Suomi NATOn jäseneksi - or not?

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    883
Yrttiaho haluaa nähdä oikeita mielipiteitä, väärät on epätoivottuja. Hankalaksi homman tekee, että varmaan 9/10 Suomalaista ajattelee asioista eri tavalla kuin Yrttiaho
Yrttiaho on yhteistyökyvytön ja kompromissikyvytön kommari-idiootti, joka ei itse saisi eduskunnassa mitään mikä vaatisi ideologiaan perustuvissa asioissa kompromissiä aikaan.

Esim. muut puolueet olivat eduskunnassa sen kannalla että uudet hävittäjät on hankittava ja niitä on hankittava se Hornetin suuruusluokkaa vastaava määrä. Ja VL tiesi, että jos hallitukseen haluaa mennä, tässä asiassa on annettava siimaa kompromissinä, koska yhtenä alle 10 prosentin puolueena ei oikein eduskunnassa tahtipuikkoa heilutella. Vaan sitä tehdään kompromissejä.

Jos Yrttiaho olisi ollut VL:n pj. hallitusneuvotteluissa, veikkaan että hän olisi saanut HX-vastaisuudellaan ja kyvyttömyydellä tehdä kompromissiä pelattua jo hallitusneuvotteluista VL:n pihalle.
 
POTUS on tulossa 24.3. Brysselissä pidettävään NATO-huippukokoukseen. Onkohan Suomi kutsuttu mukaan ?

Ainakin Kaikkonen on menossa.

Näin uutisissa taidettiin sanoa.

Edit: Siinä uutisessa taidettiin puhua huomisesta kokouksesta.

Saa nähdä ketkä Suomesta lähtee paikalle ensi viikolla.
 
Viimeksi muokattu:
Kun keskustassa ymmärrettäisiin se tosiasia, että meillä on liittoutumattomana ne kaikki samat haitat mitä liittoutuneenakin sekä tukku sellaisia haittoja joita ei liittoutuneena ainakaan niin todennäköisesti olisi. Keskustassa edelleenkin elätellään jonkinlaista toivetta, että Ukrainan kriisi ratkeaisi nopeasti (taitaa kelvata mikä ratkaisu vain) ja palattaisiin kriisiä edeltävään aikaan. Siellä ei ole vielä ymmärretty, että paluuta vanhaan ei ole. Ei vaikka Putin löytyisi huomen aamulla hirttäytyneenä ja Ukrainaan tulisi rauha samalla sekunnilla. Ei Ukrainaan ole Putin hyökännyt vaan Venäjä.

Kyllä tuosta vielä kova vääntö keskustan sisällä tulee olemaan ja se vääntö voi vaikuttaa koko keskusteluun hyvin paljon.
 

Näkökulma: Nato-gallupit merkitsivät Niinistölle vielä silloin, kun kansan kanta oli kielteinen, mutta enää näin ei ole​

Kreeta Karvala

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei tunnu enää antavan kansalaismielipiteelle Nato-jäsenyydestä niin suurta painoa kuin vielä jokin aika sitten, kun enemmistö suomalaisista vastusti Nato-jäsenyyttä, kirjoittaa Iltalehden Kreeta Karvala.
Tasavallan presidentin Sauli Niinistön Nato-kannasta ei ota selvää.
Tasavallan presidentin Sauli Niinistön Nato-kannasta ei ota selvää.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön Nato-kannasta ei ota selvää. ELLE LAITILA
Kreeta Karvala
[email protected]

Tänään klo 21:47

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili maanantaina ja tiistaina Lontoossa Britannian johtaman 10 maan JEF-puolustusyhteistyön tiimoilta.

Tiistaina Lontoossa pidetyssä tiedotustilaisuudessa toimittajat kysyivät kaikkien muiden aiheiden lisäksi kuusi kertaa presidentti Niinistöltä Suomen Nato-jäsenyyden kannatuksen kasvusta ja sen vaikutuksista esimerkiksi presidentin omaan ajatteluun.

Niinistö ei vastauksissaan tuntunut antavan gallupeille suurtakaan arvoa, mistä kertoo muun muassa presidentin kommentti: ”Se on galluptulos. Eihän siitä muuta lausuttavaa ole. Kovassa nousussa”.

Tilanne on sikäli erikoinen, että aiemmin Niinistö on perustellut nimenomaan galluptuloksilla sitä, ettei Suomen pidä liittyä Natoon.
Tämä kävi ilmi muun muassa Financial Times -lehden haastattelussa (4.6.2018) kun Niinistöltä kysyttiin, pitäisikö Suomen harkita Natoon liittymistä vahvistaakseen turvallisuuttaan?
– Se (Nato-jäsenyys) on turvallisuusase itsessään. Suomalaiset eivät kannata sitä ja minä olen suomalainen, Niinistö sanoi tuolloin.

Moni kansalainen ja asiantuntija on viime päivinä kaivannut keskeisten ulkopoliittisten päättäjien, kuten presidentti Niinistön näkyvämpää roolia Nato-keskustelussa.
Oheisesta kuuden kohdan kysymys ja vastaus -kokonaisuudesta näkyy, mitä presidentti tiistaina ajatteli Nato-asiasta ja suomalaisten Nato-kantojen historiallisesta muutoksesta.

1. Toimittaja: ”Arvoisa presidentti, mitä puhuitte JEF-johtajien kanssa Suomen mahdollisesta Nato-hakemuksesta tai Nato-jäsenyydestä?”
Niinistö: ”Sanoisin niin, että kaikissa niissä keskusteluissa, joita kävin niin, toistui tuo meidän monesti kuulemamme, että Naton ovet ovat avoimena.”

2. Muun muassa suomalaisten Nato-kannatuksen huikeaan nousuun liittyen Niinistöltä kysyttiin myös, mistä teemoista hän puhui Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa?


Niinistö: ”Oikeastaan siinä oli tänään kysymys vähän niin kuin tilannepäivityksestä, jossa sinänsä ei ole viime tapaamiseen nähden kovin paljoa uutta tapahtunut, mutta nythän Ruotsissa on lähdössä liikkeelle tällainen selvityskierros ja hän siitäkin sitten vähän kertoi”.

3. Toimittaja: ”Kysyisin vielä tästä sotilasliitto Natosta. Viimeisimmässä (Ylen) gallupissa suomalaisethan ovat yhä vankemmin sen kannalla. Mitä ajattelette tästä kyselystä ja miten kolleganne tähän reagoivat?”
Niinistö: ”No varmasti seurataan. Suomi ei nyt ole tässä aivan keskiössä ajatuksissa, vaan Ukraina”.
– Se on galluptulos. Eihän siitä muuta lausuttavaa ole. Kovassa nousussa, presidentti jatkoi.

4. Toimittaja: ”Jatkaisin vielä tästä Ylen eilisestä kyselystä, joka osoitti Nato-jäsenyyden kasvaneen entisestään Suomessa. Vaikuttaako tämä valtiojohdon tilanneavioon Nato-jäsenyydestä?”
Niinistö: ”Tuota, minä ainakin olen kovasti sitä mieltä, että eduskunta keskustelee nyt kaikki eri mahdollisuudet.”
– Olen sanonut, että meillä on turvallisia ratkaisuja olemassa, jotka turvaavat meitä, mutta jokaiseen liittyy myös omia riskejään. Nämä on nyt syytä huolellisesti käydä läpi. Sen vuoksi tässä vaiheessa ei ole kannanoton tai edes valmiin kannanilmaisun aika, tai muutoin päädytään siihen, kyllä–ei-asetelmaan, vaan nyt on parempi, että nuo seikat perin pohjin selvitetään.
– Täytyy nimittäin muistaa, että jokaiseen ratkaisuun liittyy varmasti hyviä puolia, mutta jokaiseen ratkaisuun liittyy myöskin riskitekijöitä ja niitten puntaroinnista tässä on viime kädessä kyse – aivan aidosti, Niinistö sanoi.

5. Toimittaja: ”Tähän samaan teemaan haluaisin vielä jatkaa, että onko tämä kansalaisten kasvava Nato-kannatus jotenkin vaikuttanut teidän ajatteluunne tai ajatuksiinne? Ja kun tapasitte Ruotsin pääministerin, onko tällä Suomen kansan tahdolla merkitystä Ruotsin pääministerin ajatteluun?”
Niinistö: ”Nyt en lähtisi ollenkaan kertailemaan gallupien syy-yhteyttä tai konneksiteettiä päätöksenteon ajatteluun”.

6. Presidentiltä kysyttiin myös ruotsiksi Nato-jäsenyyden kannatuksen noususta Suomessa, sekä siitä, onko Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin kommenteilla Ruotsin Nato-jäsenyydestä ollut vaikutusta keskusteluun Suomessa.

Ruotsin pääministeri nimittäin kohautti viikko sitten (8.3.) toteamalla, että jos Ruotsi hakisi Naton jäseneksi nyt, se horjuttaisi Euroopan turvallisuustilannetta entisestään. Lausunnon arvosteltiin rajoittavan esimerkiksi Suomen toimintaa ja päätöksentekoa.
Niinistö vastasi kysymykseen ja sanoi, että he ovat Anderssonin kanssa keskustelleet tilanteen (Nato-jäsenyyskannatuksen) muuttumisesta.
– Luulen, ettei sillä ole niin suurta merkitystä meidän kummankaan ajatuskulkuihin, presidentti sanoi.

Tällä hetkellä tuntuu, ettei pirukaan ota selvää presidentin Nato-mielipiteestä. Se lienee tarkoituskin, jotta kansanedustajat saavat kevään aikana rauhassa ja ilman ”valtiojohdon painostusta” miettiä mahdollisen Natoon liittymisen tai puolustusliiton ulkopuolelle jäämisen plussat ja miinukset.

Jos Niinistön Nato-kantoja kaivaa aiemmilta vuosilta, voi tiivistetysti todeta, että vielä ensimmäisessä presidentinvaalikampanjassaan Niinistö oli valmis liittymään ”eurooppalaisempaan Natoon”. Sittemmin hän ei ole nähnyt tarvetta sotilasliiton jäsenyydelle, mutta presidenttinä hän on kuitenkin halunnut pitää Nato-oven auki.
Lisäksi Niinistö on viimeisen kymmenen vuoden aikana vienyt Suomea kohti koko ajan syvempää sotilaallista puolustusyhteistyötä niin Naton kuin lukuisten muiden läntisten yhteistyökumppanuuksien kautta.
 

Nato-jäsenyyden haitoista puhutaan liian vähän, sanoo keskustan ryhmänjohtaja Juha Pylväs: ”Ei yhtään riskejä mietitä”​

Sdp:n ja keskustan eduskuntaryhmien puheenjohtajien mukaan kansalaisten keskuudessa näkyvä linjamuutos näkyy myös puolueiden sisällä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs. KUVA: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA, VESA MOILANEN / LEHTIKUVA
Elina Kervinen HS

15.3. 16:34 | Päivitetty 15.3. 17:24

SUOMALAISTEN selvä enemmistö, 62 prosenttia, kannattaa jo sotilasliitto Naton jäsenyyttä, osoitti Ylen mielipidetiedustelu maanantaina. HS kysyi kahden suurimman hallituspuolueen eduskuntaryhmien puheenjohtajilta, minkälaista painetta kansalaisten tuki jäsenyydelle tuo päättäjille.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs sanoo, ettei pidä tuoreita gallup-lukuja lainkaan yllättävinä.

”Tietenkin kriisin hetkellä ihmiset rupeavat hakemaan turvallisuutta, ja tässä puolustuspoliittisessa tilanteessa se turvallisuuden tunne tietenkin tulee siitä Nato-ajattelusta”, hän sanoo.


Pylväs näkee mielipiteen muutoksen taustalla sen, että moni kansalainen rinnastaa nyt Ukrainan tilanteen Suomen mahdolliseen tilanteeseen tulevaisuudessa.


Ukraina julkisesti oli niin sanotusti Nato-halukas. Heidän seurauksensa oli tuollainen. Geopoliittinen asema on sama kuin meillä. Nyt kun ihmiset katsovat niitä kuvia sodan kauheuksista [...] se on ihan päivänselvää, että ihmisten kanta muuttuu. Ihmettelisin, jos ei muuttuisi.”

 

Nato-jäsenyyden haitoista puhutaan liian vähän, sanoo keskustan ryhmänjohtaja Juha Pylväs: ”Ei yhtään riskejä mietitä”​

Sdp:n ja keskustan eduskuntaryhmien puheenjohtajien mukaan kansalaisten keskuudessa näkyvä linjamuutos näkyy myös puolueiden sisällä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs. KUVA: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA, VESA MOILANEN / LEHTIKUVA
Elina Kervinen HS

15.3. 16:34 | Päivitetty 15.3. 17:24

SUOMALAISTEN selvä enemmistö, 62 prosenttia, kannattaa jo sotilasliitto Naton jäsenyyttä, osoitti Ylen mielipidetiedustelu maanantaina. HS kysyi kahden suurimman hallituspuolueen eduskuntaryhmien puheenjohtajilta, minkälaista painetta kansalaisten tuki jäsenyydelle tuo päättäjille.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs sanoo, ettei pidä tuoreita gallup-lukuja lainkaan yllättävinä.

”Tietenkin kriisin hetkellä ihmiset rupeavat hakemaan turvallisuutta, ja tässä puolustuspoliittisessa tilanteessa se turvallisuuden tunne tietenkin tulee siitä Nato-ajattelusta”, hän sanoo.


Pylväs näkee mielipiteen muutoksen taustalla sen, että moni kansalainen rinnastaa nyt Ukrainan tilanteen Suomen mahdolliseen tilanteeseen tulevaisuudessa.


Ukraina julkisesti oli niin sanotusti Nato-halukas. Heidän seurauksensa oli tuollainen. Geopoliittinen asema on sama kuin meillä. Nyt kun ihmiset katsovat niitä kuvia sodan kauheuksista [...] se on ihan päivänselvää, että ihmisten kanta muuttuu. Ihmettelisin, jos ei muuttuisi.”

Jos rikolliselle hallinnolle antaa aina periksi ja se saa mitä haluaa, niin vaatimuksille ei tule koskaan loppua. Putin halusi sotilaallisesti alistaa Ukrainan riippumatta mitä Ukraina haluaa tai tekee. 🤔
 
Jos rikolliselle hallinnolle antaa aina periksi ja se saa mitä haluaa, niin vaatimuksille ei tule koskaan loppua. Putin halusi sotilaallisesti alistaa Ukrainan riippumatta mitä Ukraina haluaa tai tekee. 🤔
Nöyristelemällä ei sekopallodiktaattorien kanssa tosiaan pitkälle pötkitä. Niille pitää asettaa rajat aivan kuten lapsillekin. Jos omat säätelymekanismit eivät ole kehittyneet niin aikuisten pitää ottaa ohjat.
 
Markku Kangaspuro eilisessä A-studiossa vieritti sodan syyn Euroopan niskoille. Eurooppa ei onnistunut integroimaan Venäjää turvallisuusarkkitehtuuriinsa, ja Ukraina maksaa nyt siitä kovan hinnan.

Jos ei tietäisi, niin sanoisi että ei ole todellista. "Suomalaisen" yliopistollisen tutkimuslaitoksen johtaja. Martti J Kari ja Teija Tiilikainen kyllä paikkasivat niin, että aika noloksi äijä jäi.
 
Jos Suomi jättäisi hakemuksen nyt, niin miten se vaikuttaisi Ukrainan tilanteeseen?

-Vaikeuttaisiko se rauhanneuvotteluita?
-Lisäisikö se Ukrainalaisten katkeruutta? (muut maat pääsevät Naton suojaan, mutta me ei?)
-Vaikuttaisiko se vähentävästi joukkojen määrään, jota Venäjä voisi kohdistaa Ukrainaa vastaan?

On selvää, että Nato-maita kiinnostaa tällä hetkellä Ukraina enemmän kuin Suomi, vaikka Suomikin on tärkeä. Siksi Suomenkin Nato-jäsenyyttä pitää miettiä akuutisti Ukrainan näkökulmasta.

Suurvaltapolitiikka ei ole Suomi-keskeistä.
 
Markku Kangaspuro eilisessä A-studiossa vieritti sodan syyn Euroopan niskoille. Eurooppa ei onnistunut integroimaan Venäjää turvallisuusarkkitehtuuriinsa, ja Ukraina maksaa nyt siitä kovan hinnan.

Jos ei tietäisi, niin sanoisi että ei ole todellista. "Suomalaisen" yliopistollisen tutkimuslaitoksen johtaja. Martti J Kari ja Teija Tiilikainen kyllä paikkasivat niin, että aika noloksi äijä jäi.
Yle nosti tietysti Kangaspuron uutisen ykkösaiheeksi ja varoittelee varustelukierteestä.

Lopuksi sitten Tiilikainen ja Kari mainitaan myös. Mitä lie nato-intoilijoita..

 
Yle nosti tietysti Kangaspuron uutisen ykkösaiheeksi ja varoittelee varustelukierteestä.

Lopuksi sitten Tiilikainen ja Kari mainitaan myös. Mitä lie nato-intoilijoita..

Pitääkö se Kangaspurokin joka paikkaan raahata lausuntojaan antamaan.
Ja tuo keskustan ryhmäpj:n lausunto sai ainakin tälläiselta sudeettikepulaiselta kyllä Loputkin kepu-sympatiat häviämään..
 
Tilanteessa näkyy hyvin eri maiden erilaiset intressit:

-Viro, kokee turvattomuutta Natosta huolimatta. Haluaisi, että Naton ja Venäjän yhteenotto tapahtuisi Ukrainassa nyt eikä myöhemmin Virossa. Aktiivista painostusta Natoa kohtaan, mutta tekee painostuksen Naton turvaamana. Painostaa myös Suomea Natoon oman turvallisuutensa lisäämiseksi.

-Saksa: Huolissaan venäläisen energian saatavuudesta ja omasta taloudestaan ennen kaikkea. Vastustanut Ukrainan tukemista hyvin pitkälle ja rajoittaa pakotteita.

-Ranska: Vähän kaukana, tavallaan turvassa, välttää eskalaatiota.

-Puola: Eurooppalainen toimija, joka valmis menemään pitkällekin ettei Puola-Ukraina -raja muutu Puola-Venäjä -rajaksi. Myös sotilaallisesti voimakas. Maan ukrainalaisvähemmistön ja kielen takia myös selvää sympatiaa Ukrainaa kohtaan. Näkyy hyvin suhtautumisessa pakolaisiin.

-Britannia: Ukrainan vahvin tukija euroopassa.

-Suomi: Miettii miten voisi pysyä ulkona kriiseistä ja olla samaan aikaan turvassa. Varovainen lausunnoissa. Toimii kaikessa EU:n yhteispäätösten takana.

USA: Taloudellinen tuki vahvaa, kaikki muu tuki varovaista, varoo eskalaatiota. Jakaa tiedustelutietoa aika avoimesti, jolla on vaikuttanut Euroopan yhtenäisyyteen merkittävästi.

Turkki: Mysteeri
 
Tilanteessa näkyy hyvin eri maiden erilaiset intressit:

-Viro, kokee turvattomuutta Natosta huolimatta. Haluaisi, että Naton ja Venäjän yhteenotto tapahtuisi Ukrainassa nyt eikä myöhemmin Virossa. Aktiivista painostusta Natoa kohtaan, mutta tekee painostuksen Naton turvaamana. Painostaa myös Suomea Natoon oman turvallisuutensa lisäämiseksi.

-Saksa: Huolissaan venäläisen energian saatavuudesta ja omasta taloudestaan ennen kaikkea. Vastustanut Ukrainan tukemista hyvin pitkälle ja rajoittaa pakotteita.

-Ranska: Vähän kaukana, tavallaan turvassa, välttää eskalaatiota.

-Puola: Eurooppalainen toimija, joka valmis menemään pitkällekin ettei Puola-Ukraina -raja muutu Puola-Venäjä -rajaksi. Myös sotilaallisesti voimakas. Maan ukrainalaisvähemmistön ja kielen takia myös selvää sympatiaa Ukrainaa kohtaan. Näkyy hyvin suhtautumisessa pakolaisiin.

-Britannia: Ukrainan vahvin tukija euroopassa.

-Suomi: Miettii miten voisi pysyä ulkona kriiseistä ja olla samaan aikaan turvassa. Varovainen lausunnoissa. Toimii kaikessa EU:n yhteispäätösten takana.

USA: Taloudellinen tuki vahvaa, kaikki muu tuki varovaista, varoo eskalaatiota. Jakaa tiedustelutietoa aika avoimesti, jolla on vaikuttanut Euroopan yhtenäisyyteen merkittävästi.

Turkki: Mysteeri
Turkki: Seuraa miten pääsisi parhaiten hyötymään.
 
Back
Top