuskin nähtäisiin, uskoakseni "parhaassa tapauksessa" ennen pitkää voitaisiin Suomesta jopa maalata jonkinlainen "ymmärtävä taho NATOn sisällä" kuten nyt on laita EU:n kanssa. Ei ruohonjuuritason yhteistyö suomalaisten ja venäläisten kanssa rajan pinnassa mihinkään katoaisi NATOn myötä. Mutta toimintatilaa hybriditouhuun rajoittaa tosissaan tuo, ettei täällä ole mitään separatismihenkistä venäläisvähemmistöä tai muitakaan sisäisiä konflikteja joita voitaisiin huolella kohennella ja lisäillä polttoainetta. Venäläisistä erittäin suuri osa luulee Suomen olevan NATOn jäsen (RT:ssäkin tässä on erehdytty useasti nimeämällä Suomi NATO-maaksi) joten kansan syviä rivejä ei saatane sillä verukkeella härkittyä kymmenin tuhansin teuraalle Suomea vastaan, koska meidän NATO-jäsenyys muodostaa niin kertakaikkisen akuutin uhan Venäjän olemassaololle, tms.

Jos jäsenyyttä haettaisiin tosiaan ihan avoimesti, eikä "muka-yllätyksenä" liityttäisi kuten Baltian maat (tottahan toki Venäjä tiesi asiasta jo etukäteen), niin en olisi kauhean peloissani vaikka suojanamme olisi vain omat Puolustusvoimat. Eipä se hirveästi nykytilanteesta eroa eikä nytkään pelota. Tottahan toki siellä elämöitäisiin ja kiukuteltaisiin itärajan takana enemmän, mutta kuumaa ilmaa se mitä todennäköisimmin olisi. Eroamme aika paljon esim. Baltian maista siinä, että täällä vaan yksinkertaisesti ei ole sotilaallista tyhjiötä, minkä täyttäisi joko Venäjän uhka tai NATOn lupaukset - Puolustusvoimat liudentaa kummasti Venäjän uhkaa ja NATO ei ole ainoa oljenkorsi vaan puolustuskyvyn lisäys nykyisen alueellisella tasolla (huomioiden tarkastelussa myös Leningradin sotilaspiirin joukot) merkittävän sotavoiman päälle.

Voin tietty olla väärässä tässä. Paavo Väyrynen lienee Suomessa ainoa joka ei ole koskaan ollut väärässä, kerranhan hänkin jopa luuli olevansa väärässä, mutta huomasi sitten erehtyneensä.
 
  • Tykkää
Reactions: s91
Suomi tuskin liittohakemusta laittaa, jos on täysin varmaa, että se aiheuttaa ravakan sotilaallisen reaktion Venäjän suunnalta. Miettikäähän nyt sitä hetkinen ja tulette varmasti samaan tulokseen. Ja sikäli turha on tätä vatveloida, koska time crisis ei ole SE hetki, kun Natokaan ulvoen raastaa uusia "liittolaisia". Kyllä seuraava sauma tulee vain ja ainoastaan sillä tiimalla, kun Venäjä on riittävän heikko pannakseen hanttiin. Näin se maailma makaa.

adamin toivomuskirjeitätransatlanttiliitolle-kommentointilaatikosta voi sanoa sen verran, että tuolla tavoin argumentoiduilla perusteilla ei yksikään täysjärkisyyttä edes lähentelevä päättäjä tee päätöksiä suuntaan eikä toiseen. Edes Suomi ei tee päätöksiä siltä pohjalta tällaisessa asiassa, että mikä mahtaisi tuntua Usasta mahdollisimman ihanalta...ihan niin pitkällä ei sentään vielä olla. Ja toivottavasti ei edes tulla. Turvallisuuspolitiikan päätökset tehdään maailmassa tiukasti oma etu edellä....ei siihen sentään sotketa ideologista höttöä ihan mainitussa määrin. Ei edes Suomessa.
 
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Back
Top