Suomi NATOn jäseneksi - or not?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja RPG83
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
  • Tagit Tagit
    nato

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    885
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Kyllä tämä ihan turkkilaisten harkitulta ansalta vaikuttaa, jos kerran vain pari viikkoa sitten Turkki oli meillekin vakuutellut, ettei ole mitään ongelmia mahdollisen Nato-hakemuksen suhteen. Hyvin on varmasti Natollakin ollut tiedossa, kuinka hankala geopoliittinen asema Suomella on verrattuna johonkin Keski-Euroopan maahan ja miksi juuri meille tällainen tilanne on erityisen kiusallinen.

Oikein hienon maan kanssa olemme tässä nyt tekemisissä.
 

Turkey blocks NATO accession talks for Finland and Sweden​

© Deutsche Presse-Agentur GmbH

Turkey has blocked the start of NATO accession talks for Finland and Sweden, NATO sources confirmed to dpa on Wednesday.

Thus, the North Atlantic Council, NATO's governing body, could not take the decision as planned to start the accession process.

https://nordot.app/899649144964300800

 
Suomelle tosiasiallisesti riittää, että Britannia, USA, Saksa, Saksa, Ranska, Italia, Espanja ja Puola yhdessä takaavat Suomen turvallisuuden.

Venäjän alkureaktio oli sen verran pehmeä, että en näe tässä edelleenkään kovin suurta harmaan vaiheen riskiä. Turkki tässä paljastaa omia korttejeaan nyt erittäin ikävästi kuitenkin.
 
Hommat etenee ja Suomi ja Ruotsi päättävät jättää natohakemuksen. Sitten tulee turkki joka ilmoittaa, että he eivät voi hyväksyä Suomen ja Ruotsin natojäsenyyttä ja alkaa asettamaan ehtoja.
Kuten ylempänä mainittiin, selvittelyn aikana ei ollut ongelmia. Ne alkoi vasta, kun myönteiset hakupäätökset oli varmoja. Asetti "ansan". Sinnä sitten me hakijat ja USA, UK ja GER sekä muita maita ottaa pölyä silmille. Jos vääntäminen menee isoksi, niin Turkin suhteet länteen huononee merkittävästi. Aika kovaa peliä sulttaani pelaa.
 
Ei pelkästään Nato-kannatus vaan myös maanpuolustustahto on mittaushitorian tapissa :uzi::salut:


Ryssän sotarikoksista uutisointi on varmasti vaikuttanut asiaan. Osittain samasta asiasta Naton ja maanpuolustuksen suosiossa on kyse, sillä Naton jäsenyys on tehokkainta maanpuolustusta.
 
Nyt suomeksikin.

Turkki esti Naton neuvostoa käsittelemästä Suomen ja Ruotsin jäsenhakemuksia​

Päätöksen pelätään hidastavan maiden jäsenhakemusten käsittelyä.

Naton neuvosto ei päässyt keskiviikkona käsittelemään Suomen ja Ruotsin jäsenhakemuksia, koska Turkki esti sen, kertoo kansainvälinen taloussanomalehti Financial Times.


Lehden mukaan Turkin toiminta hankaloittaa toiveita maiden jäsenyyksien nopeasta hyväksymisestä



Loput.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/447839db-1821-4226-bda7-03e263ecc0e2
 
Niin, Turkkihan käytännössä kiristää koko puolustusliittoa nyt tällä asialla. Mainio keino vahvistaa siteitä vanhoihin jäsenvaltioihin ja voittaa puolelleen uudet tulokkaat.

Näin äkkiseltään ei oikein kuulosta voittavalta strategialta esim. Yhdysvaltoja vastaan.
No ei. Jostain kumman syystä jenkeillä ei ole yleensä riittänyt huumori tällaiseen. Erdon aika taisi juuri tulla täyteen.
 
Turkki olisi voinut esittää samat vaatimukset jo maaliskuussa kun natokeskustelu oli meneillään. Tässä tapauksessa emme ehkä olisi saaneet Ruotsia mukaan ja omankin hakemuksen jättäminen olisi voinut siirtyä tai jäädä kokonaan.

Hyvä että kävi näin.

Ja on ilmeistä että Turkin tavoitteena ei ole estää nato-jäsenyyttä vaan ajaa omia etujaan parhaalla hetkellä.
 
Turkki haluaa että heidän kansalaisiaan palautetaan.

Saksassa asuu 2.7 miljoonaa turkkilaista. He ovat tukeneet Saksan talouskasvua vuosikymmenten ajan.


Mutta mikä maa tarvitsee näin paljon turkkilaisia? Ehdottaisin kompromissiratkaisuksi sitä että palautetaan miljoona turkkilaista Saksasta. Hehän ovat Erdogaanin äänestäjiä suureksi osaksi.
 
Turkki haluaa että heidän kansalaisiaan palautetaan.

Saksassa asuu 2.7 miljoonaa turkkilaista. He ovat tukeneet Saksan talouskasvua vuosikymmenten ajan.


Mutta mikä maa tarvitsee näin paljon turkkilaisia? Ehdottaisin kompromissiratkaisuksi sitä että palautetaan miljoona turkkilaista Saksasta. Hehän ovat Erdogaanin äänestäjiä suureksi osaksi.

Tai tarjotaan todella hyvää diiliä: saatte takaisin kaikki turkkilaiset jotka vapaaehtoisesti haluvat muuttaa Turkkiin. Luulisi olevan parempi saada kotimaahan nykyhallinnon kannattajia kuin sen vastustajia.
 
Jos ei anneta myönnytyksiä eikä myöskään kiristetä turkkia niin ratkaisu tulee viimeistään turkin vaalien jälkeen.

Tällä hetkellä erdon pitää saada jotain näyttöjä koska vaaliasetelma on kireä.
Kesän 2023 vaalien jälkeen ei erdoa kiinnosta enää tämä asia.

Suomen kannalta tällainen viive on ikävä. Mutta turvallisuutemme ei ole enää vaarassa.
Jo hakemuksen jättäminen on lisännyt merkittävästi Suomen turvallisuutta.

Ihmettelenkin puheita harmaasta vaiheesta. Olemme jo nyt saaneet sellaisia lupauksia että turvallisuutemme on parempi kuin ennen.
 
Saattaisi olla ikävä ylläri sekä erdogännille että puuttimelle, jos asetettaisiinkin kyseenalaiseksi turkin Nato-jäsenyys, sen sijaan että kuultaisiin styrankin pölhöjä vaatimuksia
 
Tuleva ”harmaa vaihe” näyttää meillä menevän aika mielenkiintoiseksi ja ennakoitua pitemmäksi. Luulen ja toivon , että USA:lla ja Natolla on vipuvartta taivutella Turkkia Suomen ja Ruotsin liittymisen taakse, mutta toisaalta Erdo on tunnetusti aika herkkähipiäinen, itsepäinen ja pitkävihainen. Hän on ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana viemässä Turkkia konfliktiin vuorollaan niin Ranskan, Israelin kuin Venäjän kanssa perinteisesti vihollisesta Kreikasta puhumattakaan (ynnä tasaisin väliajoin tukkanuottasilla EU:n kanssa). Oma lukunsa on tietenkin se, että Turkin talous on täysin kuralla ja opposition tehokkaasta vaimentamisesta huolimatta, maassa on yllin kyllin sisäisiä jännitteitä, joiden vuoksi Erdon on etsittävä ulkoista vihollista / kriisiä kääntääkseen alamaisten huomion ostovoiman supistumisesta ja leivän hinnan kallistumisesta. Ja jos Putin haikailee Keisarillisen Venäjän imperiumin palauttamisen perään, niin samalla tavalla myös Erdogan on maalaillut auktoritäärisesti johdetun Turkin tulevaisuutta Euraasian mahtimaana (entisen Ottomaanien valtakunnan tapaan).
 
Tuleva ”harmaa vaihe”
Ei ole mitään harmaata vaihetta. Puolustusvoimamme on yhtä iskukykyinen kuin viikko sitten eikä Venäjä on nyt edellistä viikkoa uhkaavampi. Olemme lisäksi Naton eteisessä sinne monen tervetulleeksi toivottamana. Ja ennen kaikkea, olemme jo saaneet turvallisuuteemme liittyviä tuen lupauksia joten jo nyt olemme karanneet Venäjän tavoittamattomiin.
 
Turkin huolet. Huolet on Erdolla. Sisäpoliittinen asema itsevaltiaaksi itsensä nostaneen kalifin suhteen horjuu ja maan inflaatio laukkaa talouden romuttuessa. Samainen kalifi veljeilee Venäjän kanssa jonka osakkeet eivät nekään ole Natossa korkealla. Mitenköhän luulet, että nämä huolet otetaan tosissaan.

Kyllä se on niin, että isot pojat ottaa turkkilaisen maton reunasta kiinni ja nykäisevät.
Juuri niin. Jos Turkkia kohdeltaisiin vaikka vain viikon ajan taloudellisesti täsmälleen samanlaisilla pakotteilla kun venäjää nyt, niin Erdolle ei vaihtoehtoja jäisi lainkaan. Hän joko perääntyy, taikka ajaa maansa täydelliseen konkurssiin, ja häviää vaalit murskatappiolla. Voi myös vuotaa turkin medialle tiedon että kun Erdo lähtee ja Natohakemukset hyväksytään, pakotteet poistuvat. Pitää muistaa että Suomi istuu EUn osalta niissä pöydissä joissa pakotteista EUtasolla päätetään. Ainoa asia minkä Erdo tässä saa aikaiseksi on hänen oman poliittisen uransa tuhoaminen. Mitään myönnytyksiä ei tehdä, koska se ei ole järkevää eikä tarpeen.
Turkki ei ole mikään venäjä, jossa Erdo kykenisi toimimaan diktaattorina kuten Putin. Hänet syrjäytetään heti kun turkkilaiset itse niin päättävät. Ja siihen heitä voi motivoida EUn taholta.
 
Viimeksi muokattu:
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Back
Top