Kiina on ilmoittanut vastustavansa Naton laajenemista – Mitä se sanoo nyt Suomen Nato-keskustelusta?
Kiinan näkökulmasta Naton laajentuminen on iso syyllinen sotaan Ukrainassa.
Kiinakin seuraa tarkasti Suomen liikkeitä Naton suhteen. KUVA: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA
Mari Manninen HS
12:51
Peking
KIINA ilmoitti helmikuun alussa yhdessä Venäjän kanssa vastustavansa Naton laajenemista. Siksi on kiinnostavaa seurata, miten Kiina reagoi Suomen poliitikkojen Nato-pohdintoihin ja mahdollisiin tuleviin päätöksiin.
Naton laajenemisen vastustus liittyi julistukseen, jossa Kiinan ja Venäjän johtajat vannoivat yhteistyötä ja ymmärrystä toistensa monille tavoitteille.
Kiina on myös toistanut toistamisen perään, että se pitää Yhdysvaltoja ja Naton aiempaa laajentumista suurena syynä sotaan Ukrainassa. Tämä on myös Kiinan kotimaassaan levittämän ajankohtaisen sanoman ydin.
TÄHÄN mennessä Suomen Nato-pohdinnat eivät ole olleet isoja uutisia Kiinassa.
”Suomen pääministeri vaatii Nato-jäsenyydestä nopeita päätöksiä tänä keväänä”, otsikoi
Huanqiu Shibao -lehti sunnuntaina.
Juttu perustui venäläiseen mediaan – Sputnikiin ja Russian Today-televisiouutisiin – , ja se oli uutismainen. Siinä kerrottiin
Sanna Marinin tuoreesta kannasta, että Nato-ratkaisu – mikä tahansa se onkaan – pitää tehdä kevään aikana. Samoin esillä oli tasavallan presidentti
Sauli Niinistön pohdintoja. Jutussa myös valaistiin lukijoita siitä, että valtaosa suomalaisista kannattaa nyt jäsenyyttä.
Muut kommentit Suomen Nato-jäsenyydestä oli valikoitu venäläisistä lähteistä juttuun niin, että ne vastustivat tai näyttivät vastustavan jäsenyyttä. Venäjän ulkoministeriö esimerkiksi kommentoi, että jos Suomi liittyy Natoon, sillä on vakavia sotilaallisia ja poliittisia seurauksia.
Jutussa oli myös maaliskuun alun
lausunto puolustusministeri
Antti Kaikkoselta. Hän sanoi tuolloin, ettei jäsenhakemuksen aika ole ”juuri nyt”, kun keskustelut olivat vasta käynnistyneet Suomessa.
Kiinan kommunistiseen puolueeseen tiukasti kytkeytyneessä Huanqiu Shibaossa lausunto näytti jyrkemmältä kuin Kaikkosen alkuperäinen sanoma.
Myös ainakin ulkomaisten lehtien antia esittelevä kiinalainen Guancha.cn oli tehnyt Marinin lausunnosta jutun.
NÄMÄ kaksi juttua olivat keränneet maanantaiaamuun mennessä sosiaalisen median jakojensa alle yhteensä noin 500 kommenttia, mikä ei ole kiinalaisittain paljon.
Kuvakombossa kommentteja Huanqiu Shibao-lehden ja Guancha.cn -sivuston juttuihin Suomen Nato-keskustelusta. Suomennokset ohessa.
Valtaosa kommenteista myötäili sangen rauhallisesti Kiinan linjaa eli sitä, että Naton laajentuminen ei ole hyvästä.
Kiinassa ei puhuta sodasta vaan Venäjän erikoisoperaatiosta Ukrainassa. Kommenteissa siis varoiteltiin Suomea sekä Venäjän hyökkäyksellä että ydinaseilla.
Hyvin harvassa olivat päinvastaiset kommentit, mutta niitäkin oli pari: ”Kunnioittakaa Suomen kansan päätöksiä! Missään nimessä ei saa puuttua Suomen sisäisiin asioihin!”
Sosiaalista mediaa sensuroidaan ja ohjaillaan Kiinassa kovasti, joten sen perusteella ei voi tehdä kovin vahvoja johtopäätöksiä kansalaisten mielenliikkeistä. Sen sijaan niistä voi paremmin päätellä, millainen keskustelu Kiinassa on aiheesta sallittua.
HS