Suomi NATOn jäseneksi - or not?

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    883

Hakemus voidaan jättää koska tahansa, sanoo Suomen entinen ulkoministeri – kansanedustajat pohtivat Natoon liittymistä​

Venäjän Ukrainaa vastaan aloittama sota on kiihdyttänyt keskustelua Suomen Nato-jäsenyydestä. Hakemuksen voi jättää milloin vain, mutta jos Nato-maat kutsuvat jäseneksi, olisi liittymisprosessi nopeampi.
Nato-keskustelu on käytävä perusteellisesti

Nato-keskustelu on käytävä perusteellisesti

MARIJA SKARA
2.3. 13:01
Nato-keskustelun ja Nato-kantojan muodostamisen aika on nyt, ja niissä on punnittava kaikki näkökulmat, näin arvioivat Ylen aamussa vierailleet eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsenet.
Ylen teettämän kyselyn mukaan 53 prosenttia vastaajista eli enemmistö suomalaisista kannattaa nyt ensimmäistä kertaa liittymistä Natoon. Yksi Natoon liittyvä kansalaisalote on tulossa eduskunnan käsittelyyn ja toinenkin kerää kannatusilmoituksia kovaa vauhtia.
Kansanedustaja Jari Ronkaisen (ps.) mukaan Ylen kyselyn tulos antaa poliitikoille selkänojaa käydä keskustelua Natosta. Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) pohtii, että tässä tilanteessa ihmiset ovat ymmärrettävästi ottaaneet voimakkaasti kantaa. Johtopäätökset on Tuomiojan mukaan harkittava tarkkaan. Kokoomuksen kansanedustaja Jukka Kopra (kok.) sanoo, että kokoomus odottaa nyt, että muut puolueet saavat muodostettua oman käsityksensä Natosta.
Erkki Tuomioja muistuttaa, että ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan arvioimisessa on vakiintuneet menettelytavat. Suomen ulko- ja turvallisuuspolittinen selontoke on huolellisesti valmisteltu ja eduskunnassa hyväksytty.
– Tilanne on muuttunut, eikä muutos ole väliaikainen. Joudumme harkitsemaan ja käymään läpi, mitkä ovat jatkossa meidän ulko- ja turvallisuuspolittiset linjamme. Nyt ei tietenkään käytetä kuukausia tällaiseen, mutta ei tätä myöskään päivissä ratkaista. Presidentin, hallituksen ja eduskunnan on oltava mukana prosessissa mukana, kuvailee Tuomioja.
Erkki Tuomioja korostaa myös yhteistyötä Ruotsin kanssa.
– Ruotsi on meidän kannalta tärkein maa, jolla on aidoin intressi myös Suomen suojelemisessa. Päädyimme sitten, mihin ratkaisuun tahansa, toivottavasti kuljemme yhtä jalkaa Ruotsin kanssa, sanoo Tuomioja.
Kokoomuksen Jukka Kopra toteaa, että kokoomus on valmis viemään Suomen Natoon.
– Suomen kansaan voi luottaa. Kokoomus on valmis viemään Suomen Natoon. Kansalaisten silmät ovat auenneet, hyvä niin. Prosessi voi olla pitkäkin, mutta tällä hetkellä me odotamme, että muut puolueet saavat muodostettua oman käsityksensä asiasta ja toivottavasti suhtautuvat hakemukseen suotuisasti, sanoo Kopra.
Nato-keskustelu saa kuitenkin Kopralta moitteita.
– Tämä Nato-keskustelu on absurdi keskustelu, jota ei pitäisi vapaassa maassa edes olla. Kipuilemme asiasta, että puolustamme yhdessä läntisiä arvoja, mutta poliitikot eivät kuitenkaan haluaisi liittyä yhteiseen liittoon. Natohan on puhdas puolustusliitto, pohtii Kopra. Hän arvioi, että informaatiovaikuttaminen on tehnyt Nato-keskustelusta ongelman.
– Ilmeisesti vuosikymmenten informaatiovaikuttaminen, jota ensin Neuvostoliiton ja sitten Venäjän toimesta on harjoitettu on saanut aikaan Suomessa ilmiön, että olemme tehneet tästä ongelman, jota ei pitäisi olla olemassa, sanoo Kopra.
Erkki Tuomiojan mukaan Natossa ei ole kyse ideologisesta asiasta.
– Tämä on turvallisuuskysymys. Kysymys on siitä, miten me parhaiten pystymme parhaiten suomalaisten turvallisuustta ja hyvinvointia puolustamaan. Ei tämä ole yksiselitteinen asia. Tässä tarvitaan myös paasikiveläistä viisautta. Et kai sinä pidä häntä Venäjän trollina, heittää Erkki Tuomioja kysymyksen Kopralle viitaten presidentti J.K.Paasikiveen, joka painotti Neuvostoliiton suhteen tärkeyttä Suomelle.
– En toki, vastaa Jukka Kopra kysymykseen Paasikivestä, ja jatkaa.
– Nato-jäsenyys on paras tapa turvata Suomen turvallisuus, jos naapurina on Venäjän kaltainen maa, sanoo Kopra.
Perussuomalaisten Jari Ronkaisen mukaan Nato-keskustelua ei voi käydä vanhoista poteroista.
– On väistämätöntä, että kun Natosta puhutaan, on päästävä vanhoista poteroista ylös, ja käydä sitä keskustelua aidosti. Näkisin, että pitäisi saada nopeasti riskianalyysi, jolta pohjalta keskustelua voidaan käydä, Mielestäni eilen puolueet aloittivat keskustelun hyvin keskustelun, sanoo Jari Ronkainen viitaten eduskunnassa käytyyn keskusteluun.
Tuomioja toteaa, että vaikka muuttuvia asioita on paljon, emme maantiedettä ja historiaa edelleenkään voi muuttaa.
– On muistettava, että Suomi ei ole Ukraina. Suomessa ei ole sellaisia jakolinjoja, joita voitaisiin käyttää meidän heikentämiseen. Olemme pitäneet huolen omasta puolustuksesta, se on huippukunnossa. Ytimessä ei ole välttämättä hävittäjäkoneet, vaan 280 000 koulutetun sotilaan reservi, jollaista ei ole millään suuremmallakaan maalla Euroopassa käytössä, sanoo Tuomioja.

Hakemuksen voi jättää, kutsumenettely olisi nopeampi​

Entä kuinka nopeasti Nato-jäsenyyttä olisi haettava, jos haetaan?
– Hakemus voidaan jättää koska tahansa. Sitä olemme korostaneet tähänkin saakka, että Suomi voi suvereenina valtiona päättää ja hakea liittoutumista, jos katsomme sen etujemme mukaiseksi, sanoo Tuomioja.
Jukka Korpan mukaan Natoon liittymisprosessi on hoidettava taiten.
– Liittymisprosessi on kimurantti ja siinä tarvitaan ulkopoliittista osaamista ja taitoa. Lisäksi se on hoidettava niin, ettei Venäjä pysty häiritsemään. Venäjän intresseissä on varmasti sabotoida Suomen Nato-jäsenyys, toteaa Kopra.
Hakemuksen lisäksi Natolla on myös toinen keino ottaa uusia jäseniä, kertoo Kopra.
– Niin sanottu kutsumenettely, jossa jäsenvaltiot etukäteen toteavat uuden jäsenen otosta. Sen jälkeen tehdään kutsu, johon vastataan myöntävästi. Näin kaikki tapahtuu nopeammin kuin perinteisessä hakemusprosessissa, sanoo Kopra.
– Mietimme aina, että me joudumme itse lähettämään joukkoja jonnekin. Tässä muuttuneessa tilanteessa, meidän täytyy myös miettiä, että kuka meitä auttaisi, jos olisimme Ukrainan tilanteessa. Varmasti saisimme materiaaliapua, mutta joukkoja ei tällä kertaa mistään, toteaa Jari Ronkainen.
– Tärkein asia on, ettei Suomi joudu sotaan eikä sotilaallisten toimien kohteeksi. Eikä se, kuinka sodassa meneteltäisiin, koska silloin olemme jo hävinneet, toteaa Tuomioja. Hän arvioi myös, että Nato-jäsenyyden myötä suomalaiset sotilaat nähtäisiin Venäjällä vihollisina.
– Vaikka he eivät olisi tänne hönkimässä, niin rajalla tehdään samanalaista varustautumista kuin muillakin Nato-rajoilla. Tämäkin on huomioitava, sanoo Tuomioja.

Mistä hatusta tämä ”kutsumenettely” on keksitty, pois tuommoiset… jopa pahempi kuin nyt tussahtanut ”optio”. Jos Suomi haluaa NATOon, niin hakemus on vain jätettävä… toki kannattaa neuvotella turvatakuista hakemusprosessin ajaksi. Jos ei niitä irtoa, sitten ei irtoa. Mitä pidempään nyt vitkutellaan sen todennäköisempi ryssän reaktio on. Oikein kunnolla kun vitkutellaan niin Kasakka koettaa poimia pois.
 
Luulen, että siellä toivotaan sitä kutsumenettelyä, joten senkin takia ehkä himmaillaan noita puheita julkisuudessa hieman. Ehkä sinne NATOon menee viesti, että tässä maailmanpolittisessa tilanteessa olisi paras jos te kutsuisitte meidät, eikä toisin päin niin että me pyydetään. Elikkä jos voisitte kaikessa hiljaisuudessa päättää keskenänne ja sitten lähettää sen kutsun (jos se on tullakseen). Sitten pitäisi olla ihan hyshys kunnes se kutsu tulee. Ja homma tarttis lisäksi koordinoida svedujen kanssa, jos ne haluaa samalla ovenavauksella.

Sehän sanoi se Anders Fogh Rasmussen, että Suomi pääsisi mukaan vaikka yhdessä päivässä jos tarvii. Eli kyllä NATO meidät haluaa, ei se siitä oo kiinni.

EDIT
Suomalaisten politikkojen puheet pitkästä ja hankalasta prosessista taitavat siis olla huuhaata:

"Jos Suomessa tai Ruotsissa päädyttäisiin Nato-jäsenyyden kannalle, sotilasliittoon liittyminen olisi Rasmussenin mukaan Natolle lähes läpihuutojuttu.
Tietä tasoittaa Suomen ja Ruotsin läheinen Nato-kumppanuus. Rasmussenin mielestä maat ovat jopa sotilasliiton läheisimmät kumppanimaat.
– Jos Suomi ja Ruotsi hakisivat jäsenyyttä, me voisimme päättää siitä yhdessä yössä. Te voisitte olla jäseniä jo seuraavana päivänä, koska täytätte kaikki tarvittavat jäsenyyskriteerit.
"

 
Viimeksi muokattu:
Natoon on haettava nyt, kun venäjän iskukyky on vielä sidottu ukrainaan ja maailmanpoliittinen momentum on suomen liittymisen puolesta. Huonoin vaihtoehto on odottaa, että venäjä palautuu ukrainasta.

Koskaan ei tiedä, miten erdoganin ja eu:n suhteet kehittyvät ja mitä tapahtuu jos trump valitaan 2024. Mitä jos yhtäkkiä joku natossa ei haluakaan naton laajentuvan pohjanlahden itäpuolelle? Siksi jäsenyyttä on haettava nyt.

Ei saa olla passiivinen ja jättäytyä virran vietäväksi, vaan pitää olla aktiivinen ja päättää itse omasta kohtalosta.
 
Hesarin tilannekuvaa.



Mahdollista Natoon liittymistä koskevat keskeiset säännökset ovat perustuslain 94. ja 95. pykälässä. Niissä kerrotaan, kuinka kansainväliset sopimukset hyväksytään ja saatetaan voimaan.

Pykälissä sanotaan, että ”kansainvälisen velvoitteen tai sen irtisanomisen hyväksymisestä päätetään äänten enemmistöllä” ja että ”lakiehdotus kansainvälisen velvoitteen voimaansaattamisesta käsitellään tavallisen lain säätämisjärjestyksessä”.

Edellä mainitut tarkoittavat siis sitä, että päätökseen riittää yksinkertainen enemmistö eli yli puolet annetuista äänistä.

Poikkeuksen muodostavat asiat, jotka koskevat perustuslakia, valtakunnan alueen muuttamista tai ”Suomen täysivaltaisuuden kannalta merkittävää toimivallan siirtoa Euroopan unionille, kansainväliselle järjestölle tai kansainväliselle toimielimelle”.

Näissä tapauksissa vaaditaan vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä.

Tärkein tulkintakysymys olisi se, olisiko Nato-jäsenyys Suomen täysivaltaisuuden kannalta merkittävä toimivallan siirto kansainväliselle järjestölle.

Asia ei ole aivan yksinkertainen, koska vuoden 2012 perustuslakimuutoksen esitöiden mukaan kahden kolmasosan enemmistön vaatimuksen on tarkoitettu olevan hyvin korkean kynnyksen takana.

Ongelmana on myös se, ettei kunnollista ennakkotapausta ole. Viime kädessä asian ratkaisee perustuslakivaliokunta.
 
Tulin tässä ajatelleeksi, että mikäköhän mahtaa olla se juurisyy miksi monet eivät halua Suomea NATOon? Onko se tuo, että pahimmassa tapauksessa voidaan Artikla 5:n mukaisesti joutua sotimaan toisen NATO-maan puolesta? Sehän on ihan hullu argumentti. Mihinkään NATO-maahan ei tähän mennessä ole kukaan hyökännyt. Ja jos Suomi on NATOssa ja johonkin NATO-maahan joku hyökkää, niin se on silloin ryssä joka hyökkää nimenomaan Suomeen. Silloin on todella hyvä olla se Artikla 5.
 
Tulin tässä ajatelleeksi, että mikäköhän mahtaa olla se juurisyy miksi monet eivät halua Suomea NATOon? Onko se tuo, että pahimmassa tapauksessa voidaan Artikla 5:n mukaisesti joutua sotimaan toisen NATO-maan puolesta? Sehän on ihan hullu argumentti. Mihinkään NATO-maahan ei tähän mennessä ole kukaan hyökännyt. Ja jos Suomi on NATOssa ja johonkin NATO-maahan joku hyökkää, niin se on silloin ryssä joka hyökkää nimenomaan Suomeen. Silloin on todella hyvä olla se Artikla 5.

Kaksi perussyytä. 1.) Perinteinen YYA-henkinen ryssänpelko. 2.) Mutta kun sitten pitää lähettää varusmiehiä kuolemaan jenkkien öljysotiin kaiken maailman Paskastanioissa. Vanhempi väki komppaa yleensä kohtaa 1 ja nuorempi polvi kohtaa 2.
 
Kaksi perussyytä. 1.) Perinteinen YYA-henkinen ryssänpelko. 2.) Mutta kun sitten pitää lähettää varusmiehiä kuolemaan jenkkien öljysotiin kaiken maailman Paskastanioissa. Vanhempi väki komppaa yleensä kohtaa 1 ja nuorempi polvi kohtaa 2.
Ja välimuoto:
- YYA:ta äidinmaidossa saanut nyt äiti huutaa, ettei hänen poikaansa kyllä viedä mihinkään jenkkien sotiin.
 
Kaksi perussyytä. 1.) Perinteinen YYA-henkinen ryssänpelko. 2.) Mutta kun sitten pitää lähettää varusmiehiä kuolemaan jenkkien öljysotiin kaiken maailman Paskastanioissa. Vanhempi väki komppaa yleensä kohtaa 1 ja nuorempi polvi kohtaa 2.
3. Pitkäaikainen alistuminen Venäjän info-opseille. Kun tsuhnapoliitikkoa jatkuvasti pelotellaan ja uhkaillaan niin oppii olemaan hiljaa. Ja estämään muita olemaan äänessä, myös. Tämä "vastoin Suomen ulkopoliittisia linjauksia" on pitkään ollut uusi "neuvostovastainen" leima jolla porukkaa käsketään olemaan hiljaa. Vanhanen juuri löi sillä Halla-ahoa, joka pohti ääneen vakavia skenaarioita. VMP.
 
Varusmiehiä tuskin lähetetään minnekään. He ovat silloin vapaaehtoisia ja ammattisotilaita.

Niinpä. Mutta kun peruskaduntallaaja ei ole tästä tietoinen. NATO-faktatietoa jos ei ole, niin sitten ajatellaan tunteella. Ja kuinka moni tietää että A-maassa Suomi toimi itse aktiivisesti ja halukkaana kanssasotijana vapaaehtoisten ja ammattisotilaiden kautta.
 
Tulin tässä ajatelleeksi, että mikäköhän mahtaa olla se juurisyy miksi monet eivät halua Suomea NATOon? Onko se tuo, että pahimmassa tapauksessa voidaan Artikla 5:n mukaisesti joutua sotimaan toisen NATO-maan puolesta? Sehän on ihan hullu argumentti. Mihinkään NATO-maahan ei tähän mennessä ole kukaan hyökännyt. Ja jos Suomi on NATOssa ja johonkin NATO-maahan joku hyökkää, niin se on silloin ryssä joka hyökkää nimenomaan Suomeen. Silloin on todella hyvä olla se Artikla 5.
Jos olisimme Natossa ja olisimme monen toiveiden mukaisesti sellaisia kusipäitä, että Venäjän hyökätessä Viroon, emme menisi apuun. Tämä olisi mahdollista. Nato ei edellytä sotilaallista apua vaan apua kaikin keinoin. Käytännössäkin tämä voisi tapahtua koska joukkomme voisi joutua sidotuksi oman maamme puolustamiseen ja muilta Natomailta olisi tarkoituksenmukaisempaa irroittaa kalustoa Baltiaan.
 
3. Pitkäaikainen alistuminen Venäjän info-opseille. Kun tsuhnapoliitikkoa jatkuvasti pelotellaan ja uhkaillaan niin oppii olemaan hiljaa. Ja estämään muita olemaan äänessä, myös. Tämä "vastoin Suomen ulkopoliittisia linjauksia" on pitkään ollut uusi "neuvostovastainen" leima jolla porukkaa käsketään olemaan hiljaa. Vanhanen juuri löi sillä Halla-ahoa, joka pohti ääneen vakavia skenaarioita. VMP.

Vieläköhän Vanhasen Masa on sitä mieltä kun tässä ihan äskettäin A-Talkissa, että Suomen oma liittoutumattomuus tuo vakautta Itämeren alueelle ? Ryssä on näyttänyt olevansa halukas äärimmäisen väkivallan käyttämiseen liittoutumatonta rajanaapuriaan kohtaan. Vanhasella varmaan löysät housuissa.
 
Varusmiehiä tuskin lähetetään minnekään. Jos ketään lähetetään, niin silloin vapaaehtoisia ammattisotilaita.
No sen verran tarkennuksena, että kuten nyt esim kansaivälisien valmiusjoukkojen koulutuksen Porin pr saaneet ilmoittautuvat valmiuteen niin ymmärtäisin, että vastaavasti Nato-aikana varusmiespalveluksen ja riittävän koulutuksen saaneet voivat ilmoittautua suomalaisiin Naton toiminnan joukkoihin.
 
Kuitenkaan ei varusmiehiä, kuten useat pelkäävät. Se kai mulla oli se pointti. Ja kai noille lähteville kuitenkin maksetaan jotain? Eivät he vissiin muuten voi irroittautua päiväduuneistaan ja lähteä jonnekin rämpimään ihan ilmaiseksi?
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Kuitenkaan ei varusmiehiä, kuten useat pelkäävät. Se kai mulla oli se pointti. Ja kai noille lähteville kuitenkin maksetaan jotain? Eivät he vissiin muuten voi irroittautua päiväduuneistaan ja lähteä jonnekin rämpimään ihan ilmaiseksi?

Jos joku tuota argumentoi, niin aina voi sanoa että eivätpä esim. Saksa & Ranska olleet missään tekemisissä 2003 Irakin sodan kanssa (koska Bushin ja Blairin oma show). Ja voi sitä sanoa myös että eipä siellä Afganistanissa mitään virolaisia varusmiehiä näkynyt jos tätä tietämättömät pelkäävät. Ammattisotilaita ja vapaaehtoisia ressuja noissa on käytetty.
 

Sauli on nukkunut nyt hieman paremmin. Silti voisi sanoa, pidä pää kylmänä ja älä halvaannu vaan KYKENE PÄÄTÖKSIIN.

Näille poliitikoille voisi yleisestikin sanoa, että jos et tee päätöksiä - kuten sodassa usein käy, sekin on päätös. Monesti se helpoin mutta seurauksiltaan raskain.

Myös Ukraina niittää tätä satoa. Se olisi voinut kuukausi sitten viimeistään kutsua reservin palvelukseen, valmistella tiesulkuja ja varmistaa siltoja.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top