Ja jos kepu olis saanut päättää, ei olisi Suomikaan.
Kepukin voi joskus olla vahingossa oikeassa, Suomella ei olisi 300+ miljardia kiinni tässä himmelissä.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Ja jos kepu olis saanut päättää, ei olisi Suomikaan.
Kyllä ja siinä tapauksessa meillä ei oisi tätä kurjuutta, massatyöttömyyttä ja kerjäläisiä kaduilla. Myös pääministerinä ei olisi hupaisa hintti eikä puolustusministerinä liikuntakyvytön vapautettu, koskaan ei olisi leikattu tällä järjettömällä tavalla puolustusbudjettiakaan..
North Atlantic Treatylla on siis sama painoarvo kuin Lissabonin sopimuksella tai Budapestin sopimuksella? Eli sopimus kuin sopimus?
North Atlantic Treatylla on siis sama painoarvo kuin Lissabonin sopimuksella tai Budapestin sopimuksella? Eli sopimus kuin sopimus?
Kyllä ja siinä tapauksessa meillä ei oisi tätä kurjuutta, massatyöttömyyttä ja kerjäläisiä kaduilla. Myös pääministerinä ei olisi hupaisa hintti eikä puolustusministerinä liikuntakyvytön vapautettu, koskaan ei olisi leikattu tällä järjettömällä tavalla puolustusbudjettiakaan..
Olen itse ollut täysin samoilla linjoilla honchon kanssa mutta honcho osasi artikuloida tämän pointin paljon paremmin kuin minä.elso, jos saisin vakuutuksen pöytään että oma puolustus pidetään reaalisesti nykytasolla ~50 vuotta, niin mielestäni voitaisiin liittyä NATOon vaikka ensi tiistaina. Sotatarvikkeista olen samaa mieltä, että ovat se tärkein voimavara tarpeisiimme, samoin kuin tiedustelutieto. Jos saamme sopimuksen mikä sitoo meitä minimaalisesti mihinkään muuhun kuin antamaan tarvittaessa alueemme käyttöön mutta takaa meille asetoimitukset, niin olen valmis myös sellaista kannattamaan, mutta kun on vuosikymmeniä tätä "turvatakuu" mentaliteettia hehkutettu niin se vaatii myös vahvan informaatiokampajan että saa paukutettua kansan päähän että meillä ei käytännössä ole mitään "turvatakuita" että joku muu tulee sotimaan sotamme puolestamme. Tuo viimeksimainittu harhakuva on juuri se ratkaiseva tekijä joka ohjaa puolustusta siihen suuntaan mistä ei paluuta oikein ole. SE jos mikä nojaa muiden "hyväntahtoisuuteen" (en siis tarkoita sinua vaan sellaista ääliötä joka kirjoittaa Iltalehden kommenttipalstalle että "Oma puolustus kestää 2 tuntia, nyt heti NATOon turvaan").
Siltä osin kyllä tehdyt leikkaukset ovat loogisiakin, että 750k reservin ylläpito kuulostaa jo aika "overkilliltä".
Lopussa mainitsemasi fakta on paikkansapitävä, mutta jos olisimme liittyneet NATOon 20 vuotta sitten niin erittäin todennäköisesti oma puolustuksemme olisi viimeistään Halosen kaudella pistetty nykyiseenkin verrattuna erittäin huonoon kuntoon koska meillä on "turvatakuut", Venäjä on Halosen mielestä aina loistoystävä ja rahatkin on mukava jaella kaikenlaiseen kivaan elintasoparannukseen ja maailmanparannukseen. Ukrainan kriisi on siinä mielessä tervetullut, että osoittaa maanpuolustusta kehitysmaiden ja menneen maailman reliikkien puuhasteluna pitäville tahoille että eivät ole oikeassa. Oletko tutustunut USAn sisäiseen keskusteluun esim. NATOn turvatakuista? NATO luotiin kylmän sodan alkuvaiheessa, kun oli itsestään selvää että on kaksi todella vahvaa osapuolta, toinen Neuvostoliiton johtamana ja toinen USAn johtama NATO ja muut liittolaiset kuten Japani, Etelä-Korea ja Australia. Tällöin oli selkeästi asetelmat niin, että oli USAn intresseissä puolustaa pelättyä Varsovan Liiton hyökkäystä vastaan Keski-Euroopassa. Nykyisin ei Venäjällä yksinkertaisesti ole edes rahkeita hyökätä syvälle Keski-Eurooppaan, saatika että siinä olisi sille mitään järkeä. Sotilasvoimaa voidaan käyttää heikkojen naapurien hätyyttämiseen, mikä on tietysti relevanttia Suomellekin. Totuus on kuitenkin se, että tästä 900-1000 miljardin yhteenlasketusta puolustusbudjetista huolimatta ainoa "turvatakuut" antava elementti NATOssa on USA, ja sekään ei pysty venymään kaikkialle. Lisäksi aika on jo ajanut Euroopan ohi maailmanpolitiikan polttopisteenä ja USAn intressi olisi vähentää joukkojaan Euroopassa vielä nykyisestäkin, koska maan sotilasmenot ovat valtavat, velka kasvaa ja painopiste on jo ihan muualla kuin Euroopassa. Sinänsä on ihan ymmärrettävä ja oikea kysymys, että miksi maat eivät huolehdi omasta puolustuksestaan. Kuten sanoin niin uudet jäsenmaat on otettu sisään viime kierroksella sen vuoksi että tukivat Bushin kutsumuskohtalo-uskoista ja idealistista Lähi-Idän reissua, mutta suurvallankin poliittinen muisti on lyhyt. http://www.telegraph.co.uk/news/ukn...great-protector-is-looking-the-other-way.html
En luota kenenkään "hyväntahtoisuuteen", vaan nimenomaan siihen että yksikään maa ei apua anna jos siitä ei ole sille hyötyä. Pyyteetöntä ja omaa etua tavoittelematonta apua voi saada ehkä tuurilla vapaaehtoisilta yksityishenkilöiltä, kuten toisessa maailmansodassa. Sinänsä en tietenkään vastusta.
elso, jos saisin vakuutuksen pöytään että oma puolustus pidetään reaalisesti nykytasolla ~50 vuotta, niin mielestäni voitaisiin liittyä NATOon vaikka ensi tiistaina
, mutta jos olisimme liittyneet NATOon 20 vuotta sitten niin erittäin todennäköisesti oma puolustuksemme olisi viimeistään Halosen kaudella pistetty nykyiseenkin verrattuna erittäin huonoon kuntoon koska meillä on "turvatakuut"
Ja vielä jatkaakseni...Ruotsin kanssa näkisin että mahdollisuus olisi vaikka miten pitkään liittoutumaan. Ruotsi kun on tuossa missä on, kuten Venäjä toisella puolen, eikä siitä mihinkään liiku.
Kun on puulevy jonka päällä on metallilevy, ja näitä uhataan porata iskuporakoneella, niin puulevy silloin luontaisesti toivoo ja sen interesseissä on että se metallilevy ei puhkeaisi, koska tällöin pora tulee aika luontaisesti myös puulevyn läpi. Toisaalta, mikä haitta metallilevylle on myös tukea puulevyä koska ainoa reitti puulevyyn kulkee joka tapauksessa metallilevyn läpi.
Meillä on Ruotsin kanssa eroavaisuuksia ja kaikenlaisia pieniä kaunoja, mutta olemme luontaiset liittolaiset. Mitään puolustuksen osaa ei voi mielestäni kokonaan heidän kanssaan yhdistää (vaikka Sverkker Göraninpoika vähän vihjaili merivoimista näin), mutta sitova sopimus auttaa toista kaikin voimin olisi mielestäni asiaa. Jopa vähän paremman luokan reserviläiset pystyvät menemään länsinaapuriin tarvittaessa antamaan virka-apua. Koska kaiken perustana on maantieteellinen läheisyys, mikä ei muutu ihan äkkiä, niin tämä liitto olisi kasassa vielä silloinkin kun NATO jo lakkautettiin vanhentuneena kylmän sodan reliikkinä.
Jostain syystä osan pro-NATO väestä taholla tämä Ruotsi-liitto on myrkkyä. Ruotsin huonoutta ja voimavaroja mollataan, vaikka puhtaasti sotilasvoimaa se takaisi alueellamme enemmän kuin NATO voisi antaa. Tiedustelutiedossa ja logistiikassa (kalusto- ja ammustuki ym) NATO vie toki pidemmän korren, vaikkei NSA-Ruotsi tiedustelutiedossa eilisen teeren poika ole ja on myös perinteikäs aseteollisuusmaa. Itse miellän tämän kritiikin nimenomaan tuon "Suomi länsimaaksi" -porukan jutuksi, koska perhanan Suomen kansa saattaisikin puolustusratkaisuna tyytyä Ruotsi-liittoon ja omaan puolustukseen, jolloin jäätäisiinkin tänne Pohjoiseen eikä pöytää katettaisi NATO-kokouksissa sinne anglosaksisten herrasmiesten seuraan paitsi korkeintaan jonnekin support- tai hangaround- jäsenten seuraan. Joutuisimme tyytymään siihen että olemme edelleenkin vain ja ainoastaan Suomi.
Toinen porukka on sitten se, jolle koko NATO ei ole ensisijaisesti sotilaallinen kysymys, vaan jokin "etupiiriasia", jolla sinetöimme muka itsemme virallisesti länsimaaksi. Totuus on se että Suomi ei ole mikään länsimaa sen enempää kuin Albania, Romania tai Baltian maat, eikä tule koskaan olemaankaan. Suomi on Suomi. Suomi on Pohjoismaa. Suomi on idän ja lännen risteyspaikka, pinta-alaltaan suuri mutta väkiluvultaan pieni mutta sitkeä. Emme kuulu nytkään mihinkään etupiiriin, koska naapurin suurvalta tietää, että jos se haluaisi meille jotain pakottaa, se saisi ampua tiensä sisään ja sitten päättymättömästi miehittää eikä enää ole joukkoa alusmaita mistä voidaan ilmekään värähtämättä syytää jotain vähän epäluotettavampaa neuvostokansaa Suomeen kuolemaan.
Suomi on länsimaa. Länsimaa ei ole epämääräinen käsite tai mielipidekysymys jonka kuka tahansa, esim. sinä, voisi itse määritellä omista lähtökohdistaan. Sinä et voi määritellä tätä, voit toki kertoa mielipiteesi. (Kuten kaikissa länsimaissa). Albania, Romania ovat aivan eri asia kuin Suomi ja kaikki länsimaat eivät ole keskenään sama asia vaikka länsimaita ovatkin. Albania ja Romania kuuluvat slaavilaisiin valtioihin, lisäksi ne kuuluivat Varsovan Liittoon. Pohjoismaa ei ole vaihtoehtoinen vaan rinnakkainen käsite länsimaalle. Kaikki pohjoismaat ovat länsimaita, mutta kaikki länsimaat eivät ole pohjoismaita.
Suomen Venäjän etupiiriin kuuluminen on asia jota ei voida määritellä kokonaan Suomesta käsin koska Suomi valtiona toimii kansainvälisessä järjestelmässä. Me voimme määritellä sitä vain jonkin verran. Voidaan vaikutta purjeen ja peräsimen asentoon, mutta ei tuulen suuntaan. Suomi voi vaikuttaa tekemällä strategisia valintoja, kuulumalla tai liittymällä Euroopan Unioniin ja mieluiten myös sotilasliitto natoon. Tällöin kyse on länsimaa-aseman vahvistamisesta. Raja-alueella ja entisenä YYA-sopimusvaltiona Suomi nimenomaan hyötyisi länsimaa-aseman vahvistamisesta. EU-jäsenyys oli hyvä, mutta hanke jäi puolitiehen. Venäjän pyrkimys saada maita, mukaan lukien Suomi, etupiiriinsä on tekijä joka heikentää Suomen länsimaa-asemaa ja on suuri ja todennäköinen riski, että Suomen alistaminen uusiutuu lähivuosina. Täten Suomi tulisi, tai olisi pitänyt, kompensoida tätä tekijää. Niinpä naton vastustajat pelaavat ja ovat pelanneet Venäjän pussiin epäsuorasti sallimalla ja antamalla paremman mahdollisuuden Venäjälle toteuttaa etupiiripolitiikkaa käytännössä täysin vapaasti. Varmasti osa ihan vilpittömästi ja hyvää tarkoittaen. Juuri tästä syystä heitä kutsutaankin termillä "hyödyllinen idiootti". Koska poliittiset realiteetit ovat nyt niin kuin ne ovat, niin Suomen länsimaa-aseman kannalta toiseksi paras olisi syventää liittoutumista Ruotsin kanssa, koska muut pohjoismaat kuuluvat natoon. Sotilaalliselta kannalta on aina paras satsata omaan voimaan, sotilaallinen voima ei kuitenkaan ole pelkästään avuksi jos sotaa ei ole, muulloin kuin sodan aikana tarvitaan kansainvälistä politiikkaa. Tällaisessa politiikassa ollaan järjestäydytty blokkeihin, ja nato on paljon myös politiikkaa. Sitäpaitsi, mikään Suomen realistisesti ulottuvilla oleva voima ei pelkästään riitä pitämään Suomea poissa Venäjän etupiiri-ajattelusta. Suomen ulkopolitiikan suurin virhe on ollut, että Suomea ei ole betonoitu pois Venäjän etupiiristä ja Suomi on jätetty tietoisesti ulkopoliittisesti haavoittuvaan asemaan. Olisi täydellistä idiotismia kieltää Venäjän etupiiri-ajettelu. Se on fakta, toisin valiten Suomi olisi Venäjän etupiirin ulottumattomissa.
Se on ihan selvä, että EU-jäsenyydestä on koitunut haittoja, kuten nato-jäsenyydestä saattaisi koitua haittoja, mutta ne ovat peanuts sen rinnalla, että Suomen kohtalo on jotenkin aina sidoksissa Venäjään.
Venäjän etupiiristä ei pääse pois littoutumalla