Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Suomi NATOn jäseneksi - or not?

Viestiketju osiossa 'Turvallisuuspolitiikka' , aloittaja RPG83, 30.04.2011.

Tagit:
?

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi

 1. Kyllä

  78.7%
 2. Ei

  21.3%
 1. sirra

  sirra Kersantti

  Liittynyt:
  04.04.2016
  Viestejä:
  209
  Tykkäykset:
  526
  Pisteet:
  16
  Suomessa kuunnellaan herkällä korvalla ulkopolitiikassa ja myös puolustuspolitiikassa läntisen naapurin linjauksia. Nythän lahden tällä puolella jonkin sortin mantran asemaan on noussut puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa. Ruotsin päässä tuuli näyttää nyt hiljalleen kääntyvän kohti NATO-jäsenyyden mahdollisuutta. Lisääntyvien spekulaatioiden mukaan Ruotsi voisi olla hakemassa NATO-jäsenyyttä 2018 valtiopäivävaalien jälkeen. Siis sikäli jos porvariallianssi voittaa vaalit ja pääministeriksi nousisi sitä myöden Anna Kinberg Batra. Suomessa ja myös Venäjällä näitä vaaleja seurattaneen mielenkiinnolla. Mikäli Ruotsi päätyy oman jäsenhakemuksen jättämään, on Suomi uuden tilanteen edessä. Jäsenhakemus voi viimeistään silloin olla myös Suomessa ainakin vakavan harkinnan alla. Ja Venäjä tietää tämän hyvin.

  Tätä pohjaa vasten peilaten Venäjällä olisi aikaikkunaa siis vajaan parin vuoden ajan tehdä kaikkensa estääkseen Ruotsin ja myös Suomen NATO-hankkeet. Tämänkin suhteen vuosi 2017 voi olla vielä ikävällä tavalla mielenkiintoinen. Vuoden 2018 jälkeen Ruotsin suhteen peli voi olla Venäjän kannalta ns menetetty.
   
 2. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  17,732
  Tykkäykset:
  20,156
  Pisteet:
  1,286
  Ei todellakaan voi laskea jätkiä takaisin kotiin äitin luokse vaan joutuu kutsumaan pari vuosiluokkaa lisää sisään.....ja taatakseen menestystä vyöryttämään joka suuntaan lisää. Se on vain aamen.

  Kyllä Venäjän on tyytyminen paaaallljon pienempiin peliliikkeisiin kuin ryhtyä Euroopan valloituksiin.

  Jos Venäjä sitoutuu johonkin itseään suurempaan sotaprojektiin, niin malttavatko sen "ystävät" kuten Iran, liuta -stan-maita ja se vikkelin eli Turkki pysyä nahoissaan? Kiinaakin pitää kyttäillä sillä silmällä. Näin muodoin Venäjä ei ymmärtääkseni voi sitoutua mihinkään -itseään suurempaan- hötinään vaarantamatta vakavasti rodinaansa.

  Kieliikö ydinaseuhkailu muka siitä, että Kreml loputtomassa voimantunnossaan koputtelee ja lujaa vai paremminkin siitä, että joutuu kaivamaan naftaliinista pelottelukapineita, jotka ovat tosiasiassa varsinaiseen sodankäyntiin melko hankalia ja jopa mahdottomia?

  Venäjänkin sotilaallinen potentiaali on rajallinen eli ei mopedilla mahottomia.

  Minua vähän ihmetyttää se, että samat hemmot, jotka kirjoittavat Natoon liittymisen puolesta näyttäisivät eniten epäilevänsä Naton tosiolevaa potkua haastotilanteessa? Nato on ilman Usaa vs. Venäjä lapanen, se on totta. Mutta Usa tuo siihen SEN uskottavuuden, jota on tarvittu ja tarvitaan eteenpäinkin. Usa on SE, joka voi estää sodan ja minusta juuri se on tavoiteltava asia.
   
  Myrskyhiiri, Tähystäjä, Honcho ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 3. Mainos



 4. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  17,732
  Tykkäykset:
  20,156
  Pisteet:
  1,286
  Kylmän sodan aikaan osa Eurooppaan sijoitetuista joukoista omasi rykmenttitasolla kyvyn ja "oikeuden" käyttää taktisia ydinaseita. Tjaah, mitähän tuosta sanoisi? Kovasti haisee neuvostoaikaiselta uholta ja pelottelulta. Taktisen tai minkä tahansa ydinaseen laukaiseminen on sen luokan juttu, että en hevin usko siihen mentävän. Seuraukset nimittäin saattavat olla niin jäätävät, että huh.
   
 5. Nargö

  Nargö Kersantti

  Liittynyt:
  22.05.2016
  Viestejä:
  150
  Tykkäykset:
  219
  Pisteet:
  16
  Juuri USA:n dominoiva rooli onkin se, mikä eniten huolestuttaa Natossa. Muista maista ei juuri liene lähettämään ainakaan merkittäviä maajoukkoja esimerkiksi Baltian avuksi (esimerkiksi Britannian kohdalla 20.000 taisi olla se tuorein noteeraus maavoimien vahvuudesta). Mitä jos USA ei saavukaan joukkoineen kääntämään sotilaallista tasapainoa ylivoimaisesti Naton hyväksi, kun sitä tarvittaisiin? Sillä on erilaisia vastuita ympäri maailmaa enemmän kuin riittävästi, se saattaa erilaisista poliittisista syistä päättää olla reagoimatta ainakaan kovin isolla voimalla tai riittävän voiman kuljetus paikalle valtameren yli kenties jopa saattaa kestää liian pitkään.

  Nato on yksinkertaisesti aivan liian riippuvainen USA:sta ja sen hyvästä tahdosta.
   
 6. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,087
  Tykkäykset:
  4,726
  Pisteet:
  1,286
  Porvarihallitus Ruotsissa ei tarkoita enemmistöhallitusta. Ruotsia on pitkään hallittu vähemmistöhallituksilla, kuten nytkin, jolloin demareilla ja ympäristöpuolueella on ministereitä ja vassarit toimivat tukipuolueena. Tuo hallitus ei saanut edes ekaa budjettiaan läpi, koska ruotsidemokraatit äänestivät sitä vastaan ja silloin Alliansin budjetilla toimittiin. Ruotsissa tehdään sitten eri sopimuksia eri päätöspaketeista. Naton osalta tällaista pakettia ei ole ihan heti odotettavissa, koska demarit pelkäävät että vasen laita karkaa vassareihin, jos myöntyisivät. Jos ruotsidemokraatit kääntyisivät, saisi Alliansi todennäköisesti enemmistön eduskunnassa. Tällainen kääntyminen ei kuitenkaan ole näkyvissä. Ruotsidemokraattien johto ei ole mitenkään Nato-liittymisen puolesta. Sen kääntämiseksi (ja Ruotsin demareiden kääntämiseksi) tarvitaan joku isompi hölmöilyliike Putinin koplalta.
   
  Honcho ja John Hilly tykkäsivät tästä.
 7. tiedotusosasto

  tiedotusosasto Majuri

  Liittynyt:
  21.05.2016
  Viestejä:
  1,455
  Tykkäykset:
  2,645
  Pisteet:
  156
  Bruttokansantuote 2015
  World 59.590.000.000.000
  Yhdysvallat 12.410.000.000.000
  European Union 12.180.000.000.000

  Siinä on yksi hyvä syy USA:lle pitää vaikutusvaltaansa yllä Euroopassa. Samalla siinä on hyvä syy miksi Euroopan tulisi kantaa suurempi vastuu alueestaan.
   
  Myrskyhiiri, Tähystäjä ja Honcho tykkäsivät tästä.
 8. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  8,549
  Tykkäykset:
  15,433
  Pisteet:
  1,286
  Ei ole sattumaa, että USA on hieman ärsyyntynyt Eurooppalaisten liittolaisten puolustuksen alasajosta (tosin suunta on nyt kääntynyt). Poikkeuksena Puola...ja paljon parjatut Baltian maatkin panostavat jatkuvasti lisää, tosin suhteellisesti, absoluuttisesti summat eivät ole huimaavia. Mutta Itä-Euroopan maille Siperian on opettanut...kirjaimellisesti.

  Saksakin on osoittanut pientä piristymisen merkkiä. Britit ovat aika aneemisessa kunnossa. Ranska on ihan hyvässä kunnossa, mutta sisäinen turvallisuus ja Afrikka nielevät paljon voimavaroja. Italia on yllättävän hyvässä kunnossa ja muistaakseni Baltian maiden vahvistusten lähettämisessä kriisissä niiltäkin olisi jotain tulossa.
   
  Talvela, Myrskyhiiri, Tähystäjä ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 9. sirra

  sirra Kersantti

  Liittynyt:
  04.04.2016
  Viestejä:
  209
  Tykkäykset:
  526
  Pisteet:
  16
  Jep. Tuossa spekuloinkin Ruotsin hakemuksen mahdollisuudella, en sentään uskalla väittää sen hakevan jäsenyyttä. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että viisari osoittaa Ruotsissa vahvemmin NATO:n suuntaan kuin viime vuosina on totuttu. Jäsenyyskeskustelu näyttää pääsevän kunnolla vauhtiin, ja mahdollinen seuraava pääministeri on NATO-jäsenyyden kannalla. Kysymys on tulevan kahden vuoden aikana hyvin relevantti myös Venäjälle. Tyytyykö se uskomaan, että Ruotsi ei jäsenyyttä hae adam7:n kuvailemien perusteiden vuoksi? Vai onko Ruotsin mahdollisen jäsenyyshakemuksen pelossa odotettavissa jokin isompi hölmöilyliike Putinilta + kavereilta?
   
  Myrskyhiiri tykkäsi tästä.
 10. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,087
  Tykkäykset:
  4,726
  Pisteet:
  1,286
  Kyllä SVR ja GRU osaa tehdä poliittisia analyysejä, jollei aiemmin, niin viimeistään lukemalla mun postauksia :D
   
  Honcho, Laamanator, Panssari Salama ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 11. Kapiainen

  Kapiainen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  3,476
  Tykkäykset:
  3,960
  Pisteet:
  1,286
  No, Baltian kysymys ei ehkä ole ihan näin yksinkertainen. Taktisesti ehkä on, strategisesti ei missään nimessä.
  Se, että Baltiassa on tällä hetkellä pysyvästi taistelujoukkoja mm. Britanniasta, Saksasta ja Ranskasta on niiden määrästä riippumatta melkoinen hyökkäyskynnyksen nostaja. Hyökkäämällä Baltiaan päätyy käytännössä sotatoimiin Britanniaa, Ranskaa ja Saksaa vastaan - ja samalla hetkellä tietysti koko Natoa ja EU:ta.
  Venäjän todellinen potentiaali käydä sotaa on edelleen hyvin rajallinen. Ilmaoperaatio Syyriassa sujuu - kun vastassa ei käytännössä ole mitään uhkaa. Maaoperaatiot Donbassissa menevät miten menevät - olosuhteisiin ja vastustajaan nähden suhteellisen heikosti.
  Väitän, että jo tuo nyt Baltiassa oleva Britannian, Saksan ja Ranskan joukkojen läsnäolo nostaa konventionaalisten sotatoimien kynnyksen venäläisille lähes ylittämättömäksi.
  Näin ainakin vähänkään realistisin muuttujin asiaa tarkastellen.
  Toki yllättäviä asioita näissä kuvioissa tapahtuu jo historiankin valossa, joten realismi ei välttämättä kättele tulevaisuuden tapahtumien kanssa.
  Pidän kuitenkin faktana sitä, ettei Venäjän asevoima edelleenkään riitä otteluun Naton kanssa. Se tosin sitten tuo ydinaseen käytön uhan mukaan peliin ässänä.
   
  Myrskyhiiri, Panssari Salama, Tähystäjä ja 6 muuta jäsentä tykkää tästä.
 12. Honcho

  Honcho SMLNKO M/83 Lahjoittaja

  Liittynyt:
  21.11.2014
  Viestejä:
  9,622
  Tykkäykset:
  22,626
  Pisteet:
  1,286
  Minä olen, valitettavan monenkin. Kun tämä armeijamme on kuulemma niin hirveän vanhanaikainen, ja ammattijoukko pesisi sillä pöytää...miesvahvuuksilla joilla ei pyöritettäisi edes pelkkiä ilma- ja merivoimia! Aika Stahanoveja nuo ammattisoturit, ovat viidessä paikassa samaan aikaan ja ajavat yhtä kuorma-autoa jokaisella sormellaan. Ja nämä ovat vielä mielestään jotain kovinkin tietäväisiä siinä missä asevelvollisuusmallin puolustajat jotain Talvisodan ihmeeseen fakkiintuneita perinnehölmöjä.

  Onneksi tämä leiri on viime aikoina ollut kovin hiljaa, jopa Arno Kotro on joutunut sordiinoimaan blogikirjoituksiaan siten että ne asiayhteydestään irrotettuna näyttävät usein järkeviltä maanpuolustushenkisillekin ihmisille, jotka eivät tiedä että totaalikieltäytyjä Arnolla on yhä käynnissä faijakapina asevelvollisuuden lakkauttamiseksi - NATO-liittoutumisen kannatus ei ole siinä sodassa tavoite vaan Arnon toimivaksi toteama aselaji.

  Kaiken kaikkiaan suomalainen NATO-myönteinen "leiri" on siinä määrin puhdistunut haihattelusta että perusteet joilla aikanaan vastasin tähän kysymykseen ovat ilokseni poistuneet ja vastaukseni olisi "kyllä". Mutta @Creidiki esittää hyviä pointteja, kyllä tänne olisi saatava myös oma vahvistettu "tripwire", mieluiten pari-kolme jenkkiläistä pataljoonaa raskain varustein ja selkeä puolustussuunnitelma jolla voidaan selkeästi osoittaa mitä saadaan eri skenaarioissa. Ja aivan kaikissa skenaarioissa ainakin ne "panttipataljoonat" olisivat rinnallamme taistelemassa ja kuolemassa - jälkimmäinen on hyvää PR:ää isommalle interventiolle.

  Yleisesti ottaen väitän että Suomi on jälleen luovinut yhden akuutin uhkaavan ajan läpi, ja länsi-integraatio jatkuu varmasti mutta hitaasti ja järjellä. Toivottavasti ei tule mitään punaviherhallitusta tuhoamaan kaikkea aikaansaatua.
   
  Talvela, VUps, tulikomento ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 13. Honcho

  Honcho SMLNKO M/83 Lahjoittaja

  Liittynyt:
  21.11.2014
  Viestejä:
  9,622
  Tykkäykset:
  22,626
  Pisteet:
  1,286
  Mitä Venäjään tulee, niin sen kansalle on ainakin pinnallisesti saatu iskostettua yliampuva kuva omasta sotilaallisesta voimasta. Venäjä on todella yksin, siis TODELLA yksin jos se lähtee vielä jotain rajallistakin sikailemaan. Sillä ei ole yhtään todellista liittolaista. Pienemmät liittolaiset käytännössä puolihaluttomina vasalleina silmäilevät epäluuloisesti nimenomaan Venäjää kohti, ja se yksi iso pyörittää Venäjästä poiketen menestyvää talouselämää...odotellen buddhapatsaan omaisella kärsivällisyydellä josko lähes asumattomia mutta luonnonvaroiltaan rikkaita maa-alueita jonakin päivänä tippuisi sen syliin ilman isoa riskiä ydinräjähdyksistä Pekingissä ja Shanghaissa. Kas kummaa, miten valtavasti joukkoja Venäjällä on "liittolaisen" vastaisella rajalla verrattuna vaikka Leningradin sotilaspiiriin joka käsittääkseni lukumääräisesti häviää paljon esim. SA-intin sodan ajan vahvuudelle.

  Kremlissä ollaan varmaan tästä poiketen realistisia omien voimavarojen suhteen eikä liikaa onanoida kultakahvaisissa vessoissa Duginin fiktiokirjat kourassa.

  Kaikki merkit viittaavat siihen että Venäjän retorisella tasolla liikkuva sotilaallinen ulospäin suuntautuneisuus "länttä" kohtaan ja jopa sen kuolettavan konkreettinen esiintymä Ukrainassa palvelevat ensisijaisesti Venäjän sisäisiä tarpeita. Tykinkuulat tappavat ukrainalaisia sotilaita ja retoriikka jauhaa panssaridivisioonia Wienin porteilla, mutta onko vihollisena viime kädessä pelätty "värivallankumous" Kremlin liepeillä, keskiluokan joutuessa jälleen ajamaan Ladalla ja ostamaan Mäkkäristä pelkät ranskanperunat? Mielestäni on, mikä ei takaa sitä etteikö jokin uhkakuva voisi myös toteutua. Pitää osoittaa päättäväisyyttä itää kohden, se on mielestäni tehty viime aikoina hyvin.
   
  Laamanator, Myrskyhiiri, tulikomento ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 14. Mainos



 15. Rajajääkäri

  Rajajääkäri Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  03.12.2014
  Viestejä:
  2,134
  Tykkäykset:
  3,434
  Pisteet:
  636
   
  Viimeksi muokattu: 02.01.2017
  Honcho tykkäsi tästä.
 16. ajs178

  ajs178 Majuri

  Liittynyt:
  21.01.2014
  Viestejä:
  1,188
  Tykkäykset:
  1,456
  Pisteet:
  156
  Miestäni vähän unohdetaan, että Venäjän operaatiot Georgiassa ja Ukrainassa tähtäsivät lähinnä ko. maiden Nato-jäsenyyden estämiseen. Tietyssä mielessä Venäjä oli näissä reagoivana osapuolena, ei proaktiivisena toimijana. Venäjä on moneen otteeseen jo varoittanut Suomeakin - muistetaan ilmatilaloukkaukset ja itärajan turvapaikanhakijat - siitä mitä seuraa, jos Suomi hakee Natoon. Tämä on syytä pitää mielessä. Olen täysin varma, että rajaselkkaus syntyy, jos Natoon haetaan, jotta jäsenyys ei toteudu. Savo-Karjalan kansantasavaltaa voi tulla johtamaan jopa tuttuakin tutumpi dosentti
   
 17. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  8,549
  Tykkäykset:
  15,433
  Pisteet:
  1,286
  Aika raju fantasia.

  Kyllä Venäjäkin tietää mikä on mahdollista ja mikä ei. Venäjä tuskin tulee tekemään mitään sotilaallista, vaan pyrkii vaikuttamaan poliittisesti ja taloudellisesti. Viimeinen mitä Venäjä kaipaa on rajaselkkaus EU:n kanssa.
   
  Honcho tykkäsi tästä.
 18. Myrskyhiiri

  Myrskyhiiri Kenraali

  Liittynyt:
  24.04.2014
  Viestejä:
  2,083
  Tykkäykset:
  2,893
  Pisteet:
  636
  Täytyy varautua pahimpaan ja toivoa sitten parasta. Suomessa ei onneksi valmisteta kriittisiä osia Venäjän sotakoneeseen eikä Suomessa ole kriittiselle paikalle sijoitettua venäläistä laivastotukikohtaa. Ja meillä on toimiva puolustuskyky.
   
  Honcho tykkäsi tästä.
 19. Myrskyhiiri

  Myrskyhiiri Kenraali

  Liittynyt:
  24.04.2014
  Viestejä:
  2,083
  Tykkäykset:
  2,893
  Pisteet:
  636
  Sodan loppuvaiheissa Churchill joutui vielä luovuttamaan Puolan Stalinille ja tästä pahastunut kenraali Sikorski pulahtikin sitten Välimereen Gibraltarin lentokentältä nousua yrittäessään.

  Noin laajempana spekulaationa voisi pohtia, mitkä todennäköisyydet Puolan valtionjohdolla on toistuvasti joutua fataalien lento-onnettomuuksien kohtaamaksi? Tosin myönnän etten ole koskaan lentokoneessa pelännyt niin paljon kuin puolalaisella pikkukoneella laskeuduttaessa Varsovaan... ennen lentoonlähtöä edellisestä matkustajakuormasta kannettiinkin yksi ulos paareilla.
   
  Talvela tykkäsi tästä.
 20. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  17,732
  Tykkäykset:
  20,156
  Pisteet:
  1,286
  Se taas ei ole Usan "vika". Huopalapatossut Euroopassa punottiin jalkaan, kun neukkula romahti. Nato Euroopassa on vahvasti Nato vs. Venäjä. Ja Venäjä pystyy haastamaan Naton eri tavalla kuin savimajakalifaattihaaveilu lämpimissä maissa. Minua kiinnostaa, korostan vahvasti: miten liittokunta voi ehkäistä sodan? Ja olen vahvasti sitä mieltä, että vain Usan vahva ja kyseenalaistamaton läsnäolo on sitä vääntöä, joka pitää Putinin ja Putinin jälkeisen ajan Kremlin regimet pilttuussaan. Koska en usko sitä, että nykyinen Venäjän politiikka muuttuu Putinin eläköitymiseen.
   
  Talvela ja Honcho tykkäsivät tästä.
 21. Panssari Salama

  Panssari Salama Majuri

  Liittynyt:
  08.05.2015
  Viestejä:
  1,004
  Tykkäykset:
  2,060
  Pisteet:
  156
  Honcho ja Talvela tykkäsivät tästä.
 22. Talvela

  Talvela Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.02.2014
  Viestejä:
  6,682
  Tykkäykset:
  6,518
  Pisteet:
  1,286
  Myrskyhiiri, Honcho, 1Psjk ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.

Jaa tämä sivu