Erikoistoimittaja Arja Paananen: Olisi mahtanut Lavrov ihmetellä
Julkaistu: 11.6.2014 12:04
Kultaranta-keskustelu on yksi osoitus yhteiskuntamme voimasta, kirjoittaa erikoistoimittaja Arja Paananen.
On oikeastaan sääli, ettei ulkoministeri
Sergei Lavrovin venäläisseurue päässyt kärpäsenä mukaan surrailemaan sunnuntain ja maanantain Kultaranta-keskusteluihin, sillä heillä olisi ollut siellä paljon ihmeteltävää.
Kultarannan puutarhan telttoihin kun oli kokoontunut aikamoinen joukko Suomen eri puolueiden poliittista johtoa ja sotilaallista kermaa yhdessä aivan tavallisten tutkijoiden, toimittajien ja kirjailijoiden kanssa. Kutsuvieraat tuotiin paikalle bussilla eikä kenenkään laukkuja edes läpivalaistu, sillä meillä Suomessa on niin suuri luottamuksen kulttuuri.
Yhtäläinen sananvapaus oli kaikilla osallistujilla mielipiteestä ja statuksesta riippumatta, ja suurin osa keskusteluista näytettiin jopa suorana ulos maailmalle. Tauoilla kuka tahansa saattoi jutella vapaasti kenen tahansa kanssa ja vetäistä vaikkapa itseään presidentti
Sauli Niinistöä hihasta.
Autoritaarisella Venäjällä tällainen aito ja vapaa, yhteiskunnan eri kerrokset ja mielipiteet kokoava keskustelutilaisuus ei yksinkertaisesti olisi mahdollista.
Venäläinen versio Kultaranta-keskusteluista olisikin ollut toisenlainen.
Vladimir Putinin huvilalle olisi kutsuttu ainoastaan Kremlin luottopoliitikkoja ja luottotutkijoita, jotka olisivat pitäneet Kremlin ennalta hyväksymiä länsivastaisia ja isänmaallisaggressiivisia puheita.
Paikalle olisi tultu luksusautoilla henkivartijoiden kera, lukuisten turvatarkastusten läpi. Putinin lähelle olisi päästetty vain kaikkein luotetuimmat, mutta edes kukaan heistä ei olisi uskaltanut haastaa häntä.
Kremlin luottotoimittajat olisivat seuranneet tilaisuutta jossain kauemmalla eikä kukaan olisi esittänyt yhtään ikävää kysymystä.
Puolustusratkaisu vie aikaa
Itse osallistuin Kultaranta-keskusteluihin ensimmäistä kertaa ja mietin mielessäni, että juuri tällaisissa tapahtumissa näkyy suomalaisen yhteiskunnan todellinen voima - ja myös se tahto, jolla me olemme arvojamme valmiit puolustamaan.
Meillä on aito demokratia ja sananvapaus, mutta meillä tunnetaan myös sanomisen vastuu. Edes julkisuudelta suljetussa puolustustyöryhmässä kukaan ei alentunut yhteen ainoaan aggressiiviseen tai alatyyliseen ilmaisuun Venäjästä. Olisi mahtanut Lavrov kärpäsineen sitäkin ihmetellä!
Kultarannassa puhuttiin paljon Natosta, mutta myös muista Suomen mahdollisista uusista puolustusratkaisuista, kuten yhteistyöstä Ruotsin ja Euroopan unionin kanssa.
Valittiinpa näistä mikä tahansa, sen hedelmät odottavat meitä vasta vuosien päässä. Mutta Venäjän uusi sodankäyntioppi on kuitenkin osoittanut, etteivät edes maamiinat meitä enää pelastaisi, jos rajan yli ei tullakaan enää panssarivaunuilla, vaan erilaisilla informaatio- ja kyberoperaatioilla.
Kun Venäjästä on puhe, tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa. Kukaan meistä ei tiedä, jatkuuko Putinin ja hänenmielistensä valtakausi vielä kymmeniä vuosia, vai kaatuuko se yhtä yllättäen kuin
Viktor Janukovitsh tai Neuvostoliitto.
Yhdestä asiasta voimme olla kuitenkin varmoja: Venäjä tulee koettelemaan meitä vielä lukemattomia kertoja informaatiosodankäynnin keinoin, ja se on äärettömän paljon todennäköisempää kuin oikeiden aseiden kalistelu.
Vainoharhaisuus ei kannata
Uusia hävittäjiä emme voi ostaa nopeasti, mutta yksinkertainen peruskoulutus Venäjän infosodankäyntiin reagoimiselle olisi mahdollista antaa pikaisesti koko Suomen johdolle, virkamieskunnalle, toimittajille - ja myös kansalle.
Järjestelkööt sitten itänaapuri vain provokaatioitaan ja erilaisia sanallisia koepallojaan, kun meidän oma koneistomme toimii: reagoimme nopeasti, korjaamme virheet, paljastamme valheet ja tunnistamme yritykset provosoida meissä "russofobiaa".
Toinen köyhän miehen Hornet olisi se, että pidämme omista venäläisistämme niin hyvää huolta, ettei Kreml saa koskaan rakennettua heistä sitä tyytymättömien "maanmiesten" joukkoa, jota heidän olisi tultava meille puolustamaan.
Kolmas halpa hornetti olisi sekin, että suomalaiset tiedotusvälineet satsaisivat nykyistä enemmän Venäjä-uutisointiin. Viimeistään Krimin kaappaus paljasti sen, että Venäjän imperialismi ja demokratian puute tulivat sittenkin monelle suomalaiselle päättäjälle yllätyksenä, vaikka me Venäjä-toimittajat olimme yrittäneet siitä jo vuosikaudet varoitella.
Venäjän uhkan edessä ei silti kannata ryhtyä vainoharhaiseksi. Riittää, kun se tunnetila on vallalla jo itärajan toisella puolella. Sen sijaan tietystä sinisilmäisyydestä meidän olisi päästävä eroon.
Kultarannan suljetuissa puolustuskeskusteluissa sinisilmäisyyttä edusti muun muassa se, että keneltäkään meiltä osallistujilta ei kerätty edes kännyköitä pois, vaikka Venäjällä ne olisi otettu heti Putinin henkivartijoiden kassakaappiin. Vanha vakoilija-Putin ei olisi jättänyt mitään sattuman varaan.
Joten on siis mahdollista, että Lavrovin seurue oli sittenkin kärpäsenä kuuntelemassa keskustelujamme jonkin pahaa-aavistamattoman osallistujan puhelimen kautta.
Toisaalta, sittenpä he vasta hämmästyivätkin! Suljettujen ovien takana suomalainen Nato-keskustelu on juuri niin korrektia ja monipolvista kuin se on julkisuudessakin.
Arja Paananen