Suomi NATOn jäseneksi - or not?

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    883
Ymmärsinkö väärin että kaikkien olisi pitänyt hyväksyä tämä äänestys kiireisenä tehtäväksi? Onko se jo tehty jossain vaiheessa?
 
Rand Paulin ehdotus kaatui 10-87. Vaatimus oli siis että kongressin hyväksyntä vaaditaan ennen kuin Naton 5. artikla tulee voimaan.

Seuraavaksi ratifiointi?
Tuo oli mielenkiintoinen lisäysyritys, koska seuraava senaattori totesi sen olevan turha. Korkein oikeus on aiemmin listannut, että perustuslaki menee aina valtiosopimusten edelle. Senaatti siis joutuu aina hyväksymään mm sodanjulistuksen.

Totesi, että tällainen lisäys, vaikka ei käytännössä muuta mitään johtaisi liittolaisuskon rapautumiseen.


*olisiko ollut Romney
 
Viimeksi muokattu:
Kaiken kaikkiaan tämä ratifiointiprosessi on edennyt paljon nopeammin kuin alun perin uskoinkaan. Nyt tässä on pian kolme neljäsosaa ratifioinneista kasasssa. Ensimmäisen kuukauden jälkeen. Itse ajattelin, että ekan kuukauden jälkeen on maksimissaan ehkä joku 10 kpl ja sitten joudutaan seuraavaa 10 odottamaan taas ehkä kuukausi-pari ja loput 10 ehkä joulun tienoilla.

Nyt näyttää siltä, että koko ratifiointisuorituksen nopeuden ratkaisee se, että laitteleeko Mr. Sulttaanimulkku taas lehmänkauppakierroksia tulille.
 
Kuten todettu, USA on vain yksi 30:sta, mutta se ei todellakaan ole vain yksi 30:sta.

Screenshot_20220804-080228_Helsingin Sanomat.jpg
 
Ulkopolitiikka on myös sisäpolitiikkaa, ja hyvä huomioida miten senaatti ilman äänestystä yksimielisesti hyväksyi lauselman / julistuksen, että senaatti edellyttää kaikilta Nato-jäseniltä 2% BKT panostuksen puolustukseensa. Tätä ovat jenkit valittaneet eurooppalaisille ns. aina.

Siinä mielessä että juurikin nyt tempaisimme itsemme tuon rajan yläpuolelle kiitos F-35 hankinnan sekä ylimääräisen puolustusbudjetin oli kyllä huomattu. Käytännössä jokainen senaattori mainitsi, miten Suomi on 2% kerhossa.

Siitä on hyvä pitää kiinni, ja katse etenkin upseerien ja kantahenkilökunnan riittävän määrän ja jaksamisen tukemiselle. Leikkauslinja toivottavasti nyt vihdoinkin ohi ainakin niin kauan kun Putler vallassa.
 
Viimeksi muokattu:
Tuossa Cottonin hehkutukset Ylen sivuilta.

"Suomi on taistelijoiden maa, jolla on suoraan sanottuna pitkä ja ylpeä perinne haavoittaa ja tappaa venäläisiä hyökkääjiä."

Käsi ylös, kuka arvasin tasan vuosi sitten et tässä tilanteessa ollaan?

Käsi pysyy tiukasti alhaalla.

Jos vuosi sitten tuollaista olisi puhuttu missään merkittävässä poliittisessa instansissa, niin vastalauseiden myrsky meidän eduskunnassa ja hallituksessa olisi ollut todella mahtava. Sen verran on maailma muuttunut, että nyt ei kuulu pihaustakaan ja vain kiitellään ratifioinnin nopeutta...
 
Nyt sitten vain odotellaan, millaisia uusia perseilyjä herra suurkalkkuna vielä keksii. Tuskin muiden maiden osalta on enää mitään sanomista odotettavissa.
Kirjoittajan mielestä Turkin perseilyt olisi tältä erää perseilty. Erdogan ymmärtänee, että kun antaa nyt asian olla, niin pystyy esiintymään kiistan voittajana, mikä edistää omaa sisäpoliittista asemaa. [Oma lisäys: Siitä huolimatta että F-16 päivityspaketin toteutuminen viivästynee kunnes ratifiointi on suoritettu; vaikka nämä asiat eivät olekaan mitenkään yhteydessä toisiinsa...]

Kommentti | Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden tiellä on enää Erdoğan, jonka poliittinen tulevaisuus ei näytä järin ruusuiselta: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008983548.html?share=240797933934e06e82fd43629df91b64
 
Back
Top