Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Vasta kun olemme virallisesti jäseniä on articla 5 voimassa ja silloin voi alkaa myös Naton virallinen suunnittelu. Eipä kai odottelusta suoranaista haittaa ole nykyisessä tilanteessa, jos homma on pelkästään ja enää Suomen eduskunnan päätöksestä kiinni.Oletan, että Suomella ja Ruotsilla on jonkinlainen sopimus siitä, että hakeudutaan yhtä aikaa Natoon. Lähtisin siitä, että mikäli tällainen sopimus on olemassa, sitä noudatetaan. Tietenkin koko sopimuksen olemassaolo on spekulaatiota, samoin sen sisältö. Mutta pidän todennäköisenä että jotain on sovittu (mahdollisesti jo vuosia sitten).
Sitten vastakysymys: mitä haittaa siitä olisi jos Suomi jäisi odottamaan Ruotsia siihen kynnykselle siten että asia olisi Suomen osalta vain yhtä nuijan kopautusta vaille valmis? Tätä kysyin jo aikaisemmin mutta silloin ei oikein tullut perusteluja. Niitä täytyy kuitenkin olla, koska asia tuntuu olevan tärkeä monelle. Ellei sitten kyse ole vain siitä että oltaisiin Ruotsia ennen.
Vasta kun olemme virallisesti jäseniä on articla 5 voimassa ja silloin voi alkaa myös Naton virallinen suunnittelu. Eipä kai odottelusta suoranaista haittaa ole nykyisessä tilanteessa, jos homma on pelkästään ja enää Suomen eduskunnan päätöksestä kiinni.
Venäjä on sitonut itsensä Ukrainaan ainakin toviksi kiinni. Toki tuollaisessa tilanteessa jossa Nato on Suomen käytännössä hyväksynyt mutta eduskunta jarruttaa vielä hommaa altistamme itsemme (ja edustajamme) ulkopuoliselle vaikutukselle altiiksi. Tuo on mielestäni se paikka jossa naapurin kannattaisi vielä yrittää vaikuttaa päätöksentekoon. Toisaalta en kyllä näe siitä suoranaista hyötyäkään vaikkapa vauhdittamaan Ruotsin hakemuksen käsittelyä Turkissa jos alamme odottamaan Ruotsia.
Optimi varmasti on, että kävellään käsikädessä mutta Optimi ei aina toteudu. Kumpikin maa varmasti pääsee Naton jäseneksi mutta aina kaikki ei tapahdu toiveiden mukaan. Ainakin optio eritahtiseen liikkumiseen olisi pitänyt säilyttää sen sijaan, että sidomme oman turvallisuutemme, oman sisäisen turvallisuutensa paskoneeseen maahan.
Niinhän sitä oltiin Putinin kanssa..." Me olemme sillanrakentajia lännen sisällä. Olemme myöskin valmiita siihen, että kun Putinin aika loppuu, niin olemme ensimmäisenä suunnittelemassa ja rakentamassa uutta Putinin jälkeistä Eurooppaa, Penttilä arvioi Suomen ulkopolitiikan tulevaisuutta."
Tässä lisää vahvistusta asiaan.UNKARI aikoo hyväksyä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet joulukuun puoliväliin mennessä. Asiasta kertoi uutistoimisto Bloombergin mukaan Unkarin valtapuolue Fideszin ministeri Gergely Gulyás tiedotustilaisuudessa lauantaina.
Nato | Bloomberg: Unkari ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden joulukuun puoliväliin mennessä
Unkarilaisministeri sanoo Bloombergin mukaan Unkarin hyväksyvän Suomen ja Ruotsin Natoon joulukuun puoliväliin mennessä. Politicon mukaan ratifiointiasiakirja on jo annettu Unkarin valtiopäiville.www.hs.fi
Alkaa pikkuhiljaa kuulostamaan varmalta keissiltä Unkarin ratifiointi.
Koko yhdessä hakemisen ajatus taisi tulla Yhdysvalloista ja sieltä vielä muutama viikko sitten meitä asiasta muistuteltiin.
USA näkee ja puhuu alueista. Esim pohjoismaat on heille yksi alue. Siksi on ymmärrettävää kun he tekevät ehdotuksen kahden maan samanaikaisesta liittymisestä...... kun ne sijaitsevat samalla alueella.
.
Unkarissa pääministerin kabinettia johtava ministeri Gergely Gulyás otti tänään 22.10.2022 kantaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointiin. Telex.hu-lehden toimittajan kysyessä ratifiointiasiasta, Gulyás piti todennäköisenä, että ehdotus ratifioidaan parlamentin joulukuun puoliväliin kestävän syysistuntokauden aikana. Gulyás perusteli hidasta etenemistä sillä, että parlamentin ensisijainen prioriteetti on ollut Unkarin taloudellisen tilanteen turvaamiseen liittyvissä kysymyksissä, mutta Suomen ja Ruotsin Nato-asia on joka tapauksessa syysistuntokauden asialistalla.
Syysistunnon loppuun mennessä on "hyvä mahdollisuus", että Suomen ja Ruotsin Nato-liittymissuostumukset ratifioidaan eduskunnassa
Eduskunnan työtä ei pääsääntöisesti määrää hallitus - totesi Gulyás Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä koskevaan kysymykseen ja lisäsi myöntävänsä, että siellä on hallitusmyönteistä enemmistöä, joten hän voi sanoa, että eduskunnan tehtävä on nyt Ensisijaisena tavoitteena oli varmistaa Unkarin taloudellisen tilanteen turvaaminen, mutta asiaa koskevan ehdotuksen ratifiointi on asialistalla syysistunnon aikana.
Ulkoministeri Péter Szijjártó jätti eduskunnalle jo 14. heinäkuuta lakiehdotukset Suomen ja Ruotsin liittymishakemuksista, mutta asia ei ole sen jälkeen noussut eduskunnan asialistalle. Eduskunnan lehdistöosasto vastasi syyskuussa kysymykseemme, että ratifiointikeskustelu on syksyn asialistalla. Merkillinen Márton Tompos paljasti tällä viikolla, että hallitus ei ota Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä asialistalle, koska "yhteiskunnallinen neuvottelu on vielä kesken".
Nyt Gulyás sanoi, että syysistunto kestää joulukuun puoliväliin, siihen asti on "hyvä mahdollisuus", että eduskunta ratifioi liittymisehdotuksen.
Pian Venäjän ja Ukrainan sodan syttymisen jälkeen Ruotsi ja Suomi ilmoittivat haluavansa liittyä Natoon. Tämän viimeistelemiseksi tarvitaan myös kolmenkymmenen jäsenvaltion hyväksyntä, mutta Unkari ja Turkki eivät ole vielä ratifioineet pyyntöä.
LINKKI telex.hu:n juttuun
Katsoin läpi videotallenteen tiedotustilaisuudesta. Toimittaja esittää vielä tarkentavan kysymyksen, että tapahtuuko ratifiointi marraskuun aikana, johon Gulyás vastaa "Istuntokausi kestää joulukuun puoliväliin, joten todennäköisesti siihen mennessä.
LINKKI videotallenteeseen. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä koskeva osuus alkaa 36m 10s jälkeen.