Suomi NATOn jäseneksi - or not?

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    883
Nyt sitten Naton joukkoja sijoitetaan pysyvästi Suomeen.

Nimittäin Euroopan hybridikeskuksen myötä myös keskuksen yhteistyö Naton kanssa tarkoittaa näiden asiamiehien sijoitusta.

Lainaus on demarista
Euroopan hybridiosaamiskeskus perustetaan Suomeen. EU-asioiden alivaltiosihteeri Jori Arvonen vahvistaa asian Demokraatille.

– Olen saanut tehtäväksi huolehtia sen perustamisesta. Kyllä se tulee. Kyllä tuki ja kiinnostuksen ilmaukset niin monelta maalta ovat niin selviä – sekä EU:n puitteissa ja EU:n ja Naton yhteiset linjaukset – että kyllä se on selkeätä, että tämä perustetaan, Arvonen sanoo.

Arvosen mukaan hybridikeskuksen päätehtävä on vahvistaa verkostomaisessa rakenteessa mukana olevien valtioiden hybridiuhkiin vastustuskykyä ja lisätä tietoisuutta hybridiuhista.

– Keskuksen toiminanan muodot ovat tutkimus, koulutus, yhteisten harjoitusten järjestäminen ja informaation parhaiden käytäntöjen jakaminen sekä jossain vaiheessa mahdollisesti erilaiset konsultaatiotehtävät.

– Kullakin maalla, jotka keskukseen liittyvät on vastuu itsellään omasta toiminnastaan ja omasta hybridiuhkien turvallisuuden ja rakenteiden kehittämisestä ja erilaisiin häiriötilanteisiin liittyvästä toiminnasta. Tätä kautta voidaan tarjota mahdollisuus eri käytäntöjen ja osaamisen vahvistamiseen.

Keskukseen osallistujat tulevat EU-jäsenmaista ja Natosta. Perustamiskeskusteluissa ovat olleet Suomen lisäksi mukana Ruotsi, Norja, Tanska, Saksa, Ranska, Espanja, Italia, Itävalta, Hollanti, Iso-Britannia, USA sekä Baltian maat.

Hybridiuhka voi olla esimerkiksi valtiollisen tai ei-valtiollisen toimijan informaatiovaikuttamisen torjumista ja siihen varautumista.

Ei tuloja Suomelle, päinvastoin.

EU:n ulkoisuhdehallinto lähestyi Suomea viime keväänä hybridikeskusidealla. Miksi juuri Suomea?

– Täällä on tehty töitä yhtäältä informaatiovaikuttamiseen liittyen ja toisaalta Suomi on voimakkkaasti pitänyt esillä sitä, että EU:ssa on tehtävä yhteistyötä hybridiuhkien torjunnassa. Kolmanneksi meillä turvallisuusasioita on lähestytty kokonaisvaltaisen maanpuolustuksen näkökulmasta. Siinä koko hallinto ja laajemmin yhteiskunta, elinkeinoelämä ja kansalaisjärjestöt ovat mukana turvallisuutta kehittämässä, Arvonen perustelee.

Euroopan hybridiosaamiskeskus sijoitetaan Helsinkiin.

– Puhutaan organisaatiosta, jossa Helsingissä tulee olemaan alle 10 ihmisen ydin, joka pyörittää organisaatiota. Se varsinainen osaaminen on kuitenkin mukaan tulevien maiden pääkaupungeissa. Helsingin keskus tuo osaamista yhteen, organisoi ja vahvistaa sitä, Arvonen selvittää verkostomaista rakennetta.

Keskuksen toiminta alkaa asteittain jo kevään kuluessa.

Mikään tulon lähde keskus ei Suomelle ole, päinvastoin.

– Mutta juuri siitä syystä, että tästä tulee verkostomallinen rakenne, kustannukset tulevat olemaan varsin kohtuulliset. Mukaan tulevat maat hoitavat siitä vuotuisena jäsenmaksuna osansa, ja iso osa henkilöresurssista on mukaan lähtevien maiden omien organisaatioiden palkkalistoilla.

– Pääkonttorin budjetti on pari miljoonaa vuodessa, paljon isompi resurssi liittyy verkostoon. Hallitus on ilmoittanut, että Suomi on valmis kantamaan merkittävän osuuden kahdesta miljoonasta eurosta. Se on aika normaali käytäntö, kun lähdetään rakentamaan jotain tämäntapaista EU:n ja Naton jäsenmaiden kesken.

Mutta kuten Wall Street Journal huomautti (Hesari, verkko):
WSJ huomautti Soinille, ettei Suomi kuulu Natoon ja maa on siten vailla järjestön turvatakuita. Suomella on kuitenkin naapurinaan Venäjä.

Soini sanoi, että Suomen turvallisuus riippuu ensisijaisesti viisaasta ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, joka tähtää kaikenlaisten sotilaallisten konfliktien välttämiseen. ”Mutta jos joku hyökkää kimppuumme, taistelemme vimmatusti."

..........

Ja samaan aikaan saksalaissotilaat etenevät kohti Liettuaa.

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005051425.html?ref=rss
 
Viimeksi muokattu:
Nyt sitten Naton joukkoja sijoitetaan pysyvästi Suomeen.
Nimittäin Euroopan hybridikeskuksen myötä myös keskuksen yhteistyö Naton kanssa tarkoittaa näiden asiamiehien sijoitusta.

Paitsi agentit eivät edusta Natoa vaan hallituksiaan.
 
Demarit varmaan tukee minun ehdotuksiani 4% puolustusbudjetista ja omasta ydinaseesta.

Tämä allanäkyvä äijä kun avaa suunsa ihan mistä tahansa puolustukseen ja Turpoon liittyvästä, voi olla varma että tuotos on sitä mitä useimmista ihmisistä tulee sieltä vähän alempaa.

Jopa kansanedustajien yleiseen tasoon suhteuttaen, aivan karmivaa settiä. Siis oikeasti - vasemmistoliitossa suhtaudutaan vastuullisemmin Suomen puolustamiseen kuin SDP:ssä, entisessä "valtionhoitajapuolueessa"...

d411a816-3c82-4b4d-a15f-cd3161b75448_675701.jpg
 
Nyt saattaisi jopa Mauno Koivisto hakea pikakiväärin esille, vaikka onkin vanha ja muistihäiriöinen mies. Tämä nyt sitten ei ole mikään tappouhkaus, nykyisin kun julkisesti joutuu sanojaan hieman varomaan.
 
Tämä allanäkyvä äijä kun avaa suunsa ihan mistä tahansa puolustukseen ja Turpoon liittyvästä, voi olla varma että tuotos on sitä mitä useimmista ihmisistä tulee sieltä vähän alempaa.

Jopa kansanedustajien yleiseen tasoon suhteuttaen, aivan karmivaa settiä. Siis oikeasti - vasemmistoliitossa suhtaudutaan vastuullisemmin Suomen puolustamiseen kuin SDP:ssä, entisessä "valtionhoitajapuolueessa"...

d411a816-3c82-4b4d-a15f-cd3161b75448_675701.jpg

Pitää muistaa, että sekä Eero Heinäluoma että Matti Vanhanen touhusivat innokkaina nuorisopoliitikkoina Neuvostoliiton tukemassa Rauhanpuolustajissa.

Ja sen huomaa. Halonen-Tuomioja-Vanhanen vesittivät EU-turvalausekkeet. Matti Vanhanen vetää presidentinkampanjaansa YYA-periaatteiden mukaisin #turpo sitaatein, opettavaista sävyä unohtamatta.

Hitaasti, kovin hitaasti, uusi nuorempi poliitikkojen sukupolvi on astumassa esiin, joista ilahduttavan monet jo ajattelevat omin aivoin, mitä tulee Nato-kannan muodostamiseen. Puolesta tai vastaan, niin oman ajattelun tuloksena. Viisikymppiset ja vanhemmat ovat pääsääntöisesti menetetty sukupolvi, YYA on niin heidän sielussaan ja DNA:ssaan.
 
Aika raju fantasia.

Kyllä Venäjäkin tietää mikä on mahdollista ja mikä ei. Venäjä tuskin tulee tekemään mitään sotilaallista, vaan pyrkii vaikuttamaan poliittisesti ja taloudellisesti. Viimeinen mitä Venäjä kaipaa on rajaselkkaus EU:n kanssa.
Riippuu siitä kuinka isoksi rajaselkkaus kasvaa ja kuka voittaa sen. Valloitettu alue ja sen väestö toimisivat myös neuvotteluvaltteina.
Jos vastus vaikuttaa liian kovalta voivat vain jatkaa muina miehinä Kaliningradiin ja takaisin.
 
Hitaasti, kovin hitaasti, uusi nuorempi poliitikkojen sukupolvi on astumassa esiin, joista ilahduttavan monet jo ajattelevat omin aivoin, mitä tulee Nato-kannan muodostamiseen.

...mutta valitettavasti liian monet omaksuvat vain sellaisenaan vanhempien "rauhan"puolustajien kannat...kuin jonain itseisarvoisena puolueperinteenä.
 
Lainaanpa taas historioitsija Jussi Jalosta, joka laati vastineen Lasse Lehtisen ulostuloon. Lähteenä on Jalosen julkinen Facebook-sivu ( https://www.facebook.com/jojalonen ) :
---
"Entisen demarimepin mukaan Sdp:n nykyisellä puoluejohdolla tuskin pyrittäisiin edes EU:n jäseneksi."

... no tuota, voi olla, että jos Euroopan Unioni olisi ollut tässä nykyisessä tilassaan 90-luvulla, niin silloinenkaan SDP:n johto ei välttämättä olisi järin kannattanut siihen hakeutumista.

Lehtinen on kaikessa sanomassaan totta kai aivan oikeassa, mitä historiaan ja aatepohjaan tulee. Totta kai Atlantin liitto oli yhtä lailla sosialidemokraattinen projekti; totta kai Euroopan Unioni oli eritoten sosialidemokraattinen projekti. Mutta maailma jä tämän päivän poliittiset jakolinjat eivät nyt vain ole enää samanlaisia kuin 1950-luvulla, jolloin vallitsi kommunismin uhka, tai 1990-luvulla, jolloin usko liberalismin voittoon, historian loppuun ja ikuiseen eurooppalaiseen edistykseen oli huipussaan. Tätä nykyä eletään maailmassa, jossa NATO:n keskeisintä jäsenmaata johtaa mies, joka ei edes usko Atlantin liiton periaatteisiin, ja jossa EU murenee oikeistopopulismin hampaissa. Millään tällä ei ole yhtään mitään tekemistä yhden pohjoismaan sosialidemokraattisen puolueen sisäisten pikku skismojen kanssa tai sen kanssa, että joku entinen Lontoon lehdistöattasea ja Marimekosta tykkäävä partanaamainen ex-ulkoministeri eivät pidä toisistaan.

Pulmana on se, että Lehtinen ja kumppanit haluavat kynsin hampain pitää kiinni status quosta, jota ei enää ole olemassa, ja edistää vanhoja pyhiä hankkeita, joiden merkitys ja päämäärä on kadonnut. Tässä suhteessa Lehtinen muistuttaa paradoksaalisella tavalla hyvin paljon paheksumiaan laitavasemmistolaisia, jotka vaalivat omia hämähäkinverkkojen peittämiä visioitaan niin ikään huomaamatta, että uusi ja julma aika ajoi niistä ohitse.

---
Mitäpä siihen lisäämään. Paitsi että sama takertuminen menneeseen status quohon ei ole pelkästään (suomalaisten) sosialidemokraattien ongelma. Jalonen sivalsi jo hieman aiemmin Kokoomuksen Verkkolehteä tästä jutusta:
---
Donald Trump toteaa haastattelussa NATO-liittouman olevan "vanhentunut" (obsolete) ja olevansa varautunut välirikkoon Angela Merkelin kanssa. Suomessa johtavan NATO-myönteisen hallituspuolueen äänenkannattaja taittuu epätoivoisesti kaksinkerroin selostaakseen, että _oikeasti_ Trump sanoi olevansa sitoutunut lännen puolustukseen.

Näppärää on myös tämä Verkkouutisten selostus siitä, miten "Suomessa uutisoitiin" Trumpin kommentit. Itse asiassa Trumpin puhe uutisoitiin samalla tavalla, NATO-kielteisiä kommentteja painottaen, lähestulkoon kaikkialla; CNN:n, BBC:n, New York Timesin ja Bloombergin otsikot painottuivat Trumpin kielteiseen NATO-kantaan ja sen aiheuttamaan järkytykseen liittolaismaissa. Ainoa media koko maailmassa, joka on väittänyt Trumpin oikeasti ilmaisseen sitoutumisensa länsimaiden yhteiseen puolustukseen on nähtävästikin... kokoomuksen Verkkouutiset.

Yhdysvaltain politiikka länsiliittouman suuntaan on toistaiseksi avoin asia ja paljon riippuu Trumpin puolustusministerin vaikutusvallasta. Mutta näiden kotimaisten NATO-myönteisten piirien suhtautumisessa tilanteeseen alkaa olla hieman samaa omituista sokean toiveunen tuntua kuin Paavo Väyrysen näkemyksissä Neuvostoliiton suhteen elokuussa 1991.

---
 
Voi olla, että Trump murentaa natoa ja eu natisee. Yhtä hyvin voi olla, että Trump puhuu ihan päinvastaista vuoden kuluttua ja eu pysyy kuin paska junttilan tuvan seinässä. Vaikea uskoa, että natoa ollaan murentamassa tai se lakkautetaan. Kyseessä voi olla yhtä hyvin tilapäinen häiriö turvallisuusmarkkinoiden rahoitusmallissa ja käymistila jossa eu etsii suuntaa ja ehkä olemustaankin.
 
Voi olla, että Trump murentaa natoa ja eu natisee. Yhtä hyvin voi olla, että Trump puhuu ihan päinvastaista vuoden kuluttua ja eu pysyy kuin paska junttilan tuvan seinässä. Vaikea uskoa, että natoa ollaan murentamassa tai se lakkautetaan. Kyseessä voi olla yhtä hyvin tilapäinen häiriö turvallisuusmarkkinoiden rahoitusmallissa ja käymistila jossa eu etsii suuntaa ja ehkä olemustaankin.

Ei Nato mihinkään murene jos jäsenmaat seisovat sen takana ja hoitavat osansa. Trump voi tuon saada tapahtumaankin.
Eu on sittten vähän toisenlainen tapaus. Amerikkalaisille se on periaatteessa tarpeeton. Jos EU:n natina ja halkeilu menee oikein pahaksi, tuottaa se kuitenkin kaikenlaista häröilyä ja muuta ikävää, joka vaikuttaa jo sitten jenkkienkin talouteen ja muihin intresseihin.
 
Ei Nato mihinkään murene jos jäsenmaat seisovat sen takana ja hoitavat osansa. Trump voi tuon saada tapahtumaankin.
Eu on sittten vähän toisenlainen tapaus. Amerikkalaisille se on periaatteessa tarpeeton. Jos EU:n natina ja halkeilu menee oikein pahaksi, tuottaa se kuitenkin kaikenlaista häröilyä ja muuta ikävää, joka vaikuttaa jo sitten jenkkienkin talouteen ja muihin intresseihin.

Harvoin suurvallat mistään vapaaehtoisesti vetäytyvät, ja vaikea uskoa sitä jenkkienkään Euroopassa tekevän. Tietty eurooppalaisia vapaamatkustajia voidaan herätellä, mutta vetäytyminen.. En usko.
 
Trump on mielestäni NATOn murentamisessa korkeintaan sivuseikka. Jälkikäteen katsoen en ihmettelisi, jos Trumpin todettaisiin vahvistaneen NATOn kovaa ydintä, eli niitä prikaateja ja rautaa mitä oikeasti olisi pistää kentälle vainolaista vastaan. Trumpilla on mielestäni täysi syy sanoa mitä sanoo, samaa mitä Obama yritti hyvin paljon ystävällisempään sävyyn. Ja mitä tapahtui silloin? Ei mitään, paitsi Virossa ja Puolassa jotka jo ennestään olivat päättäneet että alkavat varustautumaan itse ja kehittämään kahdenvälisiä suhteita USAn kanssa pelkän NATOn lisäksi. Trump sanoo saman suoraan ja koruttomasti: EUROOPAN NATO-MAIDEN ON RUVETTAVA ITSE OTTAMAAN KUNNOLLA VASTUUTA PUOLUSTUKSESTAAN.

Mitä tulee pääasiallisiin NATOn murentamisen lähteisiin, lainaan tähän kokonaisuudessaan Ruotuväessä olleen MPKK:n harjoittelija Mert Sasioglun kirjoituksen:
full


Ja sieltä vielä se oleellisin vahvalla toverivärillä ja KARHUNkokoisin kirjaimin:
"NATOon liittymistä harkitsevien on syytä muistaa, että puolustusliittoon pääsemiseen tarvitaan jokaisen jäsenmaan hyväksyntä. Ankaran ja Moskovan toveruus voi rajoittaa turvallisuuspoliittista liikkumatilaa myös täällä Pohjolassa."

Tämä ei muuten ole mikään sivuseikka, vaan aivan yhtä tiukkaa ja muuttumatonta faktaa kuin se 5. artiklakin. Kun ja jos arkistot joskus tulevaisuudessa avautuvat, niin en kauheasti ihmettelisi jos monellakin hetkellä kun olemme kironneet meidän "poliittisten päättäjien saamattomuutta", taustalla onkin voinut olla joku ihan muu taho, eli onkohan se ovi oikeasti ollut auki aina silloinkaan kun niin olemme luulleet? Entä onko se nyt? Piru kun ei näistä tiedä kuin presidentin tasolla...jos silloinkaan. Eivät edes ne, jotka työnsä puolesta "Turpo-tutkijoina" joutuvat esittämään kuin tietäisivät jotakin. Arvailua hekin tekevät, pääosin.
 
En usko, että mikään ovi olisi sulkeutunut. Mutta se on päivänselvää, että jäsenyyden hakemisen ja saamisen prosessi vie aikaa. Jos kaikki menee putkeen, ja maailmassa rauha, niin vuosi puolitoista minimissään. Saati jos tilanne osin päällä kuten nyt.

Tämän poliitikkomme tietävät, ja tiesivät. Mutta, syystä tai toisesta, meillä on poliittinen vanha kaarti joka inhoaa Yhdysvaltoja ja vastustaa Suomen länsi-integraatiota. Nyt näyttää lisäksi siltä, että seuraavaksi vallankahvassa ovat taas Rinne-Heinäluoma-Tuomioja akseli, joiden kosteasilmäinen humanismi ei salli minkäänlaista varustatumista pahaa vastaan.

Kosteasilmäinen humanismi oli termi, jolla Timo Soini tervehti Ottawan sopimukseen liittymistä. Sanopa tuo paremmin.
 
En usko, että mikään ovi olisi sulkeutunut.

Väitän että näiden ovien tilanne pääsääntöisesti kollataan epävirallisesti jo ennen kuin mitään tulee julkisuuteen. Georgian ja Ukrainan osaltakin varmaan kyselykierros oli tehty ennenkuin juhlallinen julistus 2008 annettiin, mutta kävi kuin kävi, taitaa olla ovi kiinni nyt...Saksa on varmasti ensimmäisten joukossa "estämässä provosointia", kumma että natsitraumat aiheuttavat sitä että pitää olla ikuisesti pahoillaan nimenomaan VENÄJÄLLE eikä Neuvostoliiton aikana sen alistamiin kansakuntiin kuten Ukrainaan ja Georgiaan nähden.

"Salaiseen liittymiseen" en usko paitsi julkisuustemppuna kuten Balttimaiden liittyessä...kyllähän Venäjä tietää myyriensä kautta varmasti tuon tasoisen asian ennen sen julkistamista. Mutta se oli tietty helpompi "myydä" kansalle että pahanilkiset vasistimaat menivät ja ihan salaa liittyivät, hellanlettas soikoon.

Tämän poliitikkomme tietävät, ja tiesivät. Mutta, syystä tai toisesta, meillä on poliittinen vanha kaarti joka inhoaa Yhdysvaltoja ja vastustaa Suomen länsi-integraatiota. Nyt näyttää lisäksi siltä, että seuraavaksi vallankahvassa ovat taas Rinne-Heinäluoma-Tuomioja akseli, joiden kosteasilmäinen humanismi ei salli minkäänlaista varustatumista pahaa vastaan.

No tämä tietysti estäisi asian, vaikka ovet olisivat sepposen selällään. Jotenkin en usko näiden tyyppien humanismiin pätkän vertaa, haisunäädät vain haluavat vivuttaa itselleen hyviä asemia ja siihen päästäkseen voi liittoutua vaikkapa itsensä Pelsepuupin kanssa.
 
NATOon liittymistä harkitsevien on syytä muistaa, että puolustusliittoon pääsemiseen tarvitaan jokaisen jäsenmaan hyväksyntä. Ankaran ja Moskovan toveruus voi rajoittaa turvallisuuspoliittista liikkumatilaa myös täällä Pohjolassa."
Mielenkiintoinen olisi tilanne jossa Ruotsi ja Suomi jättäisivät hakemuksen yhdessä, Ruotsi otettaisiin vaan Suomea ei.
 
Back
Top