Sotilasvalakysymys oli sen verran kiinnostava, että kaivoin netistä muutaman lähteen:
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi asevelvollisuuslain 28 §:n muuttamisesta
Sotilasvala ja -vakuutus ovat sotilasorganisaatioihin kuuluva perinne. Sotilasvalan kaava on vuodelta 1918. Kaavan sanamuotoa tarkistettiin sotilasvalasta annetun valtioneuvoston asetuksen (741/2000) säätämisen yhteydessä. Sotilasvala vannotaan peruskoulutuskauden lopussa joukko-osaston komentajan edessä valantekotilaisuuteen järjestäytyneen joukon ja sen lipun läsnä ollessa. Se, joka ei ole voinut osallistua valantekotilaisuuteen, vannoo sotilasvalan joukko-osaston tai sitä vastaavan joukon komentajan edessä. Vakuutuksesta on voimassa, mitä sotilasvalasta säädetään.
http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2003/20030006
EDUSKUNNAN OIKEUSASIAMIES JA VARUSMIESTEN OIKEUDET
Oikeustieteen lisensiaatti, varatuomari Jukka Lindstedt
Sotilasvala.
Vuonna 1964 annetussa OA:n varamiehen päätöksessä sotilasvalan kaavalIe annettiin itsenäistä merkitystä arvioitaessa asevelvollisen oikeuksia ja velvollisuuksia. Tämä ei vastanne nykykäsityksiä puolustusvoimienkaan piirissä.
Klefströmin (1984) mukaan "sotilasvalan vannominen tai vannomatta jättäminen ei siis sen enempää lisää kuin vähennäkään sotilaan velvollisuuksia ja oikeuksia. SotilasvaIan vannomisella samoin kuin juhlallisen vakuutuksen antamisella onkin lähinnä moraalinen merkitys." - Valan (tai vakuutuksen) moraalistakin ohjausvoimaa on kyllä pidetty kyseenalaisena tapauksissa, joissa vannominen ei perustu vapaaehtoisuuteen (Lagerspetz - Wiberg 1984, Konstari 1986, 31).
https://journal.fi/ta/article/view/47702/13577
Sotilasvalaa ei muuteta
Jussi Niinistö
Kun lukee valan kokonaan, ei siinä rajoiteta, etteikö isänmaan etua voisi puolustaa Suomen rajojen ulkopuolella. Sotilasvala on tarkoitettu asevelvollisuusarmeijan sotilaaksi koulutettavan uskollisuuden osoitukseksi esivallalle. Se vannotaan sotilaskoulutuksen siinä vaiheessa, kun sotilas on omaksunut sotilaan perustaidot.
Ammattisotilaiden ja muun palkatun henkilöstön osalta uskollisuuden osoitus esivallalle annetaan virkavalassa:
”Minä N.N. lupaan ja vannon kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä, että minä virassani noudatan perustuslakeja ja muita lakeja sekä toimin oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti kansalaisten ja yhteiskunnan parhaaksi.”
Sotilasvala ei siis estä ammattisotilaiden määräämistä keskinäisen avun tehtäviin, eikä valan kaavaa tarvitse muuttaa. Virkavalan mukaisesti ammattisotilaat noudattavat kaikkia Suomen lakeja ja toimivat yhteiskunnan parhaaksi, joten sekään ei ole este keskinäisen avun tehtäville.
http://jussiniinisto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216818-sotilasvalaa-ei-muuteta?ref=poiminnat