Ischinger kertoi Kultarannassa miten NATO:ssa pohdittiin Naton laajenemisesta kun hän oli mukana.
Testissä oli kolme osaa:
1) Haluaako maa Natoon?
2) Haluaako Nato maan Natoon?
3) Onko maan liittymisellä Natoon hyötyä Naton puolustuksen kannalta?
Jos tuosta pohtisi miten sama testi toimisi Suomen osalta, en olisi liian pessimistinen.
A):n osalta Soini on sanonut miten asiat ovat, ja harvemmin olen Soinin kanssa samaa mieltä. Soininhan kertoi että jos Suomi halutaan Natoon, johtajat menevät mökille, saunovat, puhuvat jutun läpi ja tulevat ulos ilmoittaen että nyt mennään.
Tätä tukee jo jonkun aikaa sitten tehty kysely, jonka mikaan 63% kannattaa Natoon liittymistä jos valtionjohto kannatta. Venäjän hölmöilyjen jälkeen numerot ovat todennäköisesti isompia.
B):n osalta kysymys tarkoittanee oikeasti isoja Nato-maita. Vaikka Kreikka on blokannut Makedonian EU-tsäänshit ja Nato-tsäänshit, johtuen C):stä, kukaan ei ole laittanut helleeneille kunnon motiivia. Käsittääkseni C):stä johtuen Suomi olisi eri asemassa.
C):n Osalta vastaus on selkeä. Rajan Tuplaantuminen vie paljon Venäjän voimaa. Iso SA-aikainen sotajoukko lisää Naton voimaa Venäjän lähialueella.
Kaikenkaikkiaan tämä ei ole ongelma.
............
Ongelma on tuo hakemuksenaikainen periodi. Sen ajaksi joudumme hankkimaan jonkunlaisen suojan. Parhaimmillaan se olisi jenkkien turvallisuustakuut. Huonoimmillaan se olisi ylimääräisinä kertausharjoituksia prikaatitasolla, tai useissa, hakuaikana.
Seitsemän konditionaalia ja kolme konditionaalilausetta. Näillä pohjilla sitä on helppoa tehdä turvallisuuspoliittisia päätöksiä. Onnea.