Suomi NATOn jäseneksi - or not?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja RPG83
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
  • Tagit Tagit
    nato

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    885
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Kyllä tämä haiskahtaa vahvasti siltä että vaikka Suomi on jo oman päätöksensä tehnyt niin haluaisimme mennä Natoon yhdessä Ruotsin kanssa joka ei sinne demareiden johdolla mene.

Nyt pitää unohtaa Ruotsi ja laittaa paperit sisään heti eikä vasta huomenna. Ruotsi tulee sitten perässä jos tulee. Toki olisi järkevää mennä Natoon yhdessä ja sitä haluaisi myös Nato mutta jokainen jahkailupäivä lisää riskiä ja mitä kauemmin viivytellään sitä voimakkaampia ovat Venäjän vastatatoimet.
 
Liekö ruotsalaiset pyytäneet suomea jarruttamaan omaa päätöstään.
 
Kun sinne EU:hun haettiin, niin tilanne oli päinvastainen. Ruotsi meni edellä, ja Suomi jahkaili aikansa kunnes muutaman päivän päästä tuli perässä.
Jos/kun Suomi ilmoittaa hakevansa, niin kyllä tuo Ruotsillekkin pistää tulen perseen alle tulla mukana.
 
Kohta Natoon liittymistä kannattaa useampi jos Ruotsi ei liity kuin Ruotsin kanssa 😃
Käy vielä niin, että Suomi liittyy ja jäsenenä estää Ruotsin liittymisen.
Kertokaa nyt miksi demarit edelleen istuvat käsiensä päällä ja jahkaavat? Jos kepulit pystyivät tekemään oikeat johtopäätökset niin miksi demarit ovat nyt kantona kaskessa?
Demareiden pitää alleviivata, että he ratkaisevat Natojäsenyyden.
 
Vain tuosta 5. artiklan käytöstä - Britanniahan ei sitä käyttänyt Falklandin tapauksessa, ja ilmeisesti sitä on käytetty vain kerran 9/11 seurauksena, mutta Nato-maat itse päättivät ketkä lähettävät joukkojaan USA:n tueksi, ja millaisiin tehtäviin.
Falklandit ovat kravun kääntöpiirin eteläpuolella, joten eivät ole 5.artiklan suojassa. New York taas on.
 
Entä mitä ne turvajärjestelyt mahdollisesti voisivat sitten olla?

Kumpikaan näistä aluksista ei liity Cold Responseen.

5.4 Tromsøhon tuli Los Angeles luokan hyökkäys-ydinsuklari USS Albany.
Tomahawkien kantama rittää Suomen itärajalla saakka.

Viikko tämän jälkeen 11.4 tuli 40 500 tonnin USS Kearsarge harjoittelemaan Tromsøn alueelle norjalaisten kanssa. Aluksessa on 800 hengen miehistö.
Luulisi että tälläisellä aluksella on myös saattuetta, kuten tuo em ydinsuklari.
Jutussa sanotaan että harjoittelu tapahtuu etupäässä maissa, mitä se sitten tarkoittaakin kun on kysymys suuresta maihinnousaluksesta.


Norjan Puollustusvoimien mukaan USS Kearsage:n harjoitukset ovat suunniteltu reilusti ennen Ukrainan sodan alkamista. Tosin jo ennen sotaa tilanne oli muuttunut Venäjän joukkojen siirron perusteella.

– Logisk å øve nå

800 amerikanske soldater skal de nærmeste ukene delta på vintertrening i Indre Troms. Mesteparten av aktiviteten blir å foregå på land, men det blir også aktivitet på sjøen og i lufta.

Ifølge Forsvaret var denne øvelsen planlagt lenge før krigen i Ukraina brøt ut.

Karsten Friis er seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi), og leder for forskningsgruppen for sikkerhet og forsvar. Han mener det er logisk å opprettholde og øke øvingsaktivitetene selv om vår nabo i øst har gått til krig mot Ukraina.


Karsten Friis, seniorforsker ved Nupi.
FOTO: ØYVIND BYE SKILLE / NRK
– Hvis vi slutter å gjøre ting på grunn av krigen i Ukraina, blir jo livet et diktat av Russland. Russlands aktivitet kan ikke sette en demper for våre aktiviteter. Men vi trenger heller ikke opptre på en måte som er unødig provoserende, sier han.

Friis sier at øvelser med allierte verken er nytt eller uvanlig, og at russerne pleier å bli varsla.

– Seiling langt øst i Barentshavet kan være provoserende, men ikke nødvendigvis øvelser på land i Indre Troms.
 
Kyllä tämä haiskahtaa vahvasti siltä että vaikka Suomi on jo oman päätöksensä tehnyt niin haluaisimme mennä Natoon yhdessä Ruotsin kanssa joka ei sinne demareiden johdolla mene.
On se toki selkeämpi ratkaisu jos Ruotsi ehtii mukaan. Voi siihen yhden kk uhrata. Selkeämpää se on Natolle (eli meidän omalle puolustusliitolle) ja selkeämpää se on harmaalle ajalle eli jäsenten ratifiointeja odotellessa. Lisäksi se on selkeämpää ratifiointiin - saa olla aika jääräpää molempien jäsenyyttä vastustaessa.

☝️ Laitoin tuon vain otsikon vuoksi. Ollaan intoilijoita ja pieni joukko sitten vaan vastustaa. Toimittaja - kuka nyt otsikon tekikään, on kantansa ilmaissut.

”Somekiihkoilijat ovat vaatineet Tuomiojaa tilille näistä puheista, ikään kuin Natoa ei enää saisi vastustaa.”

Tässä toinen esimerkki päätoimittajan oman hännän nostosta. Eihän Tuomiojaa ole kritisoitu mielipiteestään vaan ihan muista syistä.
 
Viimeksi muokattu:
Uutta päivitystä. Nyt jutussa ei ole grafiikkaa josta näkyisi kaikkien kannat. En lähde laskemaan niitä manuaalisesti*.

98 Kyllä
14 Ei
37 EOS
51 Ei kerro

Nato | Tässä ovat kaikkien kansanedustajien Nato-kannat tällä hetkellä: 98 kannattaa Nato-jäsenyyttä, 14 vastustaa https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008684257.html

* Päivitetty; nyt on myös kaksi viimeistä kategoriaa. Kantaansa päättämättömien määrä on pienentynyt edellisestä.
Uutta päivitystä. Nyt tasan sata kannattaa, ja vastustajien määrä on pienentynyt.

100 Kyllä
12 Ei
37 EOS
51 Ei kerro
 
Mun mielestä kansanedustaja on sen velkaa omille äänestäjilleen että julkistaa nyt onko Naton kannalla vaiko ei ole. Se nyt on ok että ministeri-kansanedustajaavautuu sitten viimeisenä.
.
Samoin se kyllä tai ei -kanta pitäisi kyllä olla jo muotoutunut. Voihan sitä mielipidettä muuttaa, jos olosuhteet muuttuvat tai tulee uutta tietoa. Mutta tällaisissa kysymyksissä ei tarvita yhtään tyhjän painajaa.
 
Mun mielestä kansanedustaja on sen velkaa omille äänestäjilleen että julkistaa nyt onko Naton kannalla vaiko ei ole. Se nyt on ok että ministeri-kansanedustajaavautuu sitten viimeisenä.
.
Olen tuota listaa myös lueskellut ja ryhmä jota en ymmärrä lainkaan on EOS.
Ymmärrän vielä senkin, että uskossaan äänestää ei, jos se on vankka mielipide.
Jos luulee, että Suomi voisi pysyä liittoutumattomana, tai äänestäjänsä
ajattelee kaikki, että se on kivaa olla puolueeton, niin kuin Sveitsi.
Jos se on vankka EI, niin ok.
Mutta, mutta...
Aikuinen ihminen, kansanedustaja, sanoo ettei osaa sanoa.
Onko neuvottelut vielä kesken, vai eikö kieli vain käänny suussa. Pahinta on jos katselee ja himmailee vähän, ettei vaan tule töpättyä niin, että ensi vaaleissa jää rannalle.
Kyllä nyt tässä vaiheessa tarttis tietää, mitä haluaa. Tai vielä tärkeämpää, mitä
Suomi tarvitsee.

1649756186979.png
 
Svedut odottaa, että Suomi hakee ja ilmoittaa sen jälkeen, ettei jätä hakemusta.

Ei taaskaan tarvinnut sotia.🇸🇪
Ruotsi jää erinomaisen mielenkiintoiseen asemaan, jos ei seuraa perässä. Ei tarvitse kristallipalloa päätelläkseen, että painostus lisääntyisi sitä mukaa, kun rybyjen sotilaallinen voima palautuu sodan jälkeen. Muuta keinoa ei olekaan jäljellä nykyisen länsi-rus välirikon jäljiltä. Kun Ruotsissa oivalletaan, että Naton jäsenenä Suomi tai muut Nato-maat ei voisi joukoin osallistua auttamiseen, niin vaihtoehdot on vähissä. Kiitos sen, että menivät ajamaan maanpuolustuksensa alas. EU-maat ilman jäsenyytäNatossa on Suomen liittymisen jälkeen erinomaisen heikkoja sotilaallisesti ehkä Itävaltaa lukuunottamatta. 1.14%BKT Itävällalla.

Suomen hakemusta sisään omalla aikataululla, kyllä siperian routa Ruotsin Natoon ajaa. Nyt on kaikille selvää, että hakemus jätetään, niin ei tässä kannata aikailla. Aikailu antaa itänaapurille enemmän aikaa kikkailla kaikkea kivaa. Ja kyllä Ruotsiin on jo viesti mennyt, että ollaan natoutumassa. Jos ne ei ole täydellisiä idiootteja laittaneet lähetystöönsä Helsingissä, niin sitä kautta on tullut myös vahvistus. Veikkaan myös, että Ruotsissa ei haluta käydä seuraavia vaaleja Natosta keskustellen, kun FIN on jäsen. Ei lupaa hyvää sikäläisten demarien äänisaaliille.
 
Samoin se kyllä tai ei -kanta pitäisi kyllä olla jo muotoutunut. Voihan sitä mielipidettä muuttaa, jos olosuhteet muuttuvat tai tulee uutta tietoa. Mutta tällaisissa kysymyksissä ei tarvita yhtään tyhjän painajaa.
Jokaisella kansanedustajalla on kahteen mielipideleiriin kuuluvia äänestäjiä. Oman mielipiteen kertomista on viivyteltävä siihen asti, että kantansa voi perustella puolueen julki tuomalla kannalla. Mitä kauemmin SDP:n kantaa saadaan odottaa, sitä enemmän se heikentää vahvana pidetyn puolueen brändiä ja vaikutetaan potentiaalisiin liikkuvviin. Heinäluoman mitaliroskis, Tarjan Viro-sammakot ja Tuomiojan perussetit ovat niihin vaikuttaneet, mutta nyt demareiden pitäisi tehdä vahvoja ulostuloja, joissa ilmaistaisiin vahvaa paheksuntaa, järkyttyneisyyttä ja auttamishalua, eli samoja tunteita kuin heidän kaikilla äänestäjillään. Se häivyttäisi sumuverhoa, jonka läpi demariäänestäjät haluaisivat nyt nähdä.
 
On se toki selkeämpi ratkaisu jos Ruotsi ehtii mukaan. Voi siihen yhden kk uhrata. Selkeämpää se on Natolle (eli meidän omalle puolustusliitolle) ja selkeämpää se on harmaalle ajalle eli jäsenten ratifiointeja odotellessa. Lisäksi se on selkeämpää ratifiointiin - saa olla aika jääräpää molempien jäsenyyttä vastustaessa.

Kyllä sen kuukauden voi odottaa jos on varmaa että Ruotsi tulee mukaan samalla ovenavauksella. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole vaikka Niinistöllä ja Marinilla voi hyvinkin olla sellaista tietoa mitä minulla ei ole :ROFLMAO:

Tärkeintä on se että Natoon mennään ennen Ukrainan sodan päättymistä ihan siitä riippumatta mitä Ruotsi tekee tai jättää tekemättä. Ukrainan sota on se aikaikkuna jonka sisällä Suomesta pitää tulla Naton täysjäsen. Sen jälkeen riskit moninkertaistuvat vaikka toki Venäjä on heikko vielä pitkään sodan jälkeenkin.
 
Ruotissa saa tapahtua ihmeitä tai sitten Suomessa täytyy laittaa jarrutus päälle jos Suomi ja Ruotsi meinaisivat tasa jalkaa astella Natoon. Ruotsi on siitä keskustelusta ja ajatusten vaihdosta Suomea perässä jota demokraattisessa yhteiskunnassa on hyvä käydä ennen päätösten tekoa. Suomessa sitä keskustelua on käyty viime aikoina aika reilustikin ja kohta pitäisi olla yhteenvedon ja päätösten teon hetki.
 
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Back
Top