Sangen yllättävää...
Tutkija Venäjän mediahyökkäyksistä: Miten voi vaikuttaa keskusteluun, jota kukaan ei ole halukas käymään?
Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro toteaa, ettei Suomessa juuri käydä Nato-keskustelua.(KUVA: Timo Aalto)
Julkaistu: 13.8. 22:19
Suomessa vastustetaan Natoon liittymistä vahvasti, joten Venäjällä tuskin on suurta tarvetta yrittää vaikuttaa siihen keskusteluun, asiantuntija sanoo.
VENÄJÄ on käyttänyt merkittävästi resursseja vaikuttaakseen Suomen ja Ruotsin Nato-keskusteluihin. Näin kertoi Yhdysvaltojen ulkoministeriö kaksi vuotta sitten useille diplomaateilleen
salaisessa sähkeessä.
Asiasta kertoi viikonloppuna yhdysvaltalainen
Buzzfeed-uutissivusto, joka oli saanut sähkeen osittain nähtäväkseen tietopyynnön avulla. Suuria osia sähkeestä on kuitenkin edelleen salattu.
Sähkeessä kerrotaan, että tiettävästi Venäjä-johtoisten ”mediahyökkäysten” tarkoituksena on ollut lisätä epäluottamusta kansalaisten ja päättäjien välillä sekä herättää epäilyksiä sotilasliitto Natoon liittymisestä.
Buzzfeedin julkaisemassa sähkeessä ei avata tarkemmin sitä, mitä Suomeen kohdistuneilla ”mediahyökkäyksillä” käytännössä tarkoitetaan. Niillä todennäköisesti viitataan vääristeltyjen ja keksittyjen tietojen levittämiseen mediassa, ajatushautomotapahtumissa ja sosiaalisessa mediassa, sillä samassa yhteydessä mainitaan Venäjän käyttäneen näitä keinoja Ruotsissa, kirjoittaa STT. Sähkeessä puhutaan kuitenkin pääasiassa Ruotsista eikä Suomesta.
HELSINGIN Yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja
Markku Kangaspuro ei pidä lainkaan yllättävänä sitä, jos Venäjä on pyrkinyt vaikuttamaan Nato-keskusteluun tällä tavoin.
– Kaikki on tietenkin mahdollista, mutta juuri tässä suhteessa en ole kovinkaan suurta ja vahvaa kampanjointia nähnyt. Jos sitä on tapahtunut viime vuosien aikana, niin se ei ainakaan ole tullut julkisuuteen käytännössä lainkaan. Tämä jää hieman arvailujen varaan, että mistä tässä on kysymys, Kangaspuro sanoo.
Hän muistuttaa, että Suomessa vastustetaan Natoon liittymistä vahvasti.
– Se tarkoittaa sitä, että ei siihen Venäjää tarvita. Ihmiset argumentoivat liittymistä vastaan niiden kanssa, jotka ovat liittymisen puolesta.
– Suomen nykyisessä ilmapiirissä Venäjän motivaatio sekaantua Suomen asioihin ja keskusteluun kovin vahvalla profiililla on luultavasti aika pieni. Suomessa ei ole tapahtumassa tässä suhteessa yhtään mitään, sillä näissä asemissa on oltu aika vankasti pitkään.
En näe, että Venäjällä olisi kovin suurta motivaatiota lähteä horjuttamaan meidän poliittista ilmapiiriämme.
Sekä Kangaspuro että Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja, Venäjän ja EU:n suhteisiin erikoistunut
Arkady Moshes kuitenkin toteavat, että Venäjä pyrkii vaikuttamaan Nato-keskusteluun muun muassa
Vladimir Putinin ja
Sergei Lavrovinjulkisten lausuntojen myötä.
–
Totta kai Venäjä yrittää vaikuttaa keskusteluun. Venäjä yrittää estää lopputulosta, josta se ei pitäisi, mutta sellainen on aivan normaalia: kaikki tekevät sitä. Sitä kutsutaan diplomatiaksi, Moshes sanoo.
ILTA-SANOMIEN sunnuntaina tavoittaman pääministeri
Juha Sipilän (kesk) mukaan Venäjän vaikuttamispyrkimyksillä ei ole ollut todellista vaikutusta Suomen ja Ruotsin Nato-keskusteluihin.
– Ei se ainakaan ole vaikuttanut. Kyllä suomalaiset osaavat tässä tehdä itse päätöksiä – sekä suomalaiset poliitikot että suomalaiset ihmiset.
Sipilä totesi, että vaikuttamista kuitenkin tapahtuu.
– Tätä vaikuttamista on, ja se lisääntyy jatkuvasti. Monet maat yrittävät vaikuttaa toisten maiden asioihin erilaisilla hybridivaikuttamisen keinoilla, ja tähän meidän täytyy olla yhä paremmin varautuneita.
Sipilän mukaan Suomi tekee hybridivaikuttamisen torjumiseksi yhteistyötä muiden EU-maiden kanssa.
MARKKU Kangaspuro sanoo, ettei suomalaisten tarvitse välttämättä olla huolissaan juuri Venäjän sekaantumisesta Nato-keskusteluun, mutta sosiaalisessa mediassa leviävästä disinformaatiosta kannattaisi yleisesti olla huolissaan.
– Sitä vastaan kamppailussa paras lääke on varmasti hyvä yleissivistys sekä järkevän ja fiksun keskustelukulttuurin ylläpitäminen. Vaikuttamista tapahtuu hirvittävän monilla aloilla huolestuttavissakin määrin, hän sanoo.
Kangaspuro kritisoi sitä, ettei oleellisista poliittisista kysymyksistä käydä suoraa keskustelua.
– Meillä ei Nato-keskustelua juuri käydä. Miten siihen voi vaikuttaa, kun ei sitä kukaan ole kovin halukas käymään? Kangaspuro kysyy lopuksi.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005790203.html