Laamanator
Eversti
En vetäisi johtopäätöksiä Yhdysvaltain geopolitiikasta yhden presidenttiehdokkaan yhdestä lauseesta... Päätelmä Yhdysvaltain halusta tukea Suomea voi kuitenkin olla oikea.
Missä vaiheessa olen tehnyt johtopäätöksen Yhdysvaltojen geopolitiikasta yksittäisen poliitikon lausunnon perusteella? Ei geopoliittisiin asetelmiin parin poliitikon päähänpistot vaikuta.
Olen tällä foorumilla ja tässäkin ketjussa monen monta kertaa toistuvasti korostanut sitä, että Yhdysvaltojen näkökulmasta Suomen (ja Ruotsin) geopoliittinen asema on tärkeä, mikäli Yhdysvallat ja Nato haluavat tällä suunnalla tai arktisessa ulottuvuudessa toimia omien etujensa mukaisesti, toimia Venäjää vastaan tai puolustaa Baltian maita. Koska Suomi pystyy myös pitämään oman tonttinsa puhtaana, on Suomella tässä strategisessa viitekehyksessä varsin korkealle noteerattu välinearvo. Suomi voi olla jonkun läntisen intressiryhmän kannalta jopa hyödyllinen - vähintään tykinruokana.
Saman huomasivat aikanaan myös saksalaiset heti talvisodan jälkeen, jolloin Suomi muuttuikin yhtäkkiä Molotov-Ribbentrop-sopimuksen kauppatavarasta halutuksi liittolaiseksi. Silloinkin Suomeen kärrättiin runsaasti aseita ja propagoitiin ankarasti saksalaissuuntauksen puolesta. Vastaavasti Saksassa reivattiin kansallissosialistista rotuoppia suomalaisia suosivampaan asentoon ja jopa Himmler soitteli kanteletta. Nykyään tilalla on Nato-propaganda ja amerikkalaisvalmisteiset aseet.
Nimenomaan tämän takia suomalaisten kannattaa olla tässä asiassa nyt aivan erityisen tarkkana. Käytännössä nyt viime vuosina Natosta maanpuolustukselle mahdollisesti saatava merkittävin lisäarvo on jo saatu, joten varsinainen kiire on ohi. Nyt ei kannata eikä tarvitse hötkyillä, vaikka yhä voimistuvan Nato-propagandarummutuksen perusteella läntinen osapuoli näyttää haluavan Suomelta kovasti jotain myös vastineeksi. Nyt kannattaa rauhassa lastata rautaa lahkeeseen ja pitää ruuti kuivana - siinä ohessa kun kudotaan toisillemme sukkia ja seurataan tilanteen kehittymistä.
Samalla voitaneen myös tunnustella, että minkälaisella sopimuksella Venäjä voisi olla valmis nokittamaan Yhdysvaltojen "tarjousta", sillä myös Venäjällä on Itämeren alueella geopoliittisia tarpeita, joille voitaneen myös jonkinlainen hintalappu määritellä.