Tuossa on jonkinlaista ulkopuolisen kirjoittajan höpinää Suomen ja Ruotsin jäsenyyden merkityksestä NATO:lle. Sinällään varmasti ihan oikeaa asiaa..
Suomalaisten (ja ruotsalaisten) näkemys lienee kuitenkin konkreettisempi. Eihän täällä painoteta juurikaan muutosta NATO:n sisällä vaan pikemminkin siitä miten NATO-jäsenyys muuttaa turvallispoliittista tilannetta koko Itämeren ja Pohjois-Euroopan alueella. Ymmärtämistä helpottaa kun katsoo karttaa:
Suomen ja Ruotsin jäsenyyden myötä koko Itämeri, Fennoskandia (= Skandinavia+ Suomi), Saksa, Puola ja kaikki Itämeren itäisellä puolella sijaitsevat (pienet) Baltian maat muodostavat jatkossa alueellisesti yhteisemmän turvallisuuspoliittisen kokonaisuuden. Kaikki nämä valtiot ovat sekä NATO:n että EU:n jäsenmaita (Norja sopimuspohjaisesti). Ne ovat myös valtioina sekä yhteiskuntina, enemmän ja vähemmän keskenään samanlaisia, vapaita demokraattisesti hallittuja länsimaisia oikeusvaltioita.
- talouspoliittisesti EU ja turvallisuuden osalta NATO tarjoaa kaikille jäsenmailleen erinomaiset lähtökohdat kehittää omia yhteiskuntiaan yhdessä samanmielisten naapurien kanssa.
Kaikille näille Pohjois-Euroopan ja Itämeren valtioille on yhteistä se etteivät ne muodosta minkäänlaista sotilaallista vaaraa tai uhkaa Venäjälle. Ei yksinään eikä yhdessä. Puolustusliitto NATO:n jäsenyys tarkoittaa vain ja ainoastaan, nimensä mukaisesti - Puolustusliittoa.
- tämä tiedetään 100 %:in varmuudella myös Venäjällä. Kaikesta siellä esitetystä päinvastaisesta propagandasta huolimatta.
Nykyisen Venäjän (rikolliselle diktatuuri-)hallinnolle naapurimaiden NATO-jäsenyys aiheuttaa sen että:
1. Venäjä ei kykene sotilaallisesti (uhkaamalla tai hyökkäyksellä) alistamaan edes pieniä NATO:n jäsenmaita oman valtapiirinsä alaisuuteen.
- Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenyys vahvistaa entisestään Itämerenmaiden yhteistä puolustuskykyä.
2. Demokrattiset, yhteiskunnallisesti vapaat ja taloudellisesti hyvin menestyvät läntiset naapurimaat muodostavat jo pelkästään omalla esimerkillään Venäjän diktatuurihallinnolle pysyvän sisäisen uhkatekijän.
- tämä pakottaa Venäjän, väkivallan avulla hallitsevan, diktatuurin sulkeutumaan ja eristäytymään.
Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenyys lisää/kasvattaa Puolustusliiton merkitystä rauhaa, demokratiaa sekä vapaiden länsimaiden oikeusvaltioperiaatteita puolustavana/edistävänä organisaationa.
- ehkä tässä onkin se pieni piikki joka ei miellytä kaikilta osin Turkin nykyjohtoa.