Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Primus inter pares. Näin on Hagglundista sanottu. Muistatteko, kuka sanoi?
Ettei olisi ollut hra Hägglund itse? Mies, jonka edellä kulkee vain maine.
Pidemmällä aikavälillä kansainvälinen tilanne ei lienny, siitä pitää huolen ylikansoitus ja saastuminen ja resurssien loppuminen. Itse näkisin, että sadan vuoden aikajaksolla kansainvälinen tilanne on menossa ennen näkemättömäksi helvetiksi, jota ihmiskunnan historiassa ei ole ennen nähty. Jos ennen sodittiin poliitikkojen sotia niin seuraavaksi me sodimme hävityssotia joissa tapetaan resurssien kuluttajia. Linkola saattoi olla oikeassa.
Meillä on kaksi vaihtoehtoa:
A) hävittää miljardeja ihmisiä jotta planeetan merien kalakannat, vesistöt ja ilman ja maan laatu paranevat.
B) tehdä teknologialoikka 10 miljardin ihmisen elättämiseksi.
Pikkuisessa Grönlannin mannerjäätikössä ja vielä suuremmassa Antarktiksen mannerjäätikössä on makeaa vettä miljardeille.
Ne on tulossa. Lexus tekee jo leijuvaa skeittilautaa. Kasa näitä AMV:n alle niin siinä on!Voidaanko Hägglundia siis itse asiassa pitää Suomen Chuck Norrisina? Tietysti jos Chuck Norris olisi puhunut ilmamekanisoiduista joukoista niin Suomessa olisi jo panssareiden tilalla ilmamekanisoituja joukkoja...
Ettei olisi ollut hra Hägglund itse? Mies, jonka edellä kulkee vain maine.
Unto Hämäläinen tänä keväänä.Primus inter pares. Näin on Hagglundista sanottu. Muistatteko, kuka sanoi?
Ensinnäkin, jos näköpiirissä ei ole olosuhteita, joissa edes haluaisimme luopua asevelvollisuudesta, mitä tarvetta on kirjata sitä perustuslakiin?Mielestäni viet tässä keskustelua hyvin akateemiseen suuntaan. Tällä maantieteellisellä asemalla ja väestömäärällä (sekä verotuloilla) ei ole ainakaan tällä hetkellä näköpiirissä sellaista tulevaisuutta, että asevelvollisuus ei olisi meille paras keino maanpuolustukseen. Toki sellainenkin päivä voi koittaa, että jotakin muuttuu ratkaisevasti. Mutta eihän mikään päätös ole kokonaan muuttamaton. NATO-jäsenyys vaatisi jokatapauksessa muutoksia perustuslakiin ja samalla siihen voitaisiin kirjata sitoutuminen asevelvollisuuteen. Toki asia voitaisiin edelleen tarvittaessa muuttaa ihan siinä kuin voimme milloin vain tehdä Suomesta vaikka monarkian, jos selkeästi melkein koko kansa sellaista haluaisi.
Ensinnäkin, jos näköpiirissä ei ole olosuhteita, joissa edes haluaisimme luopua asevelvollisuudesta, mitä tarvetta on kirjata sitä perustuslakiin?
No, en sanoisi että ei olisi tarvetta mihinkään muutoksiin. Puolustusliiton jäsenyys edellyttää, että hyökkäys yhtä maata kohtaan on hyökkäys kaikkia jäseniä kohtaan. Kyllä tämä olisi perustuslakiin kirjattava, sillä jäsenyyden myötä voisimme olla jonakin päivänä sodassa ilman, että eduskunta asiasta yhtään mitään sanoo.Toiseksi, NATO-jäsenyys ei todennäköisesti vaadi mitään muutoksia perustuslakiin, koska siinä hän ei muuteta poliittisen päätöksenteon mekanismeja samalla tavoin kuin vaikkapa EU-jäsenyydessä. Muutenkin olisi typerää juuri siinä yhteydessä sitoutua asevelvollisuuteen, kun juuri NATO-jäsenyys muuttaa Suomen turvallisuustarpeita.
Jäi vastaamatta siksi, että en näe perustuslakiin merkittyä sitoutumista asevelvollisuuten minään päätöksenteon kahleena, joten kysymys ei ole kohdallani validi. Voisimme edelleen halutessamme muuttaa asian, eikä asia olisi meidän tahdostamme riippumaton kahle.Joka tapauksessa sinulta jäi vastaamatta, miksi haluat kahlehtia suomalaisen päätöksenteon vapautta. Tällaista kahlehdintaa tarvitaan yksilönoikeuksien kohdalla, jotta valtio ei voi ryhtyä sortamaan yksilöitä tai vähemmistöjä, mutta asevelvollisuuden kohdalla ei ole kyse tästä, vaan ennemminkin päinvastaisesta.
Kyllähän sellaiset olosuhteet itseasissa ovat näköpiirissä, missä saattaisimme kuvitella olevamme niin turvassa NATO-turvatakuiden takana, että asevelvollisuudesta luopuminen voisi saada kannatusta. Tarkoitukseni oli vain kiinnittää huomiota siihen, että näköpiirissä ei ole sellaisia olosuhteita, jossa puolustuksemme voitaisiin aidosti hoitaa jotenkin paremmin kuin asevelvollisuuden keinoin. Tämähän ei kuitenkaan estä, että rauhan ajan pidentyessä ammattiarmeija saisi kannatusta ja asevelvollisuudesta luovuttaisiin näennäisen turvallisuuden tunteen takia.
No, en sanoisi että ei olisi tarvetta mihinkään muutoksiin. Puolustusliiton jäsenyys edellyttää, että hyökkäys yhtä maata kohtaan on hyökkäys kaikkia jäseniä kohtaan. Kyllä tämä olisi perustuslakiin kirjattava, sillä jäsenyyden myötä voisimme olla jonakin päivänä sodassa ilman, että eduskunta asiasta yhtään mitään sanoo.
Jäi vastaamatta siksi, että en näe perustuslakiin merkittyä sitoutumista asevelvollisuuten minään päätöksenteon kahleena, joten kysymys ei ole kohdallani validi. Voisimme edelleen halutessamme muuttaa asian, eikä asia olisi meidän tahdostamme riippumaton kahle.
Tummennus sivuun kirjoittaneen.No, koita nyt päättää, olemmeko turvassa ja asevelvollisuudesta voi luopua, vai emme ole ja ei voi luopua. Mitä näennäiseen turvallisuuteen tulee, niin ethän pysty tietämään sitä, onko kyse näennäisestä turvalliisudesta vai oikeasta turvallisuudesta. Sihenhän koko "näennäinen" sanan määritelmä perustuu, ettet sinä pysty subjektiivisesti tietämään sitä, onko kyse oman pääsi kehittämästä illuusiosta vai todellisuudesta. Joka tapauksessa se, että sinä et hyväksy demokratiaa, ei ole mikään peruste sen käyttämättömyydelle.
No Perustuslakivaliokuntahan nämä asiat lopulta ratkaisee. Itse olen varma, että perustuslakivaliokunta näkee sopimuksen aiheuttaman velvoitteen pitää toista jäsenmaata kohtaavan hyökkäyksen myös hyökkäyksenä Suomea vastaan sellaisena päätösvallan siirtämisenä eduskunnan tahdon ulkopuolle, ettei asiaa voida päättää ilman perustuslainsäätämisjärjestystä tai mieluummin perustuslain muutosta. Mutta kunnes valiokunta lausuu painavan sanansa, niin varmuutta ei saada.Enpä usko. Esimerkiksi USA:n perustuslaissa ei ole sanaakaan NATO-velvoitteesta.
Voitko kertoa, miksi ylipäätään haluat asian perustuslakiin, jos et juurikin poliittisen päätöksenteon kahlitsemiseksi, eli siksi, ettei kyseistä asiaa muutettaisi niin helposti?
Suuri osa suomalaisista on henkisesti ja moraalisesti vapaamatkustajia jo nyt, NATO jäsenyys siihen vasta rohkaiseekin.
Pöh. Mika Aaltola kiteyttää tämän aika hyvinSuuri osa suomalaisista on henkisesti ja moraalisesti vapaamatkustajia jo nyt, NATO jäsenyys siihen vasta rohkaiseekin.
Ei ole mitään satuliittoja. On vain Nato.Tarvittaisiin veretseisauttava tiedotuskampanja vinoutuneiden asenteiden korjaamiseen ennen liittymistä, missä käytäisiin läpi NATOn edut ja myös rajoitteet, ja se ettei se ole ikuinen turvasyli joka poistaa meiltä velvollisuuden suojella maatamme Venäjän aggressioilta ääritilanteessa. Samoin se ei anna meidän poliitikoille mitään keinotekoista "munaa" vaan se pitää kasvattaa ihan itse. Länsimaiseen arvoyhteisöön kuulumme jo. Kun nämä uppoaisi syvien rivien kaaleihin niin liittyminen olisi ajankohtaista.
Tosin vielä parempi olisi löytää meille tie joka käytännössä takaa samat edut ja velvoitteet sotatilanteessa mutta joka ei sumenna sitä tosiasiaa että meille merkityksellinen apupotentiaali on 1) USA ja 2) muutama muu lähialueen NATO-maa ja tietty Ruotsi. Velvoitteethan meillä pitkälti jo on kaikissa realistisissa skenaarioissa. Kolmenvälinen puolustussopimus Suomi-Ruotsi-USA ratkaisisi aika monta ongelmaa ja siinä voisi olla ehtona riittävä rahoitus puolustukseen.
Ei ole mitään satuliittoja. On vain Nato.
Yhdestä asiasta olen Soinin kanssa samaa mieltä: Korpilampikäsikirjoituksesta. Soinihanvtotesi että jos Suomi halutaan NatoonNatoon, menevät presidentti ja puoluejohtajat mökiin, keskustelevat ja tulevat ulos ja ilmoittavat että nyt mennään.
Tuossa tapauksessa onkin "yleinen mielipide" aivan selvä.
Niin, eihän Stubb sovi maailmankuvaasi.Niinistö, sipilä ja soini pystyvät viemään Suomen Natoon ainakin kansan puolesta, niin ja Stubb onhan siinä kiilapoikana vielä.