EU:n vankka jäsenvaltio jolla on selkeä, jopa vahva pyrkimys kahdenväliseen puolustusyhteistyöhön USA:n kanssa.
Paljonko Nato-jäsenyys enää lisäisi Suomen asemaa "vihollisleirissä"?
Meillä hieman unohtuu keskustelussa että EU:n Lissabon'in sopimuksen turvalausekkeet ovat käytännössä pelkästään sopimus-retoriikkaa EU:n jäsenmaille.
Kaikki EU:n jäsenmaat ovat myös NATO:n jäsenmaita joilla on Puolustusliiton antama takuu/velvoite yhteisestä sotilaallisesta puolustusksesta.
Tiedän toki että Itävalta, Irlanti, Malta, Kypros, Ruotsi ja Suomi eivät ole NATO:n jäseniä.. Juuri tästä syystä haluttiin myös EU:n antamat turvallisuustakuut mukaan Lissabon'issa uusittuun EU:n perussopimukseen. Mutta katsokaapa kartalta missä ko. maat sijaitsevat suhteessa Venäjään?
Kaikista jäsenmaista vain Suomi (ja osittain ehkä Ruotsi) on suoranaisesti Venäjän muodostaman sotilaallisen uhkan/painostuksen piirissä. Suomi on EU:n jäsenmaista ainoa suoranainen Venäjän rajanaapuri, joka ei ole NATO:n puolustussopimuksen(5. artikla) piirissä. Kun tiedämme ettei Venäjä missään olosuhteissa tule hyökkäämään NATO:n jäsenmaahan niin Suomi on samalla ainoa EU:n jäsenmaa jota kyseinen Lissabon'in sopimuksen avunantolauseke koskee konkreettisesti.
Ranska halusi terroristin hyökkäyksen jälkeen käyttää tätä Lissabon'in sopimuksen turvalauseketta saadakseen kaikki EU:n jäsemaat mukaan terrorismin kitkentään. Se on ymmärrettävää. Terrorismin uhka kohdistuu myös niihin em. muutamaan valtioon jotka eivät ole NATO:n jäsenmaita. Olen varma siitä että jos Ranska joutuisi todellisen sodankäynnin osapuoleksi niin se turvautuisi suoraan NATO:n yhteiseen puolustukseen.
Missään muussa EU-jäsenmaassa Lissabonin turvallisuuslauseketta ei nähdä samanlaisessa sotilaallisen yhteistyön merkityksessä kuin meillä. Samalla kun meillä herätellään tarvetta EU:n yhteisestä puolustuksesta niin muualla ihmetellään miksi Suomessa ei haluta liittyä NATO:oon. Juuri samoin kuin Viro, Latvia, Liettua, Puola, Tsekki, Slovakia, Bulgaria, Romania jne.? Varsinkin kun pohjoismaista jo Norja ja Tanska ovat puolustusliiton jäsenmaita. Jopa Ruotsin liittoutumattomuutta jossain määrin ymmärretään (kuten myös Irlannin ja Itävallan) koska ruotsalaiset ovat Venäjään nähden paremmassa turvassa, niin suomalaisten kuin vielä merenkin takana..
En muutenkaan usko että Euroopassa ryhdyttäisiin muuttamaan puolustusjärjestelmiä/-rakenteita Suomen puolustuksen vuoksi. Suomalaiset ovat valinneet oman tiensä ja fiksut eurooppalaiset tietysti kunnioittavat Suomen valintaa..Erityisesti myös siksi koska olemme säilyttäneet ja ylläpitäneet oman kansallisen maanpuolustuksemme.
Siitähän tässä alkaa olla jo kysymys, onko Suomella enää mahdollisuuksia liittyä NATO:oon? Vai menikö tilaisuus jo ohi?
Pitäisin viimeisenä mahdollisuutena hakea jäsenyyttä yhdessä Ruotsin kanssa, jos he edes haluavat Suomen mukaan samanaikaiseen käsittelyyn. Toisekseen yhä enemmän on alkanut näyttää jo siltäkin ettei Suomessa halua lähteä puolustusliiton jäseneksi edes ruotsalaisten kanssa. ".....olkaamme siis suomalaisia tai venäläisiä".