Suomi NATOn jäseneksi - or not?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja RPG83
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
  • Tagit Tagit
    nato

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    885
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Kyllä se on aika todennäköistä, että Venäjän ja Naton välille ei tule sotilaallista yhteenottoa. Nato ei hyökkää Venäjälle eikä venäjä Nato-maahan.

Sen sijaan kaikissa Venäjän pienissä Natoon kuulumattomissa reunamaissa on pöllynnyt vuoron perään ja liki kaikkiin on jäädytetty konflikti, jota välillä vähän lämmitellään kuin akkua ladattaisiin. Azerbaidzan, Armenia, Moldova, Vuoristo-Karabah, Transnistria, Georgia, Ukraina...
 
Näin juuri. Tässähän tullaa juuri siihen olelliseen että nato on mielipidekysymys toisin kuin jotkut väittävät. Enkä tarkoita nyt keskusteluun osallisutuneita.

Nato on kuin avioliitto. Se voi olla ihanaa mutta mukana tulee myös velvollisuudet ja vastuut. Pakkoavioliitot harvemmin toimii. Varsinkin kuin toinen osapuoli ei halua sitä... Suomen kansa.

Jos sinä jonkun kanssa makaat etkä muiden, kehität taloutta ja investoit liittoon niin avioliitto tässä tapauksessa takaa, että riski kannetaan yhdessä. Jos taas katsot Venäjän silmin asiaa niin siellä ei nähdä eroa onko suomineidolla sormusta tai ei - natoliitossa kuitenkin. Mutta ilman suojaa.
 
Pää pensaaseen ja perse pystyyn. Rasvat mukaan ettei tule peppuun kuivana.

Tuohan se on se visio?

Muutako vaihtoehtoa ei ole? Ukraina ei ole naton jäsen ja se ei ole nostanut persettä pystyyn! Miksi suomen pitäisi? Ei maailma toimi noin yksinkertaisesti että joko ollaan naton jäseniä tai antaudutaan . Ensinnäkin koko suomen ja venäjän konflikti on vain arvausta tulevasta. Se tulee tai ei tule.
 
Kyllä se on aika todennäköistä, että Venäjän ja Naton välille ei tule sotilaallista yhteenottoa. Nato ei hyökkää Venäjälle eikä venäjä Nato-maahan.

Sen sijaan kaikissa Venäjän pienissä Natoon kuulumattomissa reunamaissa on pöllynnyt vuoron perään ja liki kaikkiin on jäädytetty konflikti, jota välillä vähän lämmitellään kuin akkua ladattaisiin. Azerbaidzan, Armenia, Moldova, Vuoristo-Karabah, Transnistria, Georgia, Ukraina...

Huomaatko pienen yksityiskohdan? Neuvostoliitto.
 
Muutako vaihtoehtoa ei ole? Ukraina ei ole naton jäsen ja se ei ole nostanut persettä pystyyn! Miksi suomen pitäisi? Ei maailma toimi noin yksinkertaisesti että joko ollaan naton jäseniä tai antaudutaan . Ensinnäkin koko suomen ja venäjän konflikti on vain arvausta tulevasta. Se tulee tai ei tule.
Ensinnäkin Ukrainalla olisi edelleen Krimi jos se olisi ollut Natomaa. Ja Ukraina ottaa siihen takalistoonsa näin ollen koko ajan. Ja toisekseen itse arvailit konfliktia mutta et tohdi arvailla loppuun asti. Väyrynen on ehdokkaasi.
 
  • Tykkää
Reactions: PSS

Silloin tiedät että näiden konfliktien syyt on helvetin monimutkaisia ja kaikki johtaa siihen kommunisti aikaan. Ukrainaa lukuunottamatta kaikki alkoi hajoamisen aikoihin tai jopa ennen hajoamista. Kaikissa isona syynä etniset syyt. Georgian konflikti varsinkin on todella sekava,siinähän tämä "uusi" venäjä jopa jossain välissä tuki georgian hallitusta.
 
Etelä-Saimaa verkkolehti:
Lukijalta: Suomen liityttävä Natoon Ruotsin perässä
Ruotsin Nato-päätös on kohtalonkysymys myös Suomelle. Haemmeko Nato-jäsenyyttä jos Ruotsi hakee, vai jätämmekö tulevaisuutemme toistaiseksi tuntemattomien poliittisten vaikutteiden armoille? Oman näkemyksen tueksi kannattaa hyödyntää saatavilla olevaa tietoa viime vuosisadan, erityisesti ennen sotia, sotien aikana ja sotien jälkeen keskeisessä asemassa olevien poliitikkojen muistelmista. Paasikiven päiväkirjat, Tarton tanssi, Max Jakobsonin diplomaattien talvisota ja nyt Yle Areenalta katsottavissa oleva näytelmäsarja Sodan ja Rauhan miehet ovat hyviä ja mielenkiintoisia lähteitä kriisiaikojen politiikkaan.

Onko Venäjä ohjannut uhkaavilla toimillaan, muun muassa hyökkäysharjoituksilla Ruotsin rannikolle Ruotsia liittymään Naton jäseneksi? Olettaako Venäjä, että Suomi ei liittyisi Natoon siinäkään tilanteessa jos Ruotsi liittyisi Natoon? Se pudottaisi Suomen saman tien Venäjän etupiiriin, mikä on aina ollut Venäjän ja Neuvostoliiton tavoitteena.

Näkemykseni Suomi ei saa joutua enää Venäjän etupiiriin, sanoivatpa Keijo Korhonen ja Paavo Väyrynen tai muut YYA-sopimusta aikanaan kannattaneet ja vielä nykyisinkin puolustavat henkilöt mitä tahansa. Nyt Putin haluaa kylmän sodan mukaisen etupiirijaon, koska Venäjän poliittinen johto ei pysty muuten suojautumaan Venäjälle tuhoisalta demokratialta.

Jos Ruotsi liittyy Natoon ja Suomi ei, olisimme ennemmin tai myöhemmin lähes vastaavassa tilanteessa kuin ennen talvisotaa, mutta sikäli huonommassa, että Suomenlahden eteläpuoli on nyt Naton hallinnassa. Suomenlahti ei ole menettänyt merkitystään, se on edelleen ainut laivaväylä Pietariin, minkä lisäksi Venäjän kannalta Suomenlahden sotilaallisia suojelupaineita on lisännyt maakaasuputki Saksaan ja Suomen kautta kulkevat tietoliikennekaapelit. Jos Ruotsi ilmoittaa liittyvänsä Naton jäseneksi, on Suomenkin liityttävä. Sen on historia, presidentti Paasikivi ja nyt Vladimir Putin geopoliittisilla puheillaan ja teoillaan opettanut suomalaisille. Suurvalta ei ikinä unohda niitä alueita, mitkä sillä on ollut joskus hallinnassaan. Venäjä sallii ”itsenäisen” Suomen, kunhan se kuuluu Venäjän etupiiriin kriisitilanteissa.

Antero Lattu (sd.), Imatra
 
Ensinnäkin Ukrainalla olisi edelleen Krimi jos se ofliktiin, ja jos joutuu lisi ollut Natomaa. Ja Ukraina ottaa siihen takalistoonsa näin ollen koko ajan. Ja toisekseen itse arvailit konfliktia mutta et tohdi arvailla loppuun asti. Väyrynen on ehdokkaasi.

Tohdin. Mielestäni olen sanonu aivan selvästi että jos suomi on naton ulkopuolella niin suomi ei joudu konfliktiin. Ja jos joutuu niin ei olla perse pystys. Ainakin ilman rasvaa joutuu naapuri vetämään.
 
Tohdin. Mielestäni olen sanonu aivan selvästi että jos suomi on naton ulkopuolella niin suomi ei joudu konfliktiin. Ja jos joutuu niin ei olla perse pystys. Ainakin ilman rasvaa joutuu naapuri vetämään.
Ok, näillä mennään. Mun takalisto on puolestaan käytössä vasta kun olen vainajana. Totta puhuen huoli on suurempi omaisteni puolesta ja silloin toivon, ettei moni valan vannonut alistuisi rasvalla eikä ilman.
 
Naton roolia pohditaan Yhdysvalloissa. Nämä ovat niitä ajatushautomojuttuja, joita siellä koko ajan tarjoillaan hallinnolle ratkaisuksi Euroopan ongelmiin.

Arvio USA:sta: Natolle ja EU:lle yhteiset joukot Itämerelle?



EU:n ja Naton yhteisten joukkojen muodostaminen voisi sekin olla perusteltua.
– Se voisi osaltaan edistää Itämeren alueellisen turvallisuuden ja pelotteen rakentamista mahdollistamalla nykyistä saumattomamman yhteistoiminnan Ruotsin, Suomen ja Naton välillä, Brattberg huomauttaa.
Tähän ei pitäisi hänen mielestään olla estettä, sillä sekä sotilaallisesti liittoutumattomat Suomi ja Ruotsi ovat jo nyt edistyneinä kumppanimaina mukana Naton laajennettujen mahdollisuuksien kumppanuusyhteistyössä.
Vaikka EU-maiden on edelleen kannettava vastuuta myös globaalista turvallisuudesta, Naton eurooppalaisen pilarin vahvistamisesta on Brattbergin mukaan tullut välttämätön edellytys USA:n sotilaalliselle läsnäololle Euroopassa.
– Tasapainoinen lähestymistapa, joka pyrkii edistämään syvempää eurooppalaista puolustusyhteistyötä käytännössä, mutta turvaa samalla Naton roolin Euroopan turvallisuuden kivijalkana, on paras tie eteenpäin, hän toteaa.

https://www.verkkouutiset.fi/arvio-usasta-natolle-ja-eulle-yhteiset-joukot-itamerelle/
 
Maailmanpalostahan tässä on kysymyskin. Naton ulkopuolella on todennäkoisempää pysyä ulkopuolella siitä isosta rähinästä. Ruotsi, sveitsi esimerkkinä ww2. Mielestäni suomi pysyy sodan ulkopuolella varmemmin liittoutumattomana kuin naton jäsenenä. Pidän todennäkoisempänä sitä että natossa joku osapuoli joutuu venäjän kanssa konfliktiin kuin suomi. (oli natossa tai ei)
Tulevaisuudessa joku ukraina,georgia,moldova jäsenenä on ruutitynnyri.

Kuten sanoin niin nää kriisinhallintaoperaatiot on eri asia, niihin mennään vapaaehtoisesti nyt ja tulevaisuudessa oli natoa tai ei.
Tähän mennessä tapahtuneiden operaatioiden pohjalta näyttäisi siltä että Venäjän toteuttamat hyökkäykset, miehitykset ja painostukset kohdistuvat erityisesti rajanaapureihin tai muille lähialueille. Eikä koskaan, eikä missään tapauksessa sellaisiin kohteisiin jotka ovat NATO:n jäseniä. Eli tällä logiikalla (jota myös yllä, omassa viestissäsi, ennustat) Venäjän uhka kohdistuu tulevaisuudessakin ainoastaan sotilaallisesti liittoutumattomiin maihin. Tuohon yllä olevaan listaan voi näillä edellytyksillä lisätä Valko-Venäjän ja Suomen.

Pidän täysin varmana että tämä sama jako Venäjän mahdollisuuksissa tulee säilymään myös tulevaisuudessa. Venäjällä ei ole sellaisia resursseja joita se voisi käyttää Puolustusliiton jäsenmaita vastaan..Sotilaallinen hyökkäys NATO:a vastaan johtaisi aina ja kaikissa tapauksissa Venäjän tappioon. Tällaisessa tapauksessa jäisi epäselväksi vain se miten suureksi sodaksi hyökkäys eskaloituisi.

Suomen osalta kannattaa aina katsoa karttaa ja geopoliittista asemaamme. Se kertoo erittäin paljon siitä mihin Suomi mahdollisesti joutuu osallistumaan. Meillä on pitkä yhteinen maayhteys Venäjän kanssa. Kaikkiin muihin suuntiin olemme meren takanainen alue (Suomenlahti, Itämeri, Pohjanlahti). Venäjälle Suomen alue muodostaa strategisesti erittäin merkittävän mahdollisuuden vahvistaa asemaansa Pohjois-Euroopassa. Juuri tämän vuoksi Napoleon ja Aleksanteri I tekivät sopimuksen Suomen asemasta osana Venäjää (Tilsit 1807). Tällä mandaatilla ja seuraavana vuonna Ruotsia vastaan käymänsä sodan oikeutuksella Venäjä sai haltuunsa Suomen. Tämä sopimus (yhdessä Ruotsia vastaan käydyn sodan lopputulos ja rauhansopimus, Hamina 1809)) nähdään Venäjällä edelleenkin validina perustana Suomen alueeseen kohdistuville vaatimuksille.
240px-Haminan_rauha.jpg

Tässä vielä kyseisen Haminan rauhansopimuksen mukainen aluejako. Jatkan vielä hieman siitä miten venäläiset näkevät Suomen aseman.

Nykyään tilanne Itämeren alueella on Venäjän kannalta huomattavasti ikävämpi kuin aikaisemmin. Venäjällä on pääsy Itämerelle vain pieneltä alueelta Suomenlahden pohjukasta sekä täysin maayhteyksiä vailla olevasta ja muusta Venäjästä eristyksissä olevasta Kaliningradista.

Kaiken lisäksi Baltianmaat, Puola ja Itäinen Saksa, jotka aikaisemmin olivat Venäjän alaisuudessa, ovat nykyään itsenäisiä valtioita sekä Puolustusliiton ja EU:n jäsenmaita. Jokainen ymmärtää ettei Venäjällä ole minkäänlaisia mahdollisuutta palauttaa valtaansa niiden osalta.

Vain Suomen alue antaisi Venäjälle mahdollisuuden päästä paremmin Itämerelle. Toisekseen Suomi tarjoaa Venäjälle turvallisen sekä vahvan ja helposti puolustettavan osuuden Luoteisrajalleen. Puhumattakaan siitä että Suomi antaisi alueellisesti vahvan infrastruktuurin/tukialueen myös tulevaisuudessa Arktiselle alueelle suuntautuvalle toiminnalle. Teollisuudelle ja liikenteelle jne. Suomi on laaja sekä harvaan asuttu alue jossa olisi tulevien vuosisatojen aikana elintilaa moninkertaisesti nykyistä suuremmalle määrälle venäläistä asutusta.

Venäjällä ollaan jo pitkällä suunnitelmien toteutuksessa Suomen osalta. He ovat vahvistamassa osuuttaan Suomen perusenergian tuottajana. Fennovoiman valmistumisen jälkeen käytännössä likimain puolet maamme perusenergiasta tulee Venäjältä, välittömäisti ja välillisesti.
Suomesta on hankittu merkittävästi kaivosteollisuuden sekä muun perusteollisuuden tuotantolaitoksia. Saman aikaisesti suomalainen teollisuus on tehnyt Venäjälle erittäin suuria investointeja. Yksistään valtion (enemmistö)omisteinen Fortum on mukana yli viiden miljardin investoinneissa Venäjälle. Tavallaan myös Fortumin investoinnit Saksaan tulevat kasvattamaan yhteistyötä Venäjän suuntaan. Suomalaisen yhteiskunnan sitoutuneisus Venäjään kasvaa koko ajan. Jokainen osannee ajatella mitä tämä merkitsee esimerkiksi tilanteessa jossa Suomen hallinnon ja Venäjän tavoitteet ovat erilaisia.

Jos Venäjällä olisi samanlainen demokraattinen yhteiskuntajärjestelmä kuin läntisissä markkinatalousmaissa kaikki tämä teollisen ja kaupallisen yhteistyön lisääntyminen olisi jopa hyvää kehitystä myös Suomelle. Nykyisen kaltaisen rikollisuuden ja diktatuurihallinnon vallitessa (ja Venäjän laajentumispyrkimyksen huomioiden) tilanne on täysin päinvastainen.

Venäjä (siis hallinnon johto) ei suinkaan pelkää NATO:a millään tavoin oman turvallisuutensa osalta. Eikä sellaiseen ole mitään tarvettakaan. Venäjän näkökulmasta ongelma muodostuu pelkästään siitä että Puolustusliiton jäsenyys estää Venäjää palauttamasta valtaansa aikaisemmin hallitsemissaan maissa. Tästä samasta syystä myös Suomen NATO-jäsenyys muodostaisi Venäjän nykyiselle hallinnon tavoitteille ylitsepääsemättömän esteen.

Mutta, ehkä Suomen vasemmisto ja keskusta (ja heidän kannattajansa) näkevät paremmaksi elää tulevaisuudessa venäläisen hallinnon mukaan toimivassa yhteiskunnassa. Toki sen minä heille suon. Vaikea sitä on demokraattisesti toimivassa valtiossa estääkään.
 
Naton roolia pohditaan Yhdysvalloissa. Nämä ovat niitä ajatushautomojuttuja, joita siellä koko ajan tarjoillaan hallinnolle ratkaisuksi Euroopan ongelmiin.

Arvio USA:sta: Natolle ja EU:lle yhteiset joukot Itämerelle?



EU:n ja Naton yhteisten joukkojen muodostaminen voisi sekin olla perusteltua.
– Se voisi osaltaan edistää Itämeren alueellisen turvallisuuden ja pelotteen rakentamista mahdollistamalla nykyistä saumattomamman yhteistoiminnan Ruotsin, Suomen ja Naton välillä, Brattberg huomauttaa.
Tähän ei pitäisi hänen mielestään olla estettä, sillä sekä sotilaallisesti liittoutumattomat Suomi ja Ruotsi ovat jo nyt edistyneinä kumppanimaina mukana Naton laajennettujen mahdollisuuksien kumppanuusyhteistyössä.
Vaikka EU-maiden on edelleen kannettava vastuuta myös globaalista turvallisuudesta, Naton eurooppalaisen pilarin vahvistamisesta on Brattbergin mukaan tullut välttämätön edellytys USA:n sotilaalliselle läsnäololle Euroopassa.
– Tasapainoinen lähestymistapa, joka pyrkii edistämään syvempää eurooppalaista puolustusyhteistyötä käytännössä, mutta turvaa samalla Naton roolin Euroopan turvallisuuden kivijalkana, on paras tie eteenpäin, hän toteaa.

https://www.verkkouutiset.fi/arvio-usasta-natolle-ja-eulle-yhteiset-joukot-itamerelle/

Tämä saa varmasti täydellisen hyväksynnän kaikkissa muissa Itämeren rantavaltioissa paitsi Venäjällä.....ja ikävä sanoa, todennäköisesti myös Suomessa. Huolimatta siitä että olemme olleet mukana yhteisissäharjoituksissa läntisten kumppaneidemme kanssa.

Ehkä tässä menee muutama päivä että Venäjä konsultoi omat asiamiehensä..Sen jälkeen pääsemme jälleen kuulemaan ja lukemaan tällaista yhteistyötä vastustavia näkemyksiä.
 
Tämä saa varmasti täydellisen hyväksynnän kaikkissa muissa Itämeren rantavaltioissa paitsi Venäjällä.....ja ikävä sanoa, todennäköisesti myös Suomessa. Huolimatta siitä että olemme olleet mukana yhteisissäharjoituksissa läntisten kumppaneidemme kanssa.

Ehkä tässä menee muutama päivä että Venäjä konsultoi omat asiamiehensä..Sen jälkeen pääsemme jälleen kuulemaan ja lukemaan tällaista yhteistyötä vastustavia näkemyksiä.

Paavo Väyrynen: "Sauli Niinistö ajaa määrätietoisesti EU:sta NATO:n eurooppalaista pilaria."
 
Tämä saa varmasti täydellisen hyväksynnän kaikkissa muissa Itämeren rantavaltioissa paitsi Venäjällä.....ja ikävä sanoa, todennäköisesti myös Suomessa. Huolimatta siitä että olemme olleet mukana yhteisissäharjoituksissa läntisten kumppaneidemme kanssa.

Ehkä tässä menee muutama päivä että Venäjä konsultoi omat asiamiehensä..Sen jälkeen pääsemme jälleen kuulemaan ja lukemaan tällaista yhteistyötä vastustavia näkemyksiä.

Minun huomiotani kiinnitti se, että Naton eurooppalaisen pilarin vahvistamisesta on (Brattbergin mukaan) tullut välttämätön edellytys USA:n sotilaalliselle läsnäololle Euroopassa.

Tämä on jo pari vuotta näkynyt Yhdysvaltain asenteessa.
 
Liian vähän on esillä sellainen dilema, että jos Venäjä vastustaa Natojäsenyyttämme niin sillä on taka-ajatuksena suunnitelmia alueemme osalta. Natojäsenyys kun ei muuta alueellemme sijoitettujen joukkojen määrää. Silloin liittyminen Natoon on enemmän kuin perusteltua. Jos Venäjä taas pitää kiinni lausumastaan, että liittyminen on maamme oma sisäinen asia - niin miksi tätä ei uskota. Ja näin viestini lukemisen voi aloittaa alusta.

Toinen dilema löytyy maamme sopimuksesta Venäjän kanssa, että aluettamme ei käytetä hyökkäykseen Venäjälle ja Venäjä sitoutuu samoin olemaan käyttämättä aluettamme hyökkäykseen. Tämä sitoisi meitä myös Natojäsenenä. Miksi Venäjä ei luota sopimukseen? Siksi, että se ei halua itse siihen sitoutua eikä muihinkaan kansainvälisiin sopimuksiin jolloin Suomikin vapautuu omistaan. Miten Venäjä luottaisi sopimukseen jota ei itsekään aio noudattaa.

Sama asia joka tekee Ottawan sopimuksesta tyhjän paperin. Tosin se estää meitä valmistautumasta hyvin ja pakottaa meidät varustautuman ensivaiheeseen ilman jalkaväkimiinoja.
 
Viimeksi muokattu:
Täytyy tässä kohtaa palautella mieliin jokusen viikon takainen kyselytutkimus Venäjältä. Siinä kartoitettiin miten venäläiset kokevat maahansa kohdistuvat uhat ulkopuolelta.
Kolmen kärki oli USA, Ukraina ja EU.
Nato oli vasta sijalla 6 (saattoi olla myös 5, mutta ei sen korkeammalla).
Kolmen kärki oli selvä.

Mietitäänpä Suomea tässä valossa:
EU:n vankka jäsenvaltio jolla on selkeä, jopa vahva pyrkimys kahdenväliseen puolustusyhteistyöhön USA:n kanssa.
Paljonko Nato-jäsenyys enää lisäisi Suomen asemaa "vihollisleirissä"?
 
Paljonko Nato-jäsenyys enää lisäisi Suomen asemaa "vihollisleirissä"?
Välillä vaikuttaakin ja toivon poliitikkojen niin etenevän, että maatamme viedään (osin myös sotilaittemme vaikutuksesta) niin tiiviiseen yhteistyöhön Naton kanssa, että jäsenyydellä ei ole enää mitään väliä.

On partneruus Naton kanssa ja nyt vielä erityinen Nato-kumppanuus yhdessä Ruotsin kanssa. On avun vastaanottosopimus. On erilliset sopimukset EU:n, Saksan, Englannin ja USA:n kanssa sekä tietenkin Ruotsin. Lisäksi yhteistyötä mm Viron kanssa. Ja uusimpana jättäytyminen pois ydinaseiden kieltosopimuksesta josta voi vaikka miettiä Belgian F-35 hankintojen sisältöä.
 
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Back
Top