Suomi NATOn jäseneksi - or not?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja RPG83
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
  • Tagit Tagit
    nato

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    885
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
^Varsin pehmeä, koska ne olis kuitenkin korjattavana koko ajan.
 
Alpo Rusi: Näin Venäjän tiedustelupalvelu vaikuttaa Suomessa
http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/alpo_rusi_venajan_tiedustelu-43280

Venäjän kehittynyt hybridisota on Alpo Rusin mukaan haaste Suomelle.

Venäjän tiedustelupalvelulla on Suomessa viisi ydintavoitetta, sanoo pitkän linjan diplomaatti ja historiantutkija Alpo Rusi. Hän puhui maanantaina Wilfried Martens Centre for European Studiesin ja Suomen Toivo -ajatuspajan tiedusteluseminaarissa Helsingissä.

Ensisijaisena tavoitteena on Alpo Rusin mukaan Nato-keskustelun estäminen. Toiseksi pyritään tukemaan "operatiivisten kontaktien avulla” Venäjää ymmärtävää politiikkaa ja heikentämään Venäjälle kriittisten ja Nato-myönteisten poliitikkojen asemaa.

Rusi nostaa esimerkiksi 2000-luvun alun Nato-keskustelun.

– Ei ole sattumaa, että vuonna 2003 eduskuntavaalien yhteydessä johtava Nato-keskustelun vastustaja oli Jaakko Laakso (vasemmistoliiton kansanedustaja 1991-2011). Hänet on Mitrohinin arkistojen mukaan rekrytoitu 1973 peitenimellä ”Jan”.

Rusi viittasi KGB:n arkistonhoitaja Vasili Mitrohinin (1922-2004) vuonna 1992 loikatessaan länteen tuomaan materiaaliin. Verkkouutiset paljasti arkiston saloja viime syksynä pitkässä juttusarjassa.

Kolmantena Venäjän tiedustelun tavoitteena Rusi mainitsee suomalaisen median kontrolloinnin.

– Halutaan, että Suomen tiedotusvälineet erottuisivat läntisessä kuvassa Venäjää realistisesti ja harkitusti käsittelevänä mediana.

Neljäs tavoite on Rusin mukaan Suomen taloudellisen riippuvuuden Venäjään kasvattaminen.

Viides liittyy EU:n hajottamiseen kuuluviin poliittisiin pyrkimyksiin.

Haavoittuvainen kohde
Alpo Rusin mukaan Venäjän vaikuttamisoperaatioille on tunnuksenomaista, etteivät Venäjän valtiolliset toimijat suorita niitä itse. Hybridisodan avainrooleissa ovat erilaiset välikädet.

Rusi siteeraa New Yorkin yliopiston professoria ja tiedusteluasiantuntijaa Mark Galeottia.

– Hänen mukaansa Venäjän hybridiarmeijan uusia sotilaita ovat venäläisten yhtiöiden länsimaiset avustajat, hyvin palkatut toimittajat, jotka työskentelevät Venäjän omistamissa medioissa, Venäjälle myönteiset ”asiantuntijat” ja entiset länsimaiset Venäjän lähettiläät, jotka ovat valmiita puoltamaan Venäjän ja lännen yhteistyön lisäämistä lyhytaikaisiin taloudellisiin hyötyihin perustuen ja pitkän tähtäimen strategiset näkökohdat sivuuttaen.

Rusin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on tiukentanut otettaan Venäjän naapurustosta kolmannen kautensa alettua maaliskuussa 2012.

Suomen Rusi näkee haavoittuvaisena kohteena hybridisodalle.

– Suomi on EU:n jäsen ja poliittisesti osa länttä, mutta geopoliittisesti Venäjän naapuri, Rusi sanoo.

Hän muistuttaa valittaneensa useasti siitä, että lustraatio (ilmiantajien ja ex-kommunistien "puhdistus") jäi Suomessa tekemättä 1990-luvun alkupuolella.

– Suomettuminen oli mielestäni Neuvostoliiton hybridioperaatio Suomen pitämiseksi sotilasetupiirissä sekä myös suomalaisten saamiseksi vähittäin neuvostomielisiksi – mikä ei ollut helppo tehtävä, hän jatkaa.

Verkostot selvittämättä
Suomettumisen selvittämisen tulisi Alpo Rusin mukaan olla osa Suomen turvallisuuspolitiikkaa.

– Sen pitäisi olla erittäin keskeisessä roolissa, kun pyritään selvittämään esimerkiksi Suomen Nato-jäsenyyden etuja ja haittoja, hän toteaa.

Alpo Rusin mukaan Suomeen neuvostoaikana syntyneet tiedusteluverkostot on jätetty putsaamatta. Hän laskee Stasin lukuihin viitaten, että KGB:llä ja GRU:lla oli Helsingissä ainakin sata ”nuoremman polven operatiivista kontaktia”.

– Näistä on voinut syntyä uudet verkostot. Määrät voivat olla paljon suurempiakin, mutta pienempiä ne eivät ainakaan ole, Rusi arvioi.

Rusin mukaan Venäjä harjoittaa tänä päivänä myös perinteistä vakoilua aivan kuten kylmän sodan aikaan.

Hänen mukaansa kohdemaissa käytetään jopa toimintaohjeita salassa odottavia niin kutsuttuja ”nukkuvia agentteja” (sleeper agent).

Yksi tällaisten agenttien verkosto paljastui Alpo Rusin mukaan vuonna 2010, kun Yhdysvaltoihin loikannut Venäjän tiedustelupalvelun eversti Sergei Tretjakov paljasti kymmenen 2000-luvun alusta lähtien Yhdysvalloissa toiminutta nukkuvaa agenttia.

Alpo Rusi on eläkkeelle jäänyt ulkoasiainneuvos, kirjailija, tutkija ja diplomaatti. Hän oli suuren huomion kohteena vuodesta 2002 eteenpäin sittemmin perättömäksi osoittautuneen suojelupoliisin vakoiluepäilyn johdosta.
 
Alpo Rusi on oikeassa. Suomen poliittinen johto ei missään tapauksessa halunnut selvittää suomalaisten poliitikkojen yhteyksiä Stasiin tai KGB:hen. Eikä liene tarpeellista selittää miksi eivät halunneet.. Stasin paljastukset ovat vieläkin tekemättä Suomen osalta. Suomen politiikassa toimii edelleenkin sellaisia henkilöitä joilla on rasitteita KGB ja Stasi-yhteyksistä. Esimerkiksi omat salaisuutensa on Väyrysellä, Kanervalla jne.. Menee vielä jokunen vuosi ennen kuin esim. Tiitisen lista saadaan julkisuuteen..

Jo syrjään siirtyneistä sosialisteista Halonen, Tuomioja, Lipponen..jne. olivat keskeisiä tekijöitä Suomen johdossa. Lisäksi presidentti Koivisto oli omalla tavallaan sekaantunut Venäjän yhteyksiinsä.. Yhden kauden presidenttinä ollut Ahtisaari nousi valtaan näiden poliittisten kähmijöiden ulkopuolelta, mutta hänen uudelleen valintansa torpattiin..ja siihenkin oli omat syynsä.
 
NATO-kutsut harvenevat:
"Ensi viikolla Suomen ulkoministeri Timo Soini istuu ensimmäistä kertaa yhteiseen pöytään Nato-maiden ulkoministereiden kanssa, kun puolustusliitto kokoontuu keskustelemaan Afganistanin operaatiosta kaksipäiväisessä kokouksessaan Lissabonissa.
Kokoussalin seinällä on puolustusliiton tunnus, jonka sininen väri symboloi Atlantin valtamerta ja tähden ympärillä oleva ympyrä yhteisyyttä. Rauhankumppanit Suomi ja Ruotsi näyttävät loittonevan entistä kauemmas Nato-ympyrästä, jonka lähellä ne ehtivät olla lähes parikymmentä vuotta Kosovon ja Afganistanin kriisinhallintaoperaatioiden takia.
Kutsuja ministerikokouksiin tulee entistä harvemmin. 2000-luvun alusta alkaen Suomen ulko- ja puolustusministerit ovat osallistuneet Naton kokouksiin yhteensä noin viisi kertaa vuodessa. Puolustusministeriössä arvioidaan nyt, että ulkoministeri Soini ja puolustusministeri Jussi Niinistö osallistuvat todennäköisesti vain muutamiin Nato-kokouksiin koko vaalikauden aikana. Yhteistyö Naton kanssa jää suurelta osin upseereiden ja virkamiesten kontolle.
Syynä harventuneisiin kutsuihin on se, että Naton toiminnan painopiste on palannut kriisinhallinnasta Nato-maiden alueen puolustamiseen. Tästä keskusteleminen ei luonnollisesti kuulu rauhankumppaneille.
Nato-maiden ministerien kalenterit täyttyvät vallan hyvin ilman, että varsinaisen kokouksen jälkeen pitäisi vielä jaksaa keskustella kahden pienen kumppanimaan kanssa.
Ministeritason tapaamisten harvenemisen taustalla on myös käytännön syitä. Osa Nato-kokouksista kestää vain päivän. Terrorismin ja Ukrainan kiristämässä tilanteessa Nato-maiden ministerien kalenterit täyttyvät vallan hyvin ilman, että varsinaisen kokouksen jälkeen pitäisi vielä jaksaa keskustella kahden pienen kumppanimaan kanssa.
Ainakin osassa puolustus- ja ulkoministeriön virkamieskuntaa keskustelumahdollisuuksien harventuminen herättää huolta. Ulkoasiainneuvos Timo Kantola ulkoministeriön poliittiselta osastolta sanoo, että Suomelle olisi hyödyllistä kuulla suoraan Nato-maiden päättäjien suusta, mitä puolustusliitto ajattelee esimerkiksi Venäjästä, Itämerestä tai toiminnasta Isis-järjestöä vastaan.
Neuvotteleva virkamies Heidi Fransila puolustusministeriöstä pitää dialogin vähenemistä valitettavana.
– Kokouksista on saatu ensikäden tietoa Natosta, jota ministeri on voinut jakaa eduskunnassa. Toisaalta Suomi on voinut kertoa kokouksissa omia näkemyksiään, hän sanoo. Fransilan mukaan huoli ministeritason keskustelujen vähentymisestä jaetaan myös Tukholmassa.
Asia oli pinnalla jo viime syksynä, kun Suomikin osallistui Naton huippukokoukseen Walesissa.
– Pelko oli se, että tämä yhteistoiminta, joka oli pitkälti pyörinyt Afganistanin-operaation ympärillä, vähenee, sanoi puolustusministeri Carl Haglund Ylen haastattelussa vuosi sitten.
Kokouksessa Nato valitsi Suomen, Ruotsin, Jordanian, Georgian ja Australian kehittyneen kumppanuuden maiksi. Ulkoministeriöstä kerrotaan, että virkamiestasolla onkin keskusteltu esimerkiksi koulutusasioista, mutta toiveet yhteistyön tiivistämisestä eivät ole realisoituneet ministeritason tapaamisina.
Toistaiseksi näyttää siltä, että rauhankumppanimaat Suomi ja Ruotsi eivät ole keksineet kriisinhallinnan tilalle Natoa kiinnostavaa kokousteemaa."
http://yle.fi/uutiset/analyysi_miksi_suomen_ministereita_ei_enaa_kutsuta_nato-kokouksiin/8487421
 
Alpo Rusi: Näin Venäjän tiedustelupalvelu vaikuttaa Suomessa

Alpo Rusi on oikeassa. Suomen poliittinen johto ei missään tapauksessa halunnut selvittää suomalaisten poliitikkojen yhteyksiä Stasiin tai KGB:hen. Eikä liene tarpeellista selittää miksi eivät halunneet.. Stasin paljastukset ovat vieläkin tekemättä Suomen osalta. Suomen politiikassa toimii edelleenkin sellaisia henkilöitä joilla on rasitteita KGB ja Stasi-yhteyksistä. Esimerkiksi omat salaisuutensa on Väyrysellä, Kanervalla jne.. Menee vielä jokunen vuosi ennen kuin esim. Tiitisen lista saadaan julkisuuteen..

Jo syrjään siirtyneistä sosialisteista Halonen, Tuomioja, Lipponen..jne. olivat keskeisiä tekijöitä Suomen johdossa. Lisäksi presidentti Koivisto oli omalla tavallaan sekaantunut Venäjän yhteyksiinsä.. Yhden kauden presidenttinä ollut Ahtisaari nousi valtaan näiden poliittisten kähmijöiden ulkopuolelta, mutta hänen uudelleen valintansa torpattiin..ja siihenkin oli omat syynsä.

Tuolla on aika huolellinen vitja aiheesta. Vaikka Nato-rintamalla nyt hiljaista onkin, niin...

http://maanpuolustus.net/threads/to...-esiin-yya-haamujen-kaivaminen-kaapista.4663/
 
NATO-kutsut harvenevat:
"Ensi viikolla Suomen ulkoministeri Timo Soini istuu ensimmäistä kertaa yhteiseen pöytään Nato-maiden ulkoministereiden kanssa, kun puolustusliitto kokoontuu keskustelemaan Afganistanin operaatiosta kaksipäiväisessä kokouksessaan Lissabonissa.
Kokoussalin seinällä on puolustusliiton tunnus, jonka sininen väri symboloi Atlantin valtamerta ja tähden ympärillä oleva ympyrä yhteisyyttä. Rauhankumppanit Suomi ja Ruotsi näyttävät loittonevan entistä kauemmas Nato-ympyrästä, jonka lähellä ne ehtivät olla lähes parikymmentä vuotta Kosovon ja Afganistanin kriisinhallintaoperaatioiden takia.
Kutsuja ministerikokouksiin tulee entistä harvemmin. 2000-luvun alusta alkaen Suomen ulko- ja puolustusministerit ovat osallistuneet Naton kokouksiin yhteensä noin viisi kertaa vuodessa. Puolustusministeriössä arvioidaan nyt, että ulkoministeri Soini ja puolustusministeri Jussi Niinistö osallistuvat todennäköisesti vain muutamiin Nato-kokouksiin koko vaalikauden aikana. Yhteistyö Naton kanssa jää suurelta osin upseereiden ja virkamiesten kontolle.
Syynä harventuneisiin kutsuihin on se, että Naton toiminnan painopiste on palannut kriisinhallinnasta Nato-maiden alueen puolustamiseen. Tästä keskusteleminen ei luonnollisesti kuulu rauhankumppaneille.
Nato-maiden ministerien kalenterit täyttyvät vallan hyvin ilman, että varsinaisen kokouksen jälkeen pitäisi vielä jaksaa keskustella kahden pienen kumppanimaan kanssa.
Ministeritason tapaamisten harvenemisen taustalla on myös käytännön syitä. Osa Nato-kokouksista kestää vain päivän. Terrorismin ja Ukrainan kiristämässä tilanteessa Nato-maiden ministerien kalenterit täyttyvät vallan hyvin ilman, että varsinaisen kokouksen jälkeen pitäisi vielä jaksaa keskustella kahden pienen kumppanimaan kanssa.
Ainakin osassa puolustus- ja ulkoministeriön virkamieskuntaa keskustelumahdollisuuksien harventuminen herättää huolta. Ulkoasiainneuvos Timo Kantola ulkoministeriön poliittiselta osastolta sanoo, että Suomelle olisi hyödyllistä kuulla suoraan Nato-maiden päättäjien suusta, mitä puolustusliitto ajattelee esimerkiksi Venäjästä, Itämerestä tai toiminnasta Isis-järjestöä vastaan.
Neuvotteleva virkamies Heidi Fransila puolustusministeriöstä pitää dialogin vähenemistä valitettavana.
– Kokouksista on saatu ensikäden tietoa Natosta, jota ministeri on voinut jakaa eduskunnassa. Toisaalta Suomi on voinut kertoa kokouksissa omia näkemyksiään, hän sanoo. Fransilan mukaan huoli ministeritason keskustelujen vähentymisestä jaetaan myös Tukholmassa.
Asia oli pinnalla jo viime syksynä, kun Suomikin osallistui Naton huippukokoukseen Walesissa.
– Pelko oli se, että tämä yhteistoiminta, joka oli pitkälti pyörinyt Afganistanin-operaation ympärillä, vähenee, sanoi puolustusministeri Carl Haglund Ylen haastattelussa vuosi sitten.
Kokouksessa Nato valitsi Suomen, Ruotsin, Jordanian, Georgian ja Australian kehittyneen kumppanuuden maiksi. Ulkoministeriöstä kerrotaan, että virkamiestasolla onkin keskusteltu esimerkiksi koulutusasioista, mutta toiveet yhteistyön tiivistämisestä eivät ole realisoituneet ministeritason tapaamisina.
Toistaiseksi näyttää siltä, että rauhankumppanimaat Suomi ja Ruotsi eivät ole keksineet kriisinhallinnan tilalle Natoa kiinnostavaa kokousteemaa."
http://yle.fi/uutiset/analyysi_miksi_suomen_ministereita_ei_enaa_kutsuta_nato-kokouksiin/8487421

Kun kylmä sota loppui, Nato keksi kriisinhallinnan saadakseen tehtävän. Sitten meidänkin sotilaamme ja poliitikkomme keksivät vähän jälkijunassa, että kaikki on kriisinhallintaa ja "Suomea puolustetaan nyt muualla". Ja nyt palataan vanhaan.

Toivoa sopii, että tästä vielä jotenkin retuutamme läpi.
 
Tuolla on aika huolellinen vitja aiheesta. Vaikka Nato-rintamalla nyt hiljaista onkin, niin...

http://maanpuolustus.net/threads/to...-esiin-yya-haamujen-kaivaminen-kaapista.4663/


Vaikka menneisyyttä tässäkin Rusin kirjoituksessa pengotaan niin tämä kirjoitus koskee tulenpalavasti nykyhetkeä ja tulevaisuutta miten Suomea ohjaillaan tekemään (vanhan naapurimme toimesta edelleen) "oikeat johtopäätökset" koska meneisyyttä ei ole pengottu pohjamutia myöten julkisuudessa...

Nämä Rusin kirjoitukset ovat erinomainen muistutus ja antaa kuvaa Suomen poliittikkojen ja heidän taustalla vaikuttavien ihmisten "arvomaailmaan" sekä motiiveihinsa, joilla päätöksiä tehdään Suomen ja Naton suhteesta ja kaikesta muustakin joka lähentää Suomea länteen ect.
 
Viimeksi muokattu:
Siinä taas yksi maa joka varmisti omien rajojensa koskemattomuuden..

Putte jyrähtelee...Mitäs luulette että alkaa Itämerellä ja suomen suunnalla tapahtua..?

Kreml: Naton laajeneminen itään johtaa Venäjän vastatoimiin


http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015120220767693_ul.shtml

Kremlin varoitus annettiin pian sen jälkeen, kun Nato-maiden ulkoministerit olivat sopineet balkanilaisen Montenegron kutsumisesta Naton jäseneksi.

Pienestä, 650 000 asukkaan Montenegrosta tullee virallisesti Naton jäsen ensi vuonna.
 
Putte jyrähtelee...Mitäs luulette että alkaa Itämerellä ja suomen suunnalla tapahtua..?

Kreml: Naton laajeneminen itään johtaa Venäjän vastatoimiin


http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015120220767693_ul.shtml

Kremlin varoitus annettiin pian sen jälkeen, kun Nato-maiden ulkoministerit olivat sopineet balkanilaisen Montenegron kutsumisesta Naton jäseneksi.

Pienestä, 650 000 asukkaan Montenegrosta tullee virallisesti Naton jäsen ensi vuonna.

Voi olla, että jossain vaiheessa Putinin on kasvonsa säilyttääkseen oikeasti ryhdyttävä vastatoimiin. Mustaa Pekkaa tarjotaan. Montenegro ehti alta pois.

Kukas kommentaattori totesikaan jotain tyyliin notta Suomi on aktiivisesti toiminut kaventaakseen omaa ulko- ja turvallisuuspoliittista pelivaraa, siinä onnistuen.
 
Öö, ei mitään? Oltermannia ei edelleenkään osteta?

miten olisi vaikkapa....perskooppihavaintojen lisääntyminen, sotalaivojen, pommikoneiden ja hävittäjien "harjoitukset" Itä-merellä joilla simuloidaan NATO:n hyökkäyksen torjuminen ja lisäksi uutena ilmiönä mahdollisesti Suomen itärajan takaa lisääntyä moottoroidun kaluston meteli puhumattkaan mediassa esiintyvästä poliittisesta sekä julkisesta painostuksesta ...?
 
^Entäs sitten?

Suvereeni ja itsenäinen maa saa rajojensa sisällä siirrellä motorisoituja joukkojaan kuten sitä huvittaa. Periskooppeja saa kv-vesialueilla näkyä ja sotaharjoitusten pitäminen on täysin sallittua. Pitäähän sitä harjoitella. Mediassa Putin jo nyt painostaa ja uhittelee mediassa sekä sikailee netissä joten se tuskin on muuttumassa mihinkään.

Ihan jokaisesta puheesta tai jalkaterän liikkeestä ei ole syytä mennä paniikkikohtaukseen.
 
Siinä taas yksi maa joka varmisti omien rajojensa koskemattomuuden..

Keneltä? Eihän ympärillä ollut juuri muita kuin Nato-maita.
Montenegron jäsenyys ei ole kuitenkaan vielä kirkossa kuulutettu, sillä kansan keskuudessa Nato ei ole mitenkään suosittu.
 
^Entäs sitten?

Suvereeni ja itsenäinen maa saa rajojensa sisällä siirrellä motorisoituja joukkojaan kuten sitä huvittaa. Periskooppeja saa kv-vesialueilla näkyä ja sotaharjoitusten pitäminen on täysin sallittua. Pitäähän sitä harjoitella. Mediassa Putin jo nyt painostaa ja uhittelee mediassa sekä sikailee netissä joten se tuskin on muuttumassa mihinkään.

Ihan jokaisesta puheesta tai jalkaterän liikkeestä ei ole syytä mennä paniikkikohtaukseen.

edit.
Kuka tässä paniikissa on? Heti kun tuodaan esiin itä -naapurin tavote ja meininki estää rajanaapureinsa NATO liittymiset niin nousee esiin Venäjän toimien vähättely tai niitä esille tuovien motiivit "panikoinniksi"?

Mikä on motiivina moiseen?
 
Viimeksi muokattu:
Kuka tässä paniikissa on? Heti kun tuodaan esiin itä -naapurin tavote ja meininki estää rajanaapureinsa NATO liittymiset niin nousee esiin Venäjän toimien vähättely tai niitä esille tuovien motiivit "panikoinniksi"?

Mikä on motiivina moiseen?
On muuten älytön kysymys mikä on motiivina moiseen, sori tämä onkin taikasana jos loukkaa sori vielä kerran, luotan huumorintajuusi.

Tottakai Moskovamieliset pyrkivät torppaamaan kaikki NATO myönteiset ajatukset tätä samaa jargonia olemme kuulleet Moskovaan kallellaan olevien suusta vuosikaudet.

Eihän Putin näitä ohjaa vaan heidän lapsenuskonsa tulevasta taivaspaikasta Moskovan punaisella torilla, jos se ei toteudu niin lohduttavat itseään sillä jos Putiini tietäisi mitä olen tehnyt niin olisin sen saanut, tosin Putiini vihaa pettureita niin omia kuin vihollisen, niihin ei voi luottaa ne kun pettävät heti niin omat kuin vieraatkin.

Tosiasiassa Putin kunnioittaa Virolaisiakin enemmän vaikka he vastustavat avoimesti häntä toisin kuin Suomalaisia myötäilijöitä joita hän halveksii, tosin kyllähän hän heitä käyttää hyväkseen ja miksi ei käytäisi hölmö olisi jos ei käyttäisi, mutta ei niin hölmö että luottaisi heihin.
 
Naton julkaisu. Joten...Torille!

12107728_994463447243653_6150031363177675842_n.png


During their visit to Finland, NATO military officials and their Finnish counterparts discussed how NATO-Finnish military cooperation might be increased in practical terms.
 
^Entäs sitten?

Suvereeni ja itsenäinen maa saa rajojensa sisällä siirrellä motorisoituja joukkojaan kuten sitä huvittaa. Periskooppeja saa kv-vesialueilla näkyä ja sotaharjoitusten pitäminen on täysin sallittua. Pitäähän sitä harjoitella. Mediassa Putin jo nyt painostaa ja uhittelee mediassa sekä sikailee netissä joten se tuskin on muuttumassa mihinkään.

Ihan jokaisesta puheesta tai jalkaterän liikkeestä ei ole syytä mennä paniikkikohtaukseen.

Putte puhuu. Puhe on halpaa. Suomi voisi liittyä NATOon eikä siitä todennäköisesti seuraisi paljon ilmatilanloukkauksia ja jotain lapsikiista / diplomaattikarkoitus / paskanpuhumissessiota enempää.
 
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Back
Top