Suomi NATOn jäseneksi - or not?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja RPG83
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
  • Tagit Tagit
    nato

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    885
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Juuri tuota itsekin mietin
Natoyhteensopiva = yhteensopiva jenkkien kanssa. Meillä on vuosikymmen ja ylikin otettu tämä tosissaan niin kuin maassa on muutenkin tapana toimia asetusten ja ohjeistuksen kanssa. Siinä mennään just niin kuin siinä lukee. Olemme harjoitelleet ja sovitelleet järjestelmämme paremmin natosopiviksi kuin moni jäsenmaa. Vaikkapa esimerkkinä ranskalainen sotilas - ylimielinen, karsastaa jenkkejä ja on omiin toimintatapoihinsa tyytyväinen eikä puhu englantia.
 
Natoyhteensopiva = yhteensopiva jenkkien kanssa. Meillä on vuosikymmen ja ylikin otettu tämä tosissaan niin kuin maassa on muutenkin tapana toimia asetusten ja ohjeistuksen kanssa. Siinä mennään just niin kuin siinä lukee. Olemme harjoitelleet ja sovitelleet järjestelmämme paremmin natosopiviksi kuin moni jäsenmaa. Vaikkapa esimerkkinä ranskalainen sotilas - ylimielinen, karsastaa jenkkejä ja on omiin toimintatapoihinsa tyytyväinen eikä puhu englantia.

Toisaalta Suomi on avautunut muutenkin Eurooppaan -joidenkin suruksi ja joidenki iloksi- ja asiantuntijaduunarit muutenkin tekevät kansainvälisen tason juttuja. Ollaan virtuaalitiimeissä ja puhutaan englantia netin ylitse. Ja toimitaan yhteisten tavoitteiden mukana.

Puolustusvoimat on ollut eturintamassa antamalla nuorille miehille ja naisille mahdollisuuksia kasvaa tällaisessa ympäristössä.

Olihan se 90-luvulla itestäkin komeaa kun nuori mies sai koulutta virolaisia kadetteja Vuosangassa.
 
Viimeksi muokattu:
Väyrynen ja Bäckman ovat täysin marginaalissa sekä mielipiteenmuodostuksen että politiikan suunnan suhteen. Sitä eivät YYA-henkiset Vanhanen ja S-A Anttila ole. Heidänlaisiaan löytyy paljon myös muista puolueista.

Minun on kyllä vaikeata ymmärtää näiden mattivanhasten, seppokääriäisten ja sirkkkaliisanttiloiden ajatuksenjuoksua. Mistä ihmeestä tuo YYA-nostalgia oikein sikiää ? Näkevätkö tuon ajan poliitikot Suomen kylmän sodan historian jonain auvoisana kultaisena aikakautena johon tulisi palata ?

Tuon porukan olisi hyvä sisäistää se, että YYA:n myötä olisimme olleet sotatilanteessa Neuvostoliiton de facto -liittolainen halusimme sitä itse tai emme. Mistään puolueettomuudesta ei olisi tullut mitään. Lisäksi Kekkonen kumppaneineen hymyssä suin puhui kansalaisille palturia ystävällisistä suhteista Suomen ja NL:n välillä. Ei keskinäisissä väleissä mitään ystävyyttä ollut, teeskentelyä korkeintaan. 70-luvun alusta alkaen neuvostoarmeija painosti kulissien takana puolustusvoimia koko ajan tiiviimpään kanssakäymiseen ja yhteistyöhön. Tästä vaarasta ei tavan kansalainen ollut tietoinen. PV:n johto piti päänsä ja Kekkonenkin osallistui lopulta itsekin torjuntaan puolustusministeri Ustinovin Suomen vierailun yhteydessä 1978. Jos olisi annettu periksi, olisi Suomesta voinut hyvinkin tulla jonkinlainen Varsovan liiton ulkojäsen.

Ja on hyvä muistaa että Neuvostoliitto tunnusti Suomen virallisesti puolueettomaksi pohjoismaaksi vasta 80-luvun lopulla. Siihen asti NL piti Suomea jonkinlaisena puolivasallinaan. Putinin Venäjää on turha kuvitella myöskään minään ystävällismielisenä naapurina. Sitä se ei takuulla ole, kuten ei ollut YYA-ystävämme Neuvostoliittokaan. En jumaliste ymmärrä poliitikkoja jotka muistelevat nostalgialla noita aikoja.
 
Viimeksi muokattu:
Sangen yllättävää...

Tutkija Venäjän mediahyökkäyksistä: Miten voi vaikuttaa keskusteluun, jota kukaan ei ole halukas käymään?

88ab7e6d30f04f40ac2d11ffcee4902a.jpg

Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro toteaa, ettei Suomessa juuri käydä Nato-keskustelua.(KUVA: Timo Aalto)
Julkaistu: 13.8. 22:19

Suomessa vastustetaan Natoon liittymistä vahvasti, joten Venäjällä tuskin on suurta tarvetta yrittää vaikuttaa siihen keskusteluun, asiantuntija sanoo.

VENÄJÄ on käyttänyt merkittävästi resursseja vaikuttaakseen Suomen ja Ruotsin Nato-keskusteluihin. Näin kertoi Yhdysvaltojen ulkoministeriö kaksi vuotta sitten useille diplomaateilleen salaisessa sähkeessä.

Asiasta kertoi viikonloppuna yhdysvaltalainen Buzzfeed-uutissivusto, joka oli saanut sähkeen osittain nähtäväkseen tietopyynnön avulla. Suuria osia sähkeestä on kuitenkin edelleen salattu.

Sähkeessä kerrotaan, että tiettävästi Venäjä-johtoisten ”mediahyökkäysten” tarkoituksena on ollut lisätä epäluottamusta kansalaisten ja päättäjien välillä sekä herättää epäilyksiä sotilasliitto Natoon liittymisestä.

Buzzfeedin julkaisemassa sähkeessä ei avata tarkemmin sitä, mitä Suomeen kohdistuneilla ”mediahyökkäyksillä” käytännössä tarkoitetaan. Niillä todennäköisesti viitataan vääristeltyjen ja keksittyjen tietojen levittämiseen mediassa, ajatushautomotapahtumissa ja sosiaalisessa mediassa, sillä samassa yhteydessä mainitaan Venäjän käyttäneen näitä keinoja Ruotsissa, kirjoittaa STT. Sähkeessä puhutaan kuitenkin pääasiassa Ruotsista eikä Suomesta.

HELSINGIN Yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro ei pidä lainkaan yllättävänä sitä, jos Venäjä on pyrkinyt vaikuttamaan Nato-keskusteluun tällä tavoin.

– Kaikki on tietenkin mahdollista, mutta juuri tässä suhteessa en ole kovinkaan suurta ja vahvaa kampanjointia nähnyt. Jos sitä on tapahtunut viime vuosien aikana, niin se ei ainakaan ole tullut julkisuuteen käytännössä lainkaan. Tämä jää hieman arvailujen varaan, että mistä tässä on kysymys, Kangaspuro sanoo.

Hän muistuttaa, että Suomessa vastustetaan Natoon liittymistä vahvasti.

– Se tarkoittaa sitä, että ei siihen Venäjää tarvita. Ihmiset argumentoivat liittymistä vastaan niiden kanssa, jotka ovat liittymisen puolesta.

– Suomen nykyisessä ilmapiirissä Venäjän motivaatio sekaantua Suomen asioihin ja keskusteluun kovin vahvalla profiililla on luultavasti aika pieni. Suomessa ei ole tapahtumassa tässä suhteessa yhtään mitään, sillä näissä asemissa on oltu aika vankasti pitkään. En näe, että Venäjällä olisi kovin suurta motivaatiota lähteä horjuttamaan meidän poliittista ilmapiiriämme.

Sekä Kangaspuro että Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja, Venäjän ja EU:n suhteisiin erikoistunutArkady Moshes kuitenkin toteavat, että Venäjä pyrkii vaikuttamaan Nato-keskusteluun muun muassa Vladimir Putinin ja Sergei Lavrovinjulkisten lausuntojen myötä.

– Totta kai Venäjä yrittää vaikuttaa keskusteluun. Venäjä yrittää estää lopputulosta, josta se ei pitäisi, mutta sellainen on aivan normaalia: kaikki tekevät sitä. Sitä kutsutaan diplomatiaksi, Moshes sanoo.

ILTA-SANOMIEN sunnuntaina tavoittaman pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan Venäjän vaikuttamispyrkimyksillä ei ole ollut todellista vaikutusta Suomen ja Ruotsin Nato-keskusteluihin.

– Ei se ainakaan ole vaikuttanut. Kyllä suomalaiset osaavat tässä tehdä itse päätöksiä – sekä suomalaiset poliitikot että suomalaiset ihmiset.

Sipilä totesi, että vaikuttamista kuitenkin tapahtuu.

– Tätä vaikuttamista on, ja se lisääntyy jatkuvasti. Monet maat yrittävät vaikuttaa toisten maiden asioihin erilaisilla hybridivaikuttamisen keinoilla, ja tähän meidän täytyy olla yhä paremmin varautuneita.

Sipilän mukaan Suomi tekee hybridivaikuttamisen torjumiseksi yhteistyötä muiden EU-maiden kanssa.

MARKKU Kangaspuro sanoo, ettei suomalaisten tarvitse välttämättä olla huolissaan juuri Venäjän sekaantumisesta Nato-keskusteluun, mutta sosiaalisessa mediassa leviävästä disinformaatiosta kannattaisi yleisesti olla huolissaan.

– Sitä vastaan kamppailussa paras lääke on varmasti hyvä yleissivistys sekä järkevän ja fiksun keskustelukulttuurin ylläpitäminen. Vaikuttamista tapahtuu hirvittävän monilla aloilla huolestuttavissakin määrin, hän sanoo.

Kangaspuro kritisoi sitä, ettei oleellisista poliittisista kysymyksistä käydä suoraa keskustelua.

– Meillä ei Nato-keskustelua juuri käydä. Miten siihen voi vaikuttaa, kun ei sitä kukaan ole kovin halukas käymään? Kangaspuro kysyy lopuksi.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005790203.html
 
@tulikomento
Ei pelkästään de facto vaan valitettavasti myös de jure. Juuri sen YYA-sopimuksen luoman puolustusvelvollisuuden myötä.
Siinä on muuten asia, mitä en vieläkään ymmärrä. Ihmiset väittävät yhä Suomen olleen "Kekkosen aikaan" sotilaallisesti sitoutumaton, vaikka YYA-sopimus ihan selvästi muuta todistaa. Hyvin on propaganda uponnut.
 
Ei jäänyt Oltermannit pakotteiden vuoksi halpuutettavaksi...äänestäjät kärsii ja se on ainoa mikä poliitikkoja liikuttaa(äänestäjien katoamisen pelko)

Epäilemättä. Sirkka-Liisa Anttilasta onkin muistaakseni sanottu, että tämän poliittisen ohjenuoran mukaan oman sikafarmin ja isänmaan etu ovat yksi ja sama asia. Tuohon riittää poliittinen ymmärrys ja osaaminen. Poliitikkojen lisäksi tuntuu osa kansastakin olevan samaa mieltä. Kaikki Venäjälle asetetut talouspakotteet pois ja ei muuta kuin takaisin karhun kainaloon mistä pääsimme pois vasta 1990-luvun alussa. Ilmeisesti tämä kansanosa jaksaa vaaleista toiseen äänestää esim. kepulien Venäjä-myönteisiä sekä Väyrystä ja tämän hengenheimolaisia.
 
@tulikomento
Ei pelkästään de facto vaan valitettavasti myös de jure. Juuri sen YYA-sopimuksen luoman puolustusvelvollisuuden myötä.
Siinä on muuten asia, mitä en vieläkään ymmärrä. Ihmiset väittävät yhä Suomen olleen "Kekkosen aikaan" sotilaallisesti sitoutumaton, vaikka YYA-sopimus ihan selvästi muuta todistaa. Hyvin on propaganda uponnut.

Liiankin hyvin. Ei ihme kun tuota sanomaa taottiin vuosikymmenet lekalla suomalaisten kalloon. Ei ihme ettei NATO kelpaa kun osa kansasta muistelee lämmöllä Kekkosta ja YYA:ta. Ja osa nuoremmasta polvesta inhoaa yli kaiken Yhdysvaltoja.
 
Tämän mukaan Suomen ja NATO:n välinen isäntämaasopimus junailtiin läpi niin ettei sitä tarvinnut 2014 tuoda eduskunnan suuren salin käsittelyyn. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan johto (Niinistö, Tuomioja, Haglund) hankkivat ulkoasiainvaliokunnan ja puolustusvaliokunnan tuen asian taakse. Ilmeisen huomionarvoista kaiketi sekin, ettei edes Tuomioja halunnut alistaa isäntämaasopimusta Markus Mustajärven kaltaisten edustajien käsiteltäväksi.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/25...-kasi-operoi-taustalla-koko-ajan-kirja-kertoo
 
Mielenkiintoista - vai pitäisikö sanoa pahaenteistä - että Tuomiojakin täysin mukana isäntämaasopimuksen nopeassa voimaantulossa...
Joko Niinistöllä on jotakin vipuvartta millä vääntää Tuomiojaa linjalleen tai sitten Sauli jallittaa oppositiota mukaan olemattomin porkkanoin. Saattaa kuitenkin olla, että Erkki kokee olevansa jossain mielessä sieluntoveri Saulin kanssa kun molemmat on analyyttisiä älykköjä. Toki päällepäin aivan erilaisia mutta kumpikin vanhoja herroja jo ja Tuomioja myös uransa ehtoolla. Varmasti Tuomiojalla kova halu vielä olla ns ytimessä ja Sauli tarjoaa siihen siipimiehen osaa. Olkoonkin, että varmasti asia on tarvinnut tarjota jotenkin toisin kuin, että Erkki, tehdäänpä sotilasliitto jenkkien kanssa :ROFLMAO:.
 
Joko Niinistöllä on jotakin vipuvartta millä vääntää Tuomiojaa linjalleen tai sitten Sauli jallittaa oppositiota mukaan olemattomin porkkanoin. Saattaa kuitenkin olla, että Erkki kokee olevansa jossain mielessä sieluntoveri Saulin kanssa kun molemmat on analyyttisiä älykköjä. Toki päällepäin aivan erilaisia mutta kumpikin vanhoja herroja jo ja Tuomioja myös uransa ehtoolla. Varmasti Tuomiojalla kova halu vielä olla ns ytimessä ja Sauli tarjoaa siihen siipimiehen osaa. Olkoonkin, että varmasti asia on tarvinnut tarjota jotenkin toisin kuin, että Erkki, tehdäänpä sotilasliitto jenkkien kanssa :ROFLMAO:.
Tuomiojahan pitää tiivistä yhteyttä edelleen mm. Venäjän ulkoministeri Lavroviin. Skene jota hain oli se, että jopa Tuomioja näkee tilanteen niin pahana, että halusi isäntämaasopimuksen NATO:n kanssa nopeasti kuntoon?
 
Kaikkea tuolta tulevaa minä pidän niin ikään Venäjän pyrkimyksenä vaikuttaa suomalaisten mielipiteisiin.

Markku Kangaspuro on mielestäni vain yhden portaan talossa kauempana Bätmänistä ja Putkosesta... Ulkopoliittista instituuttia voi sentään uskoa, Aleksanteri-instituuttia ei kovin paljoa.
 
Tuomiojahan pitää tiivistä yhteyttä edelleen mm. Venäjän ulkoministeri Lavroviin. Skene jota hain oli se, että jopa Tuomioja näkee tilanteen niin pahana, että halusi isäntämaasopimuksen NATO:n kanssa nopeasti kuntoon?
Minä taas luulen, että Niinistö käyttää Tuomiojaa hyödyllisenä ja kertoi, että tulkaa tämän taakse niin vältytään toistaiseksi Natojäsenyydeltä. Samalla tiesi, että tiedotus pelaa myös Venäjälle. Eihän Saulin mikään pakko olisi Erkkiä tähän mukaan ottaa.
 
Olkoonkin, että varmasti asia on tarvinnut tarjota jotenkin toisin kuin, että Erkki, tehdäänpä sotilasliitto jenkkien kanssa
Siihen on riittänyt, että kertoo mitä Isäntämaasopimus oikeasti on: Tekninen asiakirja, jonka mukaan esim ulkomaiset sotilasajoneuvot saa täällä ajaa tarvitsematta hakea PV:n tai Trafin koekilpiä. Toinen Erkkiä miellyttänyt asia tietysti oli ettei demarien osuus asiassa näy niin paljo julkisuuteen.
 
Minun on kyllä vaikeata ymmärtää näiden mattivanhasten, seppokääriäisten ja sirkkkaliisanttiloiden ajatuksenjuoksua. Mistä ihmeestä tuo YYA-nostalgia oikein sikiää ? Näkevätkö tuon ajan poliitikot Suomen kylmän sodan historian jonain auvoisana kultaisena aikakautena johon tulisi palata ?

Tervehdin ilolla Kääriäisen eilistä ilmoitusta, että keskittyy vast'edes Kirmajärvellä kalastamiseen. Toivotaan, että sirkkis päätyy samaan.

Eipä silti, hyvin ovat kasvattaneet jälkipolven, kuten annikasaarikot ja paulalehtomäet.
 
Tervehdin ilolla Kääriäisen eilistä ilmoitusta, että keskittyy vast'edes Kirmajärvellä kalastamiseen. Toivotaan, että sirkkis päätyy samaan.

Eipä silti, hyvin ovat kasvattaneet jälkipolven, kuten annikasaarikot ja paulalehtomäet.

Paula ei vissiin vielä toistaiseksi ole kiikuttanut Moskovan isännille tuliaislahjana Lepikon torpan multaa. Kiäriäisen Sepin kerrotaan näin tehneen. Lienee yksi suomettumisen ja rähmälläänolon legendaarisimpia rimanalituksia tuokin.
 
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Back
Top