Suomi NATOn jäseneksi - or not?

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    883
Venäjän presidentti Vladimir Putinin joulukuiset puheet Naton laajentumisen kieltämisestä ja helmikuinen hyökkäys Ukrainaan johtivat siihen, että Suomi ja Ruotsi päättivät hakea Naton jäseniksi.

Naton apulaispääsihteeri James Appathurain mukaan Putin on tehnyt toimillaan Natosta vahvemman.

Appathurai kertoi Helsingissä tarinan vierailustaan Kremlissä, jossa hän istui ison pöydän ääressä Putinia vastapäätä yhdessä Naton silloisen pääsihteerin, Anders Fogh Rasmussenin kanssa.

Putin oli Appathurain mukaan puheessaan tyly ja totesi, että ”haluan Naton katoavan”. Naton pääsihteeri vastasi Putinille, että ”ikävä kyllä minä haluan tehdä Natosta vahvemman”.


– Nyt näyttää siltä, että Putin on itse tehnyt Natosta vahvemman, Appathurai sanoo.


”Ruiske tervettä järkeä, josta muuta Nato-maat voisivat ottaa oppia”. Näin kuvasi eräs Iltalehden haastattelema Nato-virkamies Suomen Nato-jäsenyyden merkitystä liittokunnalle lauantaina Helsingin turvallisuusfoorumissa.

Terve järki tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että Suomella on hyvä sotilaallinen puolustuskyky ja vahva, koko yhteiskunnan läpäisevä maanpuolustustahto.
 
Samoin mielenkiintoisesti kertoi että Turkin osalta jäsenyys on yhden miehen mielikuvissa meistä, mainitsi Erdoganin nimeltä. YK:n kokouksessa Erdogan oli erikseen vielä TP:lle toistanut, että ei näe Suomen osalta ongelmaa. Edelleen uskon, että jenkit laittaa sulttaanin ruotuun.

Unkarin osalta Niinistö totesi että niin hän kuin Haavisto kuulleet vain positiivisia kommentteja, mutta että heidän parlamentti palasi vasta kesälomalta, ja pöytä täynnä mm. näitä esillä olleita EU-asioita.

Niinistö muuten sanoi, myös, että Suomi ei liity Natoon yksinään eri aikaan. Joko yhdessä Ruotsin kanssa tai ei laisinkaan
 
Niinistö muuten sanoi, myös, että Suomi ei liity Natoon yksinään eri aikaan. Joko yhdessä Ruotsin kanssa tai ei laisinkaan
Taisi tarkalleen sanoa, että Ruotsin kanssa. Eihän tässä "ei" vaihtoehtoa ole, vaan kysymys siitä kauanko sulttaani panttaa päätöstään.
 
Turkin vaatimukset ovat vastoin kansainvälisiä sopimuksia sekä Suomen lakia tietyiltä osin. Ruotsi nyt näköjään vapautti aseiden myynnin Turkkiin mutta yhtäkään kansalaista eivät tule luovuttamaan maasta. Sama se on täällä Suomessa.
No eikös tuo ole eri juttu, kuin että meidän päättäjät olisi kusseet meitä silmään.
 
Meille ollaan kerrottu nopeasta polusta ja vähätelty Turkin kantaa.
No kenties olen vaan niin saakelin pessimistinen persoona itse.
Ei vaan olet ihan oikeassa. Tässä tämä suuri kusetus nimeltä "Nato-optio" meillä kuitenkin ihmeiden kautta ja herran siunauksella etenee jopa maailmanennätys vaiuhtia, ukrainalaisten taistelun ansiosta, ja silti on vaikeaa.

Rauhanmerkkierkit ja muumimammat muut pitäisi laittaa valtakunnanoikeuteen kansakunnan turvallisuuden vaarantamisesta. Ei tule tapahtumaan, valitettavasti.

Mutta kyllä me sinne Natoon päästään, koska Nato haluaa meidät ja Ruotsin sinne, ja Putin ei tätä pysty estämään koska on kusessa Ukrainassa. Korkeushyppytermein pääsemme jossain vaiheessa, toivon että kuitenkin vielä jopa tämän vuoden puolella, toteamaan että hyppy onnistui vaikka rima jäikin väpättämään todella rajusti.
 
Viimeksi muokattu:
Suomalaisia kustu päättäjien toimesta linssiin NATO jäsenyydestä. ”Jäseniä jopa tämän vuoden puolella” Niimpä niin.
alunperinhän juttua oli, että Natoon päästään jos vuorokaudessa niin ainakin parissa viikossa kun Venäjän panssarit jyrää vaalimaan puomien läpi.
 
Meille ollaan kerrottu nopeasta polusta ja vähätelty Turkin kantaa.
No kenties olen vaan niin saakelin pessimistinen persoona itse.
Edelleen meidän jäsenyys on edennyt varsin nopeasti; ettei olla vieläkin ennätysvauhdissa. Tässä vaan ehkä katsojille on tullut vauhtisokeutta kun aluksi mentiin niin nopeasti että maat suorastaan kilpailivat siitä, kuka ehtii ensin.

Kyllähän se oli tiedossa, että kaikkien pitää jäsenyys ratifioida. Toki se että Erdogan puhuu yhtä ja tekee toista, varmasti yllätti Suomessa, koska täällä on totuttu rehellisyyteen. Mutta edelleen tässä ollaan siinä käsityksessä, että Erdoganilla ei ole mitään Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä vastaan vaan kyse on tulossa olevista vaaleista. Ja toisaalta, haluaa ne F-16 päivitykset edelleen.
 
Milloin tällaista on sanottu, ja kuka sanoi?

En tiedä milloin ja kuka, mutta rehellisyyden nimessä kyllä tällaista legendaa pidettiin Suomessa yllä ennen helmikuuta. Ja sen legendan ylläpitämiseen osallistui kaikki politiikan johtohenkilöt ja siihen oli tietty arvattava syykin.

On varmaan eri ketjun aihe, missä perattaisiin kunnolla läpi kuka ja mitkä poliittiset voimat pystyi pitämään Suomen pois Natosta viimeiset 30 v. Ja samalla aiheuttivat helvetin vaarallisen tilanteen koko Suomelle, josta nyt onneksi ollaan jo pääsemässä ylös. Nämä "yön yli Natoon" ja "nato-optiot" oli osa tätä disinformatiokampanjaa, joilla pidettiin "kansa" unessa.

Onhan nyt herännyt jo ehdotuksia, että TURPO asioita alettaisiin Suomessakin käsittelemään, kuten muitakin poliittisia asioita. Tällä haluttaisiin estää yllä mainittu toiminta, jossa kansakunnan kohtalo on 30 vuoden ajan saman tilataxiin mahtuvan porukan päätettävissä.
 
Viimeksi muokattu:
Eiköhän se puhe kahdesta päivästä saanut alkunsa tästä
Jäsenhakemus [Natoon] Suomelta ja Ruotsilta voitaisiin hyväksyä jotakuinkin yhdessä yössä, sanoo sotilasliitto Naton entinen pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen

Ja pölvästi otsikkotoimittaja käänsi sen muotoon, että jäseneksi.

Urbaani legenda oli syntynyt.
 
Kyllä esimerkiksi presidentti Niinistökin osallistui tähän samaan "hämäykseen" ainakin "Nato-optiosta" vielä viime vuonna. Muistan kun vastasi Nato-kysymykseen, jotenkin "kriisitilanteissa kyllä muodostuu nopeitakin liitoutumia, tarvittaessa". Mitä muuta toi on/oli kuin Smoke&Mirror-hämäystä ? Kyllä Niinistö sen todellakin tiesi, että Natoon ei mennä sisään kuin navettaan.

Bile-Sanna tokaisi Reutersille, ihan ulkoa opetellut lauseet, viime syksynä että Natoon ei liitytä.

Nyt ei ole niin olellista, mitä joku toimittaja tms on kirjoittanut silloin ja tällöin. Oleellista on että Suomen johdolla oli 30 v konsensus että Natoon ei liitytä !

Tuona aikana presidentit, ulkoministerit ja PM :t on vaihtuneet, mutta tämä periaate ja konsensus on ollut pysyvä ja siitä on päätetty ja sitä ylläpidetty pienessä, pienessä piirissä.

Tähän kaikkeen liittyy myös konsensus Saksan kaasuriippuvuuden tukemisesta. Suomen johtohan on ollut täysin yksisilmäisesti nordstream 1:n ja 2:n takana. Lisäksi ostettiin Uniper valtavalla riskillä tukemaa tätä toimintaa. Otettiin tuosta hirvittävät taloudelliset tappiot niskaan ja syynä tämä yksisilmäinen ulkopolitiikka loppujen lopuksi, vaikka muuta nyt seliteltäisiin.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top