Suomi NATOn jäseneksi - or not?

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    883
En väitä että olisin tällaisen nyky tilanteen ennustanut, mutta kyllä vaan alkoi jo neukkulan kaaduttua tuntumaan vastenmieliseltä se into jolla oltiin ....... polvelle kiipeämässä. No nyt ollaan sitten purjeesa kun on talous sidottu venäjään ja hommattu venäläinen vähmmistö.
 
Jutun nähneenä ihmettelin miksi Taloussanomat ei avaa "rankaisun" taloudellisia vaikutuksia paremmin.

Joo, Finnair kärsii, Venäjällä toimivat rakennusliikkeet saattavat kärsiä, Valion juustot muuttuu epäkurantiksi rajalla ja Fazerin sininen on fasistien suklaatia..mutta mitäs sitten?
En lukenut juttua mutta samaa mieltä. Siinä missä Venäjä ranGaisee niin samassa mitassa riippuvuus Venäjästä vähenee. Täysin korvattavissa ja toisaalta jo kohta Venäjä toteaisi itse kärsivänsä eniten.

Pahimmin varmaan kärsisi se suomalaispoliitikkojen joukko joista Natolla on rautaesiripun takaista tietoa joilla heidät luokitellaan epäluotettaviksi.
 
Tarkasti ottaen tasavallan presidentti on virallinen titteli ja kautensa jälkeen he ovat "vain" presidenttejä.

Tasavallan presidentti Niinistö, presidentti Halonen ja presidentti Ahtisaari.
Ja presidenttejä on sitten myös korkeimpien oikeuslaitoksen johdossa. Tavja ei suinkaan ollut Suomen ensimmäinen naispresidentti.
 
Talouselämä tarjoaa tilaajilleen Nato asiaa. Olisiko joku lukenut jutut ja voisiko kertoa hieman esitetyistä näkemyksistä..

Näin Venäjä voisi rangaista Suomea Nato-jäsenyydestä: Monenlaista kiusantekoa ja kovat iskut Finnairiin ja Fortumiin​

Pelkästään tämän vuoksi ei tarvitse Talouselämälehden juttuja lukea...

Venäjän, monessa yhteydessä julkituomaan, strategiaan kuuluu se että talous, kaupankäynti jne. on monella tavalla rinnakkaisena/vaihtoehtoisena vaikutuskanavana myös sodnkäynissä. Eikä tämä ole pelkästään Venäjän keksimää ideologiaa. Juuri samalla tavalla asiat nähdään kaikkialla muuallakin, niin idässä kuin lännessä.

Jo Neuvostoliiton aikana pyrittiin kontrolloimaan tarkasti Suomen kaupallisia yhteyksiä, sekä ulkomaankauppaa jne. Alkaen jo sodan jälkeisestä Marshalla-avusta, jäsenyyksistä mm. eurooppalaisissa vapaakauppaorganisaatioissa jne.
- kaikissa näissä yhteyksissä Venäjä pyrki rajoittamaan Suomen lähestymistä ja sitoutumista läntisiin kumppaneihin.. (Nordek, EFTA, EEC ja näiden vastustaminen jne.)
- ja tähän NL:n vaikuttamiseen löytyy varsin aktiivista tukea kotiman vasemmalta laidalta ja maalaisliitolta jne.
- myöhemmin tämä korostui ikävällä tavalla NL:n romahduksen myötä...aivan liian suurena sitoutumisena bilateraalikauppaan Neuvostoliitton kanssa-.
- Suomi kohtasi 1990-luvun laman varsin katkeralla tavalla ja vasta EU- jäsenyyden ja Nokian nousun myötä päästiin takaisin nousu-uralle.

Putinin hallinnon aikana Suomi on jälleen liukunut monella tavalla ja askel kerrallaan yhä pidemmälle Venähän taloudelliseen vaikutuspiiriin...
- tottakai tässä on useimmissa tapauksissa kysymys täysin normaalista liiketoiminasta, investoinneista, kaupankäynnistä jne. Varsinkin suomalaisten yksityisten yrityksien osalta..
- kokonaisuutta kuitenkin vääristää jo pelkästään maiden (Suomen ja Venäjän) kokoero ja se että Venäjällä yritykset sekä liike-elämä on monella tavalla myös yhteydessä ja osana diktatuurihallintoa.. Venäjällä kaikkiin merkittäviin kaupallisiin hankkeisiin liittyy sidokset maan poliittiseen (lue rikolliseen) johtoon..
- Suomessa, kuten muuallakin lännessä, vapaassa markkinataloudessa toimivilla yrityksillä ei ole samalla tavalla poliittisia siteitä ja tavoitteita.

Vaikka emme edes olisi keskustelemassa NATO:n jäsenyydestä niin Suomessa tulisi ymmärtää venäläistaustaisten taloudellisten sitoumusten lisääntymisen merkitys maamme itsenäisyydelle..
- tarpeen tullen Venäjän rikollisjohto käyttää kaikkia mahdollisuuksia omien etujensa edistämiseen...niin taloudellisia painostuskeinoja kuin viimekädessä sotilaallista voimaansa..

Kertakaikkisen selvää on että Suomen NATO-jäsenyys rajoittaisi merkittävällä tavalla Venäjän rikollishallinnon mahdollisuuksia Suomen vaikkapa vain poliittiseen painostamiseen.
- joka tapauksessa se olisi se viimeinen"perälauta" jolla Suomi varmistaa valtiollisen koskemattomuutensa jopa kaikkein vaikeimmissakin tilanteissa.

Siis ymmärtäkää hyvät ystävät, ettei kysymys ole pelkästään NATO-jäsenyydestä tai sitä koskevasta päätöksenteosta. Venäjän tavoitteena on sitoa Suomi omaan etupiiriinsä sekä päätösvaltansa alaiseksi. Voidaan olla varmoja että Venäjän diktatuurin johtajat vastustavat kaikkia Suomen pyrkimyksiä edistää ja vahvistaa omaa valtiollista turvallisuutta ja hallinnollista asemaa.
- ja samalla, kuten jo sanottu, Venäjä pyrkii kaikilla mahdollisilla tavoilla edistämään itseään hyödyttäviä hankkkeita.

Ikävä kyllä Venäjän rikollisille diktatuurille ja sen johtajille löytyy meiltä tukijoukkoja...suurin osa lienee niitä ns. "ymmärtämättömiä hölmöjä'" ja jotkut ehkä tavoittelee myös henkilökohtaista taloudellista hyötyä. Eikä pidä väheksyä Venäjän hienovaraista mutta tarkasti harkittua ja toteutettua mediavaikutusta, propagandaa, hybridivaikuttamista jne.
- ehkä Suomessa ei riittävällä tavalla osata ymmärtää jat/tai tuoda esille Venäjän johdon harjoittamaa rikollisuutta ja väkivaltaa....
- kuten joskus Neuvostoliiton aikoina, niistä joko vaietaan tai sitten vähätellään...jopa puolueiden ja kansanedustajien toimesta.
 
Jutun nähneenä ihmettelin miksi Taloussanomat ei avaa "rankaisun" taloudellisia vaikutuksia paremmin.

Joo, Finnair kärsii, Venäjällä toimivat rakennusliikkeet saattavat kärsiä, Valion juustot muuttuu epäkurantiksi rajalla ja Fazerin sininen on fasistien suklaatia..mutta mitäs sitten?
Mites venäläisten ydinvoimaloiden polttoainehuolto? Joko ne käyvät länsiuraanilla, vai vieläkö miilut syövät vain idän atomia?
 
edit: olikin maksumuurin takana, sorry.

USA:n ex-ulkoministeri: ”Toivon, ettei Vladimir Putin vedä liipaisimesta”​

Yhdysvaltain entisen ulkoministerin Hillary Clintonin mukaan Euroopassa ja aivan erityisesti Pohjoismaissa on syytä olla hereillä. Hän viittaa Venäjän ja sen presidentin Vladimir Putinin viimeaikaiseen toimintaan.

”Skandinavian maat ovat heräämässä erittäin vaaralliseen tilanteeseen aggressiivisesti toimivan Venäjän kanssa”, Clinton kommentoi rahastoyhtiö Skagenin sijoittajakonferenssissa tällä viikolla.

Hän pitää erittäin todellisena uhkaa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, mutta sanoo samalla, ettei kyse ole vain Ukrainasta.


”Venäjän hyökkäyksen riski Ukrainaan on erittäin todellinen, toivon, ettei Vladimir Putin vedä liipaisimesta. Ukraina on kuitenkin vain viimeisin esimerkki Putinin politiikasta, mutta ei ainoa.”

Tuo näkyi mutta toinen juttu on otsikoltaan vastaava, muok- ihan kuin otsikot olisivat jotenkin ristissä

USA:n ex-ulkoministeriltä jäätävä varoitus: ”Skandinavian maat ovat heräämässä erittäin vaaralliseen tilanteeseen” – Ruotsi reagoi jo​

Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Hillary Clinton pitää Venäjän presidentin Vladimir Putinin viimeaikaista toimintaa äärimmäisen huolestuttavana. Hän pitää erittäin todellisena uhkaa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, mutta sanoo samalla, ettei kyse ole vain Ukrainasta.


Edit 2
Usari näköjään paukutti aihetta eilen huolella

Ruotsi vahvistaa joukkojaan, sotilaita Visbyn satamassa – Puolustusministeri: ”Gotlanti on aivan kuin Ahvenanmaa, hyökkäyksen riski on todellinen”​

15.1.202209:47päivitetty 15.1.202210:40

”On aivan selvää, että riski on olemassa eikä hyökkäystä Ruotsiin voida sulkea pois”, Ruotsin puolustusministeri sanoo ja vertaa tilannetta Ahvenanmaahan.​

c5905bfb-6ce9-58a8-b29a-9de0970aa2c0

Valmiudessa. Ruotsi vahvisti perjantaina joukkojaan Gotlannin saarella. Kuvassa sotilaat partioivat Visbyn satamassa.KUVA: EPA09684509


Ruotsi vahvisti perjantaina joukkojaan Gotlannin saarella ja maan puolustusvoimat partioivat myös saaren pääkaupungin Visbyn satamassa. Ruotsi reagoi näin siihen, että Itämerelle on tämän viikon aikana saapunut useita venäläisiä maihinnousualuksia.

LUE MYÖS​

Ruotsin puolustusministeri: ”Venäjän sotilaallisen väliintulon riski on olemassa” – Selvittää nyt Nato-puheitaan
Geopolitiikan asiantuntija: Tästä syystä Vladimir Putin toimii juuri nyt – ”Olen hyvin huolissani siitä, ettei tätä hoideta hyvin”
”Sillä, joka hallitsee Gotlantia on ratkaiseva merkitys sekä ilmassa että merellä tapahtuvaan aktiviteettiin. On tärkeää, että lähetämme viestiä siitä, että otamme tilanteen vakavasti ja meitä ei yllätetä”, Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist kommentoi Ruotsin radion haastattelussa.
Hän sanoo, että Gotlanti on strategisesti hyvin samanlainen alue kuin Ahvenanmaa.

”Gotlanti on aivan kuin Ahvenanmaa, strategisesti erittäin tärkeä alue.”
Hultqvist pitää Venäjän hyökkäyksen riskiä todellisena.
”On aivan selvää, että riski on olemassa eikä hyökkäystä Ruotsiin voida sulkea pois. Meillä on erittäin jännittynyt tilanne Euroopassa eikä se ole hyvä asia. Euroopan turvallisuusjärjestelmä on kyseenalaistettu.”
 
Harmillisesti maksumuuri. Firman koneella pääsisi lukemaan, täytyy huomenna tutkia tarkemmin.

Suomen Nato-jäsenyyden avaimet on neljällä henkilöllä – Kuka nelikosta liikahtaa ensimmäisenä jäsenyyden suuntaan?​

Keskustelu Suomen Nato-jäsenyydestä nousi uudelle tasolle, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti paljon tulkitun uudenvuodenpuheensa. Suunnan ratkaisevat presidentin lisäksi Sanna Marin, Riikka Purra ja Annika Saarikko.​


 
Sieppaa.PNG
Onkos perää? tuli tämmönen vastaaa sosiaalisessa mediassa. Että meillä olisi 24h nato-jäsenyyshaku.
 
UUTINEN 16.1.2022

Presidentti Niinistö keskusteli Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa​

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kävi puhelinkeskustelun Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa sunnuntai-iltana, 16. tammikuuta 2022.

Presidentit keskustelivat ajankohtaisesta tilanteesta Ukrainan rajoilla ja Euroopan turvallisuudesta.

Molemmat pitivät Venäjän kanssa käytävää vuoropuhelua tärkeänä. On välttämätöntä, että myös eurooppalainen ääni nousee keskustelussa selvästi esiin.

Presidentti Niinistö tuki presidentti Macronin toimintaa Ranskan EU-puheenjohtajuuskauden alettua.

Presidentit keskustelivat myös Euroopan unionin turvallisuusyhteistyöstä ja läheisestä suhteesta Yhdysvaltoihin.
 
Onkos perää? tuli tämmönen vastaaa sosiaalisessa mediassa. Että meillä olisi 24h nato-jäsenyyshaku.

"Jos Suomi ja Ruotsi hakisivat jäsenyyttä, me voisimme päättää siitä yhdessä yössä. Te voisitte olla..."

-isimuodot on kivoja jossittelussa...

No vähän vakavammin, eihän tuo ole tarvittaessa ja haluttaessa kuin jäsenmaiden etäkokouksen päässä. Ollaan oltu partnereita, harjoiteltu yhdessä ja muutenkin armeija on enemmän "natovalmis" kuin monella jäsenmaalla. Enkä yllättyisi jos tuota olisi jo pohjustettu siltä varalta että pohjoisesta pari maata haluaisivatkin liittyä.
 
Enkä yllättyisi jos tuota olisi jo pohjustettu siltä varalta että pohjoisesta pari maata haluaisivatkin liittyä.
Kyllä viime syksyisillä Atlantin Neuvoston kokouksilla Helsingissä ja Tukholmassa täytyi olla muukin tarkoitus kuin kampaviinerit, ylävitoset ja tulevasta harjoitusyhteistyöstä keskusteleminen.


1642411895713.jpeg
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
"Jos Suomi ja Ruotsi hakisivat jäsenyyttä, me voisimme päättää siitä yhdessä yössä. .."
tarvittaessa ja haluttaessa kuin jäsenmaiden etäkokouksen päässä.
Voihan sekin olla että tarpeellinen jäsenmaiden kokous on jo pidetty ja kampaviinerit nautittu. Maat ovat suostumuksensa allekirjoittaneet. Sen jälkeen delegoitu yhteinen hyväksymislupa Naton sihteerille joka käsittelee "overnight" sellaisen hakemuksen, joka koskee uutta jasennyyttä. Minusta tämä olisi mielenkiintoinen kuvio ja tosiaan aloitteen teko on Suomella ja Ruotsilla. :unsure:
 
Voihan sekin olla että tarpeellinen jäsenmaiden kokous on jo pidetty ja kampaviinerit nautittu. Maat ovat suostumuksensa allekirjoittaneet. Sen jälkeen delegoitu yhteinen hyväksymislupa Naton sihteerille joka käsittelee "overnight" sellaisen hakemuksen, joka koskee uutta jasennyyttä. Minusta tämä olisi mielenkiintoinen kuvio ja tosiaan aloitteen teko on Suomella ja Ruotsilla. :unsure:
Tuollainen prosessi vuotaa saman tien. Siellä on Turkkia, Kreikkaa ja muuta kekkulia jäsenenä niin äkkiäkös tuo ulos lipsahtaa.
 
Back
Top