Suomi NATOn jäseneksi - or not?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja RPG83
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
  • Tagit Tagit
    nato

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    885
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.

Sofi harrastaa skenarioita - kirjailija kun on. Ja hyvä kun näitäkin mietitään.

Sofi kylläkin rakentaa ajatuksen, että manooveri on mahdollinen rajavartion sitä huomaamatta. Toisekseen, asia olisi ensisijaisesti poliisin josta se kehittyisi virkamiehen vastustamiseen tai pahempaan. Ja poliisi voisi sitten pyytää virka-apua armeijalta mutta se olisi edelleen poliisiasia.

Näin asia etenisi rikosoikeudellisena koska joukot eivät olisi Venäjän tunnustamia. Jos tunnustaisi niin se olisi Venäjän sotatoimi. Jos kieltäisi niin Suomi lanaisi paikan tasaiseksi järjestäytynyttä rikollisuutta torjuessaan.

Valtion voi jokainen väittää perustaneensa vaikka talonsa yläkertaan. Se ei ilman tunnustamista sellaiseksi kuitenkaan muutu.

Ei tuo tunturin valloitus ole sen kummempaa kuin Ahvenanmaan saaristonkaan valloitusyritys. Ilman muuta poliisi tai raja käyttäisi kaikki voimakeinot jotka on tarpeen ja joita valtiolla on. Ja mielummin heti. Ja ihan hyvä jos se tapahtuu autiolla tunturilla tai saarella. Sivullisia ei vaarantuisi.
Mielenkiintoinen mutta epätodellinen skenaario. Tuollaisessa tilanteessa poliisi ja raja ottaisivat henkilöt kiinni. Koska suomessa voimakeinot suhteutetaannvastarintaan ja jos tunturin valtaajat eivät kerran ammu ensin niin silloin henkilöt voidaan ottaa kiinni hyvon pienin ponnisteluin. Jos ampuvat niin taas löytyy lainsäädännöstä keinot. Ei suomi tuollaisen tilanteen kansaa kädetön olisi
 
Mielenkiintoinen mutta epätodellinen skenaario. Tuollaisessa tilanteessa poliisi ja raja ottaisivat henkilöt kiinni. Koska suomessa voimakeinot suhteutetaannvastarintaan ja jos tunturin valtaajat eivät kerran ammu ensin niin silloin henkilöt voidaan ottaa kiinni hyvon pienin ponnisteluin. Jos ampuvat niin taas löytyy lainsäädännöstä keinot. Ei suomi tuollaisen tilanteen kansaa kädetön olisi
Eikös lakia muutettu juuri 2014 jälkeen näiden vihreiden miesten takia. Eli tulkitaan sotilaiksi ja voimankäyttö sen mukaan?
 
Eikös lakia muutettu juuri 2014 jälkeen näiden vihreiden miesten takia. Eli tulkitaan sotilaiksi ja voimankäyttö sen mukaan?
Kyllä, mutta poliisi (ellei raja/tulli) ne silti ensimmäiseksi kohtaa. Mutta oikeassa olet - voidaan sitten tulkita sotajoukoksi jolloin virka-avun sijasta operaatiovastuu siiryy pv:lle.
 
Monissa maissa juuri toivotaan tukikohtia. Suomi todennäköisesti tekisi kaikkensa että liittoutumisestakin olisi mahdollisimman vähän hyötyä.
Joo, meillä varmaan kielletään kaluston varastointikin rauhan aikana. Edes NATO-varikkoa ei saa perustaa, ettei vain Venäjälle tule paha mieli.

Jokainen poliitikko, joka millään tavalla yrittää vesittää NATOn Suomelle antamaa suojaa keksimällä tällaisia rajoitteita on ryssän kätyri. Ulos eduskunnasta sellaiset saman tien. Huom. Olli Rehn kuuluu tähän samaan suomettuneeseen porukkaan - muistakaa se presidentinvaaleissa!
 
Voi myös olla, että Venäjän piirtäessä karttaa Suomen ja Ruotsin natojäsenyys osattiin laskea Ukrainan sodan seurauksiksi.

Sen takia isoin keskustelu aiheessa on juurikin täällä. Venäjän puolelta katsottuna asiat ei kovin paljon kuitenkaan muutu.
Niin -- ollaan oltu "NATO-maa" heidän kirjoissaan jo toistakymmentä vuotta kaikissa avoimen konfliktin skenaarioissa, eli Suomi joutuu itämeren läheisyydessä tapahtuvaan sotaan oli se NATOssa tai ei.
 
Mielenkiintoinen mutta epätodellinen skenaario. Tuollaisessa tilanteessa poliisi ja raja ottaisivat henkilöt kiinni. Koska suomessa voimakeinot suhteutetaannvastarintaan ja jos tunturin valtaajat eivät kerran ammu ensin niin silloin henkilöt voidaan ottaa kiinni hyvon pienin ponnisteluin. Jos ampuvat niin taas löytyy lainsäädännöstä keinot. Ei suomi tuollaisen tilanteen kansaa kädetön olisi
Onhan tätä jo yritetty posiolla😂 https://www.is.fi/viihde/art-2000008217190.html
Harmitteli paikan diktaattori ettei liitynyt Natoon ajoissa.
"– Niillä meni kolme tuntia löytää paikalle, kun minä löysin sinne puolessa tunnissa. Olisi pitänyt varmaan liittyä aikoinaan Natoon, mutta Valtion hallitus vastusti, Peltonen manailee."
 

Eduskunta päättää tänään seurantaryhmästä, jonka merkitys Suomen Nato-päätöksessä on keskeinen​

Puhemies Matti Vanhanen (kesk) kertoo asiasta kello 13.30 järjestettävässä tiedotustilaisuudessa. HS näyttää sen suorassa lähetyksessä.

Puhemies Matti Vanhanen (kesk)

Puhemies Matti Vanhanen (kesk) KUVA: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA
HS

11:08

EDUSKUNNAN puhemiesneuvoston on määrä päättää tänään perjantaina ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon seurantaryhmän perustamisesta. Puhemies Matti Vanhanen (kesk) kertoo asiasta kello 13.30 järjestettävässä tiedotustilaisuudessa. HS näyttää sen suorassa lähetyksessä.

Ryhmä tulee olemaan erittäin keskeisessä roolissa, kun Suomi päättää mahdollisesta Nato-jäsenyyden hakemisesta.


HS:n tietojen mukaan seurantaryhmään ovat tulossa jäseniksi kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat. Tämä tarkoittaa, että ryhmällä on maksimaalinen poliittinen painoarvo ja se pystyy halutessaan myös ilmaisemaan eduskunnan tahdon.


VENÄJÄN hyökkäys Ukrainaan muutti Suomen ja Euroopan turvallisuustilanteen täysin ja nosti historiallisella tavalla Nato-jäsenyyden kannatusta. Muuttuneen tilanteen takia hallitus päätti teettää voimassa olevaan ulko- ja turvallisuuspoliittiseen selontekoon täydennysosan. Päivitystä työstetään parhaillaan ulkoministeriön johdolla poikkihallinnollisena virkamiestyönä.

Selonteon täydennyksen odotetaan tulevaan eduskunnan käsiteltäväksi ennen pääsiäistä.

HS
 

Kansa katsomossa?​

karirajamaki

Kari Rajamäki31.3.2022 15:59päivitetty 31.3.2022 15:59610

Ukrainan järkyttävä sota on herättänyt ymmärrettävää vihaa Venäjää kohtaan. Suomella ei kuitenkaan ole ollut turvallisuusvajetta. Suomi on lunastanut itsenäisyytensä raskailla uhrauksilla ja vahvalla itsenäisyystahdolla. Suomen taloudellinen, demokraattinen ja sosiaalinen perusta on vakaa.

Suomi on vahva läntinen toimija ja EU:n jäsenmaa mutta joka Nato-kumppanuudella ja turvallisuusjärjestelyllään on vakauttanut myös lähialuetta.

Pohjois-Euroopan vakautta on Ruotsinkin hallitus korostanut ratkaisuissaan. Median raivoisa mielipidemuokkaus sekä aktiiviset viestit Naton ex-pääsihteereiltä, puhumattakaan Viron entisistä ja nykyisistä johtajista sekä USA:n ulkoministeristä ovat ajaneet Suomea etulinjaan. Jäämereltä Mustallemerelle ei kaivata enää uutta rintamalinjaa eikä Suomi haluttuna sotilaallisesti vahvana kumppanina voi olla myöskään ajamassa itseään tilaan, jossa sillä ei ole liikkumavaraa.

Nato-ratkaisun runttaaminen lehdistössä tuntuu nyt pehmittäneen valtiojohtoakin.

Taloustutkimuksen ja HS:n gallupit kelpaavat jo vastaamaan kansanäänestystä. Kansallisesti ratkaisevan ja mahdollisesti myös vakavia seurauksia luovan ratkaisun osalta ei vastuullinen valtiojohto katso gallupeja.

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Ilmari Käihkö puhuu perustellusti etupiiriajattelun ansasta, joka vaikuttaa sisäpolitiikkaan, missä monimutkaiset tilanteet yksinkertaistetaan. ”Esimerkiksi suomalaisten Naton kannattajien ja vastustajien puheenvuoroissa saatetaan vaihtoehdot supistaa kahteen. Jos valtiot kuuluvat jo yhteen tai toiseen etupiiriin, on niiden valittava puolensa.

Tosiasiassa vaihtoehtoja on useita.

Jo liittoutumisen ja puolueettomuuden välillä on suuri kirjo erilaisia yhteistyön muotoja eri toimijoiden välillä.”

Eurooppalaisen sodan inhimilliset ja taloudelliset uhraukset suistavat nyt koko Eurooppaa syöksyyn ja perustellusti Alexander Stubb vaati sodan ja rauhan hinnan selvittämistä. Euroopan on vahvistettava sotilaallista voimaansa ja tahtoansa, jottei suurvaltojen raa´assa valtapolitiikassa pienet maat joudu niiden tantereiksi. Arvioitaessa mahdollisen Nato-hakemusta kysymys on sen käsittelystä ja sisällöstä. Kansalaisten ja päättäjien on arvioitava Venäjän kehityksen lisäksi suistaako mm. mahdollinen trumppilainen republikaani presidentinvaaleissa 2024 transatlanttisen suhteen raiteiltaan (UP 1/2022). Miten amerikkalaisten gallupit heijastelevat eurooppalaisten tarpeita?

Euroopan maat Suomea myöten ovat pahimmillaan kriisin eskaloituessa vaikeasti hallittavan pakolaisaallon kohteena kaikkine lieveilmiöineen ja valtavin kustannuksin. Saksan poliisi pelkää, että maahan pääsee ukrainalaisina sotapakolaisina myös rikollisliigan salakuljettamia ihmisiä Afrikasta ja Aasiasta. Suomen osalta Venäjän kehitykseen liittyy myös turvapaikanhakijoiden määrän hallitsematon kasvu. Valko-Venäjän aiemmat toimet ja nyt sodan kautta ihmisten hätää käytetään rikollisesti hyväksi ja samalla iskien länteen.

Jotta ymmärretään, että asiat heijastuvat myös sisäiseen turvallisuuteen on syytä muistaa talvi 2015. Sitä edelsi ulkoministeri Timo Soinin ja Suomen päätös boikotoida Venäjää ETYKin juhlakokouksen yhteydessä. Tätä Ranska ja Saksakin ihmetteli.

Ulkoministeriö lienee saanut tässäkin apua Viron suunnasta.

Venäjän Duuma piti ylimääräisen kokouksen Suomen tuomitsemiseksi ja tämä heijastui Sallassa. Laittoman maahanmuuton virta pysähtyi vasta Presidentti Niinistön Moskovan matkalla, jolloin Venäjä palasi noudattamaan vuodelta 2005 sovittua toimivaa rajavalvontaa.

Kansanvallan ja edustuksellisen demokratian uskottavuus ja kansalaisten sitoutuminen yhteiseen etenemiseen edellyttää avointa asian käsittelyä. Myös kansalaisten virallista mielipiteen kuulemista valittavista linjauksista.

Suomen selviytyminen edellyttää Suomen valtionjohdolta syvällisempää käsittelyä ja kansalaisten avoimen ja luotettavan keskustelun varmistamista ja yhteistä historiallista sitoutumista ja johtopäätöstä.

Suomen kansanvallan ja turvallisuuden perusta on arvokkaampi asia kuin Iltalehden Ristamäen kuvaus Nato-päätöksen käsittelyn merkityksestä Sanna Ukkolassa. Hänen mukaansa kyse on vain siitä, että päätöksen täytäntöön paneminen ”vaatii tietyn koreografian.”

KARI RAJAMÄKI
valtiopäiväneuvos, sisäministeri, tp-utvan jäsen 2003-2007, EU:n sisäasiainministerineuvoston pj 2006, sdp
 
TIEDOTE 1.4.2022

Presidentti Niinistö viralliselle vierailulle Norjaan​

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 18/2022
1.4.2022


Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tekee virallisen vierailun Norjaan 21.–22. huhtikuuta 2022.

Vierailu käynnistyy torstaina 21. huhtikuuta Norjan ulkopoliittisen instituutin vuosiseminaarilla, jonka aiheena on kasvavan geopoliittisen jännitteen vaikutukset Euroopan ja Pohjoismaiden turvallisuuteen. Presidentti Niinistö on tilaisuuden pääpuhuja yhdessä Norjan pääministeri Jonas Gahr Støren kanssa.

Seminaarin jälkeen presidentti Niinistö tapaa Norjan kuningas Harald V:n kuninkaanlinnassa. Lisäksi presidentti vierailee Norjan parlamentissa, Stortingetissa, missä hän keskustelee parlamentin puhemies Masud Gharahkhanin sekä Norjan ulkoasiain- ja puolustusvaliokunnan kanssa.

Kahdenväliset keskustelut pääministeri Gahr Støren kanssa presidentti Niinistö käy torstai-iltana pääministerin virka-asunnolla. Aiheena ovat muun muassa Venäjän sotatoimet Ukrainassa, Euroopan turvallisuusjärjestyksen tulevaisuus sekä Suomen ja Norjan yhteistyö ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa. Keskustelujen päätteeksi presidentti ja pääministeri pitävät yhteisen lehdistötilaisuuden.

Perjantaina 22. huhtikuuta presidentti Niinistöllä on tapaamiset Norjan ulkoministeri Anniken Huitfeldtin ja puolustusministeri Odd Roger Enoksenin kanssa. Lisäksi presidentti Niinistö pitää avauspuheenvuoron Elinkeinoelämän keskusliiton ja Norjan yritysliiton järjestämässä tilaisuudessa, jossa käsitellään vihreän siirtymän kasvumahdollisuuksia. Tilaisuudessa puhuu lisäksi kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari, joka osallistuu vierailulle osana presidentti Niinistön seuruetta.
 
Vähän on muuttunut taas:

83 Kyllä
11 Ei
18 EOS
88 ei kerro
...Eli yksi kyllä-ääni lisää.
Jälleen päivitetään. Nyt ensimmäistä kertaa kyllä-ääniä on enemmän kuin ei kerro -kategoriassa nimiä.

88 kyllä
11 Ei
19 EOS
83 ei kerro
 
Kuuntelin Vanhasen tarinan (toisella korvalla) tästä seuranta/koordinaatioryhmästä. Tiedä sitten tarttuiko kaikki. Vanhanen tietenkin väisti kaikki kannanotot mutta kirjoitan tähän myös rivienvälit.

Eli seurantaryhmä selvittelee eduskuntaryhmien, valiokuntien ja puolueiden kannan Natojäsenyyteen.

TP ja Valtioneuvosto tekee ehdotuksen jäsenyyden hakemisesta ja sille on informoitu ryhmän kannatus etukäteen.

Eduskunnan täysistunto päättää hakemisesta.

Prosessin aikana liikkeet informoidaan myös Ruotsiin joka kertoo omansa.

TP:n ja Valtioneuvoston ehdotus ei ole kiinni samaan aikaan käsiteltävästä Turvallisuuspoliittisesta selonteosta. Sen käsittelyä odotettaneen mutta se ei ole välttämätöntä.

Toisin sanoen. Ilman kiirettä homma menee hiljakseen näin ja tarvittaessa seurantaryhmän tietojen pohjalta TP ja VN voi tehdä esityksen nopeastikin ja täysistunto laittaa hakemuksen matkaan.
 
...Median raivoisa mielipidemuokkaus sekä aktiiviset viestit Naton ex-pääsihteereiltä, puhumattakaan Viron entisistä ja nykyisistä johtajista sekä USA:n ulkoministeristä ovat ajaneet Suomea etulinjaan. Jäämereltä Mustallemerelle ei kaivata enää uutta rintamalinjaa eikä Suomi haluttuna sotilaallisesti vahvana kumppanina voi olla myöskään ajamassa itseään tilaan, jossa sillä ei ole liikkumavaraa.

Nato-ratkaisun runttaaminen lehdistössä tuntuu nyt pehmittäneen valtiojohtoakin.

Taloustutkimuksen ja HS:n gallupit kelpaavat jo vastaamaan kansanäänestystä. Kansallisesti ratkaisevan ja mahdollisesti myös vakavia seurauksia luovan ratkaisun osalta ei vastuullinen valtiojohto katso gallupeja.

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Ilmari Käihkö puhuu perustellusti etupiiriajattelun ansasta, joka vaikuttaa sisäpolitiikkaan, missä monimutkaiset tilanteet yksinkertaistetaan. ”Esimerkiksi suomalaisten Naton kannattajien ja vastustajien puheenvuoroissa saatetaan vaihtoehdot supistaa kahteen. Jos valtiot kuuluvat jo yhteen tai toiseen etupiiriin, on niiden valittava puolensa.

Tosiasiassa vaihtoehtoja on useita.

Jo liittoutumisen ja puolueettomuuden välillä on suuri kirjo erilaisia yhteistyön muotoja eri toimijoiden välillä.”
...

KARI RAJAMÄKI
valtiopäiväneuvos, sisäministeri, tp-utvan jäsen 2003-2007, EU:n sisäasiainministerineuvoston pj 2006, sdp
Onneksi yhdellä Rajamäellä ei tässä asiassa ole merkitystä, toki Supo voisi katsoa perään hieman tarkemmalla silmällä. Muistan kun tämä vuosia sitten suitsutti että suorilla yhteyksillä ryssälään asiat hoituu (no samaa virttä laulanut toki moni muukin)...
 
Yhteismäärä = 201 > kansanedustajien määrä suomessa.
Viittaa johonkin seuraavista, näppäilyvirhe, muu virhe, taikka aprillipila.
Mä kopsasin luvut suoraan Hesarista. Nyt näköjään kyllä-ääniä on 87 eli yhden vähemmän.
 
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Back
Top