Venäjä voi pelästyttää suomalaiset Nato-jäsenyysprosessin aikana: ”Yhtenä mahdollisuutena on pienen, rajallisen alueen haltuunotto syrjäiseltä seudulta” ‒ Jussi Halla-aho kehottaa varaamaan ruokaa kellariin pariksi viikoksi
”Venäjä ei ensisijaisesti halua sotaa, vaan se haluaa saada muut käyttäytymään haluamallaan tavalla.”
Jaa
Kuuntele
Jussi Halla-ahosta on mahdollista, että Venäjä pyrkii pelottelemaan Suomea tai vaikuttamaan Naton jäsenmaihin, jotta niiden kynnys hyväksyä Suomi jäseneksi nousisi. Kuva: Annika Haapanen
Uutiset|
Politiikka17.4.202218:00
Paula Liesmäki
Ukrainan sodan pitkittyessä Venäjä tuskin hyökkää kovin pian minnekään muualle, perussuomalaisten kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja
Jussi Halla-aho sanoo. ”Sillä ole siihen kykyä.”
Realistisempi uhka Suomelle on pienimuotoisempi kiusanteko.
”Vaikka Venäjä ei kykene kunnialliseen sodankäyntiin, se kykenee kyllä tuhoamaan kaiken ympäriltään. Sillä on materiaalia, joka soveltuu kaupunkien tuhoamiseen. Sen takia kaikkein tärkeintä on nostaa hyökkäyksen kynnys niin korkealle, että Venäjä ei ryhdy siihen.”
Eduskunta keskustelee ensi keskiviikkona Natosta ajankohtaisselonteon pohjalta.
Nato-jäsenyysprosessin aikana Venäjä voi tehdä jotain, mikä ei muodosta suurta sotilaallista uhkaa mutta pelästyttää ihmiset.
”Yhtenä mahdollisuutena on pienen, rajallisen alueen haltuunotto syrjäiseltä seudulta. Näin saadaan aikaiseksi rajakonflikti ilman, että täytyy ampua laukaustakaan. Se pelästyttäisi kaikki.”
Halla-aho kehottaakin suomalaisia pitämään yllä jatkuvaa hätävaraa: ruokaa pariksi viikoksi ja muita välttämättömyyksiä kellarissa.
”Se ei ole vaikea asia, että uhraa muutaman tunnin suunnitteluun ja isompaan kauppareissuun.”
Halla-aho pitää Naton ulkopuolella olemista Suomelle suurempana riskinä kuin siihen liittymistä.
Miksi Venäjä vastustaa Naton laajenemista? Halla-ahosta oikea tulkinta on se, että Venäjä kokee Naton esteeksi imperialististen ambitioidensa toteuttamiselle.
Suomen tai Ukrainan Nato-jäsenyys olisi niin suuri pelote, että se estäisi Venäjää edistämästä tavoitteitaan.
Venäjä itse kertoo vastustavansa Naton laajenemista, koska se kokee Naton sotilaallisena uhkana itselleen. ”Tätä tarinaa Moskova ja Moskovan ymmärtäjät kertovat.”
”Meillä Suomessa Natoon kriittiseksi suhtautuvat ajattelevat yleensä, että Venäjällä ei ole järkevää syytä kohdistaa voimatoimia Suomeen. No ei sillä ole järkeviä syitä kohdistaa niitä Ukrainaankaan.”
Halla-aho puhuu ukrainaa ja venäjää. Hän oli Kiovassa Suomen suurlähetystössä töissä 1990-luvulla.
Sodan aikana hän on julkaissut videoita niin venäläisille kuin ukrainalaisille.
Venäjä määrittelee itse motiivinsa ja intressinsä, Halla-aho korostaa. ”Voimme vain yrittää puolustaa omaa turvallisuuttamme Suomeen kohdistuvia intressejä vastaan.”
Entä Nato-jäsenyyden riskit?
Halla-ahosta on mahdollista, Venäjä pyrkii pelottelemaan Suomea tai vaikuttamaan Naton jäsenmaihin, jotta niiden kynnys hyväksyä Suomi jäseneksi nousisi.
Riski on olemassa ajanjaksolla, kun Suomi on jättänyt jäsenyyshakemuksen, mutta Nato ei ole tehnyt jäsenyydestä päätöstä.
”On mahdollista että Venäjä pyrkii näyttävään jäynään, joka voitaisiin tulkita konfliktiksi.”
Konfliktin osapuoli ei voi liittyä Natoon. Halla-aho näkee, että asiasta tulisi silloin arvovaltakysymys Natolle.
”En oikein usko, että siellä päässä olisi poliittista valmiutta antaa Venäjän määritellä tällä tavalla, kuka voi liittyä jäseneksi.”
Vastatoimien pelko on kuitenkin pikemminkin syy liittyä Natoon kuin olla liittymättä, Halla-aho sanoo.
”Jos teemme päätöksen, meidän täytyy edetä sen mukaan, eikä ryhtyä poukkoilemaan ulkoisten provokaatioiden takia.”
”Venäjä ei ensisijaisesti halua sotaa, vaan se haluaa saada muut käyttäytymään haluamallaan tavalla.”
Ukrainassa venäläisten parissa on selkeästi turhautumista siihen, että sota sujuu huonosti, sanoo Halla-aho.
”Venäläisistä ei ole käymään perinteistä sotaa vaan he kykenevät lähinnä tappamaan siviilejä tai pommittamaan kaupunkeja kaukaa turvallisen välimatkan päästä.”
Siivileihin kohdistuvat rikokset ovat selvästi saaneet vauhtia EU:n pakotekeskusteluun ja sen vaikeimpaan kysymykseen eli energiayhteistyön lopettamiseen Venäjän kanssa.
EU:ssa päätöksenteko vie yleensä vuosia. Nyt päätöksiä on saatu aikaan tyypillisesti viikoissa, Halla-aho sanoo. Todelliseen tarpeeseen nähden päätöksenteko on kuitenkin liian hidasta.
”Jos ajatellaan sotatilannetta Ukrainassa, siinä päivät ja tunnit ovat kalliita.”
Kaikkein nopeimpiin toimiin ovat kyenneet Yhdysvallat ja Britannia, Halla-aho huomauttaa. EU on hidastanut energiasaartoon liittyvää päätöksentekoa, koska se on pyrkinyt etenemään pakoterintamalla samassa tahdissa.
Nyt monet Itä-Euroopan maat ovat ryhtyneet tekemään kansallisia päätöksen venäläisen energian tuonnin lopettamisesta.
”Toivottavasti niitä tulee lisää, koska ne tietenkin lisäävät EU:n sisällä painetta vastaanpanevia maita kohtaan.”
”Venäjä ei ensisijaisesti halua sotaa, vaan se haluaa saada muut käyttäytymään haluamallaan tavalla.”
www.maaseuduntulevaisuus.fi